Home > > Links of rechts? Wat maakt het uit!

Links of rechts? Wat maakt het uit!

Een vijftal Amsterdammers richtte anderhalf jaar geleden Lux Voor op, een ideeënmachine voor progressieve politiek. Wat willen ze? Een nieuw politiek klimaat vestigen en de traditionele links-rechts verhoudingen doorbreken. En hoe gaan ze dat doen? Ik vroeg het me af en maakte een afspraak.

In vrouwenopvanghuis Alexandria word ik hartelijk ontvangen door Ian van der Kooye (34), coach, manager in het opvanghuis en één van de oprichters van Lux Voor. "Het gaat niet meer om links versus rechts, maar om conservatief versus progressief." Conservatieve partijen dragen niet bij aan een gunstig klimaat, zegt Van der Kooye. Een verenigde progressieve kracht van bijvoorbeeld GroenLinks en VVD des te meer. Met progressieve ideeën hoopt Lux Voor een dergelijke ontwikkeling te stimuleren en de politieke cultuur in Nederland te veranderen.
Lux Voor, voor Verlicht denken, ontstaat in de loop van 2004. De grote vakbondsdemonstratie op het Museumplein en de ontevredenheid over het kabinet geeft een aantal mensen aanleiding zelf actie te ondernemen. "Je kunt wel blijven zeuren over ons kabinet, maar dan gebeurt er niets. Dan moet je dus iets doen." Inmiddels organiseert Lux Voor elke tweede vrijdag van de maand een politiek café in het Parool Theater, Lynx et Libertas. "Het is een avond vol humor. In de discussies kan en mag iedereen wat zeggen, de drempel om dit te doen is erg laag. Daardoor gebeurt er ook van alles", zegt Van der Kooye. Met wat minder mensen, maar met hetzelfde doel, wordt maandelijks ook Lux Voorgerecht georganiseerd. Onder etenstijd spreek je bijvoorbeeld met Ed van Thijn over veiligheid in Amsterdam. Bij ‘Lux Lullen’ staat debatteren daarentegen weer centraal. Geïnteresseerden krijgen in de kroeg de fijne kneepjes van de debatteerkunst bijgebracht.

Het vestigen van een nieuw politiek klimaat en doorbreken van traditionele partijpolitiek en links-rechts cultuur. Het is nog al wat. Hoe bundel je de krachten van partijen als VVD, GroenLinks en PvdA? Dat ligt toch mijlenver uit elkaar? "Dat is wat men denkt. Maar juist onze generatie, de mensen tussen de 20 en 45, met verschillende partijachtergronden hebben eigenlijk veel met elkaar gemeen." Van der Kooye wijst op de veranderingen in de wereld die deze generatie heeft meegemaakt. "We zijn opgegroeid met een wegvallende muur, MTV, internet en allochtonen op het schoolplein. Daardoor kijken we heel anders tegen de wereld aan." Toch wordt de huidige generatie gedwongen om in de kaders van jaren geleden te denken, zegt Van der Kooye. Het no-nonsense denken van de huidige generatie past hier niet in. Nederland is niet meer verzuild, terwijl ons politieke stelsel hier nog steeds op gebaseerd is. Van der Kooye geeft een voorbeeld. "Ik vind bijvoorbeeld dat mensen die misdrijven plegen zwaardere straffen moeten krijgen. Mensen zien dit vaak als een rechtser standpunt. En omdat ik zelf tot de PvdA behoor, ‘mag’ ik dat eigenlijk niet eens vinden." Progressief is dus niet per se links, ‘rechts’ en ‘links’ gaat heel goed samen.

De thuisbasis ligt dan wel in Amsterdam, door heel Nederland beginnen initiatieven van de grond te komen. Vreemd is dat niet. Lux voor is populair, ook onder politici en opiniemakers en dat duidt op veranderingen. Van der Kooye somt een rijtje prominenten op: Job Cohen, Paul Scheffer, Lodewijk Asscher, Marijke Vos, Alexander Pechtold, Felix Rottenberg, Ahmed Aboutaleb en Rob Oudkerk. Van der Kooye grijpt de gelegenheid aan, en doet een oproep: "Beïnvloed ons! Politiek is overal en gaat iedereen aan, dat het nu ook nog eens leuk is, is mooi meegenomen."

Iedere tweede vrijdag van de maand in Het Parool Theater, of kijk op de website van Lux Voor.

elf reacties op "Links of rechts? Wat maakt het uit!"

-1-  :
ik ken Ian en Lux Voor al een tijdje en vind dat ze best leuk bezig zijn hoor - maar met zo'n kritiekloos stuk als dit begin ik meer en meer in te zien hoe amsterdam centraal aan de reputatie komt een links bolwerk te zijn.
Bram Schlosser
-2-  Bram Schlosser:
Dit is gewoon een informatief stuk over een nieuwe organisatie die ik nog niet ken. Een schrijver hoeft toch niet altijd zijn mening/kritiek te geven in dit soort stukken. Hij slaagt er wel in om bij mij interesse op te wekken, zonder dat ik nou erg aangesproken ben door de organisatie.
-3-  :
Een stuk zonder kritiek hoeft toch niet meteen voor een linkse reputatie te zorgen? Sorry hoor, dat verband zie ik helemaal niet.
Arnoud de Jong
Daniel gaat straks zeggen dat hij alleen maar wilde polariseren. Om de discussie aan te jagen. ;-)
-5-  :
gelul. Lux Voor pretendeert wel niet partij-gebonden te zijn, maar evengoed is het een club die toch echt bij de PvdA hoort: de oprichters en deelnemers zijn PvdA'ers, en kijk ook eens naar de club 'prominenten' die er al eens van gehoord hebben. Deze club is echt best een gezellige club, ik ben ook wel eens langs geweest bij het Parool Theater en heb me daar prima mee vermaakt, maar in principe is het hetzelfde soort initiatief als dat Booij en Van Bruggen c.s. of Sanne Tijmen van Onsnabrugge destijds namen/nam: de pretentie wekken van een 'algemeen progressieve club' zijn maar tegelijkertijd wel overduidelijk gelieerd zijn aan de PvdA.

Nogmaals, Lux Voor is écht een prima club waar vast en zeker weer veel nieuw talent uitgevist wordt, maar door als 'objectieve informatieverstrekkende journalist' de partijpolitieke connectie en functie te negeren die er zó overduidelijk wél is, wek je maar al te zeer de schijn dat je niet zo objectief bent als je wilt zijn.

And for the record: Ian heeft met Lux Voor een goede, zuivere intentie en wil inderdaad een partijpolitiek transcenderende club opbouwen. Het enige wat Jeff hieraan had hoeven toevoegen om zijn artikel 'objectief informatieverschaffend' te maken in plaats van 'de suggestie van partijdig te zijn wekkend' was de simpele vermelding van het feit dat het hier vooralsnog om een POGING betreft een partijpolitiek transcenderende club op te bouwen, en niet pretenderen dat het dat al ís. Lux Voor is een leuk initiatief maar moet nog wel een eindje aan de weg timmeren voor het is wat het volgens Jeff nu al is.
Arnoud de Jong
Daniel, ik ben blij dat je even een korte titel voor je reactie hebt gezet. Dan weten we tenminste hoe we die moeten duiden. ;-)
-7-  :
Bedankt voor de uitleg. Je hebt inderdaad een sterk punt met de PvdA-politiek, dat begin ik me nu eigenlijk pas te beseffen. Punt is alleen dat ik niet met die insteek het gesprek ben ingegaan, ik vroeg me simpelweg af wat Lux Voor is. Zodoende hebben we ook enkel over Lux Voor gesproken en de activiteiten die ze organiseren. Inspirerend gesprek overigens.

Tot slot: dit is een ingekorte versie van het artikeltje, de inleiding is hier veranderd, enkele zinnen en een alinea over de organisatie zelf ontbreekt. Daardoor komt het wellicht minder 'informatieverschaffend' over. Ik heb het hier meer willen toespitsen op Amsterdam, temeer omdat het een leuke manier is om met politiek in aanraking te komen.
daniel s
-8-  daniel s:
ik begin nu toch weer zin te krijgen eens langs te komen bij Lux Voor... ;)
Jacques Desnos
-9-  Jacques Desnos:
Ja concreet: de stad is een experiment, de schaduwzijden daarvan moeten we accepteren (V. Poelgeest Groenlinks), de stad moet weer bruisen (D66) weg met de slaapstad, doe ruig (Veling CDA) leve het paaldansen (Opheffen Nu) Amsterdam op moet op zoek naar nieuwe topevenementen, cafés moeten de hele nacht open (VVD)

tegenover deze feest-drukte

minder kermis, meer leefbaarheid. Liever een toeristen-attractie armer dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen PvdA)

Dit is de nieuwe tweedeling in de politiek:

Mensen die er een geweldig probleem maken dat je een vergunning moet hebben om een dark-room-zaak te exploiteren
en
Mensen die er een probleem van maken dat er zoveel toeristen beroofd, bedreigd en mishandeld worden in ons prachtige stadshart en dat een heel groot deel van de prostituees niet op eigen initatief of voor eigen werk hun werk doen.
Elise
-10-  Elise:
Beste Daniel, je zou toch beter moeten weten ;-).
Als LuxVoorder wil ik het hier even voor m'n clubje op nemen. We zijn echt niet te vergelijken met Niet Niks of YUP. Al is het maar omdat we op geen enkele manier financieel gesteund of gefaciliteerd worden door welke politieke partij dan ook. Daarnaast nodig ik je uit aankomende zaterdag het Betoog van de Volkskrant te lezen en met name even te kijken naar de verschillende politieke kleuren van de ondertekenaars. Deze mensen hebben allen een substantiele bijdrage geleverd aan LuxVoor.
Ik geef wel toe dat het stuk kritiekloos is, misschien was dat het doel niet van 't stuk, of misschien zijn we echt zo leuk... :-)
Zie ik je snel weer bij een Lynx et Libertas?
Wessel
-11-  Wessel:
Het stuk is mijns inziens duidelijk informatief. Jeff schrijft ook duidelijk: “Wat WILLEN ze? Een nieuw politiek klimaat vestigen en de traditionele links-rechts verhoudingen doorbreken.” Hij schrijft nergens dat ze dat ook daadwerkelijk doen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.