Home > > Vergaderen in Oud-West

Vergaderen in Oud-West

Wie er niet echt op let, zal niet veel bijzonders zien aan het programma van de komende vergadering van de stadsdeelraad op de website van Oud-West. Toch is dat programma tamelijk revolutionair te noemen.
Voor de reden voor die revolutie moeten we een paar maanden terug in de tijd. Hoewel de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen dit voorjaar niet eens zo slecht was, drong het de lokale politici rond die tijd toch wel een beetje door dat het de gemiddelde Amsterdammer maar bar weinig interesseert wat er nu daadwerkelijk door de centrale stad of de deelraad in hun stadsdeel allemaal wordt besloten.

Vlak voor en na de verkiezingen zag je daarom plotseling allemaal initiatieven ontstaan om de lokale politiek laagdrempeliger te maken en meer betrokkenheid bij inwoners te kweken voor de gemeenteraads- en stadsdeelpolitiek. De vergaderingen van de gemeenteraad kunnen al enige tijd via de televisie gevolgd worden, maar er zijn sinds een paar maanden ook stadsdelen die hun deelraadsvergaderingen via het internet in beeld of geluid uitzenden.

Oud- West zoekt het niet in multimediale toepassingen. Zij proberen al enkele maanden hun inwoners meer te betrekken bij de besluitvorming door niet alleen besluiten te nemen tijdens de deelraadsvergadering maar ook met de inwoners in debat te gaan over besluiten die zich nog in de voorbereidingsfase bevinden.

Het zorgt wel voor wat meer werk, zo klaagde stadsdeelwethouder Werner Toonk op z`n weblog, maar om de zieltjes in het stadsdeel terug te winnen, zijn die inspanningen natuurlijk maar een peuleschil.

In concreto ziet zo`n vergadering er zo uit: twee uurtjes praten over besluiten die nog genomen moeten gaan worden en daarna nog een halfuurtje daadwerkelijk beslissingen nemen over zaken die in een eerder stadium al besproken zijn met de bewoners van het stadsdeel. Het eerste deel wordt Vergaderblok 1 genoemd maar waarom het tweede gedeelte Vergaderblok 3 wordt genoemd is me overigens een raadsel, maar er zal wel een goede reden voor zijn.

De vraag is alleen of al die extra inspanningen ook het beoogde effect hebben. Toonk heb ik er niet meer op zijn weblog over gehoord en ikzelf moet eerlijk toegeven dat ik niet plotseling een enorme, niet te onderdrukken, aandrang heb gekregen om zo'n vergadering van mijn deelraad bij te gaan wonen. Maar ach, het idee is mooi en democratisch. En dan moet je er verder niet al te veel over zeuren.

drie reacties op "Vergaderen in Oud-West"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Vincent, Blijf dit volgen! Je bent dit aan ons verplicht! Jouw conclusie over die vergaderingen klopt prima. Dat is precies mijn ervaring met de zo genaamde buurtcommissie vergaderingen; Heel veel wol, en weinig hout... (teveel 'geouwehoer' kortom) Bij blijven en opschrijven! En hou ons op de hoogte! Groet; Yanny
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Vincent, is het een idee als je binnenkort in de deelraad de begrotingsbehandeling bijwoont?
Werner
-3-  Werner:
@Vincent:
Geen idee waar ik zou klagen over dat het meer werk is, maar dat wijs je me wellicht nog een keer aan. Verder ben ik helemaal met je eens dat alleen zo'n nieuw vergadersysteem er niet toe leidt dat politiek dichter bij de burger komt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.