Home > > Direct mail in Noord

Direct mail in Noord

Het bijzondere van wonen in 'de flat' zoals het beoogde studentencomplex vlak bij het Buikslotermeerplein genoemd wordt, is dat sommige regels er gewoon niet lijken te bestaan. Dat is soms vervelend, wanneer het gaat om simpele gedragsregels als: "als je TV het niet meer doet, gooi hem dan niet van 15 hoog naar beneden maar zet hem netjes bij het grofvuil". You may call me old fashioned maar zoiets zie ik toch gewoon als poging tot doodslag.

Maar in sommige gevallen is dat ronduit bevreemdend. Bijvoorbeeld in het geval van de roemruchte anti-reclame-sticker die allerhande bezorgers bezweert toch vooral geen ongeadresseerd drukwerk te bezorgen. Bij ons in de flat is het maar de vraag of de échte bezorgers zich eraan houden: ondanks een sticker op de postbus van mijn 'afdeling' - en mijn god wat klink ik als een TBS'er nu - komt er regelmatig tóch allerhande meuk van de Dirk, Hema en Wibra binnen.

Maar het meest bevreemdende is de andere post. Niet door officiële bezorgbedrijven bezorgd, maar door individuen met de hand in de bus gedrukt. Individuen die zich sowieso niets aantrekken van zo'n sticker maar op de één of andere manier wel telkens 'de flat' blijven targeten.
Neem nu bijvoorbeeld de brieven aan ene Michael Bonapart. Blijkbaar heeft iemand met die (schuil)naam in een ver verleden ooit meegedaan aan een Scientology-cursus. Dat moet je natuurlijk nooit doen: Scientology is een club die claimt je een wijzer mens te maken in ruil voor ettelijke tonnen. Zelfs iemand als Robert Jensen zal doorhebben dat dáár iets niet aan klopt. Maar Michael Bonapart is daar dus wel ingetrapt, in ieder geval één keer. En daarna is hij blijkbaar met de noorderzon vertrokken, want deze meneer woont hier al jaren niet meer en krijgt toch nog regelmatig bedelbrieven van zijn moederkerk die blijkbaar ook geen idee meer heeft van waar deze verloren zoon uithangt. Ik zou die bedelbrieven voor geen goud willen missen: simpele, handgemaakte inductiemeters (die maak je met een PVC-buis en een stuk koperdraad als mijn VWO-6 Natuurkundekennis me niet in de steek laat) worden voor honderden euro's aangesmeerd als 'clear'-meters. Geen idee wat je dan bent als je 'clear' bent - ik gok dat het staat voor 'geclearde bankaccount'.

Van hetzelfde laken een pak zijn de (vermoed ik) Ethiopische of Somalische 'wonderdokters'. Dat zijn vaak keurig op A8 uitgeknipte papiertjes waarop staat: "dr. professor Mutati: voor al uw problemen in geluk, liefde, carriere en alles", vaak met gruwelijke spelfouten en dan een mobiel telefoonnummer. Je kan je als PR-meneer of mevrouw geen betere propositie indenken: hier heeft die Mutati een product te pakken dat letterlijk élke behoefte bevredigt. Toch gek dan dat die man (of vrouw, ik heb geen idee eigenlijk) niet al wereldberoemd is.

De topper kwam echter deze week binnen: van Julius KoeN Onderwijs en Ontwikkelingsinstituut. Die hoofdletter N in KoeN schijnt er echt bij te horen. Dit 'Instituut' biedt namelijk iets heel bijzonders aan: "Scholing, geestelijke en lichamelijke ontwikkelingen". Door de meervoudsvorm van "ontwikkeling" aan te bieden, dacht Julius of KoeN even mooi te scoren: "we bieden niet slechts 1 ontwikkeling aan maar wel maar liefst minimaal 2!! Boter bij de vis, kat in't bakkie, mensen komen er vast op af als vliegen op een hoop...nou ja dat dus".

Helaas verandert de betekenis van het woord in deze context en krijgt het de associatie mee van 'de nieuwste ontwikkelingen in...'. Het woord krijgt zo een grotere gelijkenis met het verwante 'verwikkelingen'. Daarmee biedt Julius precies datgene aan wat je ook al kan krijgen door gewoon de tijd voorbij te laten gaan: geestelijke en lichamelijke verandering. Als je op de bus staat te wachten maak je ook allerlei lichamelijke ontwikkelingen door. (Zelfs) Als je naar Talpa kijkt maak je ook allerlei geestelijke ontwikkelingen mee. Julius of KoeN biedt dus niets anders aan dan gebakken lucht.

Wat me daar dan wel in tegenstaat is de claim die KoeN op zijn zwart-wit geprinte A4-tje doet: KoeN doet dit in opdracht van de 'gemeente' Amsterdam Noord. You wish, KoeN. Dat maakt hij dan weer goed door ergens willekeurig de afkorting 'JKOI' af te drukken en dan af te sluiten met de killer-punchline: "U bent er toch zeker bij? Mis dit gebeuren niet!!".

Bravo. Amsterdam-Noord, en dan speciaal 'de flat' is volgens mij dé targetgroup voor up and coming marketingtalent. Mis dit gebeuren niet en scheur voor de zekerheid uw 'nee/nee'-sticker van uw postbus!


vijftien reacties op "Direct mail in Noord"

FvM
-1-  FvM:
Ook ik woon in omgeving Buikplein en ben blij met al deze niet relevante, redundante en onzinnige papiertjes.
Een deel gebruik ik voor de kattebak en de rest gaat de allesbrander in.
Ja ja, zo heeft alles toch een zinnig doel in dit leven.

Groetjes
Prof.dr. Floris Jan van Meere
wessel
-2-  wessel:
Leuk stukje
Rosa
-3-  Rosa:
Ik woon niet in Noord maar in Centrum en krijg ook, ondanks sticker, allerhande folders, berichtjes etc.etc. in mijn brievenbus. Niet erg hoor, ik spaar alles op en eens in de zoveel tijd gaat alles in een dikke ongefrankeerde envelop naar een van de (on)gelukkigen. Dat is dan mijn daad van verzet.
merijn
-4-  merijn:
't Is allemaal wat.
Dr. Tim
-5-  Dr. Tim:
Dit gebeurd inderdaad niet alleen in Noord. Blijkt trouwens dat die Dr. Mutati dezelfde persoon is als Dr. Oeloebo, Dr. Malito, Dr. Zimbako én Dr. Tappu met 5 pre-paidtoestellen.
Bea
-6-  Bea:
Hooggeleerde Dr. Tim

Dit gebeurd, moet volgens mij(alleen moeder MAVO)met een t.

Groetjes Bea
Bron
-7-  Bron:
Ik heb geen sticker, maar ik krijg dus helemaal niks...
Margot
-8-  Margot:
Ik woon ook in Noord bij Mosplein. Ik krijg niet zoveel reclame, maar wel maandelijks minimaal 25 brieven van het CJIB voor ene meneer Lemmens. Die zal ooit op mijn adres hebben gewoond. De meeste brieven zijn voor het zich ophouden in portieken, gebruiken danwel bij zich dragen van drugs of wapentuig. Wij spelen er kwartet mee.
jacqueline
-9-  jacqueline:
Ik woon ook in A'dam-noord en krijg ook het nodige leesvoer op de mat. Dat vind ik nog niet eens zo storend,
maar al die bedelende bezorgers die vóór de kerstdagen ineens voor je deur staan. Sommigen heb je nog nooit van je leven gezien!!! En je bent meteen 20 euro kwijt voor krantjes waar je niet eens om gevraagd hebt!!!! Nou wilde ik dus ook zón sticker aanschaffen maar na het lezen van deze reakties denk ik dat ik de maand december naar timboektoe ga!! Misschien kom ik dan wel dr. Mutati tegen?
Redouan
-10-  Redouan:
Eigenlijk is het niet zo vreemd dat de brievenbus ondanks het aanwezig zijn van de NEE-NEE stikker toch volgepropt wordt.
Bij ieder apparaat dat je in de winkel koopt zit een gebruiksaanwijzing in minimaal 23 talen. Een simpele informatiefolder bij het gezondheidscentrum is vaak opgedeeld in nederlands, engels, turks en arabisch.
De jongeren zijn zo gewend aan MSN en SMS taal dat wanneer ze ¨ff fldrs bzrgn¨, het lastig te begrijpen is wat die drie letters N E E nou betekenen op die stikker.
Mogelijke oplossingen; meertalige stikkers op de brievenbus? Worden wel kleine lettertjes... Plaatje met een kruis door een folder? Wordt lastig als de folder een andere kleur heeft...
Eigenlijk is er maar 1 oplossing om geen ongewenste post in de brievenbus te krijgen: dichtschroeven!
Krijg je alleen geen gewenste post meer ook.

Hmmm...

Dit is een probleem dat maar door één iemand kan worden opgelost:
dr. professor Mutati: voor al uw problemen
micha polak
-11-  micha polak:
kritisch zijn is leuk en aardig en zeker is vorm ook belangrijk.toch gaat het vooral om de inhoud en wordt er
bij koen weldegelijk meer dan gebakken lucht aangeboden.
ik vindt dat nieuw te ontplooien activiteiten in de buurt niet onder junk mail valt.
er worden daar lessen gegeven in lichamelijke en geestelijke disciplines onder deskundige leiding.
en inderdaad mis het niet vanwege een gebrekkige presentatie
Harry
-12-  Harry:
Goh, en dan lees je ineens dat er een medium gepakt is die de kluit belazerde met schuilnamen als Dr Boo, Dr Touran, Dr Nesta en Mr Sire, en dat op de landelijke Teletekst, pagina 103.

Ook al ruik je al vanaf de overkant van het IJ dat er iets niet klopt aan dergelijke advertenties, je staat toch ff gek te kijken.....
-13-  :
ja ik vraag me af of ik die knipseltjes nu nog wel krijg....
Jessica
-14-  Jessica:
Hoe heet die studentencomplex vlak bij het buislotermeerplein?
-15-  :
het staat liefkozend bekend als 'het wrak', zwartgallig als 'suicide central', maar officieel als 'de cleyndertweg'. Het is overigens DAT studentencomplex, niet DIE studentencomplex.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.