Home > > Het leed dat de Bijlmer Bier Hal heet

Het leed dat de Bijlmer Bier Hal heet

De muziekliefhebber moet steeds vaker zijn heil zoeken in het zuidoosten van de stad. In de schaduw van de Amsterdam ArenA ligt de Heineken Music Hall, dat voor steeds meer artiesten hét muzikale toevluchtsoord in Amsterdam is. Vreemd is dat niet, bekende artiesten zoeken graag een middenweg tussen de massaliteit van een stadion en de intimiteit van een kleine zaal. De locatie, die door projectontwikkelaars wordt aangeduid als "the place to be" en "het centrumgebied van Nederland", mist echter elke vorm van allure en aantrekkingskracht.
Het gebrek aan uitstraling komt soms pijnlijk naar voren. Een voorbeeld is het concert "Zappa plays Zappa", dat over een aantal weken plaatsvindt. Uit alle hoeken en gaten van de wereld komen Zappa-fans naar Amsterdam. Op verschillende internetfora worden vragen gesteld over cafés, hotels en restaurants in de buurt van de Heineken Music Hall. Voelt u het probleem aankomen? Een dure vliegreis later staan ze in een van de lelijkste delen van Amsterdam. Geen grachten en oude gebouwen, maar een lelijke boulevard, een gigantische Mediamarkt en een grote muziekhal, meer is het niet.

Niet bepaald wat je noemt: "I AMsterdam". Want mocht je na een concert zin hebben om nog even te blijven hangen, dan kom je bedrogen uit. Een bruisend nachtleven is er niet en blijf je dan toch een biertje drinken, dan moet je nog vaart maken ook. De laatste metro vertrekt immers alweer. Hoezo Amsterdam wereldstad?

Amsterdam wil zich meten met de grote steden in de wereld, en wil daarbij ook nog een Europees karakter uitstralen. Een stad met een rijke geschiedenis en een bruisend cultureel leven. In de "oude" stad komen we nog een aardig eind, daarbuiten is het allemaal te veel van het goede. Daar komen we op de proppen met een Arena-boulevard, alleen bereikbaar per OV en auto en zo lelijk als de nacht. Waar is Berlage als je hem nodig hebt?

Afbeelding: amsterdamarena.nl

41 reacties op "Het leed dat de Bijlmer Bier Hal heet"

Pieta
-1-  Pieta:
Je hebt zoooo gelijk ;).
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
En waar is de metro als je hem nodig hebt !!

Waarom niet de kern van het nachtnet door de metrolijnen laten vormen? Daar schiet de hele regio wat mee op.
-3-  :
Ook ik kan niet meer dan het zwaar met je eens zijn, Jeff.
Sigi
-4-  Sigi:
Het grootste probleem is het ontbreken van de nachtmetro, en niet alleen voor de Heineken Music Hall (perfect geluid trouwens! je komt voor de muziek nietwaar?) maar de totale Bijlmer zou ervan opleven.

En lelijk als de nacht, hmm, het Goffert is mooi? Oh, ja, en waar is Berlage? Berlage is dood... al een tijdje.
mike tuijn
-5-  mike tuijn:
maar wel heerlijk die ruimte in de hmh, perfecte garderobe, ruime bars waar je niet in de rij hoeft te staan. wat een verademing in vergelijk met de drukke concerten in paradiso en melkweg.

Over de omgeving heb je overigs gelijk. ik vind fietsten naar de arena boulevard overigs prima voor toeristen is dat teveel gevraagd dat begrijp ik.
-6-  :
Nee toch? Dood? Goh ;-)

Toch ga ik liever naar paradiso of melkweg, echt bijzonder vind ik het geluid niet. Al die ophef over dat geluid, dan heb ik liever een fijne omgeving.

Een nachtnet zou al het een en ander oplossen.
estherd
-7-  estherd:
Toch vond ik het concert van Kraftwerk daar erg goed klinken ;) Maarja ik kan gewoon met de auto terug naar West.
Rick ll
-8-  Rick ll:
Deze concertzaal heeft het beste acoustiek van Nederland.
Staat alleen op de verkeerde plaats.
brompot
-9-  brompot:
waar is Berlage? Geniaal, ik ben het helemaal met je eens.... De beurs van Berlage ombouwen tot POP TEMPEL!!!!!
Helemaal goed.
arie
-10-  arie:
na 24:00 nemen de juks de regie buiten over mmmmm toch iets van amsterdamse floklore :-)

nee het is echt een drama,

en die nachtmetro moet er gewoon komen (wist je trouwens dat je na iedere ajax wedstrijd niet eens met de metro kan vanaf station bijlmer, al 10 jaar lang, omdat het perron te kort is!!!, gelukkig is dit bijna klaar)
Sigi
-11-  Sigi:
@Arie
dacht dat dat altijd meer te maken had met de beheersbaarheid, hou de voetbal fans onder controle.
Eef
-12-  Eef:
Het grootste probleem is dat het niet zo heel erg gezellig is wat betreft een grasveldje o.i.d. Het leeft nog niet helemaal op de ArenA Boulevard. Hier zijn ze geloof ik wel heel er druk mee bezig. Als het station af is komt er wel een nieuw leven op de Boulevard. Ik heb laatst op hun website gekeken en ze hebben wel echt leuke plannen voor de toekomst. Nu ziet het er misschien nog niet leuk uit maar kijk eens op http://www.arena-boulevard.nl Best leuk
irene
-14-  irene:
Ok, de HMH heeft niet echt 'n gezellige uitstraling, maar je bent denk ik per ongeluk vergeten te melden dat de HMH wel het beste geluid heeft van alle concertlocaties in NL.....Lijkt me toch ook wel vrij belangrijk,want een locatie zoals de A'dam Arena,Gelredome of Ahoy stelt qua geluid niets voor vergeleken met de HMH !!

En wat betreft dat dure vliegticket,gewoon op tijd boeken,dan valt de prijs van 'n vliegticket tegenwoordig vaak best wel mee hoor...en als ik 'n tip mag geven aangezien ik zelf voor 'n luchtvaartmaatschappij werk; boek online,da's vaak voordeliger dan bij 'n reisbureau of telefonisch via de luchtvaartmaatschappij.

Ben het wel met je eens wat betreft de metro.Als er een concert plaatsvind in de HMH is een afterparty of drankje in een horecagelegenheid op de arenaboulevard moeilijk te doen.Het zou heel fijn zijn als de metro's wat langer gaan. Maar als je na het concert de metro richting het centrum neemt ben je daar binnen 20 minuten voor een drankje. En je gaat trouwens toch naar de HMH voor het concert zelf, en tijdens het concert kun je ook wat drinken.

Al met al is de Arenaboulevard nog volop in ontwikkeling qua uitgaansgelegenheden,ik ben benieuwd of je over 'n paar jaar nog steeds dezelfde mening hebt ! ;-))

Groetjes
-15-  :
En Jeff is terug, uit de Heineken Music Hall. Als ik deze reactie eerder had gelezen dan had ik al die Amerikanen even gevraagd hoeveel de ticket heeft gekost. Ik hoest het niet op ;-)

En natuurlijk: met z'n allen haasten naar de metro. Ik stap dan nog uit in Zuid WTC en kan het nog relatief rustig aan doen. Zojuist krijg ik een sms'je van een vriend. Samen met hem was ik naar het concert: hij moet 3 kilometer lopen. Woont niet in Amsterdam en zal dus wel één of andere aansluiting gemist hebben. Wij bleven dus wel even hangen, zeker niet lang. Dat hadden we dus eigenlijk helemaal niet moeten doen. Metro's en treinen, daar ligt inderdaad het grootste probleem.

Ik ben benieuwd naar mijn toekomstige mening!
martijn
-16-  martijn:
Lekker fietsen...binnen 20 minuten in het centrum...en heel erg amsterdams.
Jay
-17-  Jay:
Nederlands zeuren altijd om van alles en nog wat. Bekijk het eens positief. De mensen die in Zuidoost wonen, vinden het wel gezellig en daar gaat het om. Als je van buitenaf komt en je alleen wil vermaken moet je dat doen zonder al te veel gezeur. Het stadsdeel bepaalt zelf wel hoe het voor een bepaalde aantrekkingskracht wil zorgen. Heb je perse grachten en sjieke hotels nodig om het gezellig te maken. Dat is zo bekrompen en typisch Nederlands. Kleinzielig zeg!!
Als je opbouwende kritiek hebt en je wil je handen uit de mouwen steken, doe dat dan, maar van zeuren alleen wordt niemand beter en zeker niet gelukkig.
Woestijnvis
-18-  Woestijnvis:
Duurt niet lang meer Jay. Mensen van niet Nederlandse afkomst zijn nu al bijna de meerderheid in de stad. De Hollandse kneutercultuur is op z'n retour en Zuidoost heeft de toekomst.
yanny scutt
-19-  yanny scutt:
Woestijnvis, je bent weer op het droge!..(-; Nu was ik onlangs in zuid-oost om het bruisende uitgaansleven te aanschouwen.

Wat een teleurstelling! Het lijkt wel alsof vrouwen daar niet welkom zijn! Overal zie je mannen of jongens. ( waarvan je je afvraagt of ze geen huiswerk moeten doen)

Ik vraag me ook af wat jij zo stuitend vind aan de Hollandse 'kneutercultuur'.

Culturen van anderen afkraken ,zoals jij dat altijd doet, dat is pas kneuterig..

Ga weer lekker zwemmen..Groet; yanny
Woestijnvis
-20-  Woestijnvis:
Ach wat jammer voor je; mocht je de bubbeldisco niet in Yanny?
yanny scutt
-21-  yanny scutt:
Ehm, Woestijnvis. Je hebt gelijk! (Ik ben geen visje natuurlijk..) Groetjes; Yanny
florijn
-22-  florijn:
met de fiets is het echt nog geen 30 min. van bruisend amsterdam. prima dus: ff swingen, wat frisse lucht en in de'oude stad' weer lekker door.
Carlos
-23-  Carlos:
Tja Jeff, dit is wel heel makkelijk geschreven natuurlijk he. De Arena boulevard is voor de mensen in zuidoost een uitkomst, en erg goed bereikbaar juist. Het probleem is dat de gemiddelde centrum bewoner een beetje verwend is,want daar zit alles. Als je met een “snorder” naar het centrum gaat kost je dat gemiddeld 7 euro 50. Vanaf mijn huis is het slechts 2 euro naar de Arena. Dag en nacht.Is niet heel erg onbetaalbaar lijkt me,zeker als je dat met 3 personen ophoest.

Dat het het lelijkste stuk van Amsterdam is ben ik ook niet met je eens, met het vernieuwde station Bijlmer ernaast vind ik het een mooi modern geheel,ook iets wat in mijn beeld van een “wereldstad” past. Kwestie van smaak.
Een 'toerist" die voor Zappa komt, komt ook voor Zappa!! Als die wat van Amsterdam wil zien, moet ie gewoon een vakantie Amsterdam boeken. Je kan niet alles hebben.
Grote bouwsels als Arena boulevard passen nou eenmaal niet in het centrum, is het te krap voor, niet genoeg parkeergelegenheid etc.
Als je een ticket kan betalen voor een concert, moet die 10 euro voor de reis heen en terug ook nog wel te betalen zijn, anders ben je volgens mij niet helemaal goed met je geld bezig.
Ronnie Zijp
-24-  Ronnie Zijp:
Wat een klote artikel, en wat een luk die Jef Pinkster. Die heeft er echt niks van begrepen. De arena boulevard is uniek in Europa en zal de komende jaren uitgroeien tot een centrumgebied compleet met woningen, winkels, hotels en uitgaangsgelegenheden. Amsterdam groeit groter en reikt van hoofddorp tot Almere. Bij zo'n netwerkstad horen ook meerdere centra. Natuurlijk zal het arena gebied nooit zo karakteristiek worden als de Grachtengordel, maar dat is nu juist het mooie ervan. Er is keuze uit meerdere centra. De Zuidas is nog zo'n gebied. Ook dit kan je wel gaan lopen afzeiken, maar ontwikkeld zich in rap tempo tot een echt stadscentrum van deze tijd.
Dus voortaan kop houden en praten over zaken waar je echt verstand van hebt.
En de Grachtengordel loopt echt niet weg hoor.

Ronnie Zijp

(stedenbouwkundige en amsterdam expert)
-25-  :
Vreemd dat een stedenbouwkundige zoveel subjectief woordgebruik nodig heeft om zijn punt te maken. Zo heb ik de Zuidas nooit lopen afzeiken, daar zie ik wel heil in. Het probleem bij die boulevard ligt hem vooral in de bereikbaarheid. Hoe mooi het planologisch ook in elkaar steekt.

Ik zou graag horen waarom jij het wel een fantastisch en uniek project vindt. De Bijlmermeer zelf was veertig jaar geleden immmers ook heel uniek en bijzonder (al knapt het nu wel op). Geef mij dan maar Zuid.
bob
-26-  bob:
Nee, ik vind dit ook wel erg beredeneerd vanuit 'grachtengordelromantiek'. Als er een plek NIET grootsteeds en 'Europees' aandoet, dan is het wel de kneuterige grachtengordel. Over 'mooi' valt te twisten: ik vind de grachtengordel ook mooier dan het Bijlmerplein, maar dat is natuurlijk wel appels met peren vergelijken.

En dan toch nog even naar Berlage: Plan Zuid, en met name de Rivierenbuurt heeft erg lang op de eerste bewoners moeten wachten. Veel mensen vonden het te kaal, te nieuw en te ver weg. Berlage zien als de messias is OOK weer een voorbeeld van vergeten hoe er in de tijd van Berlage zelf op werd gereageerd.
Chantal
-27-  Chantal:
Na een concert in de ArenA of HMH vertrek de laatste metro vanaf station Bijlmer richting CS om 0:17 uur!!!!
M'n vriendin en ik waren dan ook goed de lul, toen we na afloop van de Toppers nog gingen nadrinken op de ArenA boulevard.......
Inderdaad, de laatste metro gemist en een onveilig gevoel tussen al de junkies en ongespuis wat daar in het donker rondliep...
Zie je het al voor je... twee gezonde blonde dames van midden twintig met super strak en sexy kort rokje, op een verlaten boulevard in de Bijlmer...
Gelukkig konden we ons nog redden door voor een paserende taxi te springen....

Chantal en Debby
usti
-28-  usti:
Tsja, maar wie gaat er dan ook naar de Toppers!!!
Flashed
-29-  Flashed:
De verschillen tussen Amsterdam Arena en het Amsterdamse Centrum zijn te groot. Het is appels met peren vergelijken, alhoewel zij beiden in Amsterdam liggen.

Het grootste verschil is de schaal. Amsterdam Centrum is klein, intiem en gezellig, terwijl Amsterdam Arena juist groot, modern en koud is.

Zo heeft Amsterdam verschillende kanten en eigenschappen. Positief en negatief, maar altijd een stad met verschillende karakters en ik denk dat wij als Amsterdammers best trots op mogen zijn.

En die nachtmetro mag voor mij ook wel komen. Fietsen ... 20-30 min. ... zwetend ... stinkend ... vermoeid ... in de kroeg komen heeft volgens mij niemand zin in !!!
rudipensionado
-30-  rudipensionado:
Als je binnen bent is er niets aan de hand en ook het parkeren bij de HMH is prima. Na afloop is het echter een ramp om daar in de buurt te zijn. Meteen maar naar de auto na afloop want als je met meer bent is het gevoel van onveiligheid minder. Of meteen maar met de grote groep mee naar de metro.
De borrel na afloop kan je maar beter richting stad/centrum nemen want de horeca in de omgeving van de HMH is ook niet top.
Het is en blijft die saaie bijlmer.
De HMH had beter in het havengebied gebouwd kunnen worden want daar zal het beter gaan in de toekomst.
ANila
-31-  ANila:
Gelukkig dat jullie het niet gezellig vinden in Zuidoost , zodat wij als bewoners rustig kunnen nagenieten ..
Wij zijn niet bang en wandelen of fietsen rustig naar huis en hebben een prima avond gehad ...en nu in de zomer , weten wij wel de leuke plekken in de wijk te vinden ..
Maar we delen ze niet ;-)!
rudipensionado
-32-  rudipensionado:
Waarom krijg je in de bijlmer zo makkelijk een woning?
Juist ja.............
Flashed
-33-  Flashed:
Juist ja ... er wordt heel veel gebouwd in de Bijlmeer ... volop in ontwikkeling ... een positieve zaak ... waardoor het ook logies is dat men makkelijk een woning in de Bijlmer kan krijgen !!!

Alle vooroordelen ... zonder enige onderbouwing ... moeten we maar eens buitenbeschouwing laten !!!

Zo oppervlakkig zijn wij toch niet ... Stupid-pensionado !!!
rudipensionado
-34-  rudipensionado:
Hé Flashed, lange tenen? hahaha
Niet schelden of beledigen!!!!
Wat ze ook bedenken in de Bijlmer, zoals het lager bouwen en hoge flats alweer afbreken of kleiner maken, het blijft de Bijlmer. Er wonen nogal wat lui met roots van elders en dat heeft zowel positieve als negatieve consequenties. Helaas is het zo dat het negatieve altijd meer in de aandacht komt en dat is niet helemaal onterecht. Voor jouw informatie: Ik ben daar jaren geleden vertrokken na meer dan 10 inbraken in mijn auto, een woninginbraak en natuurlijk het gevoel van onveiligheid, vooral als je weer eens laat thuiskwam.
Mijn mening is dus geen vooroordeel zonder onderbouwing. Bovendien kom ik nog regelmatig in de Bijlmer en ben altijd weer blij als ik naar huis ga met de auto want in de metro en op de stations is het ook slecht vertoeven en vul zelf maar in hoe dat komt.
Verder ben ik van mening dat betaald parkeren door de hele Bijlmer moet worden ingevoerd.
Flashed
-35-  Flashed:
Als eerst wil ik mijn excuses aanbieden als ik jou heb beledigd.

Maar een opmerking als:

Waarom krijg je in de bijlmer zo makkelijk een woning?
Juist ja.............

... dat klinkt niet bepaald onderbouwd. Het is een oppervlakkig opmerking die erg dom overkomt !!!

Verder geef je zelf al aan dat je jaren geleden bent vertrokken. In jaren kan veel veranderd zijn. De Bijlmer doet tenminste zijn best, maar ik weet niet wat jij aan het doen bent en wat voor een nut jou opmerking heeft???
rudipensionado
-36-  rudipensionado:
Heel simpel. Gelijke rechten en plichten voor elk stadsdeel. Dus ook betaald parkeren en allemaal tegen hetzelfde tarief.
Daarnaast heb ik nog steeds de indruk dat de bestuurders van de Bijlmer beter kunnen. Veel praten en weinig daden.
Tenslotte hebben de bewoners van de Bijlmer een eigen verantwoordelijkheid maar die draagt niet iedereen en doet maar wat.
JEAN PIERRE
-37-  JEAN PIERRE:
Rudi komt regelmatig in de Bijlmer(bajes)en is dus heel erg blij dat ie weer naar huis mag!! De parkeergelegenheid vlak voor de Hells Angels is gratis. Die zijn er toch nog amper dus de auto staat veilig!!
rudipensionado
-38-  rudipensionado:
Ja, die “bewakers” bij de Hang-out zijn oke. Geen diploma maar wel goed. Je hoeft je auto daar niet op slot te zetten.
Flashed
-39-  Flashed:
Zo zo ... vandaar dat er zoveel auto inbraken zijn ...
rudipensionado
-40-  rudipensionado:
Daar toch niet?
Parkeren via Internet
-41-  Parkeren via Internet:
In Amsterdam is er een nieuwe hype: Parkeren via Internet. Lees dit artikel op ziezozuid, de website met nieuws over amsterdam zuid, maar eens: http://www.ziezozuid.nl/nie...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.