Home > > Straatmuseum

Straatmuseum

Wie in Amsterdam z'n ogen openhoudt, ziet veel moois op straat. Tussen al het deerniswekkende blik, afval en reclame door zie ik kleine mini-museumpjes op elke hoek van de straat. Elektrakasten, lantaarnpalen en vooral regenpijpen zijn volgeplakt met de mooiste stickers. Is dat u wel eens opgevallen?

Stickeren is een strijd tussen plakkers en de gemeente. Gisteren nog zag ik ze staan schrobben, de mannen van de gemeente. De papieren stickertjes zijn hardnekkig en moeilijk te verwijderen, vaak blijft nog een vaag stukje papier achter. Verwijderen is zinloos, de volgende dag is de paal weer volgeplakt.

Pleitte ik in mijn vorige stukjes nog voor het verwijderen van 'ongewenste elementen' uit de openbare ruimte, vandaag de dag gooi ik het over een andere boeg. De openbare ruimte is van iedereen, dus grijp ook de mogelijkheid aan en neem actief deel aan het 'verfraaien' van Amsterdam. Laat de stad zien dat creativiteit niet alleen goed gedijt in een museum of gallerie, maar ook in de openbare ruimte. Waarom wel buitenreclame toestaan, maar geen (niet commerciele) buitenkunst of -creativiteit?

De gemeente voert een actief beleid ten aanzien van het verwijderen van stickers, geholpen door commerciele plakkers zoals Bizon. Plak je een sticker op een door Bizon geclaimd elektrakastje, dan kan je ervan opaan dat binnen een paar dagen de sticker verwijderd is. Alleen Bizon mag namelijk plakken op deze kastjes. Ik noem dat inconsequent, een A0 poster wel-, maar een stickertje ter grootte van een postzegel niet toestaan.

In plaats van het verwijderen van de stickers zou de gemeente juist creativiteit moeten stimuleren. Ik stel voor om vanaf nu de zijkanten van de elektrahuisjes vrij te geven en er kleine stickervrijplaatsen van te maken. Dat scheelt een hoop onnodige schoonmaakkosten. En geloof me, een dergelijk beleid leidt tot meer kunstzinnigheid in de stad. Daar hoef je helemaal geen speciaal broedplaatsbeleid voor te voeren, stoppen met schoonmaken is genoeg!

Stickerliefhebbers surfen bijvoorbeeld naar www.artfart.nl of www.stickernation.net

ouder:
Uw huisvuil hier
nieuwer:
Reservaat

twintig reacties op "Straatmuseum"

Onno
-1-  Onno:
De stickerstrijd is onderdeel van het stickeren. Het is altijd tijdelijk en altijd daar waar het eigenlijk niet mag. Net als graffiti: mooie graffiti is niet lelijk. Toch is het onvermijdelijk dat het stukje kunst van tijdelijke aard is. De tijdelijke aard is onderdeel van de kunstvorm, en dat moet blijven.
rickert van der vlies
-2-  rickert van der vlies:
True, waar het mij o.a. om gaat is dat -a het strafbaar is, en ik dat belachelijk vindt en -b andere uitingen in de openbare ruimte wel worden toegestaan.

Ik snap dat een groot deel van de charme van het plakken verdwijnt als het legaal is. Voor de kijker maakt dat echter niet uit denk ik.
Onno
-3-  Onno:
Voor de kijker maakt het uit dat de kunst dan statischer wordt en niet vaak ververst wordt, wat natuurlijk ook deel van de charme is. Dat het strafbaar is is inderdaad belachelijk, maar als het niet meer om de zoveel tijd opgeruimd wordt krijg je een heel ander soort kunstvorm. Uiteindelijk kun je dan alleen nog maar over andere plakkers plakken, en da’s niet leuk.

Je kunt wel bepaalde plekken vrijgeven voor legaal plakken, maar dan krijg je weer die gereguleerde poldermodel stank.
Piet
-4-  Piet:
@ otto: het is juist belachelijk dat kunstenaars strafbare dingen doen, niet andersom.

Stickers plakken op plekken die niet van jou zijn is vandalisme, geen kunst.
tanja
-5-  tanja:
@ Piet: strikt gezien is stickeren inderdaad vandalisme, maar het is zeker wel (een uiting van) kunst. En het is vaak indringende, controversiële en kritische kunst, die stemt tot nadenken, gratis kunst voor iedereen – I’m all for it, vandalisme of niet. Ik steun Rickert’s idee dat de gemeente juist creativiteit moeten stimuleren.
Piet
-6-  Piet:
@ Tanja: ‘gratis kunst voor iedereen’? Het is helemaal niet gratis, want het opruimen van die troep kost handenvol geld en mankracht, en belast het milieu. En het is ook niet voor iedereen, want slechts een heel erg kleine minderheid van alle Nederlanders houdt van kunst.
Noorderlicht
-7-  Noorderlicht:
slechts een heel erg kleine minderheid van alle Nederlanders houdt van kunst

...en laat dat kleine groepje mensen nu bijna allemaal in Amsterdam wonen… :)
Plietsie
-8-  Plietsie:
Wat een ongelofelijk onzinnige discussie is dit! Kijk eens terug…. we gaan hier lopen stellen dat het plakken van stickers/posters op een plek waar die niet thuis hoort een uiting van kunst is???? Wat een ongelofelijke onzin! Een plakker plakt om reclame te maken voor “zijn” evenement. That’s it, that’s all!
Je kunt natuurlijk overal het predikaat “kunst” op zetten…..
Citaat van Piet: “dat kunstenaars strafbare dingen doen….”, kunstenaars hahahaha…. waar halen jullie het vandaan?? hahaha!!

Plietsie
Robert Pennekamp
-9-  Robert Pennekamp:
Het is een grote schande, schooiers zijn jullie, alles maar vies en vuil onderplakken met smerige teksten en vieze plaatjes ( en het ook nog ku(ns)t noemen), foute zaak, stoute jongens !!! (want meisje zijn zo niet), gelukkig gebeurt dat op 11 september 2004 in de Linnaeusstraat en de Middenweg tijdens het Straatmuseum niet, wij geven alleen krijtjes, om op straat te tekenen. Maar wellicht is er een onverlaat… We laten het illegale deel dit jaar aan anderen over, niet degenen van de KunstBAR want dan kunnen we volgend jaar weer naar onze subsidie fluiten….
OtraVez
-10-  OtraVez:
Graffiti hoort in een stad als Amsterdam. Graffiti is mooi.
jantje smit
-11-  jantje smit:
Is graffiti kunst
merel
-12-  merel:
Oh ja, ik vind zeker dat graffiti kunst is en mooi kan zijn. Let wel, kan het zijn. Volgens mij moet je onderscheid maken tussen simpelweg de boel zinloos bekladden, een spuitbus leegspuiten en er een zooitje van maken en daadwerkelijk iets moois maken. Helaas sommige snappen dat niet helemaal en hebben het gevoel dat je elke muur gewoon moet bekladen. Je ziet dat ook bij het stickeren. Er zitten soms hele mooie kunstwerkjes tussen die helemaal geen reclame voor iets maken maar simpelweg een kleine boodschap achterlaten. Oh ja, regenpijpen worden niet door de Gemeente stickervrij gemaakt, de kasten van UPC ook niet. Alleen Gemeentelijke objecten zoals de GEB kasten, lantarenpalen en verkeersborden. Je hebt nu de plakzuilen en die zijn niet leuk voor graffiti. In Zeeburg gaat de stadsdeelburgemeester weer het wiel uitvinden door een muur beschikbaar te stellen. Die heeft dus echt niets van “kunst” begrepen.
stadsdeel burgemeester
-13-  stadsdeel burgemeester:
egt wel
Mooiemuur
-14-  Mooiemuur:
Graffiti was altijd een hiphop gerelateerd begrip maar nu doet iedereen mee. Bedrijven gebruiken het in hun vormgeving om bepaalde doelgroepen aan te spreken en zelfs in plaats van een bedrijfsuitje Paintballen of Turks koken, willen ze nu een workshops Graffiti. Ik zelf geef workshops en ik heb gezien dat de belangstelling de laatste jaren enorm is gegroeid. Voorbeelden kan je zien op mijn site http://www.mooiemuur.nl
rudipensionado
-15-  rudipensionado:
OtraVez,
In het geval je door mij betrapt zou worden tijdens het aanbrengen van graffity, aan goederen of gebouwen niet in jouw bezit, dan kan je rekenen op mijn hardhandig optreden en zal ik je overdragen aan de politie.
In het geval je graffity zou aanbrengen aan mijn eigendommen dan zou ik mijn schade verhalen. Mogelijk ben je onvoldoende solvabel, gebruikelijk in graffity kringen. In dat geval zal ik je tot in lengte van jaren achtervolgen tot je eindelijk eens wel wat geld hebt.
NO MERCY
Arnoud de Jong
@rudipensionado:
Als dat rode waas voor je ogen is weggetrokken zul je zien dat de reactie van Otravez al van drie jaar geleden dateert. ;-)
Wanneer hij in al die tijd jouw pand nou nog steeds niet heeft beklad, acht ik de kans miniem dat hij dit alsnog zal doen. :-)
rudipensionado
-17-  rudipensionado:
eens een dief.................
Kroko
-18-  Kroko:
Stikkeren is inderdaad een vorm van creativiteit. Het zijn de kleine dingen die je doen laten glimlachen, sticker vooral door! :)
rudipensionado
-19-  rudipensionado:
NB
Als ik op een oude opmerking alsnog een reactie geef actualiseer ik het onderwerp weer.
Zo goed, Arnoud?
Noel
-20-  Noel:
Stickers zijn geen graffiti...
Zie http://www.graffitinetwerk.nl

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.