Home > > Eksterscheiding

Eksterscheiding

Ekster - Foto: Skarabeusz. Licentie: Creative Commons NonCommercial Attribution ShareAlike 2.5
Twee weken geleden werden we in de vroege ochtend opgeschrikt door hels eksterkabaal. Keihard tweestemmig getjakker en gekras daverde door de tuintjes van ons huizenblok in Noord. Door het gordijn glurend konden we in de schemering niets ontdekken, maar dat er beneden tussen de tuinaanplant iets heel ergs op ekstergebied gebeurde was wel duidelijk.
Een dag later merkten we dat er nog maar één ekster rondvloog in de binnentuintjes. Eén ekster, die stil en onopvallend door het leven ging. Die situatie is nog steeds niet veranderd.

En dat is uitermate vervelend. Onze eksters vormden namelijk een uitermate grappig en klef stel. Ze hadden de binnentuintjes tot hun domein verklaard en gebruikten de dakgoten en een stel hoge populieren verderop als uitvalsbasis. Ze verjoegen alles uit de binnentuintjes wat ze niet beviel. Dat waren vooral andere eksters, vlaamse gaaien en katten. Ook de enkele specht die af en toe de tuintjes bezocht moest het ontgelden: die leek met zijn zwartwitte verenpak teveel op een mini-ekster. De kleine vogeltjes, de mezen en de vinken, mochten blijven van onze blokhoofden.
De katten gingen ze te lijf met een risicovolle tactiek. Eén ekster ging een meter van de kat af zitten, blies zijn veren op zodat hij twee keer zo groot leek en imponeerde nog meer door hard geschetter. Zijn maatje liep vervolgens van achteren op de kat af, om hem even flink in staart of kont te pikken. Als de kat zich geschrokken omdraaide, wisselden ze hun rollen. Menig kat werd op die manier tot waanzin gedreven en durfde zich niet meer te laten zien.

In de avond zaten de eksters steevast dicht tegen elkaar aan op een dakgoot. Langdurig poetsten ze dan elkaars veren. Met de grote navels maakten ze heel zorgvuldig de huid rond de ogen van hun partner schoon. Daarna krabbelden ze hem even lekker in de nek.
Het leukste van deze eksters was dat ze bewust kinderloos waren. In de vijf jaar dat ze over de tuintjes heersten bouwden ze wel steeds een nest in één van de populieren, maar aan eieren leggen deden ze niet. Daar hadden ze geen zin in. Of het waren twee mannetjes, of twee vrouwtjes, dat komt bij de beste dieren voor. Dat maakte onze eksters tot dwarsliggers, die kozen voor een afwijkend leven. Zij waren geen mainstream, zij waren underground.

Maar nu is er nog maar één. Wat is er gebeurd op die rumoerige ochtend? Zijn ze te ver gegaan met hun kattengepest? Heeft één van de buurtkatten toch kans gezien er eentje te verschalken? Het kan ook zijn dat ze gewoon ruzie hebben gekregen. Eksters zijn in principe monogame dieren die trouw zijn aan hun partner, maar dat zijn wij mensen ook, en ook wij halen niet altijd samen de eindstreep. Laten we het maar op een echtelijke ruzie houden, de gedachte aan één van onze geliefde eksters in een kattenbek is onplezierig.

Ondertussen zwerft de overgebleven ekster eenzaam en verweesd rond. Hij pakt eens wat pinda’s, zit in zijn eentje op de dakgoot. Vreemde eksters mogen rustig passeren, katten lopen ongestoord rond, hij doet niets, hij denkt aan vroeger, aan zijn verdwenen geliefde. Lang zal het niet duren. In de lente zullen jonge, felle eksters deze eenzame single uit zijn territorium verdrijven. We hopen maar dat de opvolgers net zo leuk zullen zijn. Altijd spannend, nieuwe buren.

tien reacties op "Eksterscheiding"

engine 54
-1-  engine 54:
Hier zitten ze ook achter in de tuintjes.
Krengen zijn het.
Als ze jonkies hebben maken ze 's morgens vanaf 5 uur een hels kabaal, andere vogels laten zich niet meer zien en een volle vuilniszak kun je niet op het balkon laten staan. Opzouten dus!
Yari
-2-  Yari:
Mooi geschreven
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Geweldig en heel accuraat beschreven! Chapaeu!! Groet; (kattenmens) Yanny
Els
-4-  Els:
Prachtig verhaal. Ik geniet erg van de vogels in de binnentuin en zal de eksters eens wat beter in de gaten houden. Mijn favoriet is op dit moment de vlaamse gaai die als een acrobaat vanaf een plantenrek mijn pindaketting te lijf gaat, prachtig gezicht. Af en toe gaat hij op het balkonhek zitten en kijkt dan brutaal bij me naar binnen.
Hilly Geut
-5-  Hilly Geut:
Vanochten zag ik vanaf mijn balcon tot mijn ontzetting een ekster met een klein vogeltje in zijn bek. Twee merels vlogen er krijsend omheen. Het kleine mereltje werd helemaal opgepeuzeld en het merelpaartje vloog nog lang onrustig heen en weer. Al jaren zitten de merels in de stadstuin en ik geniet ieder voorjaar van hun zang. Het waren er vroeger meer en ik vermoed dat ze in aantal afnemen door het agressieve gedrag van de eksters. Deze krijsen en vechten en jagen andere vogels weg. Ik hoop dat de merels het redden, maar ik had al eerder gehoord en nu met eigen ogen gezien dat ze kleine vogeltje uit het nest halen en opvreten. Het was een akelig gezicht! Hilly
Jan Stender
-6-  Jan Stender:
Hier komen ook wel eens eksters,in de achtertuin
Vooral in de zomer,als ik de valkparkieten en agapornissen een uurtje buiten zet
De valken zijn er angstig voor,voor zo,n ekster
De agapornissen daar tegen,lopen te schelden tegen elke vogel,die een beetje te nieuwsgierig is
jamy
-7-  jamy:
Hoi,, grappig verhaal yo maar ik wu even vertellen dat ik sinds een dag een ekster ibn huis heb hij is nog erg jongn en we moeten hem voeren met een spuitje en heel zacht voer. hij heet rikkie en ik heb hem gevonden bij mij in de gedeeldelijke tuin zonder moeder of vader en ik kon hem zo pakken hij is nu gezond en loop al gezellig me de hond door het huis"!!!!!!
Jamy
-8-  Jamy:
hoi,, Luek verhaal yo.
Maar ik wou even zeggen dat ik een ekster heb hij is nog erg jong we geven hem dan ook eten met een spuitje. Hij heet rikkie en is nu al bij ons thuis gewend wat we hebben hem pas een dag en hij loopt nu al los door het huis gezellig met de hond die we ook hebben. ook kan je hem al gewoon oppakken en zo echt schattig. ik heb hem gevonden in echt een heel klein parkje bij mij in de buurd, hij liep daar zonder mama of papa erbij, ik kon hem dan ook zo pakken.
hij spartelde niet eens tegen

groetjes jamy
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Jamy, ik hoop dat die ekster het haalt!

Ik hoop ook dat je hem weg kunt laten vliegen zodra hij het kan..want ik denk dat je dan echt goed voor hem bent geweest! (-: Yanny
Joke van der Vlugt
-10-  Joke van der Vlugt:
Vind het een leuk verhaal, en ook hier in De banne 2 is een zeer luide ekster en ook kraaien populatie aanwezig.
Bij erg veel tam tam ga ik even kijken wat er aan de hand is vaak is het een kat die ze proberen weg te jagen of soms een buizerd die ze liever niet in hun buurt zien.
Maar ze jagen ook achter elkaar aan.
Maar vandaag zag ik voor het eerst in de buurt een koppeltje nijlganzen, ook erg bijzonder en vraag me af of dit gewoon is ??

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.