Home > > Dag van de Dialoog

Dag van de Dialoog

Zit jij nu vandaag gewoon thuis of op 't werk te internetten? Wat doe je? Kom op! Ga naar buiten! Met je kop in de zon, op een terras! Want eindelijk is het zomer in de stad, maar meer nog: vandaag is ook net de dag dat alle Amsterdammers buiten zijn. Vandaag is namelijk de Dag van de Dialoog.

Kan zo'n dag echt nuttig zijn? Wat kan dat nou opleveren, zo'n dag gezellig om de tafels zitten en babbelen over "opgroeien in Amsterdam"?

Dat moet je nou net niet aan mij vragen. Ik ben beroepshalve een debattrainer, ik ben op dit moment voor het tweede jaar Nederlands Kampioen Welsprekendheid en ik werk zelf ook mee aan de Dag van de Dialoog als trainer en als gespreksleider. Van mij zul je dus niets anders lezen dan loftuitingen, over het nut van de dialoog, de zin van het debat aangaan, het belang van de discussie. Ik ben hier dus geheel niet neutraal in.

Je hebt dus maar één manier om te ontdekken of dat nou wat oplevert, zo'n Dag van de Dialoog. Ga nu zelf naar buiten, zoek een tafel op en doe er aan mee. Hup!

tien reacties op "Dag van de Dialoog"

benno
-1-  benno:
“Van mij zul je dus niets anders lezen dan loftuitingen..” Hoezo: omdat je er aan verdient? Omdat je niet in staat bent kritisch naar je eigen activiteiten te kijken ;-)

En toch ben ik benieuwd: waarom nou die dag? Volgens mij zitten alleen maar mensen aan die tafel die toch al van goede zin waren. Los je daar dan een probleem mee op?
-2-  :
Ik verdien er helemaal niks aan - ik doe er aan mee omdat ik in het idee geloof.
-3-  :
“Volgens mij zitten alleen maar mensen aan die tafel die toch al van goede zin waren. Los je daar dan een probleem mee op?”

Vorig jaar zat ik aan zo'n tafel. Met zes Islamitische pubermeiden van het Nova College. Die waren aanvankelijk niet 'van goede zin'.
Aan het einde van het gesprek waren wij met z'n allen toch een stukje verder gekomen. Het feit dat zij met rabijn Evers, die was er ook, in dialoog gingen en zijn mening deels als hun eigen mening konden beschouwen bijvoorbeeld. En dat het niet uitmaakt wie je bent of waarvoor je staat, als je de ander maar in de ogen wilt blijven kijken. Dat was in die donkere decembermaand van 2004 een prettig geluid.
Vanmiddag zit ik weer aan een tafel. In het Amsterdams Historisch Museum. Eens kijken of er nog een stukje van de dialoogpuzzel op zijn plaats gelegd kan worden. Misschien worden er geen grote problemen mee opgelost, maar het kan het begin zijn van een verdere ontwikkeling.
benno
-4-  benno:
Maar goed dat ik het even vroeg. Anders zat ik toch maar mooi onterecht negatief te doen...
Nicole
-5-  Nicole:
Ik heb ook deelgenomen aan een tafel; met een uiteenlopend gezelschap in een wijkcentrum in de Baarsjes gepraat over de condities waaronder (hun) kinderen opgroeien in Amsterdam.
En inderdaad Benno, er zitten mensen aan tafel die 'toch al van goeie zin' waren, en of je daar iets mee oplost?!
Well, in ieder geval hebben wij een hoop goede ideeën besproken, opgeschreven en gepresenteerd aan de andere deelnemers en was ik pers. na onze dialoog vol goede hoop en actiebereid voor de zonnige toekomst van Amsterdam!
-6-  :
kijk, en dat is waarvoor we het deden!
Guus Rombouts
-7-  Guus Rombouts:
@Daniël.

Met alle respect doe je na ons e-mailverkeer van vanmorgen en mijn oproepje daarna in de door jou aangezwengelde 'supermarktmeisjesdiscussie' alsjeblieft niet beter voor. Inmiddels woon ik zo lang in Amsterdam dat ik zónder gevaar voor eigen leven kan erkennen dat ik ben geboren en opgegroeid in Rotterdam. Weet je wat ze daar altijd zeggen? “Geen Woorden Maar Daden”. Leuk hoor dat lullen aan al die tafels her en der in de stad maar er veranderd geen moer als niemand bereid is om zijn schouders onder immens tot nadenken stemmende projectjes te zetten. Bescheiden siert de mens, helemaal papegaaien...
-8-  :
jeetje guus, zit je ergens mee?
-9-  :
Guus, wil je privédiscussies over je mailverkeer misschien privé houden? Dat is voor andere bezoekers niet zo interessant, namelijk.
Guus Rombouts
-10-  Guus Rombouts:
@Daniel

Ik ben een bevlogen mens, dus ik zit altijd wel met iets. Goed hé..?

@Wieland.
Vanaf nu zal ik me aan de regels houden. Zo privé was deze e-mailverkeersdiscussie niet, een beetje provoceren houdt de discussie levendig, kan tot ieders heil zijn. Meneer Sonnenberg, waar is in deze stad tegenwoordig de humor..?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.