Home > > Droomstad Amsterdã

Droomstad Amsterdã

Brazilianen zijn gek op televisie kijken. Natuurlijk de afgelopen maand, waren het de wedstrijden van het nationale elftal die gemoederen bezighielden. Maar nu, nadat de mannen zich afgelopen zaterdag opnieuw in Frankrijk verslikten, keert het normale televisie-kijk-patroon weer terug: de talloze dagelijkse novelas (soaps).
In dit land lijkt men standaard met het eerst verdiende geld, cash of op krediet, een televisie te kopen, met als het even kan met schotelantenne. Waar je ook komt, een goedkoop pension, de wachtruimte van een groot busstation of een tot broodjeszaak omgebouwde auto, overal staat de televisie aan. Zelfs bij de krotten in de beruchte favelas zie je overal die ronde witte schotels boven het puin uitsteken. Allemaal om die nationale passie te kunnen volgen, de soaps waar de grootste en als enige landelijk te ontvangen commerciële televisiezender O Globo de Braziliaanse huiskamers mee vult.

Normaal kunnen deze programma’s mij hooguit uit een soort antropologische en/of ‘camp’-overwegingen boeien. Maar vorige week, toen na een voetbalwedstrijd in de kroeg de televisie een beetje te lang aan bleef staan, zag ik daar opeens bekende beelden: de Westerkerk, een fietsend stelletje over de gracht, het Rijksmuseum. Het bleek de aankondiging voor de nieuwe ‘novela van acht uur’, die zich voor een groot gedeelte in Amsterdam (Amsterdã in goed Portugees) zal afspelen.

En wat dan nog, denkt u misschien, vorig jaar werd er hier nog een film met Brad Pitt opgenomen. Maar mensen, een Braziliaanse novela over Amsterdam! Dat is niet alleen leuk voor de reizende Hollander met heimwee, dat betekent dat er, met een beetje mazzel, vanaf volgende week maandag meer dan honderdmiljoen Brazilianen, van de sloppenwijken van Rio de Janeiro tot afgelegen dorpen in het Amazone-regenwoud, dagelijks een uur lang zullen wegdromen bij de beelden van onze stad. Ongetwijfeld een niet bestaand sprookjes-Amsterdã. Maar toch, straks is de Amsterdammer in Brazilie niet meer die gekke marijuana-rokende hoerenloper, maar een rechstreekse afgezant uit de nationale fantasiewereld, een filmster eigenlijk.

negen reacties op "Droomstad Amsterdã"

margriet
-1-  margriet:
@Mark: wat ben je een geweldige ambassadeur voor Amsterdam. Schrijf ons eens wat vaker.
daniel s
-2-  daniel s:
prachtig!
lijn
-3-  lijn:
Amsterdão, in goed Portugees :)
pollewop
-5-  pollewop:
In écht goed Portugees: Amesterdão.
mark-in-BR
-6-  mark-in-BR:
Correctie in goed Braziliaans-Portugees (zie ook: http://pt.wikipedia.org/wik...)
Woestijnvis
-7-  Woestijnvis:
O jee, dat betekent vast dat we volgend jaar overspoelt gaan worden door in string-bikini gehulde Brazliaanse toeristes. Als dat maar goed gaat.

Er wonen trouwens al duizenden Brazlianen in de Bijlmer.
D-n Vis
-8-  D-n Vis:
dit is er een van: http://www.legolima.nl/Port...
René
-9-  René:
Kunnen we die soap misschien ergens op internet volgen?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.