Home > > Watjes zijn het in Oost

Watjes zijn het in Oost

<%image(20050529-021112-vuilnis-1.jpg|140|140|)%>
Het Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer hanteert de hoogste reinigingsheffing van heel Amsterdam. Waarom moest mij dat nou weer treffen? Ik snapte het niet, maar het begint me te dagen, hier in het Oosten.

De belofte die kwam met de komst van de ondergrondse vuilcontainers was aanlokkelijk: altijd, 24 uur per dag zouden we voortaan ons afval kwijt kunnen. Hup alles in het zuiltje, voor zover het in de inwerpopening past natuurlijk, de rest bewaart een fatsoenlijk mens thuis. En op de grofvuildag plaats je dat netjes vóór je deur op de stoep.

Wat wil nou, hier in het Oosten doen we het heel anders. Het gros van de bewoners pleurt gewoon álles, élk moment van de dag, elke dag van de week, náást het inwerpzuiltje.
Dus ligt er bij bijna alle vuil-eilanden altijd huisvuil, grofvuil, én soms ook chemisch afval, opgetast.
Sinds kort is de reinigingpolitie in Oost weer op sterkte (we hebben het jaren met één reinigingsagent moeten doen) en de verwachting was dat de handhaving sterk zou verbeteren, zo werd mij gezegd. Streng handhaven en boetes uitdelen en de bewoners duidelijk maken dat het ernst is. Met het Stadsdeel Oost valt niet te sollen. Wat een ferme taal. Heerlijk, dat sprak mij, linkse rakker die ik ben, wel aan.
Ik merk er niets van. Integendeel, het is hier, in de Oosterparkbuurt, smeriger dan ooit. Ik signaleer meer vuil naast de containers, meer fietswrakken in en buiten de rekken, meer chemisch afval op straat, meer zwerfvuil en meer prullenbakken aan palen die minder vaak leeggehaald worden.

De bestuurders van Oost hebben, in de strijd tegen de vervuiling, een nieuw plan bedacht. Ze is met veel bombarie een proef begonnen: er rijdt nu een actiewagen met een of twee mannen in de buurt rond en zij zullen het verkeerd 'aangeboden' vuil meenemen. Als de proef van een half jaar slaagt komen er meer actiewagens. En dan wordt het eindelijk heerlijk helder en schoon in de straat. Wat een goed plan.
Eindelijk waar voor ons geld. Eindelijk kunnen we ongestraft altijd alles naar buiten pleuren. De watjes van Oost ruimen het wel weer op.

"Strenge handhaving van de regels door de milieupolitie helpt onvoldoende.", zo stelt het stadsdeel op haar website. En: "Ook al ruimt het stadsdeel het verkeerd aangeboden afval nu op, bewoners en bedrijven dienen zich nog altijd aan de regels voor het aanbieden van afval te houden."
Hoe krijgen ze het verzonnen? Waarom wordt fout gedrag beloond in plaats van afgestraft? Wanneer zijn de volgende verkiezingen?

veertien reacties op "Watjes zijn het in Oost"

Adam Smid
-1-  Adam Smid:
Wat wil je nou? Een opgeruimd stadsdeel, of keurig heropgevoedde burgers?

Je krijgt hiermee meer waar voor je geld dan als ze nog tien reinigingsagenten aanbieden. Als zo'n vuilnisbak vol zit, kan je er beter voor zorgen dat ie leeggehaald wordt in plaats van er een agent naast te zetten die er op toeziet dat het spul dat er niet meer in past weer mee terug naar huis wordt genomen.
-2-  :
Afval is mijns inzien hét probleem van Oost, vooral nu het weer wat warmer wordt. Adam, in de drie jaar dat die afvalbakken er nu zijn heb ik nog nooit meegemaakt dat ze vol zijn. Het is de krankzinnige asocialiteit die er voor zorgt dat mensen hun afval er naast zetten.
De laatste tijd gooi ik zelf het afval van anderen weg, vanuit het idee dat vuil nieuw vuil aantrekt. Van het stadsdeel verwacht ik echter dat ze de overtreders aanpakken. Bij de fietslichtjes kon het ook, dus waarom niet bij dit probleem?
martijn
-3-  martijn:
vroeger woonde ik n de Cz Peterstaat. Daar lag soms het zwerfvuil meters hoog op de stoep. Ik ben blij met die ondergrondse bakken in Oost. Het is echt een verbetering. Maar het kan natuurlijk beter, er wordt inderdaad veel naast die bakken gezet. Maar het zijn vooral meubelen, kinderspeelgoed, stoelen ed. Het gewone vuilnis met etensresten wordt wel in die bakken gegooid.
-4-  :
Soms is de klep stuk of zit de bak vol, OK dan kan ik het snappen dat je je vuilnis er naast zet... Maar er ligt hier zoveel naast het zuiltje wat zonder problemen erin gegooid had kunnen worden. Ook zakken met brood, kippen botten en ander eten. Daar doen de duiven en de ratten het goed op trouwens.
Ik had een tijd een bak geadopteerd. Ik dacht ik doe het een jaar! Ik heb het gedaan, en ik stond een paar keer er week van alles klein te maken en in die container te stoppen. Maar ik heb het opgegeven, er ligt nu elke dag wel een half uur werk voor me bij die container.
Adam Smid
-5-  Adam Smid:
Daar hebben julie inderdaad wel een punt: de bakken bij mij in de Fred Hendrikstraat in Westerpark zijn van hetzelfde soort, en daar ziet het er toch meestal wat schoner uit dan bij vrienden in de Indische buurt. Er wonen dus simpelweg meer viezerikken in Oost :-)
Dr.D
-6-  Dr.D:
En nu nog wachten op een paar dagen aaneen met warm weer.
Daar gaan die bakken heerlijk van ruiken...
caroline
-7-  caroline:
handhaven kan alleen als je mensen hebt die daartoe bevoegd zijn. De meeste stadsdelen hebben dus simpelweg een tekort aan bevoegde mensen. Het duurt minimaal een jaar voordat deze mensen de bewuste bevoegdheid hebben gehaald. Daarnaast, extra mensen inhuren dan wel aanstellen in je stadsdeel kost geld en dat staat weer haaks op het bezuinigingsbeleid. Dat kun je beter een actiewagen op pad sturen. Ik denk dus dat het niet zozeer ligt aan het belonen van slecht gedrag maar roeien met de riemen die je hebt. Het zou stadsdelen sieren als ze wat transparanter in hun beleid (vermogen dan wel onvermogen) zouden zijn. Dat kweekt wellicht meer begrip voor het feit waarom je iets doet of iets laat.
Piet Miller
-8-  Piet Miller:
De Watergraafsmeer is een buurt waar de bewoners zelf graag zorgen voor een schone en opgeruimde omgeving. Maar ja, die ettertjes uit Oost (en Zeeburg) maken er een troep van. Niemand die er wat aan doet natuurlijk.
natasja
-9-  natasja:
Ook ik erger me groen en geel aan het verkeerd aanbieden van afval. Vanuit mijn woning heb ik vaak een mooi uitzicht op stapels grofvuil en smerige vuilniszakken. Als zo&acute;n container vol- of vastzit dan loop je toch even een paar meter verder naar een andere?
Ik denk niet dat dit probleem alleen met communicatie op te lossen is. Er zal volgens mij alleen een mentaliteitsverandering komen als er sancties worden opgelegd. Dit lijkt me een betere oplossing dan extra actiewagens laten rijden. Handhaving kost geld maar levert door het uitdelen van boetes ook weer geld op.
D, van Bezooijen
-10-  D, van Bezooijen:
Ik woon zelf in de Transvaalbuurt. Ik heb het idee dat sinds het plaatsen van de ondergrondse containers, er meer troep op straat staat. Dat komt denk ik doordat het niet duidelijk meer is op welke dagen het grofvuil wordt opgehaald. Op de bakken staat wel dat het verboden is vuilnis naast de bakken te plaatsen, en een telefoonnummer. In Zeeburg en Oud-West hebben ze het beter geregeld: daar staat met GROTE LETTERS op de vuilcontainers wanneer het grofvuil wordt opgehaald. Beter zeggen wat wel mag, dan zeggen wat niet mag. Misschien helpt het ook in Oost? Een kleine moeite, en misschien een beetje resultaat!
Esther van de Pol
-11-  Esther van de Pol:
Hallo, ik woon in Arnhem (Presikhaaf) en wij hadden hetzelfde probleem. De meeste medebewoners namen het niet zo nauw, wanneer iets niet (meer) in de afvalbak pastte; “acht, zet het er maar naast”, mijn probleem niet! A-sociaal gedrag, kan niet anders zeggen, diegene die er naast woont, zit met het lekkere uitzicht! Nou heb ik contact gezocht met: Klein Afval Nederland. Dit is een bedrijf die kliko's verhuurd, de rent-tainer: DE UITKOMST! écht waar. Mensen hebben nu, tenminste de mogelijkheid om het even op te slaan. En ze hoeven de zakken niet meer terug te sjouwen. Hun website is: http://www.kleinafvalnederl... of 0345 - 68 00 00
chris
-12-  chris:
wwwwwwww
anoniem
-13-  anoniem:
Ik krijg laatst een boete van 50 euro omdat mij zoon 3 straten verder de vuilniszakken ook niet kwijt kon en de 2 vuilniszakken toen netjes achterliet naast de volle container. Komt een uur later een Milieu beamte aan de deur de zakken stonden naast een lege container ,ja dan zakt je boek toch af, en de Junkies en de drugdealers maar lekker rotzooi op straat gooien ( gratis )

bewoner Transvaalbuurt Amsterdam.
Robert Pennekamp
-14-  Robert Pennekamp:
bekijk de link voor wat vuilnis filmpjes...

http://www.robertpennekamp....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.