Home > > Weg was de gezellige avond!

Weg was de gezellige avond!

Voormalige Stalinlaan nu Vrijheidslaan
Dat zei een Amsterdamse man van rond de zeventig in de documentaire van Andere Tijden - de Hongaarse opstand 1956 en de reactie daarop in Amsterdam - die afgelopen vrijdag vertoond werd op een groot scherm in Felix Meritis. Dit ter gelegenheid van de afsluitende avond van twee weken herdenkingen en bijeenkomsten in Nederland. De uitspraak van deze man, die tot in detail vertelde wat er de avond van 4 november in en om het gebouw gebeurde, reden tot lachen met een pijnlijk tintje.
Ook de op deze avond aanwezige Hongaren die toen moesten vluchten en hier wonen, lachten mee om deze droge opmerking. De man zal wel niet hebben willen weten wat er allemaal aan de hand was. De dansavond in Felix Meritis op 4 november 1956 van de toen nog jonge communist in deze documentaire, was namelijk door zogenaamde 'reactionaire' maar terecht boze jongeren die rellen kwamen schoppen bij dit bolwerk van het Nederlands communisme - waar de krant De Waarheid gemaakt werd en communistische bijeenkomsten werden gehouden - bruut verstoord. Dagenlang bleef het onrustig op de Keizersgracht en uiteindelijk greep de politie onder druk van de CPN in.

Eén boze Amsterdammer pakte het iets anders aan. In de nacht van 4 november 1956 heeft hij twee straatnaambordjes van de toenmalige Stalinlaan in de Rivierenbuurt verwijderd. Om die te vervangen door de '4 Novemberlaan'. Reden toen voor de gemeenteraad om een dag later deze laan Vrijheidslaan te noemen. Naast de Rooseveltlaan en de Churchillaan was er geen plaats meer voor een laan voor 'vadertje' Stalin. Afgelopen zaterdag op 4 november is door Job Cohen op deze plaats, Vrijheidslaan hoek Victorieplein, een herdenkingsplaat onthuld op initiatief van de Hongaarse Federatie in Nederland.

Een mooi symbool in deze tijden waarin in Hongarije opnieuw om solidariteit gevraagd wordt. Op 23 oktober in Boedapest tussen het traangas, de rubber kogels en gummi stokken werd mij door jongeren, bejaarde vrouwen, mannen, meiden, burgers en arbeiders, door iedereen met wie ik die die dag en de week daarna sprak, gevraagd om te vertellen wat ik zelf heb kunnen zien. De rellen tijdens de kroning van Trix waren er niks bij. Het geweld van de politie tegen eigen burgers was buiten alle proporties. Wie er ook liegt of juist de waarheid spreekt is niet duidelijk, de Hongaren zitten klem in eigen tang. Maar niemand mag zeggen dat zijn gezellige avond is verpest en doen of zijn neus bloedt. Ik hoop maar dat de feestavond van onze Balkenende, die daar aanwezig was om met de huidige regering in het mooie operagebouw aan de champagne te zitten, niet verstoord is. Het zou toch al te tragikomisch zijn om hem over vijftig jaar in een tv programma dat te horen vertellen.

Reageer op "Weg was de gezellige avond!"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.