Home > > Politieke cultuur in de Baarsjes en het 'Hirsi Ali'-effect

Politieke cultuur in de Baarsjes en het 'Hirsi Ali'-effect

'Allochtonen stemmen toch niet', hoorde ik de opvolger van Pim, die zo overdreven vaak op televisie komt, laatst nog in Nova zeggen. Van Rotterdam weet ik niets, maar als het er daar net zo aan toe gaat als in mijn eigen kleurrijke buurt, en de peilingen wijzen daar ook in Rotterdam op, dan zou hij nog wel eens lelijk op zijn neus kunnen kijken.

In de Baarsjes zie je namelijk een voor Amsterdam ongekende politieke mobilisatie en participatie. Zo heeft mijn bakker bijvoorbeeld een grote poster van een jonge Turkse juriste met hoofddoek opgehangen. Zij is nummer 5 op de lijst 1 (Partij van de Arbeid). Mijn favoriete dönner-tent heeft tussen de menukaarten folders met de 10-punten plannen van Groenlinks en diezelfde PvdA gelegd. (De nachtwinkel heeft dan weer alleen folders van de Nationale Democratische Partij (NDP) - geen idee wat dat voor partij is, misschien de Nederlandse afdeling van Surinaamse NDP van Desi Bouterse?) Ook hebben veel middenstanders van die neutrale 'het maakt me niet uit wat, als u maar gaat stemmen'-posters voor de ramen gehangen.
Twee opvallende zaken, ten eerste natuurlijk dat de (allochtone) middenstand politieke kleur bekent. Zonder angst, blijkbaar, voor de gevolgen die dit voor de cliëntèle zou kunnen hebben. Ten tweede lijkt het er op dat die middenstand voor links kiest. Je vraagt je af of er bij deze verkiezingen opnieuw een stembusrevolutie zal ontstaan, niet van de autochtone niet-stemmers, die massaal op kale charlatans en leefbare schreeuwers gaat stemmen, maar van allochtone niet-stemmers op de linkse ‘oude’ politiek.

In ieder geval moeten we hierbij het 'Hirsi Ali'-effect in buurten als De Baarsjes niet over het hoofd zien. Het polariserende VVD-Tweede-Kamerlid, heeft veel kwaad bloed gezet bij de islamitische gemeenschap hier, maar hen wel politiek geactiveerd. Eén van de goed geïntegreerde (in ieder geval plat Amsterdams) sprekende, toeschouwers van het lijsttrekkersdebat op het Mercatorplein afgelopen zaterdag, luchtte zijn hart: "die duivel van een Hirsi Ali en die Duivels van de VVD en het CDA (sic!) zorgen voor de kloof tussen autochtoon en allochtoon in Nederland".

Het zou best eens kunnen dat de landelijke politiek van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie de lokale fracties de das om doet. Je zou Ayaan er bijna van verdenken het met opzet te doen: haar oude sociaal-democratische vrienden in het zadel helpen, door vanuit de conservatief-liberale tegenstander te schreeuwen.

Nou eens afwachten of de PVDA in De Baarsjes Hirsi Ali uit dankbaarheid tegemoet komt en opnieuw een college met de VVD gaat vormen, of dat ze nu wel over links gaat regeren, wat qua zetels en qua standpunten toch meer voor de hand zou liggen. Althans zo doen de stemwijzer, de uitslag van de vorige verkiezingen en het lijsttrekkersdebat vermoeden. Behalve met betrekking tot het blowverbod dan, maar ja, dat is er nu toch al.

25 reacties op "Politieke cultuur in de Baarsjes en het 'Hirsi Ali'-effect"

Johan
-1-  Johan:
Dit is de eerste keer dat ik op deze website ben en meteen ook de laatste keer! Dit artikel is zeer polariserend geschreven en als 61-jarige Amsterdammer neem ik van deze tekst beslist afstand. Het woord duivel wordt door U op een schandalige manier gebruikt en mijn vrouw en ik zijn door U tot op het bot geraakt. Niet bedankt dus.
Marcel
-2-  Marcel:
Hahaha! Sorry dat ik zo kinderlijk lach, maar de reactie van Johan is zo ontzettend kinderachtig. Heeft u misschien een tikfoutje gemaakt? Dat u 16 bent ipv 61? Nee, 16-jarigen zijn volwassener dan dit.

En is u wel echt een Amsterdammer? Een beetje Amsterdammer is wel het een en ander gewend, zou ik zeggen. Maar U bent meteen 'tot op het bot geraakt'. O, ik begrijp het nu. U bent eigenlijk gewoon een paar daagjes bij familie in Amsterdam?

Fijne terugreis gewenst en doe uw beide buren in uw dorp de groeten!
Herbert
-3-  Herbert:
Tja, respect tonen voor het christelijke geloof levert geen stemmen op van allochtonen.

En of de PvdA straks 'over links kan regeren' of niet - het zal vermoedlijk weinig tot niks uitmaken - bij zo'n beetje alles wat mis is in de stad heeft die partij wel een vinger in de pap gehad. Wie gelooft er dat dat in de toekomst anders zou zijn?

*laatste zin verwijderd door redactie* (lees de regels voor discussie)
Arnoud de Jong
@Johan
Bent u al 61? Dan vraag ik me bezorgd af hoe u zich tot dusver in het leven staande hebt gehouden. Dat moet niet makkelijk zijn geweest. Daar heeft uw beschermengel een hele klus aan gehad. Want het gebruik van het woord 'duivel' alhier is geheel conform het geldend spraakgebruik.
En het polariserende van de tekst zie ik al helemáál niet...
Herbert
-5-  Herbert:
Het gebruik van het woord duivel met een hoofdletter in dezelfde zin als CDA toont m.i. zeer weinig respect. Maar ja het is natuurlijk wel vreselijk ouderwets om dat te vinden of in ieder geval iets voor domme lui uit die achtergebleven dorpen ver weg van het verlichte Amsterdam. Dat soort boertjes zouden inmiddels toch kunnen weten dat je om echt respect te krijgen eerst eens flink moet schreeuwen en bedreigen.
Ferdinand
-6-  Ferdinand:
Links/ rechts, allochtoon/autochtoon, gelovig/ongelovig, jong/oud, man of vrouw het maakt niet echt uit lijkt mij om het artikel hierboven als een zeer scherpe analyse te zien. Wie hier aanstoot aanneemt heeft het dus echt helemaal niet begrepen. Ik ben als Amsterdammer erg trots op dit weblog en heb er mbt de verkiezingen meer aan gehad dan menig debatje de afgelopen weken.
Kortom redactie, vooral zo doorgaan. Mijn complimenten hebben jullie in ieder geval.
Masaccio
-7-  Masaccio:
Het woord 'duivel' wordt toch geciteerd en niet door de schrijver van het artikel zelf gebruikt? Woede maakt Johan en Herbert kennelijk blind.
Wouter
-8-  Wouter:
Marcel,

Geen excuses voor je kinderlijke opmerkingen, want je bent nog maar een puber zo te zien. Johan heeft volkomen gelijk, want waar was je toen de moslims z.g. zo zwaar beledigd waren door een paar onschuldige mopjes en de halve wereld werd afgebrand/vermoord. Nu een Christen zich beledigd voelt en dit op een beschaafde wijze kenbaar maakt, is jouw reactie zo voorspelbaar. Zielig hoor.....
Sharon
-9-  Sharon:
He die Marcell,

Heb je BVD gezien? Nee he, want toen lag je al in je bedje bij te komen van je diepzinnige gedachten die verder niemand interesseren. Je had dan kunnen horen op welke wijze de moslimstemmen tot stand komen. Maar ja, dat zal jou worst zijn, pubertje. Welterusten,
Marcel
-10-  Marcel:
Hahaha, die Sharon. Ik ben allang geen puber meer hoor. In tegenstelling tot sommige andere personen hier heb ik mij sinds die tijd verder ontwikkeld. En als je dat een beetje doet, voor jezelf denken, dan kun je een goed een eigen mening vormen zonder altijd maar angstig af te moeten gaan op wat Jan en allleman zegt en op wat de media ons voorschotelen. Het is juist die angst die mensen van elkaar scheidt en voor vijandschap zorgt. Sta een beetje open voor een ander en dan merk je dat je als mens meer met elkaar gemeen hebt, dan dat je van elkaar verschilt. Maar dat er wel verschillen zijn tussen mensen is overduidelijk en onvermijdelijk.

En discussieren is nu juist een manier om onbegrip over verschillen weg te nemen. In een vrij land moet dat daarom volop kunnen. Dat iemand als Johan niet eens bereid is in te zien dat het woord duivel uit een citaat komt, duidt op een mate van bekrompenheid die de verdere discussie niet in de weg mag staan. Daar ga ik dus duidelijk tegenin. Als Johan echt van discusieren houdt, dan komt hij met een reactie waarin hij toont open te staan voor debatvorming. Anders blijft hij maar lekker weg. Want het kan niet zo zijn dat zijn gevoeligheden dit forum dicteren zonder enige vorm van argumentatie of uitleg. Dit forum is potdomme niet voor hem persoonlijk bedoeld. En ook niet voor mij overigens ;)
En Wouter, jij vraagt waar ik was toen de moslims beledigd waren over de spotprenten. Het antwoord: in mijn velletje!
Je doet net of ik jou had moeten informeren over mijn mening. Ken ik jou soms? Nee. Ik kan je vertellen dat ik de reactie uit de moslimwereld idioot vond, als je dat graag wilt weten. Ik trek dus EEN lijn, ongeacht geloof.

De volgende keer als ik ergens een mening over heb, zal ik je wel opbellen, Wouter. Dan weet je 'm ook. En bovendien: gezellig.
Winnaar 2006
-11-  Winnaar 2006:
Als het waar is dat we het aan Hirsi Ali te danken hebben dat allochtonen nu eens eindelijk gaan particperen (stemmen en actievoeren) in de samenleving, dan is er toch nog iets goeds gekomen uit de rechtse winter van 2002-2006.
-12-  :
Helemaal mee eens, in ieder geval is het opkomst percentage gestegen van 43,4 naar 51,1 (althans volgens het stadsdeel [http://www.baarsjes.amsterd...], at5 houdt het op 50,4 [http://www.at5.nl/pages/p70...].
GJ Klaver
-13-  GJ Klaver:
Misschien kunnen we het WOII monument in de Baarsjes evengoed laten staan?
Ondanks al de moslim stemmers?

http://www.amsterdam.pvda.n...
Woestijnvis
-14-  Woestijnvis:
Zeg vriend Klaver, jij bent blijkbaar vergeten hoeveel Moslims er voor de bevrijding van Nederland zijn gestorven.
Sigi
-15-  Sigi:
@ woestijnvis
hoeveel dan?
absoluut en in percentages graag
Michiel
-16-  Michiel:
@Klaver. Ik vind u eigenlijk steeds ongenuanceerder met uw uitlatingen. Wat zijn dat moslimstemmers?
Kunt u nergens anders uw frustraties gaan botvieren.
alex
-17-  alex:
@ Mark: “Het polariserende VVD-Tweede-Kamerlid, heeft veel kwaad bloed gezet bij de islamitische gemeenschap hier, maar hen wel politiek geactiveerd.”

De cruciale vraag die Mark aan de orde dient te stellen, is of er daadwerkelijk sprake is van polarisatie zoals de linkse wereld sinds Fortuyn beweert, of misschien stemt de moslimwereld massaal op de PvdA omdat het de ongelijkheid tussen man en vrouw in stand wenst te houden. Het antwoord op deze vraag zal wel ergens in het midden liggen, maar blij met deze promotiecampagne van de PvdA kan ik niet zijn.
Woestijnvis
-18-  Woestijnvis:
Dat weet ik niet Sigi, maar waarom wil je dat weten?

Het feit dat Marokanen Zeeuws Vlaanderen hebben helpen bevrijden, betekent gewoon dat er niet mis is het Marokanen per se. Er zijn overigens ook actuelere bijdragen van mensen van Marokaanse afkomst aan de Nederlandse samenleving, maar ik wilde alleen even reageren op de insuniaties van GJ Klaver.

Het is en keuze welke acties van bepaalde groepen in onze samenleving je wil benadrukken. Het is duidelijk wat de verschillende keuzes van PvdA enerzijds en CDA/VVD anderzijds zijn. Het is ook duidekijk aan welke keuzes de Nederlandse kiezer de voorkeur geeft.
GJ Klaver
-19-  GJ Klaver:
Ik vind een artikel over de Baarsjes en moslimstemmen [= moslims die stemmen. Weet je wel, die waar dit topic over gaat] een uitstekende plek om “mijn frustraties te gaan botvieren”, Michiel. Dank je.
Had ik het ergens over Marokkanen, woestijnvis, of is dat wishful thinking?

Laat dat monument staan!
http://www.rorate.com/rorat...
Ronald
-20-  Ronald:
@Klaver. Er is een spoedberaad in de Baarjes geweest en wees gerust, het monument komt in 2008 op dezelfde plek terug. De soep wordt dus echt niet zo heet gegeten als dat u verondersteld.
f.bol
-21-  f.bol:
En dat is dan maar goed ook.
-22-  :
@ Sigi, je toon bevalt me niet zo, en het is off-topic, maar kijk bijvoorbeeld hier eens: http://www.lbr.nl/?node=3330 “In de Tweede Wereldoorlog vochten tienduizenden Marokkaanse soldaten voor de bevrijding van Europa. Duizenden kwamen om bij gevechten in onder meer België, Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. In Kapelle (Zeeland) verwijzen 19 begraafplaatsen van Marokkaanse soldaten naar hun deelname aan de strijd voor een vrij Europa, een relatief onbekend hoofdstuk in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.”
Jeroen
-23-  Jeroen:
Een conclusie die we met zijn allen kunnen trekken is dat men het op dit forum vooral leuk vindt om het liefst heel “gekwetst” te zijn of om zo over te komen. Gelukkig maar want dat maakt het erg plezierig de reacties te lezen.
Schijnbaar gaat men er vanuit dat dit een lonende houding zal blijken die steun en medestanders zal verwerven in dit politiek correcte land.

Een tweede conclusie is dat volgens het artikel, overigens zeer goed en onderhoudend geschreven, allochtonen klaarblijkelijk nu ook (massaal) zijn gaan stemmen.
Hiermee zijn ze gepromoveerd van wat dan ook tot “Echte Participerende Burgers”.

Het CDA zou ontzettend blij moeten zijn want “Meedoen” was voor hen van het allergrootste belang en diende met hoofdleters te worden geschreven. Denk aan het regeerakkoord.

In ieder geval hoeven we het nu niet meer te hebben over “De Allochtoon” als zodanig. Voor zover die al bestond blijkt deze meer burger in een democratie te zijn.

Met deze constatering kunnen we dit “probleem” nu als opgelost beschouwen en overgaan tot het bespreken van echte problemen.

Zoals daar zijn: luchtvervuiling, politiek correctheid, associale taxichauffeurs, het CDA en Jan Peter Balkellende.
Jeroen
-24-  Jeroen:
Oh wacht, ik zei het CDA. Ik bedoelde de Groene Duivels. Sorry!
yanny scutt
-25-  yanny scutt:
Ayaan
Zit niet op de Maan..

Gelukkig maar voor alle vrouwen die zij vertegenwoordigt.
Dank Ayaan, namens alle vrouwen! Feministische Groet: Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.