Home > > Toet toet, daar komt de Chemokar!

Toet toet, daar komt de Chemokar!

Wat een vreugde, wat een genot. Op de cover van het Stadsdeel Centrum nieuwskrantje zag ik een hele blije Els Iping. Zo blij dat haar traantjes van ontroering van het papier afdropen. Nou, ik ben ook blij hoor, want nu zij voorzitter wordt zal het nog leuker en schoner worden in dit stadsdeel. Maar echt blij werd ik pas toen ik het krantje opensloeg. Want de Chemokar gaat nu nog vaker langskomen "bij ú in de buurt!"

"Vanaf 20 tot en met 23 maart rijdt de Chemokar door de oostelijke binnenstad". Wees erbij mensen want: "Hij komt maar drie keer per jaar bij ú langs". Daaronder staat dat de Chemokar van 13 tot en met 17 maart tussen 12.00 en 16.00 uur stapvoets door úw buurt zal rijden. Dus wanneer komt ie nou? De inzameling wordt wel door een geluidswagen aangekondigd, dus dan hoeven wij hem misschien toch niet te missen. Tientallen huisvrouwen staan in bonte schorten een volle week buiten op hun stoepjes te wachten, de oren gespitst, hun tassen vol lege batterijen en halfvolle blikken hoogglanslak in de aanslag. Massaal nemen tweeverdieners vrijaf om mee te kunnen genieten van dit vrolijke inzamelingsfeest. Alleen, wanneer komt ie nou?
Nog mooier, op dezelfde pagina, staat onder het kopje agenda: "Naast de onderwerpen die in deze krant worden besproken, gebeurt er de komende dagen nog meer in Stadsdeel Amsterdam Centrum". En dan volgt dezelfde tekst en weer rijdt de Chemokar van 13 t/m 17 maart door úw buurt, maar nu door de Jordaan! Ook daar rijdt de kar stapvoets door de straten en wordt de inzameling van oude broodroosters, chemisch afval en wat er niet in papier- of glasbak past, op feestelijke wijze vooraf door een geluidswagen aangekondigd. Een cultureel hoogtepunt op de agenda van dit stadsdeel!

Wie kent die kar? Ik woon hier al twintig jaar maar heb deze kar nog nooit gezien. Laat staan dat ik een zak lekkende batterijen heb afgeleverd. Is het niet verdrietig, dat we in ons schone dorpje deze kar steeds moeten missen? Kan de geldverslindende Opstapper er niet aan worden gekoppeld? Een paar stoeltjes tussen het chemisch schroot en om de vijf minuten overal aan te houden langs de straat? Dan wordt het weer ouderwets gezellig in Ipingdorp. Net als vroeger de schillenboer en de voddenman met paard en wagen, rijdt de kar met broze bejaarden, de afgedankte magnetrons op schoot, nu heerlijk stapvoets bij ú in de buurt. Natuurlijk wordt het vehikel wel vooraf door een geluidswagen aangekondigd. Want dat maakt het feest pas echt compleet!

veertien reacties op "Toet toet, daar komt de Chemokar!"

Rob
-1-  Rob:
Een ramp inderdaad. De hele dag hoor je 'm door de buurt heen tetteren, en op het moment dat je net even de deur uit moet staat ie de straat te blokkeren.
Marianne
-2-  Marianne:
Wat een geweldige acties allemaal. Ja, ik denk inderdaad dat we van het komende stadsdeelbestuur (lees onder leiding van blije Els Iping) heel veel van dit dorpse activiteiten kunnen verwachten. Op haar wijze gaat ze lekker de boel bij elkaar houden. Pfff. We zullen de komende jaren heel veel buurtactiviteiten mogen verwachten, want daar is ze goed in. In het Parool stond ook al een ingezonden brief van haar mbt de nieuwe stadsdichter, waarin ze meldt dat het Centrum (het culturele hart van Amsterdam, nee nog beter het literaire hart, slik), blij moet zijn. De stadsdeeldichter brengt de dichtkunst dichter bij de mensen. Volgens Els is die opzet nu al geslaagd.
Ja, ja, ik zie de komende jaren inderdaad een toename in de klompendans, hinkelen, hoepelen, koekhappen, priktollen etc. etc.
Ik zie die blije toet van Iping al helemaal voor me.
Els
-3-  Els:
Hij komt altijd op een moment dat bijna niemand thuis is. Dat onverstaanbare getetter irriteert alleen maar. Ook het inleveren bij de bus bij de vaste parkeerplek (eens in de week geloof ik) is op zo'n onhandig tijdstip dat bij ons het chemische spul lekker oploopt.

Even iets anders - ik hoorde van een ex-collega die milieuambtenaar was geweest dat het opgehaalde spul zeker niet per definitie beter terecht komt dan chemisch afval dat je gewoon in de vuilniszak doet. Maar de burger zou het niet pikken als zijn minimale inspanningen ook nog eens voor niks zouden zijn.

Hij zei ook dat het voor de vuilverbranding heel goed is als er een bepaalde hoeveelheid droog oud papier bij zit. Het droogstokken van al die natte zooi kost nl. ook veel extra energie. Mag de burger ook niet weten, want dan gelooft hij de overheid niet meer. Sindsdien geef ik regelmatig oud papier mee met de vuilnisman. Goed voor het milieu!
Els
-4-  Els:
“De Burger”, wie zou dat toch zijn?
Arnoud de Jong
In Slotervaart komt de chemokar ook langs. Daar bellen ze zelfs nog bij je aan. Maar tegen de tijd dat je van 6 hoog beneden bent met je spullen is hij alweer vertrokken. Dat had ik de laatste keer.
Ik in mijn auto er achteraan! Een kilometer verderop wist ik hem onder het viaduct op de Johan Huizingalaan klem te rijden. Daar namen ze de spullen netjes in ontvangst, dat wel. Maar sindsdien breng ik al die zooi gewoon zelf naar het centrale inzamelingspunt. Wel zo makkelijk en ik kan het doen op het moment dat het mij uitkomt.
Maar voor mensen zonder auto is die chemokar wel nuttig.
Dorine
-6-  Dorine:
@Arnoud. En dan ben jij nog goed ter been en assertief. Hoeveel mensen zijn dat niet.
Om nu alles maar bij de vuilnis te gooien vind ik ook niet echt zo geweldig. Niet voor het milieu maar ook niet prettig voor de mensen die de zakken in de vuilniswagen kieperen. Zie heel veel dat mensen hun oude kranten/ou papier/glas gewoon in de vuilniszak proppen. Zou eigenlijk wel eens willen weten hoeveel chemisch afval er in een jaar wordt opgehaald.
Aarnout
-7-  Aarnout:
Het is dus milieuvriendelijk als je in de binnenstad de beschikking over een auto hebt. Ik breng het spul ook zelf weg naar een verzamelplaats ergens bij de snelweg.
-8-  :
Van de titel boven je stukje schiet ik steeds enorm in de lach. Ik zie het helemaal voor me, die bus vol bejaarden met lekkende batterijen op schoot.
lijn
-9-  lijn:
Om maar niet te spreken van de chemokar die langskomt op je vrije dag. Uitslapen is onmogelijk; elke twee minuten hoor je een lullig muziekje en “Attentie attentie, de chemokar...”

Je reinste geluidsoverlast is het. En viel geluidsoverlast niet ook onder milieu?
f.bol
-10-  f.bol:
Het erge is niet dat die chemokar op onhandige wijze langskomt, het erge is dat er een werkelijk “event” van wordt gemaakt. Mooi stukje, Tom. Ipingdorp zou inderdaad flink op de lachspieren werken als het niet zo erg was. Maar we zullen zien. Stoelstad was ook geen feest.

Ik woon hier 22 jaar en heb ook nog nooit een chemokar gezien. Ik heb wel vaak batterijen e.d. netjes bij de winkel afgeleverd, hoewel je verdraaid vaak hoort dat al dat gesorteerde afval doodleuk weder bij elkaar wordt gepleurd en dan de fik erin.....
arjen
-11-  arjen:
qouteHij komt altijd op een moment dat bijna niemand thuis is. Dat onverstaanbare getetter irriteert alleen maar. Ook quote.

Ja godverkut dat is gewoon een mooi mnuziekje mongool
Ben Notmeijer Oregon-USA
-12-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Niet te veel mopperen er komt in ieder geval een wagen langs om die chemikale,ouwe verf,en glanslak,motorolie en wat maar ook op te halen,dat zie je niet overal gebeuren.Ook hier moeten we het zelf naar de plaatselijke inzamelings plaats brengen,op bepaalde dagen meestal 2 of 3 dagen in de maand,de dagen en tijden weet je van te voren,zo er zijn geen problemen met mensen die niet thuis zijn,en je hoord ook geen irriteerend getetter,zo zie je maar weer het is verdomd moeilijk om het ieder naar de zin te maken,maar ja mokumers he die moeten kankeren anders is het niet goed. Is dat zo of niet ?? oud Mokumer.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Tom de Smet, goed stuk!

Mevrouw Iping had kunnen weten dat het ophalen van chemo-vuil op deze manier niet werkt.

Als zij had gekeken naar de buurten waar dat al zo'n 5 jaren gebeurt -de Dobbe-buurt in slotermeer bijvoorbeeld- dan zou ze misschien tot een helder inzicht gekomen zijn, en niet weer een 'nieuw' wiel hebben bedacht!

Het laat maar weer eens zien hoe stadsdelen -bestuurders en ambtenaren- niet kunnen samenwerken, terwijl zij dat wel van hun burgers verwachten.

Ik zou het prettig vinden als ik mijn lege verf-blikken in kon leveren bij de zaken waar ik ze had gekocht net zoals ik mijn batterijen bij de Hema inlever.

Broodroosters en strijkbouten zou je ook gewoon bij de verkoper moeten kunnen inleveren.

Reken maar dat zij blij zijn met die klandizie want zij krijgen dan het salaris van al die mensen die aan lopen te bellen bij mensen die niet thuis zijn EN er rijdt niet zo,n grote -benzine slurpende- 'bak' door de straat.

Al dat geld kan naar de winkelier en de persoon die hij /zij aanneemt voor het extra werk. Iedereen blij!
Ben Notmeijer Oregon-USA
-14-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Is er een mogelijkheid om grote containers in verschillende delen van de stad neer te zetten op gezette dagen en tijden met de aanwezigheid van een persoon van de ophaaldienst om te controleren wat wel en wat niet gedumpt mag worden.De volle containers kan men in de avond afvoeren naar het hoofd inzamelingsplaats en gelijk een nieuwe container plaatsen,dat gaat dus in een rit.Volgens mij een beter idee om hele dagen met een slakkengang door de stad te rijden,ook geen mensen die de ophaaltruck
missen en geen getetter waar velen zich aan ergeren. Well what about that ?? haha

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.