Home > > Stop de uitverkoop

Stop de uitverkoop

Tot vier jaar geleden stond er elk jaar een kerstboom uit Noorwegen op de Dam. Een mooie grote boom, die feestelijk verlicht het winkelend publiek toestraalde. Vijfendertig jaar lang een traditie, die plotseling stopte. Voor de boom kwam een ijsbaan, en allerlei problemen in de plaats.

De Dam, hét plein van Nederland, is dit jaar een triest zooitje. Armoedigheid troef: een kale boom die bijverlicht moet worden met groen licht om de bruine takken te verdoezelen. Dat krijg je er van als je commerciële jongens hun gang laat gaan. Voor de deur van de koningin nota bene!

Radio Noordzee schenkt de stad een karikatuur van een kerstboom, en eist vervolgens 'als dank' dat ze reclame mogen maken op en rond de boom. Is dat nou niet een beetje treurig, om een boom neer te zetten als alibi om reclame te kunnen maken?

Heeft u trouwens het 'chalet' gezien dat naast de boom staat? Ik bedoel natuurlijk het tuinhuis, want meer is het niet. Rechtstreeks prefab uit het tuincentrum, dat moet u niet ontgaan zijn. De naam van de gulle schenker staat er immers in koeieletters op. Ik krijg rillingen als ik het tafereel zie. Ik geneer ik me als bewoner voor deze aanfluiting op de Dam. De Dam verpatst voor een armoedige commerciële boodschap in ruil voor een lullige boom en tuinhuisje.

Hoe heeft dit in godsnaam kunnen gebeuren in een stad waar een vlag aan een gevel al aanleiding is voor heftige discussies. Was de nood zo groot dat het stadsdeelbestuur elk aanbod aangepakt heeft om maar te zorgen dat er een boom op de dam zou komen te staan?

Stadsdeelbestuur, stop de uitverkoop van de Dam, en haal volgend jaar weer gewoon zelf een mooie boom uit Noorwegen!


zeven reacties op "Stop de uitverkoop"

Lawyerzwelgje
-1-  Lawyerzwelgje:
Get real! Wij hebben scheiding van kerk en staat. Het stadsdeel hoort geen geld te steken in religieuze feesten.

Stadsdeelbestuur, formuleer beleid aan de hand waarvan ieder tot plaatsing van kerstversiering strekkend verzoek kan worden afgewezen. Of accepteer dat willekeurig welke religie de Dam kan claimen om het symbool van zijn grootste feest te plaatsen. Maar kies!
Tom de Smet
-2-  Tom de Smet:
Mooi. Mijn verwarde kerstgedachten rond de Noordzee-takkenbos zijn geheel verwoord. Grappig om te lezen dat er bij meer mensen behoefte is aan een heldere, duidelijke Amsterdamse kerstboom op de Dam. De boom die er nu staat valt me trouwens wel mee, maar inderdaad dat groen en blauwe licht, de lelijke muziek en al die rare logo’s zijn verre van smaakvol. Waarom inderdaad die commerciële fratsen? Affijn, smaakvol of niet, beste Lawyerzwelgje, een kerstboom is een heidens gebruik. De Christelijke kerk heeft de boom nog niet zo heel lang geleden omarmd en ingekapseld, en orthodoxe protestanten nemen sowieso geen boom in huis. Misschien kunnen we het heidense juist benadrukken, en elk jaar rondom de boom op de Dam, aan lange tafels staande met Amsterdammers, toeristen en bezoekers een, los van religie en commercie, republikeins/ atheïstisch/anarchistisch praatplein van maken. De donkere weken voor kerst brengen we dan lullend, pratend en discussierend met elkaar door, we vieren samen het nieuwe licht en we vergeten dan gewoon dat er nog kadootjes gekocht moeten worden. Voor Jesus en de zijnen vinden we wel een ander pleintje.
Oja, kan er bij de herinrichting van het gedempte Rokin niet meteen een vaste winterplek gemaakt worden voor de lelijke ijsbaan die met zijn vergunning net altijd te laat is? Dan kan de Dam voor de boom blijven en hebben we er hier in het centrum een, het hele jaar rond, parkeerplaatsloos klein Museumplein bij. Wat platanen er omheen, gravel op de grond, bankjes om uit te rusten na het shoppen. De binnenstad heeft wel behoefte aan wat lege ruimte.
hansb
-3-  hansb:
rij er net langs. die boom valt nu inderdaad wel mee. maar die commercie in plaats van de Leger des Heils-pot is genant. de boom voor de Stopera daarentegen is eenvoudig en mooi. het kan dus kennelijk wel. of is die niet gefinancierd door stadsdeel Binnenstad?
job
-4-  job:
@Lawyerzwelgje:
Zolang er nog Gristelijke partijen mee mogen doen aan de verkiezingen is er absoluut geen sprake van een scheiding tussen kerk en staat.
robbi
-5-  robbi:
dat pleintje op het Rokin is een erg goed idee van Tom de Smet. moet er komen. maar dan wel met van die vriendelijk onloopbare keitjes en een meteen een monument ter herinnering aan het dan inmiddels reeds afgeschafte stadsdeel Centrum. Wordt het weer leuk in de stad.
daniel
-6-  daniel:
wat een gelul rickert. dat krijg je als je de overheid telkens maar laat aanebesteden. als dit echt een commercieel product was, dan zou deze kerstboom er direct door de clienten uitgeschopt worden en waren ze direct bereid te betalen voor een veel, heel veel betere. zo werkt de commercie: dat heet stemmen met je geld.
Eric
-7-  Eric:
Ik was ook al niet kapot van die boom en al die reclame er omheen. De stad wordt verpatst voor een paar centen. Binnenkort op de Dam de Yarden dodenherdenking, gevolgd door de Libero Up & Go bevrijdingsdag.
Natuurlijk had je al gemerkt hoe goedkoop taxi en stroom geworden zijn door de marktwerking.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.