Home > > Noord Oranje Gestoord!

Noord Oranje Gestoord!

Ik heb niks met voetbal. He-le-maal niks. Ik heb er zelfs geen hekel aan: tegenwoordig lijkt het in bepaalde kringen wel mode om dingen te roepen als: "Nou, dat voetbal is toch zo'n stom spel, dat mensen dáár naar kijken", of "Het is nu zo'n enorme commerciële bedoening - jullie zijn idioot dat jullie dáár je geld in steken!". Ik doe dat niet. Mensen moeten doen wat ze leuk vinden, en als ze hun geld willen weggooien aan pluizige wuppies die voor één micro-cent gemaakt worden, omdat ze denken dat dat 'hun' team steunt, moeten ze het vooral doen. Ik word noch warm, noch koud van voetbal.

In de Meeuwenlaan in Noord denken ze daar heel anders over.
Ik fiets er dagelijks doorheen (of, tegenwoordig met de nieuwe route van buslijn 33 rijd ik er ook doorheen) en dan zie ik het: Het Grote Kleinburgerlijke Commerciële Festijn dat Les Impostures Intellectuelles zo verafschuwen:

1. Vlaggetjes
2. Ballonnen
3. Lelijke lampenkappen op de straatlantaarns
4. Handgemaakte posters
5. Nog méér handgemaakte posters

Als het mooi weer is zitten de mensen buiten in hun oranje-outfit, vaak het haar oranje geverfd, met een oranjevlaggetje in de knuistjes. Ik durf te wedden dat ze ook nog regelmatig samen oranje-liedjes zingen, dat ze oranje onderbroeken dragen en als ze naar het werk gaan dat het liefst op oranje klompen, anders met oranje sokken zouden doen.

Allemaal uitingen van het soort amateuristische bricolage waar mensen als Youp van't Hek vast weer iets slechts over te zeggen hebben. Maar verdorie, elke keer als ik er voorbij kom, denk ik toch:

"Stiekem best wel gezellig, zo'n WK"

negentien reacties op "Noord Oranje Gestoord!"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
@ Suffie: Als jij je op de liberale flank sterk maakt voor belastingheffing op alles wat oranje is, dan doe ik hetzelfde op de sociaal-democratische.
Dr.D
-2-  Dr.D:
Crêpe papier.
Dat is het.
Niets meer, niets minder.
En het geeft af als het nat wordt...
Els
-3-  Els:
Foto!
Dr.D
-4-  Dr.D:
Guantanamo??? bijv...
Teejoosrievenze
-5-  Teejoosrievenze:
Ach....goedkoop commentaar op dit leuke stukje.
Soms denk ik wel eens dat Nederland als staat niet eens meer zou bestaan zonder het NL elftal deelnemend aan een EK of WK.
En soms denk ik dat dit niet eens zo'n domme gedachte is.
En daar word je pas echt depressief van :)
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Daniel leuk stukje! Zelf “support” ik Nederland en/of Engeland (mijn gade is Engelsman - no hooligan but a real Gentleman) Verder steun ik iedereen die beter voetbalt! Dus is de keus dezer dagen behoorlijk voorradig...En al dat Oranje? Leuk toch! Als de lucht grijs kleurt van de regen straalt de zon je toe vanaf de gevels! Het is de kleur die het doet; ORANJE! Prachtige kleur! Wat mij betreft elk jaar een ORANJE maand! Yesss! gekleurde Groet;Yanny
Suffie
-7-  Suffie:
@Jochem: ondanks dat je me wellicht qua politieke positionering niet helemaal juist neerzet, ga ik hier onmiddellijk in mee!!

Eergisteren liep mijn buurman, zo zwart als een potlood, gillend en juichend over straat met een Ghaneze vlag in zijn handen. Op één of andere manier raakte mij dat veel méér dan al die oranje bullshit bij elkaar....
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
@ Suffie (maar nu echt); Sorry, deze mededeling was uiteraard voor Daniel bedoeld. Maar alle steun is van harte welkom.
f.bol
-9-  f.bol:
@suffie en Jochem: Inderdaad, weg met ons....
Jochem Floor
-10-  Jochem Floor:
Niet zozeer weg met ons. Maar in Godesnaam niet ieder uur op het carillon van de kerktoren 'Hup, Holland, hup' of 'We are the champions'. Als je onder die kerktoren werkt, niet zo vreselijk voetbalgek bent en het 4 weken achtereen dagelijks moet aanhoren is dat pure terreur. Idem voor de huidige overkill aan oranje; het is visuele nestbevuiling.
f.bol
-11-  f.bol:
Ach, gun die mensen dat nu gewoon die éne keer per 2 jaar
Jochem Floor
-12-  Jochem Floor:
........


@ f.bol; Niet om het een of het ander, maar heb je mijn vorige stukje eigenlijk wel echt gelezen ?
f.bol
-13-  f.bol:
Ja. Die 4 weken achtereen dagelijks zullen wel meevallen, en het is zo weer voorbij, en dat terreur, ja zelfs pure terreur noemen is natuurlijk belachelijk. De term visuele nestbevuiling is ook overdreven. Ik heb het gelezen, je mag het vinden en ik vind het onzinnig geklaag, inderdaad à la Youp als Amstelveld-buurtbewoner, en zeg dus, gun het ze gewoon. Zoals vaker schrijft Daniël een leuk stukje waar ik me bij aansluit.
Wat heb ik gemist, Jochem?
daniel s
-14-  daniel s:
@ Yanny: uw gade een Echte Engelse Gentleman, gefelicteerd! Tussen al dat hooligan-geweld, het gemetrosexueel van Beckham en de ondeugende jongens a la Robbie Williams vergeten we weleens dat die Engelsen een waarlijk subliem voorbeeld van absolute, perfecte mannelijkheid hadden: de beleefde, eerlijke Gentleman.

@ Els: ja, ik zou graag een foto willen maken - ik heb alleen (nog) geen digitale camera. Zo gauw, dan!

@ f.bol, teejoos, yanny: dank!
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Daniel, Ik heb geschreven dat mijn 'hubbie' een echte Gentleman is en die komen voor zover ik kan beoordelen in elk land voor. Niet alle Engelsmannen zijn ,heren' zoals we allemaal weten...Felicitaties zijn al helemaal niet aan de orde! Het is namelijk niet MIJN verdienste! Groet; Yanny
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Oh jee...Nederland ligt eruit..Ik en mijn 'hubbie' keken nog zo uit op een lekkere wedstrijd Nederland-Engeland...Wij zijn het samen eens dat het een hele nare wedstrijd was tusen Nederland en Portugal.Het was geen voetbal het was klaverjas/bridge met gele en rode kaarten...snik...Yanny...snik...
Jochem Floor
-17-  Jochem Floor:
Zohee, dat was snel! Het carillon met oranjemuziek is NU AL geherprogrammeerd. Tsja, als je wint, dan heb je vrienden...
daniel s
-18-  daniel s:
geenstijl was de snelste: de westrijd was net één seconde voorbij, en gelijk hadden ze een post.

Wát een westrijd, trouwens. Het leek af en toe bijna meer op k1, iets waar ik overigens wél warm voor loop! ;)
Ger
-19-  Ger:
Het is ORANJE en het blijft ORANJE.

Tot over twee jaar. EK 2008

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.