Home > > De Zuidas

De Zuidas

Als je net terug bent van vakantie, van pittoreske dorpjes en woeste stranden, dan vallen je in je eigen stad soms dingen op die je normaal gesproken allang voor lief had genomen. Leuke dingen als grachten bijvoorbeeld. Dus dat je best snapt dat toeristen daarnaar komen kijken. Jammergenoeg woon ik vlakbij de Zuidas. Vlakbij WTC. En dus vlakbij het “Stadhart in wording” met als doel “Creëren van een hoogwaardig internationaal concurrerend vestigingskllimaat in Amsterdam door verbetering van de bereikbaarheid en intensivering van het ruimtegebruik.”

Op de dag van thuiskomst reden we een paar keer langs het stukje Zuidas. Al snel zat ik te briesen in de auto over de absolute eentonigheid van de gebouwen. Alles spiegelt, is recht, vierkant, hoekig en saai. Door geen enkel raam kun je van buitenaf iets zien. De ontwikkelde creativiteit voor de onwetende buitenstaander beperkt zich tot wat grappige inhammetjes of een anderssoortig uitbouwtje. Voor mij, als bezoeker, ziet het eruit alsof er keus was uit drie soorten gebouwen en dat spiegelramen verplicht waren. Geen variatie, geen speelsheid, geen onverwachte hoekjes of onderdelen waar je in ieder geval even bij stil zou kunnen staan, ongeacht of je het mooi of lelijk vindt. Eenpansgerecht. En tussen alle torens en spiegels moet ook nog een woonwijk komen. Het zal mij benieuwen.

Dus ik vraag me af of er nou niemand aan de bel heeft getrokken bij het indienen van de plannen. Of er nou niemand heeft kunnen roepen dat het wel een beetje een saaie bedoening zou worden. Of er een beetje uit de band gesprongen kon worden.

Waarschijnlijk heeft het iets met geld te maken. Eigenlijk hoop ik dat. Want het zal toch niet zo wezen dat Amsterdam trots moet zijn op een stuk grond met deprimerende torens? Torens die bovendien met een beetje pech ook nog voor de helft van de tijd leeg komen te staan. Samen met dat andere briljante plan van kantoorruimtes boven de snelweg.

Voor u hier twee links om het zelf nog eens te bekijken. Een fantastisch webcam-projekt en luchtfoto’s van Siebe Swart. Ik ben benieuwd wat u er nou van vindt.

Webcam Zuidas

Luchtfotografie Siebe Swart


negen reacties op "De Zuidas"

tinus
-1-  tinus:
Smaken verschillen. Ik vind de zuidas nu al het mooiste stukje amsterdam. Eindelijk een beetje metropool-uitstraling in onze hoofdstad.
Mig
-2-  Mig:
Een beetje heb je wel gelijk. Metropooluitstraling is leuk natuurlijk, vind ik zelf, maar enige afwisseling kan geen kwaad. What about het ING-gebouw? Dat is toch wel heel anders?
dan
-3-  dan:
Dat zou nooit worden als bouleward bij arena. Rond om deze toren is niet zoveel leven soms ziet je daar aleen maar rondlopen menschen in dure kravaten maar geen normale volk dat plek is meer bestemt voor elitet en overheid en handelen. Mogelijk zou je daar maximal krijgen een dure kleed winkel of peper dure restaurant of zoiets maar dat is ook alles. Vat kan mensch zeggen heel moie architektur hellas is daar geen uitzicht toren voor menschen. Maar verder is dat geen trek pleister voor jongere menschen dat zou daar altijd bliven dood stil kantortjes de planen moeten beter omgezet worden
Marcel
-4-  Marcel:
Waar komt toch het idee vandaan dat je pas een metropool hebt als er veel hoogbouw is. Dan kunnen zelfs Parijs, Londen en Berlijn niet doorgaan voor metropolen. Hmmm.... Lijkt me dus geen juiste definitie.

Begrijp me niet verkeerd, de Zuidas vind ik een geweldig project. En dat komt niet alleen door de gebouwen zelf maar doordat er gewoond, gewerkt, en gerecreëerd gaat worden op hoog niveau (letterlijk en figuurlijk). Dat is wat een plek een grootstedelijke uitstraling geeft. Het zijn niet de gebouwen zelf, maar de ontmoetingen, de gesprekken, de activiteiten die plaatsvinden en de ervaringen die mensen hebben in een stad. En indrukwekkende gebouwen horen daar bij.

In steden als Tokio en New York is alle gelegenheid voor grootstedelijke ervaringen, met de duizelingwekkende inwonertallen die zij hebben. Dat het 'kleine' Amsterdam hierover mee kan praten is uniek. En de ontwikkeling van de Zuidas zal daar verder aan bijdragen.
Ronnie Zijp
-5-  Ronnie Zijp:
Ik ben het helemaal met Marcel eens.

Amsterdam is een superrelaxte kleinschalige maar volwaardige metropool. De zuidas een gebied waar wonen werken en grootstedelijke ontmoetingen samen gaan zal daaraan ook bijdragen.
Piet
-6-  Piet:
@Marcel.
Als je zegt dat Parijs en Londen geen hoogbouw hebben dan ben je of 20 jaar lang in geen van beide steden geweest of jouw definitie van hoogbouw is zo megalomaan dat alleen een New York of Hong Kong er aan kan tippen. Heb je nooit van La défense of Canary Warf gehoord?
Jojo
-7-  Jojo:
Ik vindt de zuidas een geweldig initiatief en architectonisch heeft het de potentie een prachtig stukje nieuwe stad te worden. Alleen vraag ik mij af of de aanpak en planning, zoals die nu geschied, wel de juiste is. De bebouwing vindt plaats over een periode van 30 jaar! Dat betekend een stadsdeel in wording die gedurdende 30 jaar een bouwput is. En dan hebben ze het over een hoogwaardige uitstraling. Moet een 30 jaar durende bouwput gaan concureren met metropolen als Londen, Frunkfurt of Parijs?
michiel
-8-  michiel:
@Jojo, this is Amsterdam men!!!!!
Tilburg
-9-  Tilburg:
De Zuidas is een perfect gelegen locatie, nu nog hopen dat ze die HSL doortrekken naar Duitsland. En die gebouwen mogen ook wel wat hoger. Die gedachte dat je niet boven de 150 meter mag uitkomen in Nederland komt m'n neus uit. Die Vinex-wijken mogen plat. Lekker flats bouwen omgeven door natuur.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.