Home > > Gloria!

Gloria!

Elluk Foordeel Hep Sun Nadeel, zei een beroemde Amsterdamse filosoof ooit eens - en nee, dat was niet Baruch de Spinoza. Het mooie aan filosofen zoals Cruijff is dat ze overal toepasbaar zijn. Schitterende aforismes en puntige oneliners zoals dit doorstaan de tand des tijds omdat ze altijd en overal kloppen - iets wat we bij de Tractatus Theologico Politicus nog maar moeten bezien.

Één van die mooie momenten waarop Cruijff toepasbaar is, is wanneer u naar Amsterdam Centraal moet. De fysieke locatie bedoel ik dan: u leest amsterdamcentraal.nl natuurlijk omdat u het wilt, u gaat naar Amsterdam Centraal omdat u móet.

Maar om welk mooie moment gaat het dan?
Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer u de afgelopen jaren naar Amsterdam Centraal ging, dan kwam u terecht in een door andere auteurs van deze website altijd zo verfoeide bouwput: kale tunnels hier, dan weer opengebroken bekabelde grond daar, dan weer die ingang afgesloten, et cetera. En: dat is nog steeds zo.

Maar langzamerhand verschuiven de muren van de haastig aangelegde stationsgangen. Langzamerhand zien we nu weer:

De Centrale Hal!

En hier ontvouwt zich het wonder. Want waar ik zes jaar geleden de Centrale Hal beschreven had als een ietwat gemankeerd dwergje naast wat je in London, Parijs of zelfs Antwerpen kon vinden, ben ik nu geneigd te zeggen:

- die zuilen zo mooi hoog naar het dak. Geeft niet dat ze hoekig en lomp, ze zijn namelijk wel mooi!

- dat patroontje op de zuilen helemaal bovenaan, dat goud op groen. Geeft niet dat 't op mijn oma's behang lijkt. 't Is nu best mooi!

- dat harde tegelpatroon op de vloer wat eigenlijk veels te druk was - geeft niet dat zelfs Timothy Leary er een slechte trip van zou kunnen krijgen, 't is wel mooi!

Mooi, inderdaad, bij vergeleken de lelijke bouwput met apocalyptische wandelgang die het enkele weken geleden nog was. Die oude oma die het Centraal Station toch een beetje was, blijkt ineens een prachtige Grande Dame, alleen maar omdat ze er tijden als verrot karkas heeft bijgelegen.

Zo zie je maar weer:

Elluk Foordeel Hep Sun Nadeel.

vier reacties op "Gloria!"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Amateurspiegelogie-fan-de-kouwe-gront, noemen ze dat bij mij thuis. CS mag in potentie een hoop grandeur in zich herbergen, de grote tekortkoming is dat er niet over wordt nagedacht hoe dat geheel op de reiziger moet overkomen.
Inderdaad, je gaat alleen maar naar CS omdat het moet.
CasaSpider
-2-  CasaSpider:
Is het eigenlijk niet andersom: elk nadeel heb zijn voordeel?
Ook in dit verhaal meer van toepassing...
daniel s
-3-  daniel s:
@casaspider: verdorie, je hebt gelijk ook. dom.
engine 54
-4-  engine 54:
“Ik wil niet beweren dat de minister schuldig is aan de uitschakeling van het Nederlands elftal, maar ze is zeker medeschuldig”.
Zonnesteekje opgelopen in Spanje, meneer Cruijff?
Tja, zo zie je maar, elk voordeel heeft zijn nadeel!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.