Home > > Kennis is macht

Kennis is macht

'Geef u nu op voor Nederlandse les!'
De folder die ik uit de brievenbus haal liegt er niet om.
De cursus die erin wordt aangeboden is gratis voor iedereen die onder de Inburgeringswet valt en hartstikke nodig voor wie slecht Nederlands spreekt.
Opgeven dus, maant de tekst!
Jammer dat deze folder alleen in het Nederlands geschreven is.
Hier bereik je de mensen die juist dat niet kunnen lezen niet mee.
Met de methode die ik echter op het Mercatorplein en bij mij voor de deur uitgeoefend zag worden, namelijk mensen aanspreken in hun eigen taal en ze de cursus direct aanbieden, wordt dit doel vast wel behaald.
Voor zover ik het kon beoordelen, kregen mensen bijna geen kans om nee te zeggen. Iedereen kreeg uitleg en een folder mee en niemand sloeg het af.
Ik wilde ook wel informatie en bleef even wachten, maar in al mijn autochtoonheid werd ik genegeerd.
Terecht, ik moet ook niet zo zeuren over die Gooise R, die krijgen ze er met tien cursussen nog niet uit.

Ik ben blij met dit vasthoudend aanbieden van integratiemogelijkheden.
Juist de -met name- vrouwen die amper hun huis uitkomen, moet je gewoon corneren bij de Dirk.
Aanpakken die cursus, huppekee, en leren je mond open te doen in het Nederlands.
Niks geen geschutter meer, niet meer je kind mee nemen naar ouderavonden of naar de huisarts om voor je te vertalen.
Kennis is macht, en het is tijd om de mensen die anders hun leven lang machteloos blijven, kennis op te laten doen.
Als daar enige pusheritis voor nodig is, dan zij het zo.

zes reacties op "Kennis is macht"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Esther, Kennis is geen macht. Het kunnen lezen en schrijven is “een lichtje dat het altijd doet”...en vandaaruit kun je een wereld aan kennis vergaren. Het kunnen lezen en schrijven, in wat voor taal dan ook, verzekert geen macht.Want dan zaten we allemaal met onze stellige meningen op het binnenhof in Den Haag...Niettemin, denk ik dat -in welke taal dan ook-dat onze nieuw/oudkomers de nederlandse taal moeten leren en in welke taal deze folders geschreven zijn, maakt niet uit. Er wonen veel nationaliteiten in Amsterdam waaronder veel analfabeten en die moeten allemaal worden bereikt. Ook in het Nederlands, want veel kinderen van immigranten kunnen hun ouders de weg wijzen. Net zoals zij dat hebben gedaan in het verleden bij de huisarts...vul maar in. Deze kinderen zullen blij zijn dat hun ouders nu de gelegenheid krijgen om de taal te leren , daardoor zelf contacten te kunnen onderhouden met de Nederlandse samenleving en dus minder afhankelijk worden van hun kinderen. Die willen ook wel eens een eigen leven leiden zonder altijd taalvertolker te zijn voor hun ouders! Zij zijn degenen-en dat zijn er heel veel!- die de mensen naar de taalscholingen kunnen verwijzen.En ik merk dat daar goed gebruik van wordt gemaakt. Kortom; Het werkt beter dan halfslachtige vertalingen in de eigen taal. Die of niet gelezen worden door slechte vertaling. Of niet gelezen worden omdat men simpelweg nooit heeft geleerd te lezen!Ik bedoel dus de folders/flyers waar jij ,denk ik, op doelt. Groet; Yanny
-2-  :
Als je de taal die gevoerd wordt in het land waar je woont niet spreekt, en amper het huis uit mag, kan het 'lichtje dat het altijd doet' wel branden, Yanny, maar daar heb je concreet gezien niets aan. Ik vind het niet een taak voor een kind zijn ouders de weg te wijzen, dat zou andersom moeten zijn. Mensen op straat aanspreken in de taal die ze wel spreken en ze op die manier verwijzen naar een taalcursus vind ik een uitstekend idee.
cora
-3-  cora:
De bezorger beheerst het nederlands in ieder geval niet.
Ondanks de “nee nee” sticker vond ik flyer ook in de bus.
En eerlijk gezegd baal ik van al die mensen die menen omdanks de “nee nee” sticker mij toch nog willen voorzien van oud papier.
Kokkie
-4-  Kokkie:
Ben het geheel met Esther eens; basta!
Friday
-5-  Friday:
Also a “new Dutch” (and maybe not so new after all...)

In mijn tijd (10 jaar) was er geen gratis NL cursus - dus ik had het self moeten doen met “Suske en Wuske” (if I remember right) daarna met stapjes tot NRC, daarna Technische Hogeschool....

Nu is mijn Rusisch weer onder the 50 worden gezakt, Hebreews volgt langzaam maar zeker een wil ik weer beginen met..... Spaans !!!

ff gratis “learn Spanish in 24 hours” ??
esther
-6-  esther:
waar kan ik terecht als ik toch ongeadresseerde post in me brievenbus vind. Stapels worden in me brievenbus gedumpt omdat ik neen-neen stickers op mijn brievenbus heb.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.