Home > > Het Grote Afvalwijzer Spel

Het Grote Afvalwijzer Spel

Nog niet genoeg gehad van familie en gezellige vriendenclubjes de afgelopen week? Speel dan vandaag, al ben je brak, leuk in groepsverband het Grote Afvalwijzer Spel. Restjes oliebollen en een goeie fles erbij en je stapt al spelenderwijs, als een betrokken stadsdeelburger, het nieuwe jaar in.

Iedereen in Stadsdeel Centrum kreeg de uitklapbare Afvalwijzer en de Informatiegids in de bus. Door de frisse kleuren en simpele symbolentaal is braaf burgerschap nu zelfs voor de allerkleinste en allerdomste stadsdeelbewoners snel aan te leren. Dit leuke en spannende spel voor alle leeftijden is verrassender dan Ganzenbord maar eenvoudiger dan Monopolie! Speel dus fijn samen voor een schoon stadsdeel!
De spelregels:
Knip de pasfoto's van het dagelijks bestuur en raadsleden uit de Informatiegids. Dit worden de pionnen. Gooi om het hoogst voor de pion 'Anne Lize'. Deze pion mag als eerste vertrekken van startplaats De Dam. 'Guido' en 'Els' hebben dezelfde waarde als de andere pionnen.
Het werpen van de getallen gebeurt met twee dobbelstenen.
Met de klok mee wordt vanaf de startplaats het patroon van grachten en grote straten afgelegd.
De speler die als eerste zijn pion heeft weten te stallen in de tunnelbuis van de Noord-Zuidlijn onder het Centraal Station, heeft gewonnen.

Symbolen onderweg:

Glas- en papiercontainer. Omdat je dronken je flessen hebt laten vallen buiten de glascontainer en je kranten door de harde wind wegwaaien moet je twee plaatsen terug.
Rode, paarse, groene, blauwe of oranje hokjes. Hier moet je vuilnis op de daarvoor bestemde tijden neerzetten. Gooi je zakken op een eerder tijdstip neer. Je mag één plaats overslaan.
Chemohalteplaats. Je moet een hele dag vrij nemen van je werk om precies om 11.15 uur met je batterijen bij de halte te staan. Helaas, de Chemokar is net vertrokken. Sla twee beurten over.
Hondenhalte. Bij de hondenhalte hangen opruimzakjes Voor De Hond. Dit vind je vreemd. Het zijn toch opruimzakjes voor de stront? Want wat doet een hond met die zakjes? Of moet de hond erin? Terwijl je hierover nadenkt, poept jouw hond naast de halte. Je doet alsof je het niet ziet, maar wordt betrapt. Voor straf twee beurten overslaan bij de Reinigingspolitie aan het eind van de Czaar Peterstraat.
Textielcontainer. Er liggen nog goede kledingstukken naast de container. Trek ze aan om te kijken of ze passen. Sla één beurt over.
Wildplakzuil. Wees niet mak en tam maar hang illegaal drie affiches op de muur, achter de zuil. Dat is wild! Ren snel drie plaatsen door.
Reinigingspolitie. Je wilt advies inwinnen aan het loket, want het is wel erg ingewikkeld hoe je keurig met je afval om moet gaan. Blijf wat langer praten, de agent achter het loket heeft mooie groene ogen. Sla twee beurten over. Met vlinders in je buik mag je daarna drie plaatsen verder.

Namens de makers van dit spel, veel schoonhoudplezier in Stadsdeel Centrum. Speel maar fijn in 2006!

drie reacties op "Het Grote Afvalwijzer Spel"

Robert
-1-  Robert:
Voor iedereen natuurlijk een heel goed 2006. Dat spel, daar is toch heel goed over na gedacht! Kan niet anders dan dat het Centrum er in 2006 tip top gaat uitzien.
Het komt wat infantiel over maar ach, je moet wat. Zou dit horen bij de strategie voor de komende verkiezingen (7 maart)?
-2-  :
Ik denk zeker dat deze strategie bedoeld is voor de komende verkiezingen. De Informatiegids, op kleuterschoolniveau vormgegeven, om het 'heldere' en 'duidelijke' beleid van het stadsdeel uit te dragen, lag eind november bij me in de bus. Nog geen half jaar voor de verkiezingen. Op de kaft van de gids staat vermeld: '2005-2006'. Van het hele bestuur staan er pasfoto's in, met een uitleg van welke partij ze zijn en wat ze doen. Zij gaan er dus vanuit dat ze in 2006 dezelfde functies zullen gaan bekleden. Anders hadden ze deze gids toch wel drie jaar geleden gemaakt. Vreemd om op de valreep deze bijna oudbakken broodjes als vers te presenteren.
De Afvalwijzer, net zo kleurig en kleuterig vormgegeven, lijkt door de zelfde grafisch vormgever ontworpen. Deze folder annex uitklapkaart kwam een paar weken later in de bus. Het stadsdeel wil mij dus iets duidelijk maken. En één en één is twee, vandaar dat ik in het bovenstaande 'Grote Afvalwijzerspel' de badinerende toon van Stadsdeel Centrum naar de burgers toe, onder het mom van informatie, en hun voorlichting om de stad schoon te houden, alsof we infantiel zijn, samen heb gevoegd tot dit leuke en gezellige familiespel. Kiezen we in maart weer voor hen, dan kiezen we voor doorgaan met kneuteren. Spelen we het spel met verve en vrolijk fanatisme, wel dan kunnen we de pionnen van Anne Lize en consorte misschien nog lekker inmetselen onder de Noord-Zuidlijn!
-3-  :
Jeetje, dacht ik toch gewoon een beetje crea dit spel zelf bedacht te hebben, voor de domme stadsdeelburgertjes, blijkt het ook in het echt te bestaan............pfffft. Zou ik ingestraald wezen?

“De Afvalwijzer Jumbo is een leuk spel om eens op een andere wijze met afval bezig te zijn. De grote kracht van het spel is zijn eenvoud, waardoor speluitleg bijna niet nodig is. De Afvalwijzer Jumbo is geschikt van 8 tot 88 jaar”.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.