Home > > Nieuwe ronde in de bang-maak-campagnes

Nieuwe ronde in de bang-maak-campagnes

Herinnert u zich nog de treinen, die, na waarschuwingen van verontruste reizigers, urenlang stilstonden ("een moslim met een rukzak gesignaleerd!")? Ten onrechte werden mannen met baard en djellaba geblinddoekt afgevoerd door zwaar bewapende anti-terreureenheden.

Gisteren gaf burgemeester Cohen de aftrap van een nieuwe anti-terrorisme-campagne. Op zich is terrorismebestrijding natuurlijk een goede zaak (zolang we er niet al te veel burgerrechten aan opofferen, zou ik daar aan toe willen voegen). Maar bij het startsein van de nieuwe campagne gisteren moest ik vooral terugdenken aan een arme angstige vrouw in trein van Utrecht naar Amsterdam vorig jaar. Het was november en overal hingen posters met teksten als: "ik laat nooit mijn tas onbeheerd achter". Een paar stoelen voor mij vroeg een jongeman aan de vrouw tegenover hem of zij even op zijn tas kon letten, dan kon hij zonder al die spullen naar de wc, tot voor kort een vrij gebruikelijke gang van zaken. Deze vrouw raakte echter in paniek, zodra de man de coupé had verlaten, begon zij te roepen: "zag u dat, een Arabische man die zijn tas achterliet! Echt!"
Tevergeefs probeerde de vrouw haar medereizigers er van te overtuigen dat wij ons mogelijk in een levensgevaarlijke situatie bevonden. Na enkele pogingen holde ze met een rood hoofd weg, haar coupégenoten naroepend dat zij de conducteur wel zou waarschuwen. Nog geen minuut later was de betreffende jongen terug van de wc. Twee dienstdoende conducteurs maakten een wandeling door de trein, keken goed wat om zich heen en zagen dat er niets aan de hand was en lieten, als de vrouw hen al bereikt had, niet merken dat ze op zoek waren naar iets verdachts. Ik was vooral blij dat de man niets van het hele incident had gemerkt. Geen antiterreur eenheden, geen vertragingen, maar wel een angstige vrouw.

Nou ben ik helemaal niet tegen een beetje sociale controle, je moet elkaar gewoon kunnen aanspreken op raar gedrag, noch ben ik naïef, natuurlijk kan er ook in Amsterdam een aanslag plaatsvinden. Maar laten we elkaar alsjeblieft niet bang maken. Dat leidt er alleen maar toe dat mensen vals beschuldigd worden, mensen die urenlang in de trein opgehouden worden en, veel erger nog, tot heel veel angstige en ongelukkige mensen. Wat heeft dat allemaal voor zin? De echte terrorist houdt natuurlijk gewoon zijn rugzak op, gaat met tas en al op de wc zitten, zeker als hij weet dat iedere achter gelaten tas verdacht is. Daar kan je weinig aan doen.

"Beter honderd keer voor niets, dan een keer raak", is misschien een logische reactie, maar als u het mij vraagt, is het honderd keer voor niets en dan, boem, blaast een keurige jongen met studieboek op schoot, zichzelf op. Of, en laten we dat hopen, tien keer voor niks, dan zijn de mensen het zat, gaan we weer over tot de orde van de dag en die aanslag komt er niet. Een risico? Natuurlijk, die zijn er zoveel in het leven, maar een leven in angst daar wordt helemaal niemand beter van.

zeventien reacties op "Nieuwe ronde in de bang-maak-campagnes"

Marianne
-1-  Marianne:
Petje af voor de schrijver en zijn mooie betoog. Ik kan mij helemaal vinden in de redenering. Ik word echt helemaal misselijk van al die vreselijke slogans en onheilspellende berichten. Neem nu weer die nieuwe stadsdeelvoorzitter in Slotervaart. Er komt nu echt een "radicaliserings deskundige (kosten 350.000,=) in dit stadsdeel, omdat het vijf voor twaalf is. Jeetje denk je dan, wat gebeurt er dan allemaal in dit stadsdeel. Nee, meneer Marcouch komt uit het politieapparaat en heeft last van een behoorlijke dadendrang. Ik word onderhand echt helemaal misselijk van dit soort acties en beladen termen. Ik ben niet bang, nooit geweest en hoop in Amsterdam gewoon van de stad te kunnen genieten in al haar facetten. Wat er aan de hand is, is gewoon dat we kennelijk Amsterdam glad willen strijken. “men”wil het gezag terug. Ik word bang van dit repressieve kabinet en daaruit voortvloeiende politiek.
Suffie
-2-  Suffie:
Marianne, je moet twéé dingen absoluut niet doen: 1. Net doen of achter iedere boom een terrorist kan staan en 2. Net doen of er niets aan de hand is en je alleen maar ergeren...
Freek
-3-  Freek:
@Suffie (“Net doen of er niets aan de hand is”)

Hoe kun je doen alsof er niets aan de hand is, als er echt niets aan de hand is? Terrorisme kun je niet met achterdocht bestrijden, omdat terrorisme uit achterdocht geboren wordt.
Pier
-4-  Pier:
Is het de ouderen onder u opgevallen dat de term “terrorisme” sinds een paar jaar een andere betekenis heeft gekregen? Vroeger betekende het het ondermijnen van de staat van binnenuit. Nu wordt het onlosmakelijk verbonden met een aanval op de burgers van buitenaf (zie 9-11). “Terrorismebestrijding” is een middel van de staat om een sterkere greep op het volk te krijgen en het machtsonevenwicht verder te laten groeien.
estherd
-5-  estherd:
Terrorisme bespeelt puur de angst die mensen hebben, en Bush & Co hebben dat lekker verder aangewakkerd. Ik doe er niet aan mee en ga die campagne straal negeren.
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Vandaag stond ik op het Metro-perron op de Burg. de Vlugtlaan aan te kijken tegen een Billboard met de mededeling; Ziet u iets verdachts? Meldt het ons! Boven die mededeling een gelikte foto van een geuniformeerde medemens.

Mijn antennes 'zagen' meteen gevaar en wilde dat terstond melden! Geen medewerker in zicht..

Ja hoor, volstrekt belachelijk! Weg met die geldverslindende campagne! Groet; Yanny
merijn
-7-  merijn:
Kan dit stukje misschien voorgelezen worden in het acht uur journaal?! Die campagnes zijn mijns inziens zelf puur terrorisme! Is de vertaling van terror immers niet angst?
Sasha Berkman
-8-  Sasha Berkman:
Al deze bangmakerij en het tegen elkaar opzetten van moslim- en niet moslim nederlanders dienen alleen maar om te verhullen dat de werkelijke terroristen die lieden zijn die ons een illegale oorlog in hebben gelogen en die collaboreren met de amerikaanse martelende oorlogsmisdadigers. Het is zo oud als de wereld verdeel en heers, heet het principe. Ik doe er ook niet aan mee. Ik weet wie de echte schurken zijn. Op zich maakt het me wel bang als je ziet hoeveel mensen blind achter de in feite landverradelijke regering aan lopen.
-9-  :
@ Sasha: (1) Daar wordt ik zo vreselijk moe van: Bush en consorten de werkelijke terroristen te noemen. Alsof de plegers van de aanslagen in NY, Londen etc de niet-werkelijke terroristen zijn. Marteling is inderdaad een mensenrechtenschending en ik vind dat dat gestopt moet worden. Die oorlog in Irak lijkt me ook niet zo'n zinnige exercitie te zijn geweest, zeg maar gerust contra-productief. Maar het is echt onzin om deze campagne als een afleidingsmanoevre te typeren. Ik denk alleen dat het gewoon niet helpt tegen terrorisme en zoals ik al zei, wel de mensen banger maakt dan nodig is.

En landverraderlijke regering? Dat vind ik een bespottelijke opmerking.
f.bol
-10-  f.bol:
Gelukkig kunnen velen het hier vanuit hun comfortabele, nog nimmer bedreigde bestaan afdoen als “bangmaakcampagne”.
Totdat het een keer gebeurt. Dan heeft de overheid weer niet genoeg gedaan natuurlijk.

Op de onverdraaglijke onzin die sacha hier en op andere threads verkondigt valt maar één ding te zeggen: wentel je lekker verder in je eigen “gelijk” . Zolang jij maar weet wie de werkelijke schurken zijn.....
Typisch decadent-westerse “weg-met-ons” redeneringen. De veronderstelling dat wij het hier allemaal beramen en de walgelijke regimes die hun bevolking ophangen en bommendragers op ons afsturen treft natuurlijk in het geheel geen blaam. Die moeten we laten zitten totdat ze zoveel macht en/of bewapening hebben dat we het loodje leggen. En dat is dan weer onze eigen schuld, natuurlijk
jeroen
-11-  jeroen:
Toll, meneer of mevrouw Bol,dat u het zo goed zegt.
helemaal mee eens ! Danke ! (zonder de Amerikanen hadden we immers Duits gepraat nu, .. was ist doch das Problem mit Deutsch reden?.)
Sasha Berkman
-12-  Sasha Berkman:
Beste Mark,

zodra een regering de belangen van de criminele amerikanen boven die van het nederlandse volk stelt en het nederlandse volk een oorlog in liegt en daarmee de nationale integriteit in gevaar brengt, wraak uit lokt vanwege begane oorlogsmisdaden, is die regering een kliek landverraders ja. Ze brengen het nederalndse volkin gevaar. Ik hoop dat als er hier straks bommen afgaan als wraak voor onze praktijken in Irak en Afghanistan hoop ik dat er allleen pro-oorlogsmensen sterven. En kom niet met de walgelijke demagogie dat als je tegen de oorlog bent dat je dan een sadam-lover bent. Iedereen met ggezond verstand kan begrijpen dat het een criminele met leugens gemotiveerde oorlog is, die de wereld een heel stuk onveiligerheeft gemaakt. Daarom mag ik onze regering moderne NSB'ers noemen en voorstanders van de oorlog een gevaar voor ons land noemen dat veel gevaarlijker is dan “moslimterrorisme”. Het is treffend dat de nazis ook over terroristen spraken als ze het over verzet hadden.
Sasha Berkman
-13-  Sasha Berkman:
overigens is de uitzending van “onze jongens” ook door de kamer gesluist door middel van grove leugens over “bouwen van schooltjes”. Over een aantal jaar zullen we weer een neurenberg tribunaal hebben waar lieden als Busch, BBlair, Balkenende en Kamp terecht staan of we leven in een totalitaire door leugens geregeerde fascistiche staat, opgebouwd door de massa die achter de leugens van Busch Blair en Balkenende aan lopen.
jeroen
-14-  jeroen:
Sasha,

“die de wereld een heel stuk onveiliger heeft gemaakt”

Geloof ik ook wel, maak je niet ongerust.

NL is echter een klein pokkelandje, zonder enige invloed, waar niemand wakker van ligt. Herinner je je nog het schouderklopje van Bush bij Be?. Dat was wel veelbetekend, niet waar? Ik kan je vertellen dat in bijvoorbeeld frankrijk NL ongeveer dezelfde status heeft als kazachstan. Oh, is dat een land? Waar ligt het ergens?

Ik denk dat de Nl politici kiezen voor de veiligheid van het volk, juist door aansluiting bij de grote baas.

En wil je aub het fatsoen opbrengen op te houden met nazi-vergelijkingen? Dank u.
jeroen
-15-  jeroen:
Be = beatrix, sorry
jeroen
-16-  jeroen:
En lees eens de boeken en artikelen van Joris Luyendijk van voorheen de NRC over het Midden Oosten.

Ik wel wel even een voorproefje geven. Stel, je koopt een nieuwe auto. De volgende dag is deze weg, en staat deze bij de politie-afent om de hoek voor de deur.
Je gaat erheen en zegt: dat is mijn auto ! Dan zeggen zij: O ja, weet u het zeker? We hebben drugs in de auto gevonden. Dat betekent de doodstraf, zoals u weet. U weet zeker dat het uw auto is?

Etc, dagelijkse kost daar.
f.bol
-17-  f.bol:
Bush hep die drugs erin gestopt, Jeroen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.