Home > > Alcohol verbod

Alcohol verbod

Op diverse locaties in de stad wemelt het van het ‘hangvolk’. Lastige mensen, die een beetje rondhangen, bedelen en vooral niet werken. Met behulp van een uitkering weten ze hun alcoholisme vaak goed te onderhouden. Gezellig met z’n allen in de zon een beetje chillen met een halve liter Best bier, het leven van het ‘hangvolk’ is zo slecht nog niet.

Aan het goede leven is echter een eind gekomen. In het verleden zijn er diverse alcoholverboden uitgevaardigd voor de hangplekken. Beruchte locaties als de trap voor de Albert Heijn bij de Dam en de bankjes voor de Dirk vd Broek op het Heinekenplein zijn eind jaren negentig ‘alcohol vrije zones’ geworden. Artikel 2.8, sub 2 van de algemene politie verordening is duidelijk: ”Het is verboden, op door Burgemeester en Wethouders aangewezen wegen of weggedeelten, alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.”

Met artikel 2.8 van de AVP heeft de politie dus een handig middel om dat lastige hangvolk weg te vegen van de stoepjes en pleinen in Amsterdam. Het bezit van een open blikje bier is al genoeg om heengezonden te worden, of je nou wel of niet de openbare orde verstoort. Tot mijn verbazing las ik sub 3 van artikel 2.8: “Het in het voorgaande lid genoemde verbod geldt niet op een terras.”

Jezelf vol laten lopen op het terras van de Ierse pub op het Heinekenplein is dus geen aanleiding voor de autoriteiten om me weg te sturen van het plein. Trek ik echter een halve liter Guinness open op één van de bankjes op het plein, dan is dat wel een aanleiding. Is dat niet vreemd?

Zaterdagmiddag 15 mei 14.00 uur. Protest van “Comité tegen Vertrutting en Apathie” tegen alcoholverbod en 'alcoholconsumptie in de vrije ruimte' op het Heinekenplein.


acht reacties op "Alcohol verbod"

Nina
-1-  Nina:
Inderdaad totale vertrutting. Wie heeft er nou last van die hanggasten? Ik niet eigenlijk, ze doen verder niemand kwaad…Typisch Nederlands burgergetrut om daar weer regeltjes voor (of tegen) te gaan maken.
Lampie
-2-  Lampie:
Beste Rickert,

Welk standpunt wil je met dit ‘stukje’ nu duidelijk maken? Je neemt geen stelling. Alleen het oproepen van discussie is zo tam. Wat is jouw opinie in deze? Dat het terras ook maar verboden moeten worden of dat we haveloos overal maar de halve liters 24 uur per dag weg moeten kunnen hakken? De toon van je ‘stukje’ doet echter vermoeden dat je het allemaal maar kortzichtig vindt, zo een verordening jegens die vriendelijke zuipers terwijl het proletariaat zich op een terras vol kan laten lopen.

Je bent een intelligente jongen, neem ik gemakshalve aan, dus weet je ook dat de overheid weinig middelen heeft om overlast aan te pakken. Het geïdealiseerde beeld van de rustig op een bankje zittende zwerver die zijn alcohol nuttigt, zoals jij het schetst, is niet altijd de praktijk, en juist om de lastige klanten aan te pakken heeft justitie dit soort middelen nodig. Wees blij dat justitie zo tolerant is en een terras wel toestaat zolang er geen overlast is. Naar mijn idee is het flauw om dit soort knelpunten in de wetgeving zo overdreven te belichten.

Je zou karakter tonen (en veel meer discussie uitlokken) als je eens een mening zou geven.

Zet hem op met je volgende ‘stukje’.

Lampie
Merel Roze
-3-  Merel Roze:
Ik was er. Toevallig, want ik zat op een terrasje en ik keek uit over de opkomst van de actie. Allemaal punkers/krakers, een mooi gezicht. De politie kwam en stuurde de (drinkende) actievoerders weg. De actievoerders weigerden niet en begonnen zelf het plein schoon te vegen met een bezem.
Alles dus zeer gemoedelijk.

Toen de actievoerders weg waren en de politie ook, namen de zwervers en gekken het plein weer in beslag. Met blikken Bestbier zaten zij gezellig met elkaar of alleen op de grond. Geen politie te zien.
Slurrekie
-4-  Slurrekie:
Zijn krakers/punkers niet ook gewoon lui hangvolk??
Jelmer
-5-  Jelmer:
@slurrekie; jep, net zoals alle nederlanders = http://www.nu.nl/news.jsp?n=324325&c..
Slurrekie
-6-  Slurrekie:
@Jelmer: Je vergist je. Bij de genoemde dagbesteding van dergelijke types dien je die 7:32uur nog op te tellen.
Jelmer
-7-  Jelmer:
@slurrekie; wacht ff… 1892, das meer dan een dag… da kan dus nie
Nina
-8-  Nina:
@ oa Lampie: Het gaat erom, dat je op een gegeven moment nergens meer normaal een biertje kunt drinken, behalve op een schreeuwend duur terras. Die hanggasten blijven toch wel bestaan, je verplaatst het probleem alleen maar. Ik denk dat die hele betutteling een beetje de spuigaten uitloopt. In een grote stad leven nu eenmaal niet alleen maar werkende, geslaagde mensen. Als je nergens meer last van wilt hebben (en de overlast van deze gasten is minimaal, vind ik), moet je in een hutje in een dorp gaan wonen. De vrijheid om te “zijn”, wordt nu wel erg beperkt, en niet iedereen heeft geld om op een yuppenterras een biertje a 2 euro te nuttigen. Laat lekker gaan, vooral op grote pleinen zoals het Museumplein. Het geeft ook wel sjeu aan een stad.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.