Home > > De Bijlmer in beeld

De Bijlmer in beeld

Vier buurten in de Bijlmer staat in de geweld-toptwintig van Amsterdam van afgelopen jaar, bleek eerder deze maand uit een onderzoek. In de binnenstad daarentegen is het aantal schiet- en steekincidenten sterk afgenomen. Volgens de onderzoekers is dat te danken aan de forse uitbreiding van preventief fouilleren en cameratoezicht.

Klinkt plausibel, maar ergens klopt die redenering niet. Deze week publiceerde het Amsterdams Stadsblad, editie Zuidoost, de beschikking waarin burgemeester Cohen voor de komende twee jaar de "veiligheidsrisicogebieden" aanwees: in een groot deel van de binnenstad en van Zuidoost mag preventief gefouilleerd worden en is grootschalig cameratoezicht. Wandelt u in gedachten een eindje mee? Heus, het is niet gevaarlijk!
We beginnen op metrostation Strandvliet en volgen het spoor tot de Dubbelinkdreef, dan via Daalwijkdreef en Elsrijkdreef naar de Proviciale Weg, waar jonge veulentjes rondspringen in de Bijlmerweide.
Vervolgens gaan we terug naar de metrobaan bij station Ganzenhoef, tot aan de Bijlmerdreef. Met een wijde boog om de G- en K-buurt tot aan het Nellensteinpad en langs de Karspeldreef naar station Bullewijk, de halte van een grote Zweedse meubelzaak. Daar volgen we opnieuw het metrospoor tot we, via station Bijlmer, Strandvliet weer in zicht krijgen.

Wie de Zuidoost een beetje kent (of even op een kaart kijkt) ziet dat Cohen daarmee de hele Bijlmermeer te pakken heeft. Eigenlijk vallen alleen het kantorenpark achter het Ajaxstadion en de aangeharkte woonerfjes bezuiden de A9 erbuiten.

Dat is niks nieuws, want ook afgelopen jaar gold dit deel van Zuidoost al als veiligheidsrisicogebied, en het is bijgevolg inmiddels zo volgehangen met camera's dat Talpa alleen nog een straalverbinding met Aalsmeer hoeft op te zetten om een grootse reality soap te kunnen uitzenden. En ook preventief fouilleren is hier al lang niks nieuws meer.

Het is de laatste tijd nogal in de mode om burgers, onder het mom van veiligheid, massaal en permanent te registreren, besnuffelen en controleren. Wellicht verklaart dat het enthousiasme van de onderzoekers.
Maar als die maatregelen in de binnenstad écht zo goed helpen, waarom halen ze hier dan niets uit?

25 reacties op "De Bijlmer in beeld"

Sigi
-1-  Sigi:
tuurlijk helpen ze in de binnenstad óók niet echt goed.
Als ik het me goed herinner waren de meeste schiet en steek incidenten in de Bijlmer binnenshuis, cameratoezicht tot in je eigen woning?
dam
-2-  dam:
Deze stadt verandert in een bewakte camara valley (orloog tegen eigen volk.) In duitse steden waar jongere menschen worden lastig gewalen van de politie en vaak arrestiet voor niks chaat dat zelfde gebueren hier?? Menschachtigemaschinen in uniformen angestuurd tegen volk om leven zuur te maken. Die wie heeft dit bedacht dat is geen menschelijke denken dat is imperialist ala USA cameras en veel politie velke kassiet en arestiet op elke hoek dat willen ze. IK niet in naam van vrijheid. Amsterdam was vroeger super.
MARR
-3-  MARR:
BIJLMER EN AMSTERDAM RULEs :d
martine
-4-  martine:
ik vind amsterdam nu nog super
altijd gezellig
je mag zelf weten wat je aan trekt
en lieve mensen
k ben sinds kort verhuist naar zwolle
echt een kut place
amsterdammers wees blij dat je dr woont :)
koniningendag ga ik er ook zeker weer heen
ik mis het daar

xxx
Forza
-5-  Forza:
Is het jullie ook opgevallen.

Twee steekpartijen, min of meer op het zelfde moment in de zelfde straat. Nergens wordt er vermeld in welk stadsdeel dat is.

Was het in Zuidoost was het zelf al in de kop vermeld.

“Weer twee steekpartijen in Zuidoost”

Stelletje slapjanussen!
ganzenpoort
-6-  ganzenpoort:
wat een gezeur..Ik heb hier in ganzenhoef een woning gekocht nadat ik meer dan 40 woningen in heel amsterdam had bekeken... dealers heb je overal..zo heb je ze in oost,west,noord en zelfs in zuid.. jaja..ook in zuid. alleen heb je in zuidoost met mensen te maken die er wat meer schijt aan hebben dan de dealertjes in oost en west..
ik woon hier nu een klein jaartje. het bevalt mij en mn vrouw uitstekend ! veel groen , overal winkels binnen handbereik,uitgaangelegenheden,blauw op straat,evenementen etc...
val
-7-  val:
@dam:http://www.tweevandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=210&sid=29882
mickey
-8-  mickey:
tegenwoordig ben je bijna nergens meer veilig.
Yassin
-9-  Yassin:
Fuck All die Raciste in de bijlmer ensoow

Jullie segge da steek en schiet inci nogwatte sijn afgnome nii duss se steke mij in me arm en me broertje vn 7 hebbe se in se been gestoke

Duss fuck al die raciste
Sharon
-10-  Sharon:
ik wil even iets kwijt over amsterdam bijlmer. het zou echt fijn zijn als daar bewaking rondloopt en mensen van NS informatie balie ofzo, bijna niemand is daar! me tas is gestole, en niemand kan iemand bereike die daar rondloopt. echt zo fucking slegt geregeld! doe r wat aaaan!
rudipensionado
-11-  rudipensionado:
De bijlmer en noord zijn niets en zal nooit wat worden ook. Noord maakt nog meer kans. Wil je de bijlmer er bij laten horen moet toch minstens daar ook betaald parkeren+parkeerbeheer invoeren.
damsco 5713 zone
-12-  damsco 5713 zone:
hahaha bijlmer is the ghetto van amsterdam maar adam west is net zo bruut grappen makers kom daar en je gaat zeker met een kogel of met een mes in je ribben weg
bart
-13-  bart:
Wil je de bijlmer er bij laten horen

Laat ons maar lekker links liggen! Ik woon al 20 jaar in Zuidoost en ben nog steeds hartstikke gelukkig, iets wat ik niet wordt als ik tussen de ronkende autos, hordes toeristen, de hondepoep, etc. loop in het centrum van Amsterdam. En over west en noord ; ik zou er dood nog niet begraven willen liggen... Viva Zuidoost!
Bart - Amsterdam
-14-  Bart - Amsterdam:
[i]Fuck All die Raciste in de bijlmer ensoow

Jullie segge da steek en schiet inci nogwatte sijn afgnome nii duss se steke mij in me arm en me broertje vn 7 hebbe se in se been gestoke

Duss fuck al die raciste [/i]

Het niveau op deze site neemt grootse vormen aan! Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst zeggen ze... we hebben nu al hopeloos verloren...
engine 54
-15-  engine 54:
Je ziet toch zo dat die te tekst in het Fries is B.A.
Arnoud de Jong
Ja Bart, ik denk dat we de taaltoets hier maar eens verplicht gaan stellen. ;-)
anne
-17-  anne:
nou ja, tegenwoordig ben je nergens meer veilig hoor!!!!! ga gewoon naar plekken waar jij veilig voelt bv op het weiland of lekker bij de koeien gezellig
Amsterdam-West
-18-  Amsterdam-West:
fuck jullie allemaal die zeggen van, ooh het is daar gevaarlijk enzo oke dan moeten jullie maar niet na 6 uur in de avond gaan rondlopen in de Bijlmer of Amsterdam-West want als je daar in je eentje rondloopt dan wordt je tot je boxer uitgekleed en misschien nog geknald of gestoken te worden als je dapper praat
Bart - Lelystad
-19-  Bart - Lelystad:
Als ik bovenstaande reacties lees is het zowel in de Bijlmer als in Amsterdam west goed mis met zowel de veiligheid als met de moraal...
Ik loop regelmatig in west, ja ook Geuzenveld -Slotervaart, en ook geregeld in de Bijlmer, en ik moet zeggen dat in tegenstelling tot West, de Bijlmer nog steeds nare gevoelens oproept, zeker sommige wijken: opdringerige personen, dealen, junks, vuilnis , lawaai, dat is het zo ongeveer. En gezien bovenstaande reacties klopt dat dus...
sarah
-20-  sarah:
oke ik woon in de bijlmer ik kan segge als je daar bent opgegroeit zoals ik kan je tegen alles.
bijlmer en west is bijna hetzelfde dusss...
ik weeet bijlmer wordt nooit zoals de andere maar ja niet mijn schuld ook al woon ik in de H-buurt
Natas
-21-  Natas:
ik zelf kom uit hoogeveen heeeel rustig vergeleken met amsterdam alleen ik hou echt van amsterdam gewoon lekker om te shoppen enzo terrasje pakken en ja ik zelf wil op men 21e huis en wonenin a'dam ik zou het liefst in noord willen wonen valt het daar ook mee of?
maro
-22-  maro:
wat een bullshit overall gebeure dingen maar omdat het bijlmer is is het metteen slecht
en yessin leer nederlands voor je comantaar geeft en je ben t zelf rasist of alle marro kanen schatjes zijn
negers maken de blijmer zuur
-23-  negers maken de blijmer zuur:
allemaal van de blijmer zin crimnelen 90 porcent van de buitelanders vooral die zwarte negers
Theo
-24-  Theo:
De schoolmeester in mij wil de fouten tellen in bovenstaande bijdrage;

'De blijmer', ik neem aan dat U de Bijlmer bedoeld.
zin = zijn
crimnelen = criminelen
porcent = procent
buitelanders = Nieuwe Nederlanders danwel 'Biculturele Burgers'.
zwarte negers is een pleonasme, maar ik reken het niet fout.

Desondanks toch een dikke onvoldoende...
Bart
-25-  Bart:
Hé Theo, wat kan ik smakelijk lachen om je recentste bijdrage (hierboven), onverbeterlijk!!
Ik hoop niet dat het aanhangers van 'jouw' partij zijn, blanke criminelen of wat dies meer zij... Geert zal met de vorige bijdragen ook niet echt blij zijn, schat ik zo in, die heeft het de laatste dagen toch al moeilijk genoeg...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.