Home > > The Birds

The Birds

Foto: Schlijper
Ik was het bijna vergeten. Hoe mooi de stad toch is, loom lentezonnend, het water schittert als de schatkamer van Koning Kroisos, de zachte lentewind die zoet de bomen kust. Prachtig!

En wat even prachtig is: De vogels. In ieder geval in Noord, in Nieuwendam, stikt het van de vogels. Je hoeft de stad niet uit te gaan om met een boekje van Nico de Haan onze gevleugelde vrinden te spotten: Wie ook maar even goed kijkt en luistert, maakt al haast vanzelf de meest wonderlijke dingen mee. En wie er aandacht voor heeft, ziet dat niets menselijks de vogels vreemd is.
Een paar voorbeelden. Vanuit mijn eigen raam kijk ik uit op een bosje, richting het Boven-Ij ziekenhuis. In de bomen had een jong kraaienpaartje hun liefdesnestje gemaakt: elkaar en hun eieren liefkozend genoten ze daar van het goede leven. Totdat...één of ander onguur valkig type (zou dat een torenvalk zijn? Ik heb geen idee) het in zijn hoofd kreeg om dat nestje te gaan bespieden. De vuige rover had zijn zinnen gezet op de smetteloze liefdesbaby's van ons gelukkige paartje, en zweefde al 'biddend' boven het bedreigde stulpje. Onheil! Het paartje liet het er echter niet bij zitten en ging zelf, tot mijn grote verbazing, in de aanval. Ze vlogen recht op de potentiële moordenaar af om hem in de wieken te pikken. En het werkte: de eierdief droop af om het elders bij een dom duivenpaar te proberen.

Bij het Stadsdeelkantoor Noord heeft zich de afgelopen maanden een trieste tragedie afgespeeld. Zo eentje die normaliter de krantenkoppen haalt: rondom het Stadsdeelkantoor Noord zijn namelijk meerdere malen enkele dames slachtoffer geworden van een gruwelijke groepsverkrachting. Het gaat hier alleen niet om mensenvrouwtjes, maar om eendenvrouwtjes. Het is natuurlijk schandalig dat onze overheid hier geen aandacht aan besteedt: een walgelijke vorm van discriminatie doet ons zeggen dat wat die arme eendenvrouwtjes meemaken gewoon hoort bij 'hun manier van doen', 'dat is nu eenmaal hun natuur': biologen weten al sinds jaar en dag dat het paringsritueel voor eenden bestaat uit het opjagen en uitputten van het vrouwtje en haar dan wanneer ze weerloos is...nou ja. Tegelijkertijd kunnen we het die arme mannetjes ook niet helemaal kwalijk nemen: eendenvrouwtjes zijn notoir slechte moeders en het wekt dan ook geen verbazing dat deze mannetjes gevangen zijn in hun eigen psychologische trauma's. Dat is geen excuus, natuurlijk, maar wel een verklaring.

Al die misdaad laat de halsbandparkieten compleet koud. Die zijn, vlakbij de Brederode-school, meer met hun eigen zaken bezig: wie heeft het nu weer met wie gedaan? Wie heeft nu weer waar voedsel gevonden? Welke boom is nu weer een bijzonder plekje om te gaan wonen? Het continue geklets en geroddel zal de buurtbewoners een doorn in het oog zijn, maar het maakt de halsbandparkiet allemaal niets uit: zo lang zij maar hun dagelijkse roddeluurtje hebben, kan de wereld wat hun betreft vergaan.

En dan heb ik het nog niet eens over die pestkoppen van een eksters, die sluwe diefjes van een spreeuwen, die gillende keukenmeiden van een merels, et cetera. De lente biedt een schouwspel voor wie het wil zien, waar je normaliter in de Schouwburg grif 50 euro voor zou betalen. En dat gratis!

twee reacties op "The Birds"

Els
-1-  Els:
Sinds gisteren zijn de gierzwaluwen weer terug. Een jaarlijks terugkerend antidepressivum van moeder natuur!
Gitana
-2-  Gitana:
Eens openbaarde elk seizoen zich in de prachtige Plantanen voor ons huis aan de Dappermarkt - tot men besloot de bomen te 'kandelaren' - lomp amputeren noem ik dat, met als gevolg een in en in treurig straatbeeld en geen spoor van al die vrolijke vogelfamilies die zich ophielden voor ons raam in de bomen. Bedankt!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.