Home > > Tweewielerterreur

Tweewielerterreur

<%image(20050814-segwayyy.jpg|140|140|)%>
Gaan we er ooit aan wennen, aan de Cantaterreur? Of aan de PC Hoofttractorterreur? Ik vermoed van wel, ik ben een optimist in hart en nieren. Er over schrijven stopt de terreur niet. De wetten veranderen en verbodsgebieden instellen stopt de terreur niet. De politiek verantwoordelijken voor je antiterreurkarretje spannen helpt evenmin. Dat is het grote kenmerk van terreur: het komt en je hebt er mee te leren leven.
Ambtenaren van de Gemeente Amsterdam hebben het nieuwe tweewielerige voertuig, de Segway, twee jaar buiten de stad weten te houden: ze gaven geen vergunning af voor dit voertuig. Hoe verstandig. Maar hoe gaat dat, de lobbyisten dreunden door, de ambtenaar was even ongesteld, met vakantie, had een kater of was gewoon vervangen. Hoe het ook zij: hij/zij zwichtte. En nu rijdt er een Amerikaan op zo'n ding rond, met in zijn gevolg een x aantal toeristen. Elk ook op zo'n ding van twee wielen.

Voordat hij met een groep toeristen zich in de stad begeeft, wordt er eerst even getraind in de buurt van de Nieuwmarkt. En dan kan het feest beginnen. Achter elkaar ieder op twee wielen de stad in. "De beste manier om iets van Amsterdam te zien", blaat de Amerikaan.

Hoezo? Wat is er mis met gewoon lopen? Toeristen zijn al een gevaar voor zichzelf en voor de gewone Amsterdamse fietser/ster. Ze hebben géén idee wat het verschil is tussen een voetpad en fietspad, laat staan dat ze weten dat ze op het fietspad níet thuishoren. En nu racen ze, met 6 km per uur, door de stad. Het is te absurd voor woorden. Is hier nog iemand politiek verantwoordelijk voor misschien? Of uh... is het een kwestie van accepteren? Is het 'gewoon' de Moderne Tijd, de volgende terreurgolf waar we dus mee moeten zien te leren leven?

35 reacties op "Tweewielerterreur"

Hans F.
-1-  Hans F.:
Ik wil er een! Het lijkt me heerlijk om met dit ding door de stad te zweven. Alleen de prijs schrikt me nog af... Leve de ambtenaar die dit heeft toegestaan!
Arnoud de Jong
Niet de toeristen, maar de Amsterdammers zelf moeten zo'n ding gaan gebruiken. Auto's weg, tweewielers erin. Want wat is nou eigenlijk het verschil met een gewone (brom)fiets? Dat de wielen naast elkaar staan ipv achter elkaar? ;-)
floris
-3-  floris:
Wat is er nu weer mis met dit vervoermiddel. Je moet onderscheidt maken tussen toeristen die zich met wat voor vervoermiddel dan ook door Amsterdam bewegen en het vervoermiddel als zelfstandig item.
Ik heb de laatste tijd veel meer last van die fietstaxis die zich als idioten gedragen. Is toch ook goedgekeurd?
Ik vind de segway een prima vervoermiddel, schoon, geruisloos en compact.
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
Ik vind ze bloedlink. Van afstand zie je geen vervoermiddel, alleen een zo te zien stilstaande voetganger. Maar als men alleen openstaat voor de risico's op basis van trail & error, nou, prima dan. In dat geval, verlichting erop, een bel, achter-, zij- en pedaalreflectoren, en niet te vergeten een verzekeringsplaatje (tweewieler met hulpmotor). Nog iets vergeten..?

Zolang ze aan de regels voldoen, laat ze maar komen. Maar zo niet, dan die dingen met evenveel tolerantie behandelen als fietsers zonder verlichting.
Sigi
-5-  Sigi:
Gave dingen! Ik wil er ook een. Zouden ze gratis mee in de trein mogen?
@Arnoud Ze zijn beter dan een bromfiets! geen stank, lawaai of uitlaatgassen, fijn zoemend electrisch. En ze gaan ook niet zo knetterend hard.
@Jochem
een zo te zien stilstaande voetganger? Als ie stilstaat staat ie stil, lijkt me niet gevaarlijker dan ieder ander stilstaand object. Als ie beweegt staat ie niet stil, over welke afstand heb je het precies?
Pleit dan ook voor verlichting op voetgangers, of eigenlijk alles en iedereen die tussen zonsondergang en opgang de straat op gaat. (zou ik zelf niet zo'n gek plan vinden)
Sigi
-6-  Sigi:
p.s.
Heb ik mijn identiteitsbewijs bij me? doet m'n verlichting het? ok, we kunnen de straat op.
Dr.D
-7-  Dr.D:
Stop!
Eerst nog een helm op...
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
Niet verplicht, was het maar waar. Maar daarvoor heeft-ie te weinig vermogen.
Arnoud de Jong
@Sigi:
Precies! Helemaal mee eens: beter dan bromfiets! Alleen moet je een eventuele duopassagier voortaan op je rug nemen. Maar dat is dan ook wel weer een geinig gezicht en verlevendigt het straatbeeld. ;-)
Corrie
-10-  Corrie:
Wie op Segway-tour gaat met de Amerikaan moet wel verplicht een helm op, dacht ik. Hem hem een keer met zijn volgelingen gezien op het Heinekenplein en een praatje met hem gemaakt. Volgens mij hadden ze zelfs van die fietslampjes (leds) als verlichting.
nivelan
-11-  nivelan:
6 kilometer per uur? Da's niet snel, zeg. Gaan ze met die dingen ook door de Kalverstraat? Maken ze vrij baan voor wat gerichte shoppers, heerlijk.
lisa
-12-  lisa:
minder leuk, zag vandaag een Segway over de stoep “racen”.
Rutger
-13-  Rutger:
Ik heb er op een gereden een half jaartje geleden in NY, ze rijden heerlijk, heel intuitief! Geef mij er maar eentje (maar dan wel een die mijn steile trap op kan).
Dr.D
-14-  Dr.D:
eeeh...
Politie op straat met een Segway om de criminaliteit
terug te dringen!!!

(Heb ik nu de prijsvraag gewonnen?)
Donovan A.
-15-  Donovan A.:
De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol al een paar Segway's inclusief blauwe flitslichten en twee tonige hoorn.

Het is heel grappig om ze te zien racen trouwens :D
Piet vdW
-16-  Piet vdW:
Het is bij sommige mensen net alsof ze 200 jaar geleden leefden. Toen waren er ook mensen die dachten dat de melk in de koe zuur werd van de voorbij razende trein.

Wie noemt 6 km/u nou racen? Als ik een beetje doorloop ga ik sneller!

Nee, zo'n Segway is DE milieuvriendelijke manier van transport voor ons allemaal!
peike pleijzier
-17-  peike pleijzier:
Ik heb net een Segway tour gedaan bij iGo en Yellowbike . Daar is het dragen van een helm niet verplicht. Een beetje wennen in het begin maar binnen tien minuten had ik het onder de knie. Ik zie de Segway als een transportmiddel,dat als verlenging van het Openbaar transport kan dienen. Zie http://www.igo.nu voor meer informatie.
Jochem Floor
-18-  Jochem Floor:
Ja, met een Segway voor iedere Amsterdammer wordt parkeren bij CS pas echt leuk.
Marcel
-19-  Marcel:
Geweldig, die dingen. Klein, flexibel en zoals Sigi al zei, geen stank en geluidsoverlast. Het is alleen nog niet duidelijk wat de effecten voor het verkeer zijn als dit vervoermiddel zou aanslaan bij de grote massa.

Wat ik me vooral afvraag is welke verkeersdeelnemers de Segway gaan gebruiken. Zijn het de lopers die opstappen, de fietser die afstappen, de scooterrijders die overstappen of de automobilisten die uitstappen? Van mij mogen er veel minder van die stinkende scooters rondrijden in de stad. Uche!

Natuurlijk moet er nog wel een fatsoenlijke naam komen voor de Segway, want ik segway, jij segwayt en wij segwayen klinkt niet. Ik stel de naam twieler voor, als verkorting van tweewieler. Een fiets wordt toch ook een bicycle genoemd?

Wie heeft er ook een alternatieve benaming?
Jochem Floor
-20-  Jochem Floor:
Gaan ze op het voetpad rijden?
Marco Douma
-21-  Marco Douma:
Geweldig,mijn ouders hebben de tijd meegemaakt dat meisjes op de fiets met stenen achterna werden gegooid.In dit land zijn er altijd wel mensen die de vooruitgang willen tegen houden.Dit voertuigje is stil en schoon.Als nu het in de plaats komt van die stinkende brommers en scooters zal dat de leefomstandigheden van veel mensen ten goede komen.Wanneer de prijs zakt ben ik de eerste om er een in huis te halen.Met een kwartier oefenen was ik verkocht.
jelmer k
-22-  jelmer k:
Bij het bedrijf iGo kan je Segways huren in Amsterdam, of een tour doen via Yellowbike. Ik vind het persoonlijk een onwijs gave ervaring. Zeer makkelijk bestuurbaar, schoon, geruisloos en ze kunnen nog 20 kmph ook!
Ik denk dat dit voertuig een hele goede uitvinding is voor zowel het milieu als het gemak van het menselijk ras.
piet
-23-  piet:
@ Arnoud,
iemand op je rug nemen kan niet aangezien het apparaat automatisch balanceert en je gaat rijden door naar vore te leunen. Met iemand op je rug zal je toch echt de verkeerde kant op gaan
piet
-24-  piet:
Check voor de grap ook eens http://www.x-polo.nl
Polo op een Segway!

Ps. de Segway heeft 3 sleutels, 1 is voor 6kmh, 1 voor 14 kmh en 1 voor 20kmh. Het ding kan dus evenhard als een fiets
StealthWarrior
-25-  StealthWarrior:
laat die 3 sleutels maar weg haal de slot eraf onbegrenste cdi erin nieuw slotjuh erin en klaar es kees...ik durf te wedden dat we dan jongeren krijgen die hun segway tot de 100 opvoeren
yanny scutt
-26-  yanny scutt:
Zo'n gewoon 'stepje' is toch ook leuk?! Groet; Yanny
Marco Douma
-27-  Marco Douma:
Na het koningshuis mag ik een poos de Segway onder de mensen brengen.Met brood halen leukte het mij bij de bakker om de winkel leeg te krijgen in Edam.Het rijden door een oud stadje is een avontuur apart.Ik moest bij herhaling fietsers er op wijzen dat achterstevoren op de fiets zitten niet ongevaarlijk is in die smalle staatjes.Die man uit de andere wereld op dat gekke ding was belangrijker.Gelukkig begint men er al aan te wennen na een week en moet ik steeds meer tekst en uitleg geven hoe alles werkt.Ook de diepe stilte die ontstaat wanneer de rit langs een druk bezocht terras gaat in heel bizonder.Ik ga stevig sparen om er een in huis te halen.
Florin
-28-  Florin:
@ sigi: De Segway kan zonder problemen in de trein mee. Zolang je niet met de Segway in de weg staat (denk aan bijvoorbeeld de doorgang blokkeren) is het geen probleem. De conducteurs doen niet moeilijk omdat er geen benzine gebruikt wordt.

Ik neem de segway dagelijks mee de trein in, zonder wat voor problemen dan ook.

Als je meer wilt weten over de segway, surf dan eens naar forums.segwaychat.com, daar kan je mij ook per e-mail benaderen (mijn chat naam is: Florin)
Werner Toonk
-29-  Werner Toonk:
>In dit land zijn er altijd wel mensen die de vooruitgang willen tegen houden.Dit voertuigje is stil en schoon.Als nu het in de plaats komt van die stinkende brommers en scooters zal dat de leefomstandigheden van veel mensen ten goede komen.

En weer zitten die mensen die de vooruitgang willen tegenhouden kennelijk aan het stuur. Deze week berichtte de krant dat ze voorlopig niet de straat op mogen. Wat een flauwekul en wat wonen we met elkaar in een overgereguleerd land.
yanny scutt
-30-  yanny scutt:
Dit is echt niet te geloven! Van Amsterdam (met grote parkeerproblemen EN openbaar vervoer dat maar niet wil deugen!) mag dit vervoermiddel niet?!

Ik wilde (als halve bejaarde ) dat ik er een had! Groet; Yanny
Jochem Floor
-31-  Jochem Floor:
@ Werner: Maar dan wel graag (a la bromfiets) met helmplicht, verlichting, richtingaanwijzers en nummerplaat, toch? En niet te vergeten: rij-examen.
Dr.D
-32-  Dr.D:
Gaat net als de bromstep de kast in...
Alleen met een goedgekeurd motorvoertuig
mogen wij elkaar onder de zoden rijden...
Jochem Floor
-33-  Jochem Floor:
Hoe juist opgemerkt, Dr. D. En hetzelfde geldt voor andere vervoermiddelen; zie eens de link.

@ Werner Toonk: leven we nog altijd een overgereguleerd land?

Na een blik op de resultaten van ongereguleerd blik op het punt van veiligheid lijkt het mij de hoogste tijd voor een TNO-onderzoek naar de veiligheid van de Segway (te betalen door de fabrikant, wat mij betreft), alvorens te pleiten voor toelating op de openbare weg.
Mitch
-34-  Mitch:
6km/h beetje overdreven heb er zelf een en rij ongeveer zoon 20/25 km/h
als een snor brommer dus,heeft en blauw kenteken helm niet nodig.
Wel je rijbewijs.
sanne
-35-  sanne:
Misschien 2 of 3 keer een zien rijden in Amsterdam.
Volledig overschat dus 5 jaar geleden, die terreur.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.