Home > > Vergeef hen, want zij weten niet wat zij doen.

Vergeef hen, want zij weten niet wat zij doen.

Het is weer Intreeweek deze week! De Intreeweek, dat is een week waarbij jonge jongens en meisjes, vers uit de provincie, kennis maken met al het prachtigs dat deze stad en hun aanstaande alma mater, de UvA, te bieden heeft. Bij regen of zonneschijn, bij nacht en ontij, deze week worden de eerstejaars UvA-studenten meegesleurd in een maalstroom van academische 'sex, drugs and rock 'n roll'.

Omdat ik mezelf nog graag als oude man inzet voor mijn eigen debatvereniging Bonaparte, heb ik gisteren van dichtbij mogen meemaken hoe die Intreeweek verloopt. En voor de aankomende eerstejaars onder u: vreest met grote vreze. Uw ervaring is helaas maar al te representatief voor uw studiecarriere bij de UvA.

Wat is er gebeurd?
"Typisch UvA", dat is wat er gebeurd is! Die zucht, die vloek, die gelaten berusting in een onvermijdelijk bizar Byzantijns noodlot, is één van de eerste en handigste dingen die een UvA-student moet weten. Door rare regeltjes hier en domme beslissingen daar, gaat niets zoals het hoort bij de UvA. U klaagde wel eens over de paarse krokodillen bij de overheid, de bleastingdienst of bij u op kantoor? Stelt u zich niet aan, kom eens langs bij de UvA!

En dus ook de Intreeweek-organisatoren gaven zich gister over aan een staaltje doolhofdenken wat zijn weerga niet kende. Wat wilde het geval? Aldus:

De Intreeweek merkte op dat het nogal hard regende. Dat doet het als sinds begin augustus, de grachten stromen bijkans over, maar de Intreeweek-organisatie merkte het pas gistermiddag echt op. Vervolgens keek de Intreeweek-commissie op haar rooster, en vroeg zich af: "Jeetje, met al die regen, kunnen we ons hele programma wel runnen?"

Het antwoord was 'nee'. Vooral de Intree-spelen in het Olympisch Stadion zouden in het water vallen (Noot voor de Intree-Commissie: kijk eens op uw rooster op aanstaande vrijdag. Dat is nog héél ver weg, ik weet het - maar ik denk dat uw 'Vondelounge' ook nogal, hoe zal ik het zeggen, watergevoelig is). Jammer, maar helaas, maar die moesten dan maar afgelast worden. Tot zover is de beslissing nog te volgen: het regent, je hebt een evennement waarvoor het droog moet zijn, dan gaat dat evennement niet door.

Wat ook nog volkomen begrijpelijk was, was de reactie van het Amsterdamsch Studenten Corps. Die waren boos, want die hadden ontzettend veel geld gestoken in hun werk voor de Intreespelen. Goed, dat kan - je hoopt dat de Intreecommissie een goede annuleringsverzekering had bedacht voor dit soort toevalligheden. Dan hadden ze naar het ASC kunnen stappen, kunnen uitleggen dat het echt niet anders kon, en hier, wat geld als zoethoudertje. Of zoiets.

Maar de Intreecommissie begon zo hard te bibberen bij de donderstem van het machtige Corps, dat ze in paniek raakten. Ik zie de rollende oogjes, trillende handjes en bleke snuitjes op het Intree-kantoor al voor me: "Oei! Het Corps! Boos! We! Moeten! Ze! Tevreden! Houden!".

Hun oplossing voor deze 'crisis'? Ah, je moet hun creativiteit in het verkennen van de ondergrenzen van het menselijk verstand bewonderen. Hun oplossing, gekozen rond een uurtje of vier in de middag, was: de Intreespelen naar dinsdag verschuiven en de kroegentocht van dinsdag naar maandag verschuiven. Handig!

Want wat was nou het gevolg van die beslissing? Is het Corps minder boos? Nee! Één blik op de website van het KNMI leerde gisteren al dat het vandaag nog harder zou gaan regenen dan gisteren. Als je de Intreespelen alsnog laat doorgaan op dinsdagavond, ondanks de regen, geef je al toe dat je een domme keuze hebt gemaakt. Laat je ze alsnog niet doorgaan, dan blijft het Corps even boos. Maar wat nog erger is: omdat nu alle andere verenigingen binnen slechts 4 uur tijd hun mankracht op moesten trommelen om mee te doen aan de kroegentocht, zijn zij nu óók boos! En erger nog: veel verenigingen werden niet gebeld met deze wijziging ter elfde ure, maar kregen een emailtje.

Ach. Ik vergeef het ze. Ze doen niet anders dan dat ze gewend zijn bij de UvA. Maar wanneer u deze week door de stad loopt, en u ziet een groepje jonge mensen, verloren in de kou en regen tegen elkaar aangekropen, doet u mij dan een plezier. Biedt ze een kopje koffie aan, of iets te eten. Geef ze het warme welkom wat de mega-organisatie van Intree en UvA hen niet geven kan, maar u als simpele, doorsnee Amsterdammer wél.

veertien reacties op "Vergeef hen, want zij weten niet wat zij doen."

Marieke
-1-  Marieke:
Serieus?!?! Dit is natuurlijk te bizar voor woorden. Dan te bedenken dat die intree-mensen betaald worden om zo'n week te organiseren. Als je een beetje hersens hebt, dan is 'het weer' toch een van de eerste dingen die je incalculeert. Een schaduwprogrammaatje achter de hand; je kent het wel. Maargoed de verantwoordelijkheid over duizenden eerstejaars in de grote stad is natuurlijk ook een kleinigheid, dat hebben die intree-leden goed begrepen.
-2-  :
Dit is in ieder geval wat ik gehoord heb van het bestuur van mijn debatvereniging. Ik ben geen journalist, slechts een naargeestige columnist, en ik heb dus Intree zelf niet gesproken hierover. Het staat ze natuurlijk alleszins vrij me te corrigeren!
Jordi
-3-  Jordi:
Het laatste nieuws is dat de intreespelen geheel zijn afgelast, inderdaad weer door het slechte weer. In de plaats daarvan is er vanavond een feest in de Pepsi stage, met artiesten die gisteren geregeld zijn. Maar de namen liegen er niet om: Lange Frans&Baas B., Tropical Danny&Guillermo, the Opposites.

Hoezee!
Els
-4-  Els:
Maar wat heeft dit nu met Jezus te maken?
aandebatpikkie
-5-  aandebatpikkie:
1. Spiegel de Intree commissie niet af als een hardcore organisatiebureau.
2. Dat alles kut is geregeld bij de UvA bewijst alleen maar wat voor kleutermentaliteit je hebt. Je bent volwassen regel je eigen rotzooi, het is een ambtelijk apparaat met minimaal budget deal with it.
4.“een staaltje doolhofdenken wat zijn weerga niet kende”
daar zou ik het woordje wat veranderen door dat.

Ik heb het altijd prima naar mijn zin gehad bij de UvA. Gestudeerd en gewerkt aldaar, stoorde mij altijd aan jankerds over de UvA daar hoor jij dus ook bij. En dan zo'n openingszin over jongens en meisjes uit de provincie, wat denk je wel niet? En nee, ik ben niet op mijn pikkie getrapt mijn familie hangt hier al eeuwen rond.
-6-  :
Zelfs de meest gemotiveerde studenten raken verstrikt in het bureaucratische gekronkel van de UvA. Ik heb het zelf vandaag nog aan den lijven ondervonden. Faculteiten met verschillende inschrijfperioden, roosters die nog niet bekend zijn waardoor je je op de gok moet inschrijven voor vakken. Het resultaat: overlap in vakken. Nu moet jij het eens gedaan zien krijgen om van groep te wisselen. Ik verstuur tegenwoordig zelfs alles aangetekend naar de UvA, dan weet ik zeker dat ik een reactie krijg. Formulieren hier, formulieren daar. Je wordt bijna gestraft om het volgen van onderwijs. En wat dacht je van studieadviseurs die op vakantie gaan tijdens de inschrijfperiode, je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Alles en iedereen werkt langs elkaar heen.

Het irriteert me mateloos, ik ken genoeg van die jankerds die geen een studiepunt gemist hebben maar toch in de problemen komen.

Excuus voor de toon, het gedoe van vandaag zit me nog hoog.
-7-  :
@“aandebatpikkie”:

Nou, u maakt het uzelf wel makkelijk hoor: lekker anoniem schelden. Goed gedaan!

Maar als u er zo van overtuigd bent dat alles bij de UvA zo goed geregeld is en dat het eerder ligt aan mijn eigen laksheid, kunt u me dan het volgende uitleggen:

Eind juli schrijf ik me weer eens in. Ik heb het betalingsbewijs op mijn bureau liggen.

Eind augustus krijg ik een brief van de UvA: dat ik me nog niet ingeschreven heb. Die brief ligt nu naast het betalingsbewijs.

Nu wil ik graag geloven dat het mijn eigen laksheid en onkunde is die dit veroorzaakt heeft - maar kunt u me dan uitleggen wat ik meer en beter had moeten doen dan gewoon mijn inschrijving op tijd regelen en zelfs netjes betalen?

U begrijpt, beste anonieme schelder, ik heb uw hulp nodig: in een wereld waarin goede gewoontes, initiatief en motivatie niet meer werken, ben ik de weg kwijt.
Dr.D
-8-  Dr.D:
Dus toch een autobiografisch stukje...
En anoniem reageren?
Zelf bedien je jezelf ook van meerdere (schuil)namen...
Gaat weer allemaal helemaal nergens over.
Lijkt wel een debat...
Maar dan anders.
Marieke
-9-  Marieke:
Waar is je punt 3 gebleven aandebatpikkie?
mark_ponte
-10-  mark_ponte:
@ Jeff

Ik ben het met je eens dat het vaak een rotzooi is bij de UvA (al heb ik er zelf nooit last van gehad), maar ik ken ook heel veel mensen die overstappen naar de VU en na een jaartje gillend terug komen.

Overigens op de VU heb 3 computeraccounts bijvoorbeeld (althans een tijdje geleden was dat zo). Voor je e-mail, het algemene netwerk en het facultaire netwerk. Verschillende loginnamen passwords etc..
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Dr.D. 'Het lijkt wel een debat. Maar dan anders'. Leg dat eens uit? (en de rest van uw tekst is ook al zo verdacht..)
Last van Absint? (Of was het gewoon een 'biertje' teveel)
Groet; Yanny
PS; Die studenten moeten drinken, studeren en werken. Echte studenten zeuren NOOIT!
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
PPS: Echte studenten vinden de tijd om eens een jaar in een ander land te gaan wonen. Dat werkt heel verhelderend. Yanny
yuksel hamurcu
-13-  yuksel hamurcu:
ik kan hele amsterdam schelderen
*redactie: telefoonnummer verwijderd*
groedtjes van hamurcu

Redactie: Knap hoor, Yuksel, maar reclame maken in de reacties is niet toegestaan. Veel succes met je geschelder verder, al hebben wij geen idee wat dat is.
Bart
-14-  Bart:
Schilderen??
Goedkope huisschilder?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.