Home > > Chillen in het bos

Chillen in het bos

Afgelopen vrijdagavond, met de bijna laatste metro 51 terug vanuit de achterlanden van Amstelveen. Er stapt een gezelschap jongelui in van 17 of 18 jaar, zoiets. Druk stel. Ze knopen met de schaarse reizigers een gesprekje aan. Ook met ons.
Hallo! Gaan jullie nog een beetje stappen in Amsterdam? Of zijn jullie op weg naar huis? Sorry, maar ik ben een beetje aangeschoten, niet erg toch? Heb je last van mijn sigaret? Dan doe ik hem wel uit, hoor. Wij gaan nog een beetje chillen in het bos. Jointje roken.
Hij schudt ons de hand en loopt weer verder. Aardige jongens.

Volgende halte. Er stapt een ander gezelschap binnen. Twee ‘stellen’. De jongens hebben baseballpetjes op. Er valt achterin een fiets om. Iemand die daar in de buurt staat te wachten loopt naar voren, met zijn eigen fiets. Ineens klinkt het DENG! DENG! DENG! DENG!!! Iemand slaat met een hard voorwerp tegen de banken. Een van de aangeschoten jongens loopt naar de baseballpetten toe en knoopt een gesprek aan.
De sfeer in het metrostel wordt ineens dreigend als een van de baseballpetten een honkbalknuppel omhoog houdt. Hij bedoelt: opdonderen jij! Er ontstaat ruzie. White racist tegen allochtone stadgenoot. De aangeschoten jongen loopt weer naar voren.

De andere baseballpet laat het er niet bij zitten. Hij staat op en loopt langs ons heen en deelt een eerste klap uit. Het wachten is op het moment dat de honkbalknuppel zich er ook mee gaat bemoeien... Verdomme, wat een klootzakken. Wat moet ik doen, het loopt uit de hand... De metro stop bij halte Kronenburg. De baseballpetten stappen uit. Saved by the bell. Ze schreeuwen nog wat verwensingen en bedreigingen naar het aangeschoten gezelschap. We zien jullie straks wel bij Uilenstede. Ze passeren ons raam en ineens haalt de baseballpet met de honkbalknuppel uit. DENG!!! Hij houdt twee stukken hout in zijn handen. Mooi. Langzaam zet de metro zich in beweging.

Nazi’s! Begrijpen jullie dat nou?, vraagt de jongen die met ons had staan praten. Ze gaan eruit bij Uilenstede. Chillen in het Amsterdamse Bos. Een vrouw die naast ons was komen zitten - uit bescherming, om in te kunnen grijpen? - toen het matten achter ons was begonnen, zegt dat ze net op het punt stond om de politie te bellen. Zou dat wat geholpen hebben, als het echt uit de hand was gelopen, als de baseballpetten er niet bij Kroneburg uit hadden gemoeten?
Wat moet je doen, wat kun je doen op zo’n moment? De ‘stomme held’ zijn en je met het gevecht bemoeien? Of de ‘verstandige lafaard’ en gewoon doen of je niets ziet of hoort en doorgaan met je kruiswoordpuzzel, zoals de passagier schuin voor ons? Ik weet het niet, weet u het?

veertien reacties op "Chillen in het bos"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Dus wanneer ging het GVB ook weer op de metro met een conducteur werken?
estherd
-2-  estherd:
Was ooit getuige van het volledig in elkaar schoppen van iemand. Toen ik mijn mobieltje pakte kwam een van de schoppers op mij af. Ben weggerend en heb om de hoek de politie gebeld, zittend achter een auto.
Wat moet je doen? Goeie vraag. Dat zal per situatie anders zijn. In elk geval moet je niet niks doen, denk ik altijd maar.
Reina
-3-  Reina:
De personen goed in je op nemen en als je op dat moment niets durft te doen, daarna alsnog de politie bellen. Dit is nu juist wat dit soort relschoppers doen, je bang maken (intimideren)en gewoon hun gang gaan. Ik ben ook van mening dat niets doen te erg voor woorden is.
daniel s
-4-  daniel s:
ik heb ooit eens ingegrepen toen een boze Italiaan iemand in elkaar wilde rammen omdat deze verkeerd naar zijn vriendin had gekeken. Uiteindelijk ging dat eerste ingrijpen makkelijker dan ik dacht - uiteindelijk moet je over die eerste aarzeling heen komen en gewoon doen. het helpt natuurlijk ook dat ik mezelf met een bruine band karate wel aardig beschermd acht.
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Hans,Er is iets in dit verhaal waardoor ik het gevoel krijg; is dit echt gebeurd? Ik reis veel met de Metro, ook s'avonds en heb daar nooit een 'Cultuurclash“ meegemaakt. Wel andere vervelende zaken. Mijn advies; zorg dat je mobiele telefoon aanstaat en bel terstond de Politie! Maak vooral ook een foto als dat mogelijk is. Zelf zou ik tussen de partijen gaan staan en kletsen als ”brugman" ook als zou dat geklets HE-LE-MAAL nergens op slaan...Daar kom je een heel eind mee! Vooral omdat beide partijen je dan niet serieus nemen en vergeten dat ze elkaar de hersens in wilden slaan...Groet; Yanny
estherd
-6-  estherd:
@Yanny: nou en of ik cultuurclashes heb meegemaakt in de metro! En bij die honkbalknuppel had ik zelfs zoiets van: misschien is dat dezelfde die bij mij keihard tegen de ramen sloeg, want dat is me ook al eens overkomen.
Heb ook een keer gehad dat er twee mannen op me afkwamen die zeiden: 'Hee bril!' Ik zat te shaken, dacht, die gaan me in elkaar rammen. Moesten ze de jongen achter mij -met bril- hebben. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het verhaal van Hans komt mij zeer bekend voor.
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Esther, dat is vreselijk! Maar was dat dan vanwege cultuurverschillen? Dat wordt uit jouw relaas niet duidelijk. Zelf heb ik in Praag op het metrostation gezien hoe een groep skinheads een zigeuner belaagden. Dat was ronduit verbijsterend! Ik mag toch hopen dat het in ons Mokum nooit ,meer!, zo ver komt. Groet; Yanny
kwek
-8-  kwek:
Sorry, maar als het “allochtonen” zijn doe ik niets, Als het “Autochtonen” zijn grijp ik in....Nu maak ik agressie van de eerste club veel vaker mee en door ervaring wijzer geworden blijf ik uit de buurt van die gasten...
Hopla
-9-  Hopla:
Hmm als je naar het bos gaat kan je beter de bus nemen, maarja.
Harm
-10-  Harm:
Ik was ooit in Boekerest en zag hoe een groep zigeuners een drietal buitenlanders molesteerde. Politie deed niets. Alles afegomen en één zwaargewond.
Categoriseren heeft geen zin. Het is groepsgedrag.
erik
-11-  erik:
erik
henk
-12-  henk:
In Amsterdam in een cafe.
Twee zich groot voelende jongetjes van ongeveer 25 jaar met een groepje andere kids achter zich vinden dat ze wat moeten vechten.Mijn dochter toen nog wonend in Maastricht ging er tussen staan en zei: Sorry jonges:“Ik heb altijd gelijk, dus wat is er aan de hand”. Het hele cluppie droop af. Mijn dochter later:“Pap dat doe ik nooi weer”.Daar heb ik na een kortstondige euforie, drie nachten nachtmerries van gehad.
Een seintje met een vlaggetje naar de babys van ruim 20.
spiritualiteit
-13-  spiritualiteit:
@ Henk

Stoere dochter, maar het had ook heel makkelijk anders kunnen aflopen ja...
sanne
-14-  sanne:
Ingrijpen is dood- en doodeng, maar toch vind ik dat we het altijd moeten doen, op welke manier dan ook.
Natuurlijk is er een groot risico tegenwoordig, met al die compleet ongeremde en zwaar gestoorde mensen. Maar wat als je zelf op de grond ligt, in elkaar getrapt wordt en niemand iets doet? Wat dan? Zeg je dan ook: ik begrijp het wel, het risico was te groot?
Nee, iedereen moet altijd ingrijpen. Hoe, dat is afhankelijk van de situatie. Maar we laten elkaar toch niet stikken?

Tot slot @Kwek:
Je zal dit wel niet meer lezen omdat je reactie van 3 jaar geleden dateert, maar:
wat een belachelijk onderscheid. Maak liever een onderscheid tussen 'relschoppers' en agressievelingen en de overige bevolking.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.