Home > > Het beestje en zijn naam

Het beestje en zijn naam

Straatnaambordje Bijlmerdreef
"Zuidoost", antwoordde ik toen iemand me onlangs vroeg waar ik eigenlijk woonde. Mijn gesprekspartner corrigeerde me kordaat: "De Bijlmer dus."
De Bijlmer. Het woord roept onverbiddelijk beelden op van grauw beton, verloedering, criminaliteit en vliegrampen. Een beeld dat steeds minder terecht is, want de vernieuwing van de Bijlmermeer is in volle gang. Toch ziet het stadsdeel de naam het liefste in de vergetelheid raken, want eenmaal gevestigde reputaties zijn moeilijk bij te stellen. Langzaam wordt de Bijlmer weggepoetst uit het vocabulair van bestuur en bewoners. Zo komt het dat het stadsdeel inmiddels volhangt met verwarrende straatnaamborden. Zijn we hier nou in Zuidoost, in Groeneveen of toch gewoon in de Bijlmer? Wie het weet, mag het zeggen.
Maar kennelijk heeft de langzame hersenspoeling nu dan toch vat op me gekregen: Zuidoost, zei ik.
En toch, dat is en blijft onzin: ik woon in de Bijlmer - het gedeelte van Zuidoost ten oosten van het spoor naar Utrecht, en ten noorden van de A9. Het stuk grond dat in de middeleeuwen nog een watervlakte was die Bindelmeer heette, en in de zestiende eeuw werd drooggemalen tot Bylemermeerpolder. En al is het bulderen van de Boeings af en toe onverdraaglijk, en vliegen de strontluiers je soms om de oren als je onder de balkons loopt - ik ben er trots op.

Nee, dan Gein en Gaasperdam, de fris aangeharkte woonerfjes bezuiden de A9. Ook daar moeten de bewoners van stadsgenoten van binnen de ring keer op keer de smalende correctie aanhoren - de Bijlmer, bedoel je. Maar zij wonen helemaal niet in de Bijlmer, ze wonen écht gewoon in Zuidoost - aan de verkeerde kant van de Gaasperdammerweg, bijna in Utrecht. Ook wij, échte Bijlmerbewoners, zien hen niet voor vol aan. Daar hebben ze het pas zwaar.

negentien reacties op "Het beestje en zijn naam"

-1-  :
En dan de Bijlmerbajes: die staat gewoon niet eens in de Bijlmer. 'Oh, werk je in de Bijlmer?' Nee, in Overamstel.
monique
-2-  monique:
hallo ik ben monique ik heb bijna vijf jaar in de kempering gewoon daarvoor in gaasperdam en na vijf jaar weer terug in gaasperdam het blijft gewoon bijlmermeer voor mij want tenslote hoort gien reigerbos er gewoon bij en abcoude ja daar wonen mensen met stand dus waar heben we over net als noord ze zeggen dat het ook niet bij amsterdam hoort dus echt wel groetjes van een rasamsterdammer
Toets
-3-  Toets:
Lastig, zo'n toetsenbord zonder interpunctie.
woestijnvis
-4-  woestijnvis:
Ik moest een keer iets ophalen bij iemand die 'vlakbij Abcoude' woonde, dus ik bereidde me al voor op een barre tocht de provincie in. Bleek ze gelukkig gewoon in Reigersbos te wonen.

Ik woon zelf in Geinwijk wat in het hartje van de Bijlmer ligt, maar taxis dreigen me steevast naar Gein af te voeren.
Ko
-5-  Ko:
Schrijf je dit stuk nou om mij te zieken, Wiel?
Ko
-6-  Ko:
Schrijf je dit stuk nou om mij te zieken, Wiel? Want dan kun je de komende tijd van de bok dromen. :-)
Suffie
-7-  Suffie:
Wieland, vallen Holendrecht en Nellenstein niet onder de Bijlmer? Die vallen namelijk niet onder jouw omschrijving.

Overigens ligt er een groot deel van mijn leven in de Bijlmer, heb ook ooit meegemaakt dat de Gliphoeve -toen de grootste haard van drugsoverlast- werd omgedoopt in Geldershoofd en Gravenstein. Alsof het probleem dan ineens weg is. De Bijlmer is de Bijlmer en het slechte imago van een stadsdeel poets je niet weg door de naam te veranderen of te ontkennen, maar door het probleem aan te pakken.
-8-  :
Nee, Nellestein en Holendrecht zijn eh... Nellenstein en Holendrecht. Althans, volgens de laatste versie van de Amsterdamse buurtenindeling, eind vorig jaar (opnieuw) vastgesteld door het college van B en W, en te vinden op de site van de Dienst Onderzoek en Statistiek: http://www.os.amsterdam.nl/... .
Daarin komen twee buurtcombinaties voor die samen de Bijlmer vormen (pag. 41-43), namelijk buurtcombinatie T93 (Bijlmer-Centrum - bestaand uit de buurten Venserpolder, D-, F- en H-buurt, Amsterdamse Poort en Vogeltjeswei) en T94 (Bijlmer-Oost - bestaand uit de E-, G- en K-buurt). Op de bijbehorende plattegrond (http://www.os.amsterdam.nl/... ) is goed te zien dat het - zoals ik al schreef - gaat opm het gebied ten noorden van de A9 (Gaasperdammerweg) en ten oosten van het spoor richting Utrecht.

Aan de andere kant van de A9 liggen Nellestein (T95), Holendrecht/Reigersbos (T96), Gein (T97) en Driemond (T98). Het kantorenpark aan de westkant van het spoor, met onder meer de Arena en het AMC, heet Amstel III/Bullewijk (T92).
Suffie
-9-  Suffie:
Wieland, ik kan je vertellen dat dat mijn wereldbeeld aardig op zijn kop zet...
Dana
-10-  Dana:
Hallo, ik ben a.s. woensdag uitgenodigd om te komen kijken naar een woning in de flat Kouwenoord. Ik ben vanavond rond 22.00 naar Kraaienest afgereisd om te volen hoe de sfeer is om deze tijd s'avonds. Ook om te weten hoe de buurt aanvoelt wanneer het donker is. Heeft iemand ervaringen in en rondom deze flat, qua veiligheid. Graag zou ik willen weten; hoe voelen mensen met name (blanke)vrouwen zich in deze buurt wanneer het donker(of licht) is??? heel erg badankt voor eventuele reacties... groetjes Dana
Estelle
-11-  Estelle:
Gewoon doen Dana. Het is er prima wonen!
woestijnvis
-12-  woestijnvis:
Hoi Dana,

Als je voor het eerst in de Bijlmer komt, lijkt het soms een beetje eng. De gezellige kneuterige schijn veiligheid hebben we hier niet. Het is allemaal erg groot. Maar het is gewoon een buurt die net zo veilig is dan welke andere buurt dan ook.

Gebruik je gezonde verstand en ga niet door donkere hoekjes lopen, net zoals je dat op andere plekken in de stad ook niet doet.

Veel mensen op straat hebben een donkerdere huidskleur dan jij en ik, maar je zult spoedig merken dat hun dat niet meer of minder gevaarlijk maakt, hoewel de media (behalve AT5 natuuuuuuuuurlijk) ons een angstsyndroom proberen aan te praten. Welkom in de Bijlmer. Ik garandeer je, na twee jaar wil je hier nooit meer weg.
f.bol
-13-  f.bol:
Zolang je je er maar niet als een vis in de woestijn voelt....
Ikke
-14-  Ikke:
Hoi, ik kan misschien via Vesteda een huisje huren in Gein 4 of in Holendrecht. Kloopt het dat er in de metro en op het station vaak incidenten zijn of is het allemaal overdreven en kan je er lekker groen en ristig wonen?
Ikke
-15-  Ikke:
Sorry ik kan niet typen, ik bedoel natuurlijk 'klopt het' en 'rustig'
Sigi
-16-  Sigi:
Lekker rustig en groen gaan wonen. Overal gebeurt wel wat.
ME MYSELF & I
-17-  ME MYSELF & I:
Heey,
Ik heb mijn hele leven gewoond in Amsterdam Zuid-Oost. Eerst een jaartje in Gein (maar daar kan ik me niets van herinneren) en voor de rest altijd in Holendrecht. Héél vaak als mensen me vragen waar ik woon en als ik hun vertel dat ik in het stadsdeel Zuid-Oost woon, kunnen mensen zich er soms aan irriteren waarom ik het niet gewoon de Bijlmer noem. Ik zeg altijd: Gewoon omdat ik daar niet woon! Het ís gewoon stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost, niet stadsdeel Amsterdam Bijlmer! Ik zie zelf de naam Bijlmer niet als iets negatiefs, want ik weet nou eenmaal hoe het daar is. Mensen van buitenaf zien het wel als iets getto-achtigs, maar ik weet wel beter. Ik heb soms opmerkigen gehoord als: Is het niet veiliger om een kogelvrij-vest te dragen? Of: Zit daar niet iedereen in een gang? Maar dan denk ik echt: Dit is gewoon je eigen fantasie een beetje in de war brengen! De Bijlmer is écht niet zoals Harlem of the Bronx. Ik ben trots op Zuid-Oost én ik ben trots op Holendrecht! Ik zou hier nog héél lang willen wonen, ook al begint de buurt nu wel een beetje veranderen. Maar als je door de Amsterdamse Poort loopt en de toko's en de exotische muziek uit de PICO (muziekwinkel) hoort galmen geeft het je echt een goed gevoel. Al die verschillende kleuren en culturen. Echt geweldig! :-)
rosa
-18-  rosa:
'ikke'je moet gewoon in zuid-oost komen wonen hoor! t is hier echt superrustig en met de metro ben je zo in de stad. Persoonlijk vind ik de Geinbuurt leuker dan de Holendrechtbuurt.. tenminste ligt eraan waar in Holendrecht (de Mijndenhof t/m Maldenhof vind ik het leukste stuk van Holendrecht.. maar met de rest is op zich niks mis hoor) Natuurlijk gebeuren er wel incidenten etc. maar eigenlijk merk je daar nooit iets van en hoor je het pas achteraf. En het is ook neit dat je zomaar wordt aangevallen ofzo.. die incidenten gebeuren over het algemeen tussen mensen die zich bezighouden met vieze zaakjes. En 's avonds met de metro of over straat is net zo eng of net zo 'niet-eng' als in een ander stadsdeel.
en idd wat 'me myself&I' zegt: als je gewoon op een zaterdag middag door de poort loopt bruist het van de cultuur. Het is inderdaad zo dat het straatbeeld in Zuid-Oost getekend wordt door mensen waarvan er veel een Surinaamse of Afrikaanse afkomst hebben en t kan best zijn dat je daaraan moet wennen, maar als je eenmaal gewent bent merk je ook dat deze mensen vaak een van de hartelijkste zijn die er bestaan. En ze kunnen ook nog eens lekker koken haha! :p
Er zijn helaas nog niet heel veel uitgaansgelegenheden voor 's avonds, maar het groeit en voor overdag zijn er meer dan zat dingen om te doen.
Dus gewoon komen hoor:D
yip
-19-  yip:
laten we eerlijk zijn..
ja de bijlmer was ooit wel mooi
( ik woon hier al sinds 1970 )
maar heb het alleen maar achteruit zien gaan
enne ja veel suri en afrikanen
en ja ze zijn vaak best ok
toch ben ik intussen de enige, a wel say 1 op 100,
blanke die nog hier woont
kijk dan ook naar nellestein of iets anders uit
( maar geen adam west )
ah wat, wie herinnert zich nog de jaren 60 ? dat was nog beter !
yip ;-P

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.