Home > > Pannenkoeken bakken met hangjeugd

Pannenkoeken bakken met hangjeugd

Youth on the Move
Slotervaart - Ik zat vandaag te denken: hoe bracht ik eigenlijk mijn tijd door toen ik pakweg tussen de veertien en de achttien jaar was? Beetje aan de brommer sleutelen, vermoed ik. Met wisselend succes achter de meiden aanzitten. Beetje knutselen. Huis- en strafwerk maken. Mijn enige twee langspeelplaten grijs draaien. Vakken vullen bij de supermarkt. Iets in die geest waarschijnlijk.
In elk geval had ik het een stuk makkelijker dan de jongeren van tegenwoordig. Zij moeten 'On the Move'.

In Slotervaart vindt namelijk op 24 augustus het festival Youth on the Move plaats. Dit jaar is het thema 'Jeugd en Geweld'. Het cultureel festival wordt georganiseerd voor en door jongeren zeggen ze. Er treden diverse artiesten op. Waarschijnlijk dus ook weer allerlei rappers die roepen over fuck de maatschappij, shoot the police en bitch dit en dat. Want zo'n thema wordt niet altijd even goed begrepen, geloof ik.

Er worden ook twee prijzen uitgereikt. Ze kiezen een Burgemeester van de Jeugd en het Jongerentalent 2008. Voor die laatste titel wordt nogal wat van je geëist. Je moet je als jongere 'op bijzondere wijze hebben bewezen in de samenleving' en je moet een 'voorbeeldfunctie hebben vervuld' voor jongeren.
Dat is nogal wat zeg! Ga er maar aanstaan als hedendaagse jongere! Ik kan me niet herinneren dat ik zélf indertijd een voorbeeldfunctie heb vervuld. Of mij op bijzondere wijze heb bewezen in de samenleving! Zoals gezegd: ik knutselde aan de meiden en aan mijn brommer. En zelfs dáárbij had ik dus geen voorbeeldfunctie!
Eisen de bedenkers van dit alles nu niet teveel van onze jongeren? Gaat de samenleving er niet ietwat te krampachtig mee om?
Ik werp deze vragen maar eventjes neutraal in de groep hoor, want ik wil dit soort initiatieven niet afkraken natuurlijk.
Mogen ze niet gewoon een beetje lol hebben zonder dat er allerlei zware maatschappelijke thema's op hun nek worden gelegd?
Er hangt mij teveel een sfeertje omheen van marketing en speciale bureaus die al dit soort dingen bedenken.
Ik zie de brainstormsessies in flitsende kantoorpanden al voor me: waarvan zullen we dit jaar de jeugd weer eens 'bewust maken'? Hoe spreken we ze zo popi mogelijk aan? Hoe krijgen wij die lamlendige hangjeugd 'on the move'?

Het begint allemaal al bij de zomeractiviteiten voor de kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Dat grut redt het tegenwoordig niet meer zonder een gidsje 'Wat en Hoe in het Engels'. Het is 'kids' vóór en 'fun' na en sommige activiteiten vinden plaats in 'The Basement'.
Elke dag iets anders. Tegen het eind van de zomervakantie zijn ze bekaf en komt het pannenkoeken bakken, barbecueën, placemats maken, surfen, kanoën, voetballen en het doen van Oud-Hollandse spelletjes hun neus uit.
Daar zit natuurlijk een gedachte achter: we matten ze dusdanig af dat ze straks blij zijn dat ze weer naar school mogen!

Vroeger werden we tenminste braaf in de bus gepropt naar het vakantiekamp De Liebergh. Bestaat trouwens nóg! Even lekker naar de frisse lucht, even lekker weg uit het fijnstof! Is dat niet een stuk minder opgefokt, minder veeleisend en vooral meer 'relakst' voor die 'kids'? Ik vraag het maar voorzichtig, op het gevaar af ouwelullig te klinken.

Maar goed, we zullen het zien. Youth on the Move is op 10 augustus in Osdorp, 17 augustus in Bos en Lommer en op 24 augustus in Slotervaart.
Een waarschuwing lijkt me echter wel op z'n plaats. Niet gek kijken als je achteraf van je maatjes smalend te horen krijgt:
"O, dus jij bent het Jongerentalent 2008? Was je bij Youth on the Move? Daar ga je toch niet héén man! Lamzak! Luldebehanger! Je hebt je weer mooi laten inpakken door die gasten!"
Want dát is van alle tijden natuurlijk...

drie reacties op "Pannenkoeken bakken met hangjeugd"

John Zwart
-1-  John Zwart:
Ha ha Je raakt een gedachte die ik - argwanend als ik ben - al vaak voelde broeien: overal zit 'marketing' achter en bij alle “goedbedoelde evenementerij” voor “jongeren” zijn er altijd een heel pak mensen die er geld aan verdienen.
Vraag blijft of dat wordt verdiend aan een goede zaak. Die vraag mogen we toch wel stellen, want het is meestal belastinggeld en als het dat niet is: sponsorgeld is ook geld van de burger, al heeft-ie dat niet zo snel in de gaten.

Het is zo, de opsomming van activiteiten uit jouw jeugd verschillen niet zoveel van mijn herinnering, ik kan er hooguit de NJN en de figuurzaagclub van Ons Huis nog aan toevoegen.
Veel problemen had men niet met die jeugd.

Nu zijn er grote budgetten en er wordt van alles bedacht, vooral in de vakantieperioden.
En bakken problemen als je de berichtgeving daarover wilt geloven.
Ruurd Kooiman
-2-  Ruurd Kooiman:
Toen ik tussen de 14 - 18 was speelde wij op straat bokbokberry,dievie met verlos,putten,en dan natuurlijk met de fiets en shelter naar b.v.pampeerterein saxenheim op de Veluwe of naar boer Smit in Noordwijkerhout ook met de tent.
Bart
-3-  Bart:
Gut, Arnoud meen je dat nu echt, ik bedoel van dat kamp de Liebergh?
Als ik me echt verveelde in de vakantie, werd ik daar in vroeger tijden ook nog wel eens heen gestuurd, en ik vond dat eigenlijk helemaal niet vervelend. Ik moet er bij zeggen dat ik toen in Hilversum woonde...
Zomeractiviteiten voor jongeren bestonden toen echt nog niet: je ging met je ouders mee, 2 weken naar een camping, of je bleef thuis, als je wat ouder werd sleutelde je wat aan je Puch(bromfiets, ging naar Loosdrecht om te zeilen, als je geld had om een bootje te huren, en om de meiden te imponeren, anders had het geen zin. Of feestjes op het 'landgoed' van ouders van rijkere klasgenoten, die zelf in Zwitserland zaten...
Eigenlijk verveelde ik me nooit, vroeger!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.