Home > > Hey! Vast je mee?

Hey! Vast je mee?

Dát is pas fijn thee drinken, hé Job? Foto van de CD 'Best of Bollywood: 15 hits from Indian Cinema'
Afgelopen zondag 24 september vonden er in Amsterdam twee multi-culti-events plaats: de eerste was de opening van het Ramadan-festival door Job Cohen en Atzo Nicolaï. De tweede was de vertoning van de Indiase musical Bharati in de Heineken Music Hall. Pardon, zei ik twéé multi-culti-events? Foutje, het was er eigenlijk maar één: het Ramadan-festival werd bezocht door hoogwaardigheidsbekleders, welzijnsmedewerkers, rooibostheedrinkers en ohja, óók moslims, terwijl er bij Bollywood-extravaganza Bharati slechts een handjevol 'blanken' waren - en de enigen die ik van dichtbij heb meegemaakt, waren nog Australiërs ook!

Natuurlijk is een musical wel wat anders dan een religieus feest, dus dat Job Cohen dáár niet was, is nog wel te begrijpen. Tegelijkertijd wekte het wel verbazing dat deze musical compleet uitverkocht was, want tegelijkertijd met dit Bollywood-theater is het nu óók vastentijd voor traditionele Hindoes: Navratan. Hoewel veel minder orthodoxe Hindoes afgelopen zondag in de pauze vrolijk patat en pizza aten, waren er ook die het bij een glaasje water hielden, en waren er ook veel wiens familie niet gekomen was omdat ze in de mandir, de Hindoe-tempel, aan het bidden waren.

Hoe kan dat nou, dat 'wij Amsterdammers' wel van alles doen met Ramadan, maar niks met Navratan, of Holi, of Diwali?
Het kan natuurlijk zijn dat dat puur een kwestie van getallen is: volgens de meest optimistische schattingen zijn er in Nederland ongeveer vier keer zoveel Moslims als Hindoes, en volgens de Burgermonitor van O&S is die verhouding in Amsterdam nog veel kleiner ten nadele van de Hindoes: slechts 2 procent van de bevolking voelde zich in 2005 verwant met het Hindoeïsme, en voor Islam is dat 11 procent - waarmee het de dominante religie van Amsterdam is. Toch, die 2 procent van de Amsterdamse bevolking is toch al gauw zo'n kleine 15 duizend man (gebaseerd op het meest recente inwonertal van Amsterdam), en is in ieder geval meer dan het aantal Gereformeerden of het aantal Joden, twee religies die toch aardig wat meer structurele aandacht krijgen (even het feit daargelaten dat onze burgervader zelf Joods is en daarom wél regelmatig te zien is bij de Joodse feestdagen, het gaat hier om structurele, bestuurlijke aandacht).

De Islamitische, hyper-tolerante keizer Akbar (voorwaar: géén contradictio in terminis!) van India zou zoiets écht een doorn in het oog zijn: hij stelde al in de zestiende eeuw dat het bestuur van een land of stad alle religies gelijk zou dienen te behandelen. Dus, wanneer de keizer Moslims vrij geeft om hun heilige dagen te vieren, dan zou hij dat ook met Hindoes moeten doen. En wanneer de keizer, of burgervader, wel ruimschoots de aandacht geeft aan de vastentijd van de ene religie, dan zou hij dat ook met de andere moeten doen [1]. Dat niet doen zou volgens deze Moslim-heerser alleen maar ellende veroorzaken en ontzettend onverstandig bestuur zijn. Akbar omringde zich in zijn hof dan ook met Hindoes, Boeddhisten, Jains en nog aanhangers van nog veel meer levensovertuigingen.

De waarheid is natuurlijk dat Job Cohen en Atzo Nicolaï zo vrolijk mee staan te Ramadannen omdat 'de Moslims' een bevolkingsgroep zijn die nu in the spotlight staan; Enkele volgelingen van de Salafistische of Wahabitische interpretatie van de Islam dreigen, zo denken we, onze rechtstaat omver te gooien; de Mohammed B's, de Samir A's en de Nouredine El-F's zijn allemaal gemotiveerd door valse interpretaties van de Islam, en tegelijkertijd worden de andere 'autochtone' Nederlanders banger en banger voor alles wat maar een hoofddoekje of djellaba draagt. Om 'spanningen tussen bevolkingsgroepen' te voorkomen en om 'een multi-culturele dialoog' op gang te brengen, laten onze bestuurders zien dat het met die Moslims helemaal niet zo kwaad kersen eten is - maar dan wel ná zonsondergang, graag.

Het is dus een puur strategisch belang wat bij dit groots opgezette Ramadan-festival voorop staat: het past in Cohens strategie van de boel bij mekaar houden. En tja, dan richt je je voornamelijk op díe groepen waar de problemen lijken te zitten. En hoe je het ook wendt of keert, Hindoestanen staan niet in de publieke belangstelling omdat we met zijn allen niet denken dat ze een maatschappelijk probleem vormen. Natuurlijk, Hindoestaanse vrouwen plegen ontzettend veel vaker zelfmoord dan wie dan ook, maar ja, dat is lang niet zo eng en bedreigend als een Arabische man met een rugzak. En dus krijgen Hindoestaanse feestdagen nauwelijks bestuurlijke aandacht.

Begrijp me niet verkeerd: geen enkele Hindoe ligt hier, bij mijn weten dan, ook maar één seconde van wakker. Die halen hun schouders op, en bidden en werken verder. Ik zet er echter mijn vraagtekens bij: ik vind het getuigen van gebrekkig strategisch inzicht om de Hindoestaanse feestdagen zo te negeren, maar überhaupt vind ik het compleet onrechtvaardig dat onze bestuurders op basis van strategische belangen zich meer bezig houden met de ene religie dan de andere.

Het is gebrekkig strategisch inzicht omdat Hindoestanen, hoewel vanuit Suriname gekomen, allemaal een intieme connectie met hun oorspronkelijke thuisland India hebben. The Economist voorspelt dat India vanaf 2030 dé grootste economie van de wereld zal zijn. Dat betekent dat we via de Hindoestaanse diaspora in Amsterdam een makkelijke en snelle toegang hebben tot een ontzettend grote groeimarkt. Een beetje strategisch burgervader neemt nú alvast initiatief om daar snel op in te kunnen spelen - maar in plaats daarvan speelt Cohen liever mooi weer bij de Moslims, en de Moslims waarmee Cohen praat zijn niet eens de extremistische jonge mannen die van plan zijn een eind te maken aan het moreel perfide Westen.

Maar sowieso vind ik het verkeerd dat ons bestuur aan de ene religie meer aandacht geeft dan de andere, simpelweg omdat enkele radicalen uit die religie een mogelijke bedreiging vormen voor onze bevolking: ons bestuur hoort principieel neutraal te zijn tussen alle verschillende politieke en religieuze overtuigingen. Cohen mag prima mee Ramadannen, maar dan is het niet meer dan eerlijk dat hij ook meevast met de Hindoes met Navratan, met de Katholieken met Vastentijd en met de Boedhisten tijdens de Uposathas - hij zal zelf al wel vasten tijdens Jom Kippoer. Hij had vast niet verwacht dat hij van al dat theedrinken met verschillende bevolkingsgroepen zoveel honger zou krijgen.[1] Amartya Sen, The Argumentative Indian, p. 16 - 21 e.v.
[2] The Economist, The New Titans. A Survey of the World Economy, p. 12 - 14

71 reacties op "Hey! Vast je mee?"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Wat een stuk Daniel! Hoedje af voor jou!

Helaas moet ik je wijzen op een onvolkomenheid. Heel veel joden die de WO II hebben overleefd en toch de moed hadden om weer een bestaan op te bouwen in Nederland hebben zich NOOIT meer laten registreren als jood..

Dat er nooit problemen zijn met Boeddhisten en Hindoestanen (Boeddhisme toch?) is niet verwonderlijk. Het is een zeer vreedzaam geloof. (De problemen met de Sikhs even daargelaten, maar dat wordt onderling uitgevochten en is met name een probleem in India: Kaste systeem)

Dat alle moslims nu aan het vasten zijn is natuurlijk volstrekt belachelijk. Zij geloven echt nog dat Allah dat van ze verlangt terwijl het gaat om een hygienisch (bestuurs!) besluit uit ,pakweg, 5000 jaar voor Christus! (en ver voor de geboorte van de profeet Mohammed..)

Als mens mag je je wel eens gaan afvragen waarom Allah zich bemoeit met wat er op het menu staat. Vooral omdat dat voor vrouwen zo lastig is..

Alle Islamitische mannen vraag ik bij deze; Kunnen jullie bidden dat Allah er voor zorgt dat er geen akelige rampen meer komen? Alle kinderen in noodrufrige landen genoeg te eten krijgen? Er geen oorlog meer komt waar vooral kinderen last van hebben?

Misschien krijgen ze dan antwoord; Ja!' Maar eet! En werk!'

Onze burgervader (die net zo realistisch is als ik (hoop ik) kan dan eeeeeiiiindelijk, een 'gewoon' kopje thee gaan drinken. En wij moeten dan hopen dat hij van de pure opluchting geen hartaanval krijgt.. Groet ; Yanny
D. chotkan
-2-  D. chotkan:
Rechtvaardig stuk Daniel, Prima.
Zal onze burgervader nu eindelijk inzien dat er meer is tussen de aarde en de Moskee.
Het wordt hoog tijd.

Groet en ga zo door
Djoti
-3-  :
@Yanny: je hebt natuurlijk gelijk, wat betreft die onvolkomenheid. Ik kon alleen nergens een schatting vinden van het aantal 'niet-geregistreerde praktiserende Joden', dus moest ik het hiermee doen.
-4-  :
Dank, Djoti!
;)
-5-  :
Ik weet uit ervaring dat het Holi-feest erg leuk is. Inderdaad, meer aandacht voor andere religies zou de stad goed doen!
pixie
-6-  pixie:
Hoi Daniel,

Je hebt gelijk wat betreft dat handjevol blanken bij de musical Bharati. Alleen ik ben geen australiër en de vijf mensen waarmee ik was ook niet. Dat zijn dus al zes (voormalig) amsterdammers. Daarbij was één van de zes een Turkse! Ik bedoel maar multiculti.
;-) Toch even een positieve noot over de multiculturele interesse van amsterdammers.

En het Holi feest kan gevierd worden bij de Mandir in Amsterdam- Zuidoost.
-7-  :
@Pixie: kijk, dat doet mij dan weer deugd! Vonden jullie het leuk?
alex van veen
-8-  alex van veen:
“Maar sowieso vind ik het verkeerd dat ons bestuur aan de ene religie meer aandacht geeft dan de andere, simpelweg omdat enkele radicalen uit die religie een mogelijke bedreiging vormen voor onze bevolking”, schrijft Daniël.

Dat is niet de voornaamste reden dat de gezagsdragers de ramadan lokaal en nationeel in de schijnwerpers zetten, en dat weet Daniël dondersgoed. Het komt door het wangedrag van een een aanzienlijk deel van de Marokkaanse jongeren. 'Kleine' criminaliteit, dát is waar veel mensen wakker van liggen.

Men denkt dat het acceptatiegedrag onder de bevolking voor de Marokkaanse gemeenschap wordt vergroot door deze migranten in een positief daglicht te stellen middels deze ramadan-goedniews-show, in plaats van de problemen bij de wortel aan te pakken. Volgens mij werkt deze strategie averechts, maar dit terzijde.

Overigens ben ik van mening dat gezagsdragers, en met name de koningin en burgemeesters, zich verre moeten houden van directe bemoeienis met religieuze festiviteiten, al was het alleen maar om het gevoel van ongelijke behandeling, zoals in geval van Daniël, te vermijden.

Indien Cohen rekenschap moet afleggen met alle religies, waar het pleidooi van Daniël op neerkomt, dan heeft de arme man daar een dagtaak aan. En moeten dan de atheïsten, 'achtergesteld' dat zij zich zullen voelen, hun eigen niet-vastenmaand gaan vieren, bijvoorbeeld in de vorm van een eetfestijn?
Pixie
-9-  Pixie:
@Daniel
Het was geweldig!!! Maar ik ben dan ook wel een beetje bevooroordeeld. Ik ben dol op Bollywood films. De combinatie van ouderwets kleffe romantiek, geweldige zang en dans en de kostuums maakte het plaatje van een geweldig avondje uit compleet.
Wat betreft de interesse in andere culturen dan de Islamitische.....Ik denk dat het er vooral mee te maken heeft of mensen nieuwsgierig zijn. Mijn ervaring is dat veel mensen helaas angstig zijn voor andere gebruiken, feesten en manieren van leven en dat wordt momenteel alleen maar gevoed door allerlei zgn. anti terrorisme voorschriften. Sinds ik in Amsterdam woon (1991) is mijn wereld zoveel groter geworden door de kennismaking met al de verschillende bevolkingsgroepen.
Maar je moet er wel voor open staan en op zoek gaan! Het komt niet aan je deur kloppen.....

Groet Pixie
-10-  :
@Pixie: dat is waar, dat het niet aan je deur komt kloppen en dat je er zelf achteraan moet gaan.

Ik vond het ook erg leuk zondag - ik herkende niet alle liedjes maar dat is natuurlijk alleen maar een motivatie om méér Bollywood-films te gaan kijken!
-11-  :
@Alex: ik zat nog te denken, de ándere manier om deze zelfde boodschap te schrijven, was geweest wanneer ik had voorgesteld dat een stelletje Hindoe-extremisten een bom zou leggen onder het Paleis op de Dam ofzo: dan was Cohen vast wel langs gekomen! Alleen staat voor Hindoes 'ahimsa', oftewel, géén geweld, voorop, dus tja, Hindoe-extremisten vind je niet zo snel.

Aan de andere kant, een beetje off-topic, ik snap niet hoe dat principe van ahimsa zich verhoudt tot India's bezit van een enorme knaller van een kernbom.
Liesbeth
-12-  Liesbeth:
@ Daniel: India is geen hindoeistische staat maar een seculiere staat. Er leven ook moslims, boeddhisten en christenen.
Brulaap!
-13-  Brulaap!:
@Yanny

Vasten is niet belachelijk, het is een middel om je lichaam te zuiveren van allerlei gifstoffen en zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf begint te genezen van allerlei kwalen. Daarnaast is het een manier om mee te leven met minder bedeelden, iets wat in een tijd van overconsumptie niet zal misstaan.

Wat bedoel je met dat het lastig voor vrouwen is wat er op het menu staat?

Trouwens Allah is niet de enige God die zich bezighoudt met menus. In het hindoeisme en boeddhisme wordt vegetarisme gepredikt. In het Christendom is er ook een vastentijd. In het Jodendom moet alles kosjer zijn. Volgens het kapitalisme moet er winst op gemaakt kunnen worden, etc.
-14-  :
@Liesbeth: dat wist ik, maar dank dat je het nog even opmerkte. Niettemin is het natuurlijk wél zo dat religieuze Hindoes hier wél een band hebben met de seculiere staat India, omdat de seculiere staat India het grondgebied is waar het Hindoeïsme vandaan komt. Niet voor niets was de ambassadeur van India aanwezig bij de film awards in de Arena, en benadrukte deze de belangrijke rol die de 'Hindoestaanse' diaspora speelden in de economische groei van India.
dewanand
-15-  dewanand:
ja, wat moet ik zeggen? Het hindoeisme is nog behoorlijk onbekend bij de meerderheid van het Nederlandse volk. Men gelooft hier ook heel weinig in God en bovennatuurlijke zaken. Meefeesten met Hindoes is iets onbekends in Nederland. De fout ligt bij de Hindoes, want die bekeren Nederlanders niet massaal tot hun uitermate tolerant en vreedzaam geloof. Denk eens hierover na.

Bekering tot het Hindoeisme is taboe en bijna onbekend. HIndoestanen denken hier heel racistisch over en geloven soms dat alleen iemand met zwart glad haar en een bruin kleurtje hindoe kan zijn door geboorte, terwijl de Veda's en de Bhagavad Gita duidelijk maken dat je Hindoe wordt door een tweede geestelijke geboorte, onafhankelijk van ras of menszijn. Dus ieder mens kan zich bekeren tot het Hindoeisme. Maak hier eens werk van dan zal Nederland automatisch mee gaan feesten met de nieuwe Hindoes.

Zeker mooi artikel. Ga zo door.
dewanand
waldo@wanadoo.nl
delft, nederland
Kritisch Podium Dewanand, voor veel informatie over hindoeliteratuur in Nederland.
http://www.dewanand.nl
Maarten
-16-  Maarten:
Qoute:
“Hindoe-extremisten vind je niet zo snel”
Ai, dat weet ik zo net nog niet. Google eens op hindu fascism, echt een hot-isseu in India. Kan mij echter voor een groot deel vinden in je tekst en het commentaar van Alex hierboven. Ik zie Cohen alleen nog maar wanneer hij zich moet verdedigen tegenover journalisten etc. of wanneer het draait om radicalisering en moslims. Soms wel jammer want ik woon hier al mijn hele leven en zou ook wel eens het idee hebben dat Cohen er ook voor mij is. Ik benijd de man niet lijkt mij een hels karwei dat 'de boel bij elkaar houden'.
dewanand
-17-  dewanand:
om hindoe fundamentalisme te begrijpen kan je het beste kijken op het Kritisch Podium Dewanand.

Alles heeft twee of meerdere kanten. Hindoe fundamentalisme kent twee uitersten:

1. de weg van extreem geweld, bommen, militairen, eerst schieten en dan praten.

of
2. de weg van zuivere Gyaan, kennis. Of het gooien van een Hindoe kernbom (een hogere kennisbom dus he)

Ik bewandel de tweede weg en heb nog een heel lange weg te gaan in mijn leven.

Let wel Maarten:
99 procent van de mensen die zich hindoe noemen, kennen hun geloof niet en weten helemaal niets van de krachtige teksten in de duizenden heilige boeken van Hindoes.

Ik probeer juist met een kritische, doch opbouwende blik te kijken naar alle soorten mensen, die er een potje van maken in onze wereld. Heel moeilijk. Ik sta aan niemands kant en geef ook hindoes genadeloos op hun kop, als ik iets ontdekt heb, dat in strijd is met het hindoeisme of met de universele religieuze wetten. Ook de islam kent een universele gedragsnorm, zoals het christendom, het humanisme, boeddhisme, jodendom, enz, en dit is de kern die alle religieen met elkaar verbind.

Dus als ik zeg dat ik hindoe ben, dan ben ik ook een beetje moslim, christen, jood, germaan, Afro-gelovige, humanist, simpelweg, omdat die universele kern in mij bijna gelijk is aan dat van die vreemdelingen.

Lijkt op biologische DNA:
99,999 procent van mijn DNA is gelijk aan dat van andere mensen, dus mijn biologische kern is dus ook 99,999 procent gelijk. Zo werkt het ook met geloof en religie. Onderzoek het eens zelf. dit is typisch Hindoeistisch denken hoor.

mail mij vragen,

dewanand
hindoeschrijver en onderzoeker
waldo@wanadoo.nl
delft, NL
jeroen
-18-  jeroen:
Over Indiase films gesproken, deze zomer heb ik de film FANAA gezien. En voor iedereen die wel eens in India is geweest, in enkele van de liedjes komt dat fluitmelodietje voor dat je steeds hoort in treinen en bussen. Een aanrader:-)

zie http://www1.yashrajfilms.co...
komt
Suffie
-19-  Suffie:
De brandweer gaat naar brandjes, niet naar stapeltjes hout...!
Arnoud de Jong
Complimenten voor dit interessante en leerzame stuk Daniel! Ik heb ervan genoten.
En als we binnenkort een uitgemergelde burgemeester hebben weet ik waardoor dat komt. ;-)
René
-21-  René:
Volgens mij prediken de meeste godsdiensten wel iets van geweldloosheid toch? Maar hindoes geweldloos te noemen? Worden er in India geen moskeeën opgeblazen? Iets te veel eer voor hindoes? Verder kende ik ooit een hindoeistische vrouw die onder druk werd gezet toch vooral geld aan een tempel te geven omdat haar anders allerlei onheil zou overkomen. Hindoes, moslims, christenen en noem maar op, ze verschillen niet zoveel van elkaar. Leef je niet naar de regels van de machthebbers dan ga je naar de hel.
Als laatste wil ik nog zeggen dat we in NL scheiding van kerk en staat hebben, dus wat doet onze burgermeester bij een ramadanfeest?
Robin
-22-  Robin:
@René: helaas is die scheiding in Nederland nooit echt goed doorgevoerd...
-23-  :
@René: Robin heeft gelijk: want waarom krijgt iedereen zo'n beetje verplicht vrij met Kerst en Pasen, waarom wordt Koninginnedag wél verplaatst als het op een Christelijke rustdag, maar niet op een Islamitische of Joodse rustdag valt, en nog belangrijker, weet u nog, de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen: waarom werden die wél verplaatst ten gunste van een gereformeerde feestdag, maar is de kans vrij klein dat die verplaatst wordt voor Holi of Diwali?

Me dunkt dat jou zoiets net zozeer een doorn in het oog is als zowel Robin als mij: een dergelijke ongelijkheid is bestuurlijk onrechtvaardig.

Je punt over de 'scheiding van kerk en staat' is interessant: dat is namelijk één manier van het invullen van het idee van 'seculiere overheid'. De andere manier wordt met verve verdedigd door Amartya Sen, op basis van ideeën van de Islamitische keizer Akbar van India, in zijn boek 'The Argumentative Indian', namelijk dat de staat zich ten opzichte van elke religie op dezelfde manier moet op stellen. Dan kan de staat zich heel erg bemoeien met religie, maar dan wel met elke religie in gelijke mate.

Deze visie is praktisch een makkelijkere variant op datzelfde seculiere principe: zoals Scott M. Thomas in 'The Global Resurgence of Religion and the Transformation of International Relations' aantoont, is de huidige onkerkelijking in West-Europa de uitzondering die de regel bevestigd: alleen hier, en alleen heel tijdelijk in het eind van de 20st eeuw, zijn we er in geslaagd van religie een aangelegenheid te maken die puur en alleen in het private domein plaatsheeft. Dat is echter onmogelijk, omdat elke religie publieke functies vervult en publieke consequenties heeft. Het is dan beter om religieuze figuren dan ook te behandelen als figuren van publieke autoriteit en daarmee onderhavig aan de Publieke Rede (zie John Rawls, 'the idea of public reason revisited').
-24-  :
@ Daniel

Ik vind phagwa een van de leukste feesten die ik in Suriname heb leren kennen. Toch is het niet helemaal waar dat er niets aan gedaan wordt in Amsterdam. Ik heb bijvoorbeeld weleens, ik weet niet of het elk jaar gebeurt, een Phagwa feest op de Dam gezien, met het vrolijk gekleurde poedergooien en al...
Liesbeth
-25-  Liesbeth:
Ik ben blij met kerst en pasen. Het Christendom is nog altijd de culturele hoofdstroming in dit land en ik zou graag zien dat de tradities van mijn voorouders voortgezet worden. Zelf ben ik nota bene helemaal niet gelovig. Maar toch identificeer ik me met kerstvierders en niet met suikerfeestvierders of holivierders.
-26-  :
@Liesbeth: maar een democratische rechtstaat is een democratische rechtstaat: die hóórt cultuurneutraal te zijn. Anders krijg je een vorm van nationalisme of cultuurimperialisme, wanneer je de ene 'cultuur' voortrekt boven de andere: dan kun je niet meer voorhouden dat alle mensen voor de staat gelijk dienen te zijn.
-27-  :
@Mark: klopt, er wordt idd Holi op De Dam gevierd - maar: dat is een privaat initiatief, geen bestuurlijke prioriteit.
Liesbeth
-28-  Liesbeth:
Waarom noem je het voortrekken van een bepaalde cultuur op de andere? Ik zou zeggen, de cultuur van de meerderheid heeft wel een heel klein beetje recht van spreken toch? Om nou te spreken van cultuurimperialisme...gaat eens kijken in Saoedi- Arabie voordat je Nederland daarmee associeert. Prima trouwens als men straks mag kiezen uit een aantal vrije feestdagen ofzo hoor.
Als je zo'n voorstander bent van seculariteit; hoe kijk jij aan tegen hoofddoeken op scholen en in publieke functies, bijzonder onderwijs gesubsidieerd door de staat en de subsidies aan allerlei religieuze zelforganisaties?
-29-  :
@Liesbeth: maar recht van spreken is iets heel anders dan een sterkere claim leggen op bestuurlijke aandacht en middelen. Een democratische rechtstaat wordt gewaarborgd door een aantal rechtvaardigheidsprincipes die 'transhistorisch' zijn, dat wil zeggen dat ze proberen te streven naar een universele rechtvaardigheid die los staan van deze of gene cultuur. Je mag als meerderheidscultuur doen wat je wilt, maar niet de democratische rechtstaat als vehikel gebruiken voor jouw eigen feestje: daarmee zet je juist die democratische rechtstaat op de helling.

en betreft je andere vraag: 'hoe kijk ik aan tegen...': ik wil daarover graag van alles zeggen, maar daarvoor is de commentspace hier te klein! Kijk anders op http://hetgroenegif.nl.volk... of op het forum van mijn debatvereniging: http://www.asdvbonaparte.nl..., daar kom je mijn mening regelmatig tegen als je het graag wilt weten.
Liesbeth
-30-  Liesbeth:
Maar het is in Nederland toch helemaal niet verboden om je eigen feestjes te vieren? Sterker nog, allerlei festiviteiten rond bijvoorbeeld ramadan (bijvoorbeeld het ramadan-festival) worden wel degelijk gesubsidieerd alsmede allerlei religieuze clubs en organisaties!
Wat is er dan precies zo onrechtvaardig?
Dat er met kerst en pasen en daarna een paar vrije dagen zijn (waar overigens ook andersgelovigen en atheisten blij mee zijn)??
Daniel S
-31-  Daniel S:
Wat is er onrechtvaardig? Simpel: waarom wordt de ene 'cultuur' of 'religie' door onze rechtstaat wél als maatgevend voor vrije dagen et cetera genomen, en de andere niet?
Liesbeth
-32-  Liesbeth:
Vind je dat werkelijk een issue? Die paar vrije daagjes? Terwijl bijna alles gesubsidieerd wordt? Er geen schuilmoskeeën hoeven te bestaan? Bijzonder onderwijs gesubsidieerd wordt? En ga maar door. Je zou eens een kijkje in andere landen moeten kijken om je visie op onrechtvaardigheid en onevenredigheid een beetje te kunnen bijstellen.
Lariekoekebakker
-33-  Lariekoekebakker:
@Liesbeth

Het feit dat wij rechtvaardiger zouden zijn dan andere landen betekent nog niet dat wij niet onrechtvaardig zijn.

Ik vind dat we bij elke feestdag, ongeacht het geloof, vrij moeten krijgen ;-) :-p
Daniel S
-34-  Daniel S:
@Liesbeth: Tja, Lariekoekbakker nam mij al de woorden uit de mond. Een schending van een rechtvaardig principe is en blijft een schending, ook als er ergere voorbeelden zijn. Ter vergelijking: toen Ruud Lubbersin de billen van zijn secretaresse kneep, kon hij zich ook niet verweren door te zeggen: ja, maar er vinden zoveel nog veel ergere gevallen van sexuele intimidatie t.o.v. vrouwen plaats, dan valt dit wel mee!

En inderdaad, er gaat niet per sé iemand bij dood ofzo: maar de RECHT-staat,als een orgaan wat politiek en neutraal dient te zijn, zendt hier wel een heel sterk signaal mee uit, en dat signaal leidt ertoe dat een grote minderheid zich niet meer kan identificeren met de Nederlandse rechtstaat.
Liesbeth
-35-  Liesbeth:
“Een grote minderheid”? Hoe groot is die minderheid dan?
Bij mijn weten is nog altijd zo'n 90% van de Nederlandse bevolking christelijk of ongodsdienstig-maar-wel-traditioneel-kerst-vierend.
Of heb je het over die grote minderheid waar ik ook bij hoor die wil dat de rechtsstaat nou eens ECHT seculier wordt omdat ze echt niet meer wenst mee te betalen aan streng religieus onderwijs waarin de grondbeginselen van onze rechtsstaat worden aangeknaagd (gelijkheid tussen man en vrouw bv)?
En nogmaals. Ik heb ook gezegd dat het me best lijkt om het feestdagenprobleem als volgt op te lossen: Iedereen een aantal dagen vrij, naar eigen inzicht te besteden.
Jaap
-36-  Jaap:
“Om 'spanningen tussen bevolkingsgroepen' te voorkomen en om 'een multi-culturele dialoog' op gang te brengen, laten onze bestuurders zien dat het met die Moslims helemaal niet zo kwaad kersen eten is”

ja daar heb je helemaal gelijk in. Maar is dat dan zo erg en zo uniek? In het zelfde India, bij uitsek de “multiculturele samenleving” en het land waar al 60 jaar de boel redelijk bij elkaar wordt gehouden, zijn dit soort taferelen aan de orde van de dag; Premiers/ presidenten die de gelovigen van de diverse religies allerlei nationale religieuze feestdagen gelukwensen (wetende dat grote delen van de bevolking hier niet van gecharmeerd zijn en er zich ook van bewust zijn dat bij het minste of geringste de vlam in de pan kan slaan). Met andere woorden: politiek correct of niet: politieke leiders mogen mijn inziens best wel wat correcter dan ik zelf zijn, oog hebben voor de belangen van de gehele samenleving. Ongefundeerde nationalistische politieke uitspraken leiden in India soms wel eens tot de grootste tragedies.

Dank voor de column!


-37-  :
@Jaap: blij dat je het leuk vindt!

Je opmerking is terecht dat het in principe niet erg is als bestuurders 'de Moslims' de hand reiken. Waar het om gaat is dat ze dat dan wel in gelijke mate met andere religies en andere culturele stromingen doen. Dat is wat Amartya Sen in zijn 'the argumentative indian' uitlegt: dat een seculiere staat zich prima tegen een religie mag aanbemoeien, maar dat dat wel in gelijke mate moet gebeuren.

Overigens is inderdaad ook niet alles pluis in India hoor: je hebt daar de BJP die aardig nationalistisch is, je hebt daar Marxisten die regelmatig iemand neermaaien, et cetera. Daar heb je dus zeker weer gelijk in! ;)
yanny scutt
-38-  yanny scutt:
Brulaap, Vasten kan alleen wanneer dat noodzakelijk is onder toezicht van arts en dietist.

Beide vakgroepen hebben vorige week al gewaarschuwd dat het Islamitisch vasten in deze maand weer zijn tol gaat eisen.
HMensen zijn gezond als zij regelmatig eten en hoeven dan nooit te vasten.

Vrouwen die opgroeien in traditionele religies zijn ALTIJD de dupe van het vasten. Zij moeten koken en toezicht houden op het welzijn van elke 'meevreter'..Als zij zwanger of ongesteld zijn hoeft zij niet te vasten (maar wel al het eten koken!) en mogen het later dan inhalen.. Helemaal alleen; want vader, man of zoon, kookt niet voor die vrouw. ( en kan ze s'nacht in haar uppie gaan eten. Hoe gezellig is dat?) En zo is die vrouw dubbel belast!

De Almachtige heeft al die dingen niet verzonnen hoor! Dat hebben mannen gedaan...Spirituele groet; Yanny
yanny scutt
-39-  yanny scutt:
Oh ja Brulaap, Ik was vergeten om in te gaan op jouw argument dat het zo zinvol zou zijn om mee te leven met de armen in onze samenleving.

Die zijn niet geholpen met mensen die zich bij daglicht onthouden van voedsel (en s'nachts zich volproppen met alles wat hun vrouwen hebben bereid)

De armen moeten ELKE dag in het jaar worden bijgestaan door iedereen! Groet; Yanny
jeroen
-40-  jeroen:
Over Hindoestaanse vrouwen die zelfmoord plegen, wist je dat in India het gearrangeerde huwelijk gangbaar is? Misschien heeft dit er iets mee te maken. Als je op je 25ste niet getrouwd bent, dan is er 'iets mis' met je ;-). Brahmannen dienen zelfs op hun 22-ste getrouwd te zijn, althans dat werd ons verteld.

@Yanny, over het sikhisme, deze godsdienst is toch wel wat rechtvaardiger dan het hindoeisme, met zijn kastensysteem. Ik heb een zeer positief beeld van deze godsdienst.
-41-  :
@Yanny: mooi punt over dat s'nacht volproppen.Ik heb ergens gelezen dat de meeste moslims na ramadan dikker geworden zijn omdat ze na zonsondergang zoveel zoets eten.

@Jeroen: ja, ik wist dat gearrangeerde huwelijken gangbaar waren, en ook het kastensysteem is mij een doorn in het oog. Dat kastensysteem is via een omweg verantwoordelijk voor de Nazistische ideologie: de historische 'Ariërs' waren de stamvaders van onder andere de Iraniërs en ook de 'Arische', ofwel, Vedische Hindoes. Die kwamen India binnen en zagen dat daar al andere mensen woonden: mensen die donkerder waren. Om hun eigen Arische ras zuiver te houden, stelden ze het kastensysteem in - een religieus gelegitimeerd systeem om lichtere mensen te bevoordelen boven donkere. Ergens in de 19e eeuw, toen het Westen voor de zoveelste keer in een spirituele crisis zat, kwam he zogeheten 'spiritisme' op. Een bekende stroming daarin is de theosofie van Madame Blavatsky. Zij liet zich erg inspireren door het kastensysteem: haar theorie was dat hoe lichter je bent, hoe dichter je bent bij de verwezelijking van de oorspronkelijke goddelijke vond die in de materie gevallen was. Via dat pseudo-filosofische gewauwel werden onder andere de termen 'Ariërs' gemeengoed in het West-Europese gedachtengoed. De nazi-ideologie is onder andere hieruit voortgekomen, gecombineerd met een misinterpretatie van Nietzsches 'Jenseits von Gut und Bose' en zijn idee van een übermensch, en vandaar ook dat de Nazi's de swastika kozen als symbool: komt ook regelrecht uit India! (overigens was het niet heel gek van die Duitsers om de Noord-West Europeanen ook Ariërs te noemen: cultuurhistorisch behoren zo'n beetje alle volkeren vanaf Indonesië tot aan Ijsland tot dezelde 'taalgroep', namelijk de Indo-Germaanse: alleen de semitische volkeren en de Uralisch-Altaïsche taalgroepen (zoals Turks) horen daar niet bij, maar verder delen de Hindoes, Iraniers, Russen, Romeinen, Grieken, en alle andere Europeanen dezelfde taal- en cultuurhistorische wortels)

Niettemin zit er ook veel positiefs in 'het Hindoeïsme',en eigenlijk is het ook te raar om te spreken van 'het' HIndoeïsme: er zijn zoveel varianten, interpretaties, versies verschillend in tijd en plaats. Zo is 'yoga' bijvoorbeeld ook een vorm van Hindoeïsme,maar je hoort yogi's nooit iets zeggen over 'kaste'e.d.. Het is sowieso belangrijk om de socio-econonimsche fuctie van de religieueze functie te scheiden wanneer je het over religies hebt...
Yagmur
-42-  Yagmur:
Yanny,

Zo te zien heb jij alleen maar vooroordelen wat Islaam betreft. Het is absoluut niet zo dat moslims zich volproppen als het tijd is voor het verbreken van vasten. Vrouwen zijn niet de dupe van de Ramadan. Binnen een huis helpt iedereen mee voor het voorbereiden van het eten. Voor iedereen is het een geweldige, speciale bijeenkomst. Het is niet de bedoeling dat je heel veel gaat eten. De meeste moslims houden hier rekening mee, zo hoort het ook te zijn.

Ben je ooit aan tafel gezeten met een moslimse familie tijdens het Ramadan? Als dat niet het geval is geweest vind ik het wel heel apart dat je hierover zomaar gaat schrijven.

Yagmur
Jaap
-43-  Jaap:
@ Yanny en al degenen die in algemeenheden vervallen en zo de discussie stuurloos maken

“Dat er nooit problemen zijn met Boeddhisten en Hindoestanen (Boeddhisme toch?) is niet verwonderlijk. Het is een zeer vreedzaam geloof”

Yanny ik wil geen azijnplasser zijn, maar in dit geval draaf je wel erg door. Over Bhoedisten weet ik te weinig , maar ik zou jou aanraden als je eens voor langere tijd in India bent een aantal abbonnementen op wat kranten te nemen. Let dan vooral op de kleine nieuwsberichtjes die zijn het meest schokkend van allemaal en laten vaak echt zien wat er in de samenleving gebeurt: de vrouwen die dagelijks zelfmoord plegen en evenveel vrouwen die zomaar bij “een ongeluk” in de keuken letterlijk vlam vatten. Ook zijn er genoeg voorbeelden van brave, niet eens zo zeer extremistische Shiv Sena hindoes, die collectief doorslaan met de meest rampzalige gevolgen. En o wee als een hindoe uit de laagste kaste zich bekeert tot een ander geloof..

Omdat hier toch met titels wordt gestrooid: V.S. Naipaul, zijn trits over India (Wounded civilazation en ? en die andere:)

Zullen we terug gaan naar de discussie: Mag de burgemeester selectief participeren in religieuze festiviteiten teneinde maatschappelijke problemen in de stad te voorkomen?
Liesbeth
-44-  Liesbeth:
@ Jaap, tuurlijk mag de burgemeester dat, maar hij moet niet denken dat hij, door Ramadan te vieren met zachtaardige moslims die toch al geen probleem vormen, de straatterreur van Marokkanen tegen kan gaan. Die lachen hem namelijk gewoon in zijn gezicht uit. Alleen de ME kan daar wat mee, dunkt mij. Stelletje theedrinkers.
daniel schut
-45-  daniel schut:
Toch nog even off-topic, dat mag, vind ik, en het is mijn topic: zelfs boedhisten kunnen er wat van. Ta-Mok, die laatst overleden is, van de Rode Khmer, was van jongs af aan als boedhistische monnik opgeleid.

Niettemin zijn er wel centrale tendensen in een geloof, denk ik: en wanneer een centraal dogma in zowel Hindoeisme als Boedhisme, en het meest centrale dogma voor de Jains 'Ahimsa', geweldloosheid, is, vermoed ik dat je gemiddeld minder kwaaddoende mensen tegenkomt dan bij elk ander geloof.

Zoals ik al eerder zei, het is ook goed in de gaten te hadden dat er een verschil zit tussen Hindoeisme als religie en Hindoeisme als cultuur: wat dat betreft is het Hindoeisme vergelijkbaar met het Jodendom, want het vormt zowel een religie, als een cultuur, als een volk - dat levert wel eens verwarring op, wanneer bijvoorbeeld de culturele aspecten (waar een vrouw als minderwaardig aan de man wordt gezien) aan de religieuze aspecten worden aangerekend, of vice versa, zoals de hippies in de jaren 70 deden, die dachten dat het religieuze hindoeisme ook het culturele en maastchappelijke leven van India zelf was.

En nu weer on-topic! ;p
jeroen
-46-  jeroen:
@ Jaap

Het aardige van deze column is dat het eindelijk eens niet alleen maar over de moslims gaat :-).

@Liesbeth

Naar mijn idee heeft losgeslagen jeugd slechts 1 ding nodig: een beetje leiding, that's all! Die opvoedingskampen, waarom zijn die er nog niet?

Theedrinken is geen leiding geven, nee. Hoewel, misschien dat ik iets mis. Is er een officiele vertegenwoordiger van de PvdA die op dit forum hun theedrinktheorie eens uit kan leggen.

Ik vind het trouwens prima dat Cohen zulk soort religieuze zaken bezoekt, maar misschien is het nuttiger als hij gewoon in zijn kantoor blijft, en een oplossing zoekt voor de jeugd. Daarna mag ie wat mij betreft in de moskee gaan zitten :-)
Brulaap!
-47-  Brulaap!:
@Yanny

Dat vasten alleen onder toezicht kan is totale nonsens. Dit is alleen zo als je zware gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent of zoiets. Ik vast zelf regelmatig om mijn lichaam te zuiveren van allerlei gifstoffen en ik voel mij altijd een stuk beter na afloop. Je moet het natuurlijk niet te lang gaan doen, maar gematigd vasten is zeker niet slecht.

Dat vrouwen slechter af zijn omdat ze traditioneel degenen zijn die moeten koken is natuurlijk ook onzin. De mannen moeten traditioneel jagen/werken en daar hoor je ook niemand over. Arme mannen! Die moeten hard werken en worden dan alsnog verzwegen in elke publieke discussie! Dit onderscheid is echter al ouder dan de meeste monotheistische religies, en is voor een deel ook biologisch bepaald (Zwangere vrouwen kunnen nu eenmaal minder goed achter wilde beesten aanzitten).

En ik denk dat het zeker wel helpt voor de armen. Als je weet wat het is om honger te hebben, zul je eerder geneigd zijn iemand te helpen die honger heeft. Die armen hebben er niet direct wat aan, maar vasten zal de solidariteit tussen mensen wat dat betreft vergroten.
Brulaap!
-48-  Brulaap!:
@Jeroen

Opvoedingskampen ?!?! Kom op zeg. Dat is net zoiets als criminelen in de gevangenis stoppen: ze worden er niet beter van.
jeroen
-49-  jeroen:
@Brulaap

Het is een (mijn) voorstel.

Wat is jouw oplossing?
Simone
-50-  Simone:
@jeroen

Voorlopig is het recidivecijfer na psychologische behandeling lager dan dat van opvoedingskampen. Die kampen zullen er alleen komen door wat het volk zou willen, niet omdat het de beste oplossing is. De “Zwaarder-straffen-mentaliteit” is al zo oud als de weg naar Rome maar blijkt niet te werken. Straffen schrikken (blijkbaar, na millenia ervaring) crimineel gedrag niet af. Straffen blijft niet zonder gevolgen, omdat het de geweldsspiraal continueert. De enige manier waarop mensen afzien van verder geweld is liefde en vergeving.
Brulaap!
-51-  Brulaap!:
@jeroen

laten we wel zijn, de meeste van die “losgeslagen jongeren” komen uit een gezin waarin zij voortdurend in de gaten werden gehouden door hun ouders, waarin zij geen vrijheid kregen om kind te zijn. De rebelsheid van tieners is een logisch gevolg van de ontwikkeling van hun identiteit rond die leeftijd. Door ze nog harder aan te pakken breng je ze alleen maar verder in de problemen, omdat zij nog minder hunzelf kunnen zijn en daardoor nog ongelukkiger worden. Geef die tieners een stem, laat ze praten, zeggen wat ze te zeggen hebben. Neem ze serieus.
yanny scutt
-52-  yanny scutt:
Brulaap! Jij eet niet. Jij vast niet aleen met de Ramadan. Jij bent ALTIJD bezig met vasten. Het heeft je geest aangetast. Ga naar je huisarts! NU! bezorgde Groet; Yanny
-53-  :
Volgens mij heeft Brulaap gewoon een gezonde eigen mening hoor. je kan het ermee eens zijn of niet - maar ik vind het niet heel netjes van je dat je zijn menin afdoet als minderwaardig omdat zijn geest zou zijn aangetast door teveel vasten. Blijkbaar neem je hem niet serieus: zo ken ik je niet, Yanny.
jeroen
-54-  jeroen:
@simone en brulaap.

Misschien kennen jullie de Amsterdamse psychiater Andries van Dantzig. Deze stelde o.a.:

'Empathie, democratisch besef, erkenning van
de menselijke waardigheid, eerbied voor de natuur, dat allemaal moet aan kinderen geleerd worden. Daartoe moeten kinderen worden opgevoed'...'Het is een taak van de overheid om goed opvoeden mogelijk te maken'.
[ http://www.j-accuse.nl/pdf/... ]

Dit is toch wel wat anders dan 'iemand een stem geven', of 'liefde en vergeving'.

Ik denk niet aan strafkampen, ik denk aan een soort internaten voor probleemjeugd. Wie een aantal malen ernstig de fout ingaat, zal zijn opleiding daar moeten vervolgen. Zo'n plan is natuurlijk nader uit te werken.
Het voordeel is dat zij een diploma hebben na afloop, en de maatschappij verlost is van hun gedrag.
Jaap
-55-  Jaap:
Och jeroen ben je zo geschrokken van je eigen grote cliche dan je hem moet verhullen met een autoriteit?

Beetje zwak om zo te kiften op Brulaap en Simone. Hun mening biedt net zoveel ruimte voor nuance dan de jouwe.
TKN:
'Opvoedingskampen werken niet'
18 AUG 2006

Opvoedingskampen werken niet, stelt Chijs van Nieuwenhuizen, bijzonder hoogleraar forensische geestelijke gezondheidszorg en werkzaam in de forensische jeugdpsychiatrie. Tot haar stomme verbazing eist de Tweede Kamer een juridische oplossing voor gedwongen opvoeding in zo’n kamp. Terwijl gedwongen hulpverlening na 18 jaar ophoudt, als de jongere niet vrijwillig meewerkt.
jeroen
-56-  jeroen:
@Jaap,
'Och jeroen ben je zo geschrokken van je eigen grote cliche dan je hem moet verhullen met een autoriteit'?

Wat een onzin!

Waar zeg ik dat hun mening geen ruimte voor nuance geeft?
Dat maak jij ervan ! Van kiften is al helemaal geen sprake, tjonge jonge.

Kijk, als ik alles al zou weten, dan is discussieren hier zinloze tijdverspilling en oninteressant. Mijn mening zal de wereld echt niet veranderen. Maar ik steek wel graag wat op van anderen, dus van 'verhullen met een autoriteit' is geen sprake.

Je overige commentaar is overigens wel interessant.
Jaap
-57-  Jaap:
@ Jeroen
Ik bedoel dat je 'iemand een stem geven', of 'liefde en vergeving'ook kan interpereteren binnen de visie van de door jouw aangehaalde wijlen Prof van Dantzig.

“kiften” trek ik bij deze terug.
jeroen
-58-  jeroen:
Ok, ik heb even gegoogled op jouw trefwoorden, en kwam o.a. uit bij het volgende:

Massale heropvoedingskampen hebben volgens Marinus Traas geen zin. Niet dat investeren in opvoedingsondersteuning verkeerd is, maar betere opvoeding leidt niet tot minder criminele jongeren.

Volgens Traas is het vooral de cultuur onderen jongeren die kinderen aanzet tot crimineel gedrag. De overheid kan beter investeren in intensieve individuele begeleiding.

Dat heb ik dan toch maar weer mooi geleerd ! ;-)

En het aardige is, ik kreeg 2 dagen geleden de volgende folder in de handen gedrukt: studenten gezocht voor het begeleiden van jongeren in achterstandswijken, 2 uur per week.
Liesbeth
-59-  Liesbeth:
@ Brulaap “Dat vrouwen slechter af zijn omdat ze traditioneel degenen zijn die moeten koken is natuurlijk ook onzin. De mannen moeten traditioneel jagen/werken en daar hoor je ook niemand over. Arme mannen!”

En voor kinderen zorgen en het huishouden doen (en dat is echt geen 9 tot 5-baan) is geen werk? Denk jij dat vrouwen een luizenleventje hebben?

En dan ook nog: een heleboel moslim-mannen zijn werkloos en zitten de hele dag in het koffiehuis terwijl hun vrouwen alleen maar aan het beulen zijn. Met types als jij heb je geen vijanden meer nodig.
Brulaap!
-60-  Brulaap!:
@Liesbeth.

Ik zeg helemaal niet dat vrouwen een luizenleventje hebben. Ik vind zeker dat ze minstens evenveel moeten doen (misschien staan vrouwen wel een beetje voor!). Mijn opmerking was gericht tegen de opmerking van Yanny dat vrouwen al het werk doen, wat natuurlijk net zo min waar is. Jammer dat mijn ironie niet helemaal overkwam.

En waarom zeg je “Met types als jij heb je geen vijanden meer nodig.”? Ik snap niet precies wat je me precies verwijt...
Brulaap!
-61-  Brulaap!:
@jeroen

Het voorstel van Traas komt inderdaad dichter in de buurt bij wat ik bedoel dan de opvoedingskampen.
Jaap
-62-  Jaap:
@ Jeroen

En ik ook.

Overheid investeren in individuele begeleiding... dat klinkt erg goed, doch ik zie het gezien de huidige tijdsgeest niet gebeuren; het zou een (welkome) trendbreuk zijn. Maar laat ik ook vooral eerlijk zijn: ik zie mezelf evenmin jongeren begeleiden uit achterstandgroepen

Tenslotte de groeten van de premier:
http://www.ramadanfestival....
-63-  :
het blijkt dat Hindoestanen zelf tovh ook niet zo blij zij met hun lage profilering in de publieke ruimte:

http://player.omroep.nl/?af...

Van Chatney.nl
yanny scutt
-64-  yanny scutt:
Yagmur, Ik heb heel vaak ,met groot genoegen, samen gegeten met Moslims. Ik heb geen last van vooroordelen want ik ga met iedereen om.

Ik heb kritiek op het vasten in het algemeen. Het is niet gezond en artsen hebben vorige week via de media al flink gewaarschuwt. Ook vind ik de motieven om te vasten ouderwets en achterhaald zoals ik al eerder in de discussie aangaf. Daarnaast heb ik aangegeven waarom ik het een belasting vind voor vrouwen. Niemand gaat inhoudelijk in op deze stellingen en dat is jammer!

Als mensen goed met elkaar omgaan dan kun je ook wel wat kritiek op elkaar hebben, lijkt mij zo. Nee, ik zal geen Ramadan vieren met u of wie dan ook, want ik verschijn graag uitgeslapen op mijn werk waar ik het geld verdien om vooral ook veel te kunnen geven aan de minder bedeelden onder ons. (en hardwerkende straatartiesten) Enfin, even goede vrienden hoor! Groet; Yanny
yanny scutt
-65-  yanny scutt:
Brulaap! Je doet je naam eer aan! Groet; Yanny
-66-  :
Overigens een correctie: iklas vandaag in NRC.next dat het vooral de Hindoestaanse mannen zijn die zelfmoord plegen en niet de Hindoestaanse vrouwen - die laatste proberen het wel, maar het lukt ze minder, en daarom zien hilpverleners die vaker, en trokken/trekken hulpverleners voor die groep eerder aan de bel.

In dat licht wordt de vraag nog prangender: als de burgermeester daadwerkelijk selectief en strategisch lekker met bepaalde bevolkinsgroepen mee-vast die een structureel probleem hebben, waarom dan niet met de bovengemiddeld vaak zelfmoord plegende hindoestanen? Is dat echt en alleen maar omdat een suïcidale Hindoestaan alleen maar een gevaar vormt voor zichzelf, en geen andere levens bedreigt, ook al laat hij een groot, zwart, emotioneel gat na? Mijnheer Cohen, ook andere bevolkingsgroepen met geheel andere, ook erge problemen hebben uw aandacht nodig!
Jaap
-67-  Jaap:
@ daniel
Ja! dat klopt, das hard maar waar. Een burgermeester, zelfs deze, heeft maar een paar armen en benen. En ja dit gaat over de collectiviteit, en de zorg daarom.
(mijn buurman zegt: bederf je eigen prikkelende column nu niet!, dit terzijde)

de voorzitter van de Nederlandese Ministerraad wenst u ook een mooie ramadan meneer Schut: http://www.ramadanfestival....
-68-  :
@Jaap: wat een leuke casual outfit heeft Balkenende daar aan!
Jaap
-69-  Jaap:
wellicht nog een baardje..
dewanand
-70-  dewanand:
opmerkelijk.

hindoestaanse mannen zitten met driedubbele minderwaardigheidscomplex en plegen hierom vaker zelfmoord.

de blanke en de neger staan boven de hindoestaanse man. zelfs de moslimman is van een hogere kaste.

het geloof in kasten vernietigd hindoestanen totaal. ook hindoestanen in nederland geloven nog heel sterk in kasten, maar het is totaal taboe om er iets over te publiceren.

als hindoeman tel je alleen mee met universitaire titel of met veel geld. maar je blijft een bruine underdog in racistisch nederland.

het racisme van hindoestaanse meisjes is nog erger. veel hindoestaanse meisjes zitten in tienvoudige crisis en vluchten in smerige seks met vele blanke mannen of een isolement, vol verdriet en wanhoop. dit alles heb ik zelf gezien.

onderling discrimineren hindoestanen elkaar als ratten, hier weet ik alles van.

zelf ben ik hindoelander en ben hierom verstoten uit de hele hindoegemeenschap in nederland. ook in blanke wereld ben ik kasteloze. Nederland is zwaar in verval. En het verval is nog pas begonnen.

ik overweeg nu serieus om in de toekomst te emigreren uit nederland. armoede, racisme en ellende zullen toenemen in Nederland en velen zullen lijden. dat zes miljoen mensen nu huurtoeslag moeten krijgen bewijst duidelijk dat de helft van Nederland in feite straatarm is. De hele welvaart is kunstmatiger dan ooit tevoren.

Dewanand
Kritisch Podium Dewanand
http://www.dewanand.nl
-71-  :
misschien overdrijf je wel wat, Dewanand, maar je wijst er terecht wederom op dat er meer bevolkingsgroepen dan Moslims zijn die issues hebben.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.