Home > > Leuk café erbij, dat is natuurlijk geen nieuws

Leuk café erbij, dat is natuurlijk geen nieuws

Na een reis van vijf maanden door Zuid-Amerika heb je als nieuwsjunk heel wat gemist. Gelukkig heb ik als student toegang tot de omvangrijke Lexisnexis-database waarin alle krantenartikelen, van het Eindhovens Dagblad tot NRC-Handelsblad, opgeslagen worden. Zo kan ik belachelijke hoeveelheden oud nieuws downloaden over de onderwerpen die mij het meest aan het hart gaan. En natuurlijk, mijn correspondentschap voor Amsterdam Centraal serieus nemend, downloadde ik van de week dan ook alle artikelen over De Baarsjes van de afgelopen maanden. Het waren er maar liefst 206, waarvan, doordat ik per ongeluk op Baarsjes en niet op De Baarsjes had gezocht, er maar eentje over visjes ging (“Verminkt meestal, maar nog in leven worden voorntjes en baarsjes terug in het water gegooid, waar ze zullen omkomen als voer voor grotere rovers”, schreef Wouter Klootman over ‘pianosportvissers’ in NRC).
De meeste van de artikelen heb ik nog niet echt gelezen, maar de koppen doen mij het ergste vermoeden: ‘De Baarsjes en Geuzenveld/Slotermeer zijn de smerigste stadsdelen van een verder redelijk schoon Amsterdam’ (de Telegraaf), ‘Wapens en drugs in Jan Maijenbuurt’ en ‘Twee mannen gewond na steekpartij’ (Het Parool). Even dacht ik: ‘in wat voor wijk woon ik eigenlijk?’ en vooral: ‘wat vertellen de kranten allemaal niet?’

Weet je wat ik nou leuk vind, bij mij op het plein (ook in de Jan Maijenbuurt trouwens) is er een heel leuk cafeetje geopend, met een terras, vrolijke gekleurde stoeltjes en lekkere espresso. Mijn Turkse bakker, die zeven dagen per week van zeven tot tien aan het werk is, verwelkomt me hartelijk terug in de buurt en geeft mij voor de zoveelste keer op mijn kop dat ik me niet geschoren heb. De Vespuccistraat heeft prachtige bomen, mooie huizen en als je de straat uitloopt sta je in het park.

Ik begrijp het wel, het alledaagse leven in een klein stadsdeel is eigenlijk geen nieuws, maar wat moet de buitenwereld er wel niet van denken? Als de krant schrijft, ik zeg maar wat, dat er in het Vondelpark een man is neergestoken, denken de meeste mensen: ‘ach wat erg, maar als de zon morgen schijnt ga ik er wel weer zitten, want ik weet dat het er goed vertoeven is’. Ook in De Baarsjes is het goed vertoeven, helaas moet ik de mensen daar wel steeds aan helpen herinneren.
ouder:
Taalnazi's
nieuwer:
Peppraat

zes reacties op "Leuk café erbij, dat is natuurlijk geen nieuws"

estherd
-1-  estherd:
Dat hebben wij nou ook in Bos en Lommer. Mensen zijn vaak verbaasd dat het op bepaalde plekken zo aangenaam vertoeven is in de wijk, omdat die zo'n slechte naam heeft.
Anneke
-2-  Anneke:
Maar eh, hoe heet dat café? Altijd geïnteresseerd in nieuwe horeca in de buurt :-)
Björn Roubos
-3-  Björn Roubos:
Jammer inderdaad, dat ons stadsdeel (heb het over de Baarsjes) zo'n slechte naam heeft. Ik woon in de Postjesbuurt op de Hoofdweg, maar nog nooit problemen gehad. Leuke buren, geen zwerfafval. Ik vraag me uberhaupt af waar al die slechte verhalen vandaan komen. Is me wel opgevallen dat alle leegkomende woningen bezet worden door yuppen uit de provincie. Ik ben ook import uit Brabant, maar heb me in ieder geval altijd verdiept in onze stad.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Nou Mark, Blijf maar eens 4 jaar weg uit nederland, Amsterdam en je eigen buurt. Je zult versteld staan hoe weinig er veranderd is. Je bekijkt ons kleine land wel met heel andere ogen ,denk ik.

Ik weet nog dat ik na terugkomst uit India verbaasd was dat er geen lijken door de Amstel dreven..(In rivier de Ganges van India heel gewoon) En na een jarenlang verblijf in Israel begrijp ik heel goed wat het probleem is van de mensen die daar wonen ; jood en niet jood ,die met zijn allen heel hard bewijzen dat het zionisme echt geen beweegreden meer is. Intussen leven er hier mensen die denken dat Israel en Amerika EEN werelddeel vormen...en een zionisme haten dat allang niet meer bestaat!

Mark blijf reizen! Je zult merken dat Nederland steeds 'kleiner' wordt. Groet; Yanny
mark_ponte
-5-  mark_ponte:
@Anneke
Ik maak natuurlijk geen reclame, maar het is op het hoekje Jan Maijen-/James Cookstraat (geloof sinds april al open - maar voor mij nieuw dus)

@ Yanny
Zal ik doen, maar voor nu ben ik blij thuis te zijn en te blijven... (ben overigens van de laatste 11 jaar zo'n 5 buiten Nederland geweest)
richard
-6-  richard:
yanny,kom eens naar de usa,genoeg nieuwe cafe s ik ben al 11jaar weg uit amsterdam, ik kom weer naar amsterdam in maart kunnen we eens leuk naar dat cafe toe gaan richard,
bereik baarrichardtenwolde@yahoo.com

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.