Home > > Oprotten

Oprotten

Wie Roel van Dalens film Daar Hoorden Zij Engelen Zingen heeft gezien, weet dat er in de Arena soms een behoorlijk onaangename sfeer kan hangen. Ik biecht het maar direct op: ook ik heb in het bewuste seizoen een paar weken op de tribune staan schreeuwen dat trainer Jan Wouters en directeur Frank Kales er het beste aan deden hun conclusies te trekken, of (zoals dat in immer diplomatiek supportersjargon heet) "op te rotten". Uiteindelijk zouden ze dat advies (al of niet na zachte dwang) allebei opvolgen. Toen kwam Co Adriaanse, die anderhalf jaar later ook moest oprotten, net als zijn opvolger Ronald Koeman, die uit zichzelf oprotte na de UEFA-cupnederlaag tegen Auxerre.

De huidige trainer Danny Blind is nog niet opgerot, en op de tribunes wordt hij daar ook nog niet toe opgeroepen. Op het eerste gezicht zou daar alle aanleiding voor zijn, want Ajax staat vijfde op twintig verliespunten van koploper PSV, en gaat iedere week slechter voetballen. Maar de meeste supporters lijken ondertussen wel te beseffen dat het probleem kennelijk dieper zit, en dat het dus geen zin heeft om bij ieder zuchtje tegenwind de trainer te ontslaan.

Toch wordt de sfeer rond de club met de week naargeestiger. Het gedreutel op het veld is niet om aan te zien, en over de tribunes ligt al weken een verstikkende deken van chagrijnig zwijgen. Morgen ontvangt Ajax hekkensluiter RBC, dat dit hele seizoen nog niet heeft gewonnen. Normaal gesproken een eitje, maar ik verwacht een moeizame 1-0 overwinning en een striemend fluitconcert na het eindsignaal. Altijd gezellig, een middagje voetbal kijken.

Het dieptepunt bereikten we, zoals wel vaker, vorige week echter buiten het stadion.

Zeventig hooligans reisden twee dagen voor de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag naar het supportershonk van de tegenstander, en sloegen daar zeven ADO-aanhangers in elkaar, om wraak te nemen voor de brand in het Ajaxsupportershonk, een jaar geleden. Er hadden doden kunnen vallen, en als je de krantenverslagen leest, was dat kennelijk ook de bedoeling. De volgende dag werd een nieuwe veldslag tenauwernood voorkomen, en tijdens de wedstrijd riposteerde de Haagse aanhang met walgelijke spreekkoren.

Normale supporters kunnen de balans opmaken. Ik ging vorige week maandag met het schaamrood op de kaken naar mijn werk, voorbereid op verwijtende opmerkingen van voetbalhatende collega's. De komende vijf jaar mag ik van de Haagse burgemeester Deetman niet meer naar de wedstrijd komen. En onze eigen burgemeester timmerde ons supportershonk, waar ik koffie drink als ik eens naar de training kom kijken, waar ik voor de wedstrijd met vrienden afspreek en na afloop nog een biertje haal, voor onbepaalde tijd dicht.

Ze worden bedankt, de idioten die dit op hun geweten hebben, namens de tienduizenden die morgenmiddag gewoon voor het voetbal naar het stadion komen. We weten in ieder geval weer zeventig mensen die moeten oprotten.


vijf reacties op "Oprotten"

Ko
-1-  Ko:
Volstrekt mee eens. Cohen wordt trouwens op diverse Ajax-fora verweten dat 'ie het honk heeft dichtgetimmerd. Klinkklare onzin, natuurlijk. Dat dank je (zoals je zegt) die zeventig lolbroeken. Dat soort mongolen beschadigt 'zijn' club. (Zullen we het nog eens over de stavengooier uit Oss hebben?)

Iedere coffeeshop en ieder café waar harddrugs en wapens worden aangetroffen, wordt (terecht) dichtgetimmerd, ik zie niet in waarom het honk daarop een uitzondering zou mogen vormen.

Erg jammer voor de oprechte supporters, dat wel. Een stukje onderlinge sociale controle (zoals het in toom houden van opgepilde eikels) zou misschien geen kwaad kunnen.
M.
-2-  M.:
Als in een coffeeshop wapens en drugs gevonden worden, sluit de burgemeester de zaak en krijgt de eigenaar een boete of mag hij zich melden bij de rechter.

Wat gebeurt er met de leiding van beursgenoteerde onderneming Ajax, verantwoordelijk voor het supportershome?

Of is het supportershonk gemeente-eigendom?
-3-  :
Ajax is de eigenaar van het supportershonk, maar verhuurt het voor een euro per jaar aan de Stichting Beheer Supportershome Ajax, die het honk beheert en uitbaat en waarin verschillende supportersorganisaties zitting hebben. Ik weet niet precies hoe men het onderling heeft verdeeld, maar Ajax is in ieder geval niet de eerstverantwoordelijke voor wat zich binnen afspeelt.

Wat ik ook nog steeds niet weet, is waar de wapens en drugs eigenlijk precies gevonden zijn. Het lijkt me eerlijk gezegd stug dat die gewoon in het supportershome achter de bar werden bewaard. Waarschijnlijk is dat spul aangetroffen bij de groep hooligans die zich vorige week zaterdag in het home had verzameld, ongeveer zoals de politie ook wel eens cocaïne, pillen of busjes traangas vindt bij discobezoekers. Formeel is de discotheek dan verantwoordelijk, maar in de praktijk kan die daar natuurlijk niet veel aan doen.

Overigens gaat Ajax deze week met supportersorganisaties en de gemeente overleggen om het home zo snel mogelijk weer open te krijgen: http://www.ajax.nl/show/id=...
ariekanari
-4-  ariekanari:
morgen zit/sta ik er gewoon weer en juist nu het niet zo goed gaat sta ik erachter, ik ben al tijden de voorzitter van de boekhari fanclub volgens de supporters om me heen, en moedig ze altijd aan, maar lekker kritisch dat moet kunnen ik moet wel zeggen dat heel veel publiek wat bioscoop achtig is (oh wat zou ik graag naar het eindpunt van lijn 9 gaan en dan zo de diemenzijde oplopen)

en die 70 ...... lekker boeiend... ajax mijn club altijd
Don
-5-  Don:
Een paar weken geleden was ik voor het eerst van mijn leven in de Amsterdam Arena tijdens de wedstrijd Ajax-Utrecht.
Vond er echt geeh hol aan. Kleine poppetjes op het veld, hysterische schreeuwers om mij heen en in het vak naast mij een zootje ongeregelde aso's, die schunnige kreten uitten. Het kon me echt niet bekoren, terwijl ik heel graag naar voetbal kijk.
Komt voetbal niet beter tot zijn recht op de televisie vroeg ik me na afloop werkelijk af.
Natuurlijk weet ik, dat er miljoenen mensen graag op een tribune willen zitten om het spelletje live te volgen, maar zien ze dan wel alles zoals ik het zie op de TV?
Darten trekt op de televisie miljoenen kijkers en snooker ook en daar is in het echt ook geen moer aan.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.