Home > > Buit de Dam uit!

Buit de Dam uit!

De Dam. Toeristentrekpleister nummer 1 van Amsterdam. Gert en Hermien shalalalie-shalalala'den er al over: De Dam is hét dorpsplein van héél Nederland, een nationaal symbool met een ijzersterke trekpleisterwaarde.

En daarom vindt D66 dat er maar vooral niks moet gebeuren op De Dam. In hun notitie 'De Dam Waardig' vertellen ze ons dat er wat minder commerciële activiteiten op de Dam plaats moeten vinden: géén kermis, géén ijsbaan, wel een statige oude kerstboom.

Dat stelt me nou teleur van D66. De partij die anders heel goed weet wat de sterke punten zijn van deze stad, laat hier een steekje vallen. Met hun Dance 66, waarmee ze het opnamen voor het nachtleven alhier, sloegen ze de spijker op hun kop. Ze begrepen één ding heel goed wat veel binnenstadbewoners nog niet helemaal doorhebben: De binnenstad is een commerciële melkkoe. Het is één groot openluchtpretpark, een soort Efteling maar dan met échte mensen in plaats van sprookjesfiguren, met attracties voor volwassenen ook, niet alleen voor kinderen. En de Dam is het kloppend hart van dat Disney-Amsterdam.

En is dat erg, dat dat zo is?
Nee. Die commerciële identiteit zorgt dat mensen blijven komen. Zonder de Wallen, zonder de coffeeshops, zonder de grachten, zonder de evennementen, zonder de nachtclubs, komen de mensen niet. Amsterdam moet er dag-in, dag-uit aan blijven werken om bovenop te blijven in de wedloop van de city-marketing.

Als die mensen komen, drogen onze inkomsten ook op. Natuurlijk, de stad Amsterdam leeft van veel meer dan toerisme alleen. Scheepstransport, bijvoorbeeld. Twee universiteiten die aardig wat werkgelegenheid bieden. En nog veel meer. Maar loop eens door de binnenstad en vraag je eens af: het Rembrandtplein, het Leidseplein, de Nieuwmarkt: zou dat nog allemaal kunnen bestaan zónder toeristen? Natuurlijk niet. Het toerisme is dus een belangrijke inkomstenbron die we moeten koesteren.

En de Dam is een belangrijk middel om die toeristen te blijven lokken. Natuurlijk komt niet elke toerist voor de Dam: de Italiaan die hier alleen maar wil komen blowen heeft er ronduit schijt aan en de Amerikaan die komt voor 'The Anne Frank House' wordt er ook niet echt warm of koud van.

Maar bekijk het eens van de andere kant: Wat klinkt nou beter: Kerstmarkt op de Dam of Kerstmarkt het Beursplein? De doorsnee Brabander denkt dan: "welk plein? Wat moet ik dáár nou?". Of: Ijsbaan op de Dam of Ijsbaan op het Leidseplein? De doorsnee Noord-Hollander denkt dan: "Leidseplein? Daar moet je toch zuipen, niet schaatsen? Grapje zeker!"

De Dam, kortom, vertegenwoordigt een belangrijke commerciële waarde. Laten we die vooral zo goed mogelijk uitbuiten.

negentien reacties op "Buit de Dam uit!"

Maya
-1-  Maya:
Natuurlijk is de Dam een plein waar je wat kan organiseren op z'n tijd. Maar moet dit altijd zo schreeuwerig en commercieel? Ik denk dat dat juist bij veel toeristen een doorn in het oog is. Een ijsbaan met een koek en zopie tent en een mooie kerstboom is leuk, maar al die reclame eromheen maken het voor mij totaal onaantrekkelijk om naartoe te gaan.
Dat zie je ook niet op die manier in andere steden als Londen of Parijs, daar pakt men dit stijlvoller aan!
-2-  :
Ik ben het met je eens dat we dingen misschien stijlvoller kunnen organiseren - maar dat is iets heel anders dan 'helemaal niet'.
paul
-3-  paul:
Die afschuwelijke Radio-noordzee kerstboom die Annelize van der Stoel vorig jaar uit commercieel belang op de Dam liet zetten is voor mij het dieptepunt geweest waar werd aangetoond hoe stadsdeel Centrum de Dam aan het verpatsen is.
Is het nu echt zo moeilijk om enige allure in het hart van de stad te krijgen?
Floris
-4-  Floris:
Door in het oog is die verschrikkelijke kermis. Die trekt sowieso nauwelijks toeristen die je wilt hebben, want bezoekers van kermissen zijn per definitie proleten. Al die lelijke lichten en geluiden - en dat op een plaats waar eens het grootste gebouw van de wereld stond (ja, dat waren nog eens tijden, toen Amsterdam de machtigste stad en het paleis (stadhuis) het grootste gebouw op deze aardbol waren. Van heinde en ver kwamen mensen met hun schepen de Amstel afgedreven, totdat ze halt hielden voor het Damplein en zich vergaapden aan zoveel pracht, praal en rijkdom).
merijn
-5-  merijn:
De Dam? Een trekpleister? Laat me niet lachen. Ongelooflijk kil en saai, dat is het. Een paar lullige boompjes, een monument waar je zo'n beetje op kunt zitten. Ga eens naar een plein in het hart van de stad in Toscane of Antwerpen, of nou ja, Munchen! Dat zijn pas trekpleisters, met een fontein en groen en terrasjes en beelden. Maar dat is voor Amsterdam te ingewikkeld en volgens sommigen onamsterdams. Tja.
Rik van der Helm
-6-  Rik van der Helm:
@Merijn
Helemaal mee eens. Amsterdam krijgt alleen meer en betere toeristen als we in staat zijn Amsterdam meer alure te geven en al de ranzigheid en schreeuwerigheid eruit weten te houden. En alles begint met mooie open pleinen en boulevards. Daar mag best wat verhandeld worden, maar het begint met de mensen zelf die het plein vullen met hun aanwezigheid. Inderdaad Toscane, wat een weldaad zo'n plein waar je de hele avond rond hangt en de heerlijkste contacten maakt. Amsterdammers moeten nog leren flaneren, maar met alle zuidelijke import in onze stad kan dat proces snel gaan. Maar give it a try en hou de pleinen en boulevards open, sfeervol en schoon. Te beginnen bij onze Dam !
Ook Floris
-7-  Ook Floris:
(Ik ben een andere Floris dan de Floris hierboven, met wie ik het niet eens ben dat kermissen alleen 'proleten' zouden aantrekken - of dat dat erg zou zijn).

Ik snap ook niet zo goed wat D66 hier nou precies mee wil. De toestanden van vorig jaar waren inderdaad een aanfluiting, maar dat zat hem voornamelijk in de uitvoering en niet in de evenementen op zich. Een kerstmarkt kan best een vorm van nieuwlichterij wezen in deze contreien, maar stiekem vind ik zo'n markt best leuk. Die in Gent bijvoorbeeld, en zo'n markt als daar zou hier ook moeten kunnen. Strengere eisen stellen aan hoe goed de vergunningsaanvragen onderbouwd zijn en ingrijpen als het een blamage dreigt te worden, dat zou voldoende moeten zijn. Men mag best wat extra moeite doen als men op misschien wel de meest prestigieuze locatie in het land iets wenst te organiseren. Helaas hebben we vorig jaar gezien dat dat besef nog niet bij iedereen is doorgedrongen.

Maar minder evenementen? Nee, slecht plan.
Angelique
-8-  Angelique:
dat schreeuwerige is juist leuk op de Dam !!
Op een bankje zitten en dan kijken naar al die gekkigheid,mooi toch ?
Echt Amsterdam.

Amsterdam moet dus lekker zichzelf blijven,lekker maf en niet zoals Brussel of Toscane,zo saaaaaaai....
lijn
-9-  lijn:
http://www.amsterdamcentraa...

jaarlijks terugkerend item? ;-)
Carlo
-10-  Carlo:
Vooral gebruiken die open Pleinruimtes. Maar..helemaal mee eens een beetje sturing kun je er wel aan geven. Liep nu langs de Dam en dacht mijn god, welk tentenkamp is daar nu weer verrezen. Onze gewaardeerde stadsdeelwethouder heeft gemeend dat de IJsbaan zoals eerder werd neergezet (volledig op eigen kosten) door gebrs.Stuy niet meer mocht. Nee nu de Kermisgids in samenwerking met IDTV. Ik snap het niet helemaal. Gingen de winkeliers zo pas nog te keer dat er een bouwkeet rond de Dam komt, wordt er toegestaan dat er een grootscheepsgebouw komt met een ijsbaan er voor. Kan echt niet hoor, geef mij maar die baan van die vrije jongens. Gewoon met veel liefde neergezet.
Nu weer zo geflopte deal.
Kermis op de Dam, moet gewoon kunnen. Amsterdam is niet alleen van en voor toeristen maar ook gewoon van/voor Amsterdammers. Overigens, de meeste tijd ligt de Dam er zeer rustig bij. Graag vooral met mooi weer, veel terrassen op de Dam. Geweldig toch! Vraag de gemiddelde D66-er waar deze zijn/haar vakantie doorbrengt. Ik durf te wedden in de erg drukke Aziatische steden, voelen ze zich erg prettig in die drukte. Nee, als ze thuis komen dan weer alle rust. D66 gewoon eens met de benen op de grond en anno 2005/2006 reageren.
Dr.D
-11-  Dr.D:
@floris
“want bezoekers van kermissen zijn per definitie proleten. ”
U is blijkbaar bijzonder verheven.
Namens u zelf.
Stakker.
En nog arrrogant ook...
-12-  :
“meer en betere toeristen”?

Wat is in godsnaam een 'betere toerist'? Een toerist die niet naar een kermis gaat, maar naar het concertgebouw?
f.bol
-13-  f.bol:
Je kunt geen evenement neerzetten zonder reclame, dat is onbetaalbaar. Je kunt daar als stadsdeel wel heldere regels voor maken en als ondernemer jezelf beperken tot stijlvol uitgevoerde reclame en niet reclame in een halfdode kerstboom hangen zoals vorig jaar. En dan moet je je als stadsdeel zelf ook inhouden en niet de hele stad volhangen met steigerdoeken terwijl je anderen van alles verbiedt.
Het ijsbaantje van Stuy zag er prima en bescheiden uit, met een paar keurige houten kraampjes er omheen. Leuk en verzorgd. Maar, omdat de stadsdeelvoorzitter ruzie met de broers had heeft ze ze onder het mom van “vrije aanbesteding” van de Dam af gekegeld. En daar vorig jaar Radio Noordzee ( sponsor van de VVD campagne destijds, geleid door een broer van een VVD-deelraadslid ) neergezet met het bekende desastreuze resultaat.

En we moeten is ophouden met neerkijken op toeristen die wat onschuldig vermaak zoeken, deze “proleten” ( hoe haal je het in je hoofd, floris 1 ) zijn net zo essentiëel voor de stad als de “betere toerist” . De Dam is uitermate geschikt voor evenementen. En het is er inderdaad meestal “ Schoon en Leeg ” . Niet zeuren, d'66
ricardo
-14-  ricardo:
Dank F.Bol voor je ondersteunende woorden. Schande dat heen en weer geslinger met de gebrs.Stuy. Dank mevr.v.d.Stoel, alweer een verkeerde vinger in de pap.
paul
-15-  paul:
Wat een goedkope marktmeuk heeft Van der Stoel op de Dam laten neerzetten. Ik ben er gisteren even overheen gelopen. Dit heeft niets te maken met een sfeervolle kerstsmarkt, doch is een ordinaire gewone markt die twee maanden lang zal blijven staan. Ik dacht dat die armzalige kerstboom van vorig jaar een dieptepunt was, dit is echter nog veel erger. Stadsdeel Centrum toont dit jaar (wederom) aan dat het beheer van de binnenstad bij hen niet in goede handen is.
Dr.D
-16-  Dr.D:
Lopen over de Dam is ook een ramp...

Welke zieke geest ooit die steentjes heeft uitgezocht.
En ze waren nog wel getest ooit
ter hoogte van de Nieuwe Kerk!
Suffie
-17-  Suffie:
Als er één ongezellige, grijze vlakte is in Amsterdam, dan is het wel de Dam. Op zich prima dat daar gebruik van wordt gemaakt om er economisch beter van te worden, anders zou je er op slag depressief van worden.

Aan de andere kant had ik niet gekozen voor de glitter- en plastic optie, maar voor horeca. Wat is er leuker om naast een ijsbaan op een goed ingericht en verwarmd terras een glaasje te scoren? Maar juist daarin doet de gemeente weer ongekend krampachtig..
Rene van Zeeuw
-18-  Rene van Zeeuw:
Van der Stoel heeft de gebroeders Stuy van de Dam weten te weren. Pure machtspolitiek. Ze moest weer eens haar zin doordrijven. De gebroeders hadden het gewaagd om kritiek op hare hoogheid te hebben. Vandaar dat de gebroeders nu geweerd worden. Ze moeten genoegen nemen met Beursplein. Van der Stoel heeft vorig jaar de gebroeders optimaal tegengewerkt. De gebroeders mochten slechts tien dagen gluhwein schenken. De huidige exploitanten mogen twee maanden alcoholische dranken schenken. Vorig jaar was het onmogelijk volgens Van der Stoel. Dit jaar kan alles. Van diezelfde Van der Stoel.
ricardo
-19-  ricardo:
Heel benieuwd wat dan plots veranderd is als er nu dus wel langer alcohol geschonken mag worden. Plots een maas in de wet of zo iets? Misschien wel het zoveelste leugentje om bestwil?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.