Home > > Culinair Amsterdam is om te janken

Culinair Amsterdam is om te janken

Amsterdam - Van patat word ik misselijk. Van Döner ga je uit je bek stinken. Pizza's zijn voor boeren die denken dat ze gezond eten. Aziatisch is me te heet. En na het eten van McDonald's voel ik me ziek, zwak, misselijk en gebruikt.

Welkom in Amsterdam.
Te vaak overkomt het me dat ik moe en hongerig door het centrum fiets en geen flauw idee heb waar ik snel iets te eten moet halen. Ik heb niet veel geld maar wil wel graag gezond eten. Waar kan je dan in Amsterdam terecht? Op dit moment is het aanbod hier nog steeds gebaseerd op een ouderwets, oerhollands concept van wat goedkoop eten buiten de deur hoort te zijn.

Onder de 8 euro? Dan moet je maar naar de snackbar, shoarmaboer of een pizza halen.

Waarom hebben we in Amsterdam niet gewoon eettenten die goedkoop, gezond en gezellig zijn? Je moet hier altijd inleveren op één van deze drie punten. Soms op alle drie.

Eigenlijk geldt dit voor heel Nederland. Onze cultuur van uit eten gaan betekent: voor veel geld met mes en vork eten. Zodra het dat niet is, moet het het liefst zo goedkoop en ongezond mogelijk.

En zelfs hier in Amsterdam is het niet veel anders. Er bestaat geen tussenvorm voor de snelle hap en het leuke restaurant. Of je zit en eet goed, of je haalt een goedkope hap. Alleen sommige Aziaten doen het ok. Maar elke dag Wok-to-Go verveelt ook erg snel. De Burgermeester in de Pijp snapt 't ook aardig, maar die is toch nog een beetje aan de prijs.

Ongezond eten is niet m'n ding, dus dan valt het Nederlandse concept van de snackbar snel af. Goedkoop gemalen paardenvlees en aardappel gefrituurd in een grote bak vet? Liever niet, na een zinderende zomermiddag in het Vondelpark. De shoarmaboer verkoopt je meer vlees dan goed is voor 'n mens. Bovendien stinkt elke saus en is de falafel vrijwel altijd te lang gefrituurd.

Chinees heb ik nooit lekker gevonden, dus dat valt ook af. Eigenlijk hou ik sowieso niet zo van Aziatisch. Dat is inderdaad een kwestie van smaak. Maar dan nog is het ongeveer het enige wat goedkoop en gezond is.

We kunnen een hoop leren van het culinair zo verfoeide Amerika. Behalve te gekke broodjeszaken is er nog een ander fantastisch concept uit de binnensteden van bijvoorbeeld New York en Washington: Salad bars, waar je voor een paar dollar een bakje mag vollaaien met salades, groente, vlees, fruit en wat je ook maar wil. Uiteindelijk moet het op de weegschaal en betaal je per gram. Vervolgens kan je het meenemen en vervolgens opeten in niet de meestal aardig aangeklede etablissementjes. Goed voor ontbijt, lunch en diner.

Wie daar in Nederland nog het meest bij in de buurt komt? .... La Place!

Yep, inderdaad: De plek waar onopvallende dagjesmensen zachtjes aan hun koffietje lurken en hun kleinkinderen trakteren op een smoothie. Waar verdwaald winkelpersoneel probeert iets gezonds naar binnen te krijgen in de middagpauze. De tent waar kritiek op was omdat ze zich tot bovenop de nieuwe bibliotheek wisten te vechten.

Het is altijd een suffe, ingedutte bedoening bij La Place, maar verder is het concept is precies wat we in Amsterdam nodig hebben. Nu moet er alleen nog een ondernemer zijn die een soortgelijk idee in een wat kleinere, goedkopere en misschien hippere setting durft te laten slagen. Want spannend is het in La Place allerminst, en sommige producten zijn ook weer net iets té luxe.

Bovendien is het maar tot 21.00u open, dus iemand met mijn dagritme kan er niet terecht. Het idee is dus dat je er uiteindelijk voor 6 a 7 euro gewoon iets lekkers en gezonds kan krijgen.

Zolang je niet bediend wordt, is culinair Amsterdam om te janken. Meestal eindigt mijn zoektocht rond 21.30u dan ook op een bankje aan de grachten. Waar ik, zonder vorkje, een maaltijdsalade van de Albert Heijn naar binnen werk.

59 reacties op "Culinair Amsterdam is om te janken"

ikke
-1-  ikke:
bij de albert heijn krijg je áltijd een vorkje, als je erom vraagt! niet zo zielig doen dus........
John Zwart
-2-  John Zwart:
Als je nou een paar avonden in de week eens niet in de stad blijft rondzwerven kun je misschien eens af en toe voor jezelf koken? So-wie-so het goedkoopste en als het niet gezellig is misschien eens kook-poolen met leuke mensen in de buurt? En dan een keertje in de week iets duurders van La Place gaan eten (is die bovenop de nieuwe bieb de eeeeeenige in Amsterdam? Die moet natuurlijk op tijd dicht, het is immers een bibliotheek en die gaat af en toe eventjes dicht).
Ik vind dat je wel een beetje aan het klaagzingen bent hoor. Ik eet gezond en goedkoop en meestal gezellig ook, dat laatste is trouwens bovenop de bieb ook mogelijk, gewoon en kwestie van: wie is er bij me...
Arnoud de Jong
Het lage aanbod aan goedkoop, lekker voedsel, maakt natuurlijk dat ik juist ontzettend veel zelf kook! Veel meer dan de mensen om mij heen. Altijd lekker en altijd goedkoop! Het gaat juist om die momenten dat ik _niet_ thuis kook.

En bij de AH heb ik inderdaad vaak om een vorkje gevraagd. Maar vooral op mooie dagen zijn die op.. En dus ook de laatste paar keer dat ik een vorkje nodig had :(.

En hoe laat de la Place bovenop de bieb dichtgaat weet ik niet, die bij de V&D is in ieder geval tot 21u open.
amsterdam87
-4-  amsterdam87:
“Van patat word ik misselijk. Van Döner ga je uit je bek stinken. Pizza's zijn voor boeren die denken dat ze gezond eten. Aziatisch is me te heet. En na het eten van McDonald's voel ik me ziek, zwak, misselijk en gebruikt.”

God je lijkt wel een kind: ik lust dit niet, dat niet, zus niet, zo niet... Grow up.
Adam Smid
-5-  Adam Smid:
En wat is er mis met de Maoz? Salade, vegetarisch, en goedkoop. En tot laat open.
Alex
-6-  Alex:
@Thijs Roes,
Ga jij maar lekker hutspot eten.Word je groot en sterk van.En niet zo opscheppen over dat je kunt koken want je kunt blijkbaar niks klaar maken.
Victor
-7-  Victor:
En wat dacht je van die verdomde regeltjes die ze in Amsterdam hebben bedacht. Ik weet een heleboel mensen die wel iets leuks en verfrissends zouden willen starten. Maar....dam staan gelijk de handhavers op je stoep. Je mag maar tot zo en zo laat je keuken oppen hebben. Als je dit doet dan moet je dat laten. Hier is precies gecatagoriseerd wat waaronder valt. De Wok is een fastfood. Dat mag niet overal. Vind je het dan gek dat alleen La Place een en ander kan doen. Zijn horeca valt namelijk onder een hele andere categorie. Namelijk het is een warenhuis en dan is het horeca aanbod een stuk service. Kijk, zolang we maar toestaan dat Nederland een regeltjes land is en steeds meer wordt, zul jij of naar la Place moeten of zelf in de keuken moeten gaan staan.
Randfiguur
-8-  Randfiguur:
What about een tent als Nam Kee, waar je al (niet hete) rijstschotels voor 6,50 kunt krijgen? Misschien moet je beter zoeken.
Randfiguur
-9-  Randfiguur:
Oh, ik lees net dat je afwijzend staat tegenover de helft van de wereldkeuken. Laat dus maar.
Vincent Gerdsen
-10-  Vincent Gerdsen:
Hij heeft een beetje gelijk, ik wil ook best weleens niet koken maar het is lastig in de stad. Maoz is een goede optie maar het is geen maaltijd, Noodle&Go is ook een optie maar het is uit de magnetron, Deshima freshop op de Weteringschans voor de goede lunch en take away, Olive &cookie in de Pijp alleen wel best veel olie. Gewoon thuis gezond en lekker koken is toch het beste maar dit waren mijn opties in de stad.
Lisa
-11-  Lisa:
Elke keer als ik Amsterdam ben dan ga ik eers een hapje eten bij de Chinees op de Zeedijk.
Het is gewoon verukkelijk lekker!
Suffie
-12-  Suffie:
Alex, kun je die passage waarin Thijs beweert lekker te kunnen koken even aangeven? Ik kan hem namelijk niet vinden...!
Marco Arbouw
-13-  Marco Arbouw:
Way to go Thijs. Wat 'gezond fastfood' betreft is het aanbod inderdaad om te janken. En de trendy gelegenheden die rond de Haarlemmerstraat uit de grond schieten maken het er niet veel beter op. Zeg nou eerlijk: heb jij ooit trek in Sap & Soup? (Eén van tweeën gaat nog, maar de combinatie lijkt me afschuwelijk.)

Persoonlijk houd ik het op haring. Lekker én gezond, zelfs na een zinderende zomermiddag in het Vondelpark, en ruimschoots voorhanden. Vergeet niet er een glaasje korenwijn (corenwyn?) bij te nuttigen. Koud.
Nel de Jager
-14-  Nel de Jager:
Marco, nu trap je mij toch een beetje op mijn ziel. Waar zie je de trendy zaken rondom de Haarlemmerstraat uit de grond schieten? We hebben een hele goede Thai, Lof zit er al heel lang, Stout en Harlem ook, waar je goed kan eten. Dan heb je Leccornia waar je een uitstekende betaalbare maaltijd kunt meenemen (Biologisch). Dan is er Scarlett, DuLac, Toscana II waar je goed en betaalbaar kunt eten. Zitten er al wat langer en zeker niet trendy. Dan nog een paar pizzeria's en Argentijnen. Ook nog twee snackbars. Dan heb ik het nog niet over de Haarlemmerdijk, Haarlemmerplein, Singel en wat zijstraten gehad. De keuze is enorm en zeer variabel. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Daarnaast, we hebben daar ook eetwinkels waar je een fantastische en betaalbare maaltijd kunt meenemen om thuis op te eten. Variatie is dus groot. Ik snap dus niet waarom je deze straat er expliciet uithaalt. Het enige wat erg lastig is, alle restaurants en eetwinkels hebben een beperkte openingstijd. Dat is waar Thijs het volgens mij over had. Daarnaast, gewoon een saladbar, dat klopt, daar heeft hij gelijk in. Maar, dat zit hem in de benauwde regelgeving waar hier al eerder aan werd gerefereerd.Als je in Amsterdam iemand ter plekke aan tafeltje iets laat nuttigen (zucht, zucht) dan ben je al snel horeca en zodra je onder de horeca valt moet je aan tal van regeltjes voldoen. Fastfood, of deze nu wel/niet gezond is mag zich maar beperkt vestigen. Daar zijn hele strenge en strikte regels voor. Trouwens een salade bij Sap & Soup is fantastisch. Dus Marco, gewoon eens samen een rondje Haarlemmerbuurt doen?
Kamiel
-15-  Kamiel:
Nel heeft een paar spijkers de tafel ingeslagen, right on the money :)
De regulering in de binnenstad is om eng van te worden, en persoonlijk zou ik liever zien dat er meer initiatief beloond wordt voor starters, maar er zijn wel lekkere en goedkope alternatieven; Ga, om maar eens 1 vb te noemen, eens eten bij Lo Stivale d'Oro in de amstelstraat; een eenvoudige trettoria, wel betaalbaar, lekker italiaans. Of ga naar Kilimanjaro bij het rapenburgerplein of Abyssinia bij de overtoom; lekker afrikaans ( ethiopisch) voor een klein bedrag en... gezellig met de handjes eten :)
RudiPensiodo
-16-  RudiPensiodo:
Als ervaringsdeskundige had je natuurlijk al kunnen weten waar je lekker kunt eten en waar niet.
In de kern heb je gelijk want men verkoopt een hoop troep maar er zijn genoeg plekken waar je smakelijk kunt eten.
Natasha
-17-  Natasha:
Maoz is inderdaad prima, en Wok to Go is junkfood, maak jezelf niet wijs. Gezond fastfood: bagel 'met' halen bij Gary's Muffins (lang leve buitenlanders in Adam!). Amsterdam is geen culinaire stad is in vergelijking met bijv. Brussel or Berlin. Broodje of salade van AH halen kan ook.
Peter
-18-  Peter:
Je kan ook gewoon naar de freshshop in de vijzelstraat.

Ik snap niet dat dit serieus word genomen, genoeg alternatieven.
marc
-19-  marc:
.....op naar de Food-strip in Zuid-Oost, staat ie er al?....Mac Donalds, Burger king, etc etc lekker dicht bij elkaar. Ja, de ons bovengestelde bestuurders in Z.O. weten wat goed voor een mens is, en je wordt er he-le-maal niet vet, vatzig en ongezond van! Kunnen we er over een paar jaar een diabetes-centrum naast bouwen, simpel zat.
Arnoud de Jong
Alle mensen die me beschuldigen van kleine-kinderengedrag, wil ik graag uitnodigen om hier dan een goede suggestie te doen. Dus goedkoop (<8 euro), gezond en gezellig. Kom maar op.

En het feit dat sommige mensen hier een strikte regelgeving erbij kunnen halen, bewijst dat ik simpelweg een punt heb, en dat er meer aan de hand is.

Blijkbaar vallen alle snelle happen onder 'fastfood', zonder onderling kwaliteitsverschil maar mét een quotum. Dat is onzinnig en houdt vernieuwing tegen.

Settlen voor de status quo is heel makkelijk. Ik ben trouwens helemaal niet bang voor de wereldkeuken. Ik geef juist aan dat aziaten de enige zijn die het enigszins hebben begrepen. Maar dat ik dan dus altijd maar op zoek moet naar een Thai vind ik nogal jammer. Plus dat ik er niet van hou.

En er zitten inderdaad best leuke dingen hier en daar, maar die gaan allemaal veel te vroeg dicht.

Wat sommige misschien niet snappen is dat er zoveel meer kan! In heb in andere steden genoten van fantastische, goedkope tentjes. Griekse wraps, vage health-shops, snelle pasta'tjes, te gekke biologische salad bars! Denk AH-salades, maar dan verser en beter. Voor een nauwelijks hogere prijs.

Iedereen die me trouwens aan de hand van mijn stukjes wil beoordelen op mijn kookkunsten: Ik nodig u allen graag uit aan mijn eettafel:).

(Ik claimde het hierboven namelijk nergens, maar wil het bij deze graag doen: Ik kook best ok ;) )
estherd
-21-  estherd:
Ik heb een suggestie: de Peperwortel op de Overtoom. Onder de tien euro heb je een heerlijke gezonde maaltijd, met liefde bereid! En zo weet ik nog wel meer adresjes. Het is een kwestie van goed zoeken, denk ik- alhoewel ik het wel met je eens ben dat A'dam niet culi-hoofdstad nr 1 is. In Australie doen ze het goed: van die hoekjes met allerlei restaurantjes, van vet eten tot gezond en voor een normale prijs.
estherd
-22-  estherd:
Oh en die heerlijke Surinamer op de hoek bij de Kinkerstraat, of die in de J.P. Heijestraat- daar al 's geweest?
michiel
-23-  michiel:
Thijs laten we ook niet vergeten dat de Nederlander bij uitstek iemand is die gaat voor veel en erg goedkoop. Daarom kan er ook nauwelijks een behoorlijke eetcultuur ontstaan. Kijk maar, we vliegen allemaal naar de goedkoopste super die er is. Niet voor niets dat Nederlanders bekend staan als de mensen die meer geld uitgeven aan hun auto dan aan hun eigen lijf. Voor wie wil is er echt genoeg keuze, maar een ondernemers kan niet bestaan van drie klanten per dag.
joseph
-24-  joseph:
Onderzoekje: Een Nederlands gezin spendeert 10% van het maandinkomen aan boodschappen. Hetzelfde gezin in België en Frankrijk 20%.
Nederlanders houden van veel en goedkoop, -kwaliteit- staat onder aan de lijst.
Arnold
-25-  Arnold:
Ik kan me helemaal vinden in hetgeen Joseph meldt. Neder;anders eten liever junkfood dan dat ze gaan voor kwaliteit. Vandaar dat er zeker in Amsterdam, heel weinig kwaliteitsrestaurant en/of kwaliteitsvoedsel is te vinden. Nederland is van 1 droog mariakaakje bij de thee. Nederland gaat liever naar de Aldi en Lidl. Nederlanders gaan liever naar de Mac en de Febo. Dus beste Thijs, zelf gewoon maar blijven koken.
tripleX
-26-  tripleX:
En al die vitrines vol gezonde broodjes met salade, fruit, groentes, enz. die je overal tegenkomt in het Centrum. Misschien niet precies wat je bedoeld, maar zeker zo lekker en gezond, en makkelijker dan een AH salade op een bankje.
Anna
-27-  Anna:
Triplex, je bedoelt toch niet die broodjes die al een week in de vitrines liggen bij een aantal zogenaamde minimarkten langs Rokin, Damrak, Nieuwendijk? Iets wat elke dag op dezelfde wijze zo wordt aangeboden kan echt niet gezond zijn. Dat is toch alleen maar toeristenvoer?
Anna
-28-  Anna:
Beste mensen van AC. Er is vast iets met jullie verzendknop. Zag dit hier ook al. Maar als je verzendt zie je niets en dan denk je dat het niet is gelukt. Je gaat dan nog een keer verzenden en hoopt dan maar dat het goed gaat. Niet dus. Excuus.
Culinairamsterdam
-29-  Culinairamsterdam:
Och, binnenkort weer naar Azië, waar gewoon 24/7 foodcourts zijn. Prima, voedzaam en als je wil ook gezond eten voor (ook relatief tov plaatselijk inkomen) schappelijke prijzen. Er is daar dan ook niemand die thuis nog kookt (bijna niemand... ok). Van mij mag dat overal in de stad komen, van die courts waar 24/7 ondernemers voor je staan te wokken/grillen.
Hazes
-30-  Hazes:
Ik zou zeggen: begin een 'gezond' fast-food restaurant en misschien verdien je dan wel genoeg geld zodat je wat meer kunt uitgeven en het geklaag verdwijnt. Twee vliegen in een klap!
Bart
-31-  Bart:
Beste Thijs,ik ben het wel enigszins met je eens: de kwaliteit van de nederlandse fastfood, maar ook de traditionele restaurants laat inmiddels ernstig te wensen over, het smaakt misschien wel, maar is de pest voor je maag.Een tabletje ****** is meestal aan te bevelen na afloop...
Vroeger (heb je hem weer, zie ik sommigen denken)had je wel degelijk goede en goedkope restaurants in A'dam, vooral in de Pijp: ooit - tot ongeveer '95- waren er in de 1e Sweelinckstraat de 2 dames van 'Alleman' gevestigd, uitstekend, meest hollands, eten voor rond de 8 FL. omgerekend nu waarschijnlijk 7¤. Verder 'Petit Restauarant De Linde'op de van Wou, ook goed/goedkoop, nu helaas snackbar. En een goede Turk, Surinamer etc.
En vele anderen, allemaal kleine, onafhankelijke restaurantjes, met bijna overal smakelijk, zelfbereid en goedkoop eten. Het eten van nu komt direct van de groothandel, de vriezer in en wordt vervolgens na 4 minuten magnetron als 'vers' opgediend.. Dat kun je thuis natuurlijk ook, Thijs? En kost de helft, maar het blijft smerig!
Gewoon lekker naar de markt, goede producten kopen en thuis een maaltijd voor 2/3 dagen bereiden. 1 portie opeten, rest invriezen, altijd nog 100 x gezonder dan fastfood!!!
Bart
-32-  Bart:
P.S. En de 'Salad Garden op de Weteringschans tegenover het Rijksmuseum is ook al weer heel lang verdwenen...
barth
-33-  barth:
Horeca-dieptepunt-hel = Zo'n beetje de gehele Leidsebuurt, mijn god wat triest! al jaren! Blauw-wit gedecoreerde Griekse restaurants, allemaal hetzelfde interieur uit begin jaren '80, vergeeld systeem-plafonnetje, complete collectie plastic goden, plastic waterval, plastic klim-op, plastic tafellakens, plastic menu plakkerig en goor, plastic alles. Pizzaria's all-over, Donker, benauwd, natuurlijk met wijnflessen in rieten mandje aan 't plafon, 300 soorten kleffe pizza's, brood met die eeuwige gore kruidenboter (hot in the seventies) en natuurlijk klinkt 'Gente di Mare'.
Mc Donalds, Burger King, Sky Sport-cafe,(daar komen echt alleen Britten die TOTAAL de weg kwijt zijn ).
Jammer dat deze buurt totaal opgeofferd is aan het toerisme, maar die schijnen te klagen! iets over te druk, te duur, en een beetje vies!
barth
-34-  barth:
p.s. met uitzondering van o.a De blauwe Hollander, daar hebben ze een paar jaar geleden de boel goed opgefrist. Keuken en restaurant.
Def
-35-  Def:
TIP! Die te vette-hamburger-hotdog-rood-witte-coca-cola-kut-kar bij de ingang van Nederlands Trots, je weet wel! Dat gebouw vanne: we zijn al 5 jaar dicht, gewoon gesloten, en “waarschijnlijk” gaan we over 5 jaar weer open, want er zijn wat problemen met inspraak en poen........die troep die ze daar verkopen is..... NAAR!
def
-36-  def:
chic trouwens, zo'n kar bij HET RIJKSMUSEUJM
Lisa
-37-  Lisa:
Beste Amsterdammers,

Welke 5 zaken zijn de beste in de hoofdstad om uitgebreid te eten?
Adam Smid
-38-  Adam Smid:
Ohja, voor de nachtelijke honger: Shoarma Roz in de JP Heijestraat, tot heeel laat open en de salade die ze bij de falafel/shoarma doen is tenminste een beetje serieus, meeste shaormaboeren krijg je van die halfdode blaadjes.
engine 54
-39-  engine 54:
Gewoon een lekkere roti halen.
Zitten aardappelen,spercibonen en kip in, dus gezond.
En dat voor maar 5 eurootjes
RudiPensionado
-40-  RudiPensionado:
Biefstukje bij Loetje is al jaren een topper.
De Nachtbakmaniak
-41-  De Nachtbakmaniak:
De Nachtbakker
Ron
-42-  Ron:
Nachtbakker? Ja dat mag helemaal niet. Bakkerijen moeten hun deuren snachts gesloten houden. Voorschrift van vriendin Iping!
estherd
-43-  estherd:
@Ron: nou er zit er eentje op de Overtoom die is in het weekend lekker 's nachts open hoor! En bij ons bakkertje op de Bos en Lommerweg konden we gewoon aankloppen als we 's nachts van het stappen terugkwamen- dan kregen we de net gebakken broodjes zo aan de achterdeur mee.
engine 54
-44-  engine 54:
Bespeur ik hier iemand uit het land van Bartje met een piepklein beetje heimwee?
Daar hebben ze natuurlijk alleen maar bruine bonen!
estherd
-45-  estherd:
@engine: op culinair gebied heb ik zeker wel een beetje heimwee, hoor! Voor een goede Thai zit je al snel in Groningen, en verder is het hier Hollandse pot! Maar verder gelukkig geen centje pijn ;)
engine 54
-46-  engine 54:
Ik heb onlangs een groepje gehandicapten naar Echten in Drenthe gebracht. Daar is een bungalowpark met aangepaste huisjes.
Als je dan van de snelweg af bent en door de bossen en dorpjes rijdt, daalt de rust op je neer. Heerlijk.
Ik kan me voorstellen dat je het daar naar je zijn hebt.
Bovendien een goede omgeving om te schrijven!
Alleen een pizzaatje, babipangang of wat dan ook laten bezorgen na een drukke dag zit er denk ik niet in.
estherd
-47-  estherd:
@Engine: dat kan wel, vooral Chinees is hier ongekend populair (elk dorp, hoe klein ook, heeft een Chinees restaurant), maar daar ben ik nou niet zo dol op.
Ik woon overigens vlakbij Echten en ben er geregeld- de havezathe daar is prachtig (van Visio).
Maar dit is wel een beetje offtopic, geloof ik.
Jan Westerhof
-48-  Jan Westerhof:
Ik herken mezelf wel in het artikel, ik vind de geboden kwaliteit ook vaak onder de maat, of het wordt heel duur (en ook dan moet je maar afwachten of je wat behoorlijks krijgt).

Overigens ervaar ik het niet alleen in Amsterdam. Wij fietsen nogal veel in de omgeving, en de laatste tijd nemen we toch maar liever een picnick-kleed mee en plastic bestek, en laptop met UMTS-verbinding om de dichtsbijzijnde supermarkt (AH, maar C1000 of Plus zijn ook wel goed) op te sporen. Kan je tenminste iets smakelijks en gezonds verzamelen.

En je weet ook nog wat er in zit, tenminste veel beter dan in een restaurant. Ik vraag me in restaurants vaak af hoeveel vet, zout, smaakmakers en andere rommel ze in het eten stoppen om het pruimbaar te maken.

Leuk voorbeeld: laatst bezochten we de Maxis bij Muiden om boodschappen te doen. Je kunt daar ook eten, maar alleen bij de Hema en de Burger King. Dan heb ik toch echt liever een maaltijdsalade van AH, met een fles fruitsap en wat broodjes. Gewoon voor de deur van de winkel, op een bankje opgegeten. Overigens, de ervaring is wel dat je zo'n maaltijd maar net redt onder de EUR 8,-.
Misschien moet AH gewoon wat tafeltjes neerzetten.
Karel
-49-  Karel:
@Jan Westerhof, op de stoep opeten? Ben je dan ook zo een type wat ergens op terras koffie drinkt en eigen koekjes meeneemt. “Ons bin zunig en wantrouwend”
Marieke
-50-  Marieke:
Lekker, goedkoop en gezond eten voor minder dan 8 euro? De laatste keer dat ik in New York was (vorige week) is dat ook niet echt gelukt. Het is óf peperduur, of je kunt er niet zitten, of het is 'smothered in cheese'. Zeer gunstige uitzondering zijn de supermarkten van Whole Foods, in het bijzonder die op Columbus Circle, waar je van de maaltijd- en saladebar per gewicht kan scheppen en dan in de lounge kunt eten. Wel relatief onbetaalbaar trouwens, zelfs met de lage dollarkoers.

Amsterdam aanraders (voor normale eettijden) vind ik Soup & Zo in de Jodenbreestraat (ook smoothies, sapjes, salades). En in de Noordelijke Jordaan Small World Catering (alles vers: duur maar lekker), Toscane voor de el cheapo lekkere pasta (< 8 euro), Oranjerie voor de daghap (circa 8 euro), de visboer voor kibbeling of broodje haring. En de bakker/kaasboer naast Albert Heijn voor al dan niet ordinaire bolletjes en een paar plakken kaas.

@ Jan: Be careful what you wish for... De Maxis in Muiden is sinds twee weken (16 juli) een Albert Heijn XL. En die salades zijn echt ranzig, met al die mayonaise en pasta en maar een paar gram vlees of vis, of met alleen maar ijsbergsla, en opgeleukt met een smakeloos cherrytomaatje.
Arnoud de Jong
Marieke: Whole Foods is best wel duur ja. Maar ik heb het over dat concept, maar dan gerund door meestal Aziaten op een kleinere schaal. In New York was het soms even zoeken. Er zit een aardige in Fulton Street, en schuin tegenover het Flatiron Building. Naja. Zoek zelf :)

En verder thanks voor de tips, ik ga ze zeker checken. Is het voornamelijk de Haarlemmerstraat die je bedoelt?

Ik was het afgelopen weekend in Berlijn, en kreeg daar weer even bewezen dat ik gelijk had. Enorm chille wraps voor 2 euro om 3 uur 'snachts, lekkere hamburgers voor 3 euro, vage deegdingen met schapenkaas voor 2 euro als ontbijt.

Nu weet ik dat de prijzen daar anders zijn. Maar al komt er overal een euro bij, dan nog zou ik hier in Amsterdam het graag neertellen.
Mark
-52-  Mark:
Ik heb een kaart aangemaakt op Google Maps, daar kan iedereen zijn tentje aan toevoegen:

http://tinyurl.com/6b7gg2
Pieter
-53-  Pieter:
Grappig, MarcoArbouw heeft het over hele trendy zaken in de Haarlemmerstraat, Nel geeft daar (terecht overigens) een reactie op en nu somt Marieke ook een opsoming van een heleboel zaken in de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk (Dus niet de Jordaan) waar je voor allerlei prijzen formidabel kunt eten. Ik wil er nog entje aan toevoegen, namelijk Dulac waar je iderdaad Borek kunt eten. Heerlijk, vegetarisch en niet duur. Small World in de Binnen Oranjestraat is inderdaad fantastisch. Duur? Na 1 broodje eb je ruim voldoende. Kijk dat is een verschil met bijvoorbeeld de Mac's. Daar neem je een hamburger voor de tussendoor trek. Dus tja, wat is duur. Je kunt ook heerlijk belegde boterhammen halen bij het Vlaamsch Broodhuys, ja ook in de Haarlemmerstraat. Dus, Nel had en heeft gelijk, een fantastische straat met voor elk wat wils.
Jan Westerhof
-54-  Jan Westerhof:
Je kunt trouwens op iens.nl zoeken op Amsterdam en minder dan E 10,-.
Zie http://www.iens.nl/zoekEenR...

@Karel: nee, niet op de stoep, maar op een bankje. Het is niet perfect, maar je kan zitten en je hoeft niet naar de Burger King.
En nee: ik neem geen eigen koekjes mee... ik heb het student-zijn nooit echt verleerd, maar zo erg is het nou ook weer niet :-)
Madelein
-55-  Madelein:
Gelezen in de Spits vanochtend? Het centrum voor goede voeding wil een verbod van snackbars en verdere fastfood in de nabijheid van scholen. Kijk, dat vind ik nu eens een goed initiatief. Weg met al die vette happen, op naar goede voeding. Het vervelende vind ik dan weer wel dat dit een verbod wordt door de overheid. Ik zou zeggen stimuleer dit maar verplicht dit niet. Dat moeten de betreffende ondernemers zelf gaan inzien.
daniel
-56-  daniel:
culinair amsterdam is helemaal niet om te huilen. Er zijn zat restaurants waar je heerlijk kan eten. Ik at laatst bijvoorbeeld nog heerlijk bij De Kas in Watergraafsmeer. Alleen moet je dan niet, zoals Thijs Roes, voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Voor niets gaat de zon op, Thijs - voor goed eten zul je toch echt een beetje meer dan 8 euro op tafel moeten leggen.

Aan de andere kant: Roopram roti bij het oosterpark in de buurt, heeft voor 5 euro een heerlijke vegetarische roti. Groenten en aardappelen en peper - zo gezond als wat!
Harold
-57-  Harold:
Het is heel goed mogelijk om in Amsterdam heerlijk en verantwoord uit eten te gaan. Maar, zoals gezegd, niet voor 5 euro. Dat moeten Nederlanders ook eens afleren. Die gaan altijd voor goedkoop en dan ook lopen zeuren dat het niet fatsoenlijk genoeg is. Prima hoor, weg met al die goedkope toeristentroep en fastfoodrestaurant. Meer waardering voor het goede eten. Misschien ook eens wat meer waardering voor het prachtige vak van kok. Echte vakmensen moeten betaald worden. Daarnaast, laten we gewoon eens wat meer eten van het seizoen. Is nog eens goed voor het milieu ook. Vooral die kooktijdschriften eens achterwege laten Dan is gezond en een (h)eerlijke maaltijd ook bereikbaar voor mensen met een wat smallere beurs. Laat die snel klaar maaltijden maar in het schrap liggen. Hebben bakkers, slagers en groenteboeren ook weer recht van bestaan.
yanny scutt
-58-  yanny scutt:
Lieve Thijs er bestaan kookboeken voor studenten hoor!

Als je van een goede stamppot houdet beveel ik je onderstaande aan;

1 klein potje rode kool

1 klein zuur apppeltje (granny smith)

1 pond geschilde vastkokende aardappels

1 plak bloedworst (bij de slager want bij AH verkopen zij er drie tegelijk!)

Kook de aardappels en stamp die met de rode kool en de appel (die je tijdens het koken van de aardappel hebt geraspt) en eet dat op met de bloedworst -die je in een plukje boter op hoog vuur aan beide kanten bruin hebt gebakken- in de tijd dat de aardappels gaar werden en je het appeltje hebt geraspt- Eet smakelijk!
henk
-59-  henk:
om t amsterdams te zeggen. je bent koning pannekoek, thijs.

in amsterdam is ontzettend makkelijk voor minder dan 8 euro meer dan prima en gezond te eten. je moet gewoon je ogen openen. niet naar de commercie van de bagels en beans achtige zaken kijken, of naar de vette troep van de snackbar... ik eet altijd prima en goedkoop in de stad. in welke buurt ik ook ben

om een paar voorbeelden te noemen;

de maoz falafel tenten. uitstekende saladebar! vers, gezond en goedkoop

surinaamse tenten. de meesten zijn goedkoop en erg lekker. gezond ook. bij tjins vlakbij de albert cuyp krijg je voor 4.50¤ een heerlijke grote bak met naar keus rijst/bami met een vlees of groente gerecht naar keus.

kantjil bij het spui. redelijke indo voor nog redelijkere prijzen.

de lekkerste broodjes van de stad eet je bij broodje bert aan de singel (voor 4,50 de geniaalste blt die je ooit zult eten, johannes van dam: 8)..

ik kan eindeloos doorgaan

thijs je bent een dwaas, een pannenkoek, durf eens een zaakje binnen te stappen die niet een keten is en durf godverdomme eens ook nieuwe dingen te proberen. zo kom je er nooit.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.