Home > > Waarnemersrapportage kiesdistrict 661*

Waarnemersrapportage kiesdistrict 661*

Geachte secretaris-generaal van de OVSE,

Toen u mij onlangs opbelde met de vraag of ik het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam-Noord wilde monitoren, uitte ik mijn diepe twijfels over het nut van deze missie. Het Koninkrijk der Nederlanden functioneert al geruime tijd als een democratie, en mijns inziens waren er meer en prangender problemen waar de OVSE beter haar aandacht op had kunnen vestigen, bijvoorbeeld de situatie in Wit-Rusland.

Enkele recente ervaringen hebben echter uw gelijk bevestigd. De situatie in Amsterdam-Noord, en dan met name rondom kiesdistrict 661 is ernstig genoeg om een OVSE-onderzoeksmissie in te stellen en eventueel zelfs de VN te vragen te beginnen met de voorbereidingen van een 'state-building-mission'.
Twee zaken vormen de aanleiding voor deze notificatie. Beide zaken hebben te maken met de bereikbaarheid van het betreffende kiesdistrict 661. Het stemlokaal van dat kiesdistrict is gevestigd in het zogeheten Cleyn-theater, onder een studenten- en jongerenflat. Dit stemlokaal zou bereikbaar moeten zijn langs twee wegen: 'binnendoor' en 'buitenlangs'. Binnendoor is vanaf de lift en de vooringang van de flat, door een nauwe gang, naar het stemlokaal. Buitenlangs is vanaf de parkeerplaats rechtstreeks naar de voordeur van het lokaal zelf. Beide toegangswegen zijn vandaag op verdachte wijze verhinderd.

De weg binnendoor: al sinds enkele maanden ontbreekt de vloerbekleding in de betreffende nauwe gang. Het eerdere zeil was verwijderd en enkele maanden lang lag er alleen maar beton. Dit op zich hoeft geen hindernis te vormen. Wat echter wél een hindernis vormt is het feit dat de woningbouwvereniging in kwestie juist vandaag heeft uitgekozen om nieuw zeil aan te leggen over het beton. Het behoeft geen verdere uitleg dat een met lijm bedekte betonnen vloer plus vloerbedekkende meneer een duidelijke hindernis vormt voor het bereiken van het stemlokaal langs deze weg. Maar de dappere geest die het alsnog probeert wordt dan alsnog verblind door de kleur van het nieuwe zeil: een indringend okergeel, wat dusdanig vloekt met het grijs en oudroze van de rest van het gebouw dat iedere sterveling met enige gevoel voor smaak erbij flauw zou vallen.

Nu kan één zo'n toevalligheid nog wel voorkomen. De huismeester stond al langer bekend om zijn slechte gevoel voor kleur en kleurgebruik in de flat. Ik werd echter bevestigd in mijn vermoeden dat er meer aan de hand was dan alleen een zoveelste uiting van wansmaak van de woningbouwvereniging toen ik de ándere toegangsweg probeerde: buitenlangs.

Buitenlangs gaat namelijk over een klein stukje stoep: om van de parkeerplaats naar de ingang van het stemlokaal te komen moet men over naar schatting 5 meter stoep lopen. En wederom 'toevallig' was nu net dit stukje stoep opgebroken, en twee vervaarlijk uitziende mannen in oranje overalls toonden daar uitgebreid hun vaardigheid met allerhande martelwerktuigen zoals klauwhamers, schroevendraaiers en ander zogenaamd 'reparatiegereedschap'.** Dat terwijl in de voorgaande dagen de stoep in het geheel niet opgebroken of afgezet was. Zodoende lijkt er dus geen enkele technische aanleiding te zijn voor deze 'opbreking'.

Elk van beide gebeurtenissen afzonderlijk had nog gekenmerkt kunnen worden als toeval. Beide tegelijkertijd versterkt echter de indruk dat er meer aan de hand is. Wat precies is mij vooralsnog onduidelijk - het is mij echter al wel duidelijk dat ik alleen niet over voldoende middelen beschik om de feiten bovenop tafel te krijgen, en daarom verzoek ik u een onderzoeksmissie in te stellen.

Hoogachtend,

Daniël Schut, undercover OVSE-Verkiezingswaarnemer

*Dit stuk is slechts voor de helft ironisch bedoeld. Het stemlokaal is wel 'voldoende bereikbaar' maar ik persoonlijk vind het wel een uitermate slecht signaal dat men uitgerekend vandaag begonnen is met werkzaamheden die ook gerust een dag hadden kunnen wachten.
**En net terwijl ik dit wil posten begint één van de stoeptegelmannen, voor zover ik kan zien, met een elektrische zaag tegels door te zagen, wat behoorlijk wat stof- en rookwolken en indringend lawaai met zich meebrengt, op niet meer dan 5 meter van de ingang van het stemlokaal. Ik kan me indenken dat dit écht als een serieuze en onrechtmatige verstoring opgevat kan worden.

vier reacties op "Waarnemersrapportage kiesdistrict 661*"

rv
-1-  rv:
Op lijst 25 stadsdeel centrum kun je alleen naamloos stemmen de naam van de eminente lijsttrekker bernard frank komt niet voor in de stemcomputer

Indien dit bewust is gedaan en er sprake is van een complot betekent dit het einde van de lokale democratie
Meneer OVSE undercover Schut,
Ik verzoek u direct in te grijpen, de verkiezingen ongeldig te verklaren en onder uw toezicht nieuwe verkiezingen uit te schrijven

de rechtvaardigheid
Evert
-2-  Evert:
Ik bevind mij al de hele dag in mijn kamer op de 11e verdieping. Nu weet ik enigszins wat me zometeen te wachten staat. Bah!

15 maart krijg ik een container in Oost-Watergraafsmeer, vaarwel Noord voor altijd!
Arnoud de Jong
De kleur van het zeil was zeker te rood? ;-)
persefone
-4-  persefone:
hilarisch daan!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.