Home > > Kerstgedachte

Kerstgedachte

Amsterdam- Het was een bewogen jaar in Amsterdam. Er bewoog van alles. Ondergronds, maar ook daarboven. 2008 zou nog wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als een belangrijk en mogelijk allesbepalend jaar voor de toekomst van de stad. Er werden plannen gepresenteerd die duidelijk maken hoe de beleidsmakers die toekomst zien: het woord highbrow dekt de lading redelijk. Sushi en 'verantwoord' vermaak, zoals dat ding van Damien Hirst, dat is toch wereldberoemd. Een flitsende, bruisende, business geörienteerde stad, kosmopolitisch van karakter. Ateliers op de Wallen. Rafelrandjes wegwerken. Gladstrijken die handel. Geen sex, drugs en rock 'n' roll meer in Amsterdam.

Het klinkt misschien raar, maar ik heb ontzettende heimwee gekregen naar de tijden van Paars, vermoedelijk omdat ik moeite heb met moraalpolitiek zoals die nu bedreven wordt. Toen werd Nederland gerund als een bedrijf, en verder zocht je het maar uit.
Gisteren hoorde ik iemand zeggen: 'We zitten bij de Veluwe in de tang.'

Maar is het wel zo eenvoudig? Of is dit alles een logisch gevolg van de veranderende tijden? Kan je blijven doen alsof je een heel klein Gallisch dorpje bent die nooit eens lekker mee wil doen met het Romeinse Rijk, of gaat het er in het echt heel anders aan toe? Misschien is Amsterdam klaar om van huid te wisselen, en ben ik de zeikerd.

Verandering gaat vaak gepaard met pijn en een hoop misbaar, je kan het mensen dan ook nauwelijks kwalijk nemen dat ze er over het algemeen panisch op reageren. Zoiets als ik ervaar, dus. Een voorbeeld: Ik ben geboren op de Wallen, dus vraag me niet wat ik van Lodewijk Asscher vind want ik schiet pardoes in een stuip. Ook niet echt gezond.

De stad Amsterdam is mijn grote liefde, en ik weet hoe dat gaat met relaties; niets blijft zoals het was. Misschien groeien we wel uit elkaar. En moet ik dat accepteren, uit liefde. Zij moet per slot van rekening ook verder met haar leven.

Dus als de Zuidas af is, zal ik glimlachen, als een heer, en zeggen: 'Het staat je prachtig, schat.'

Fijne Kerst, iedereen!

zeven reacties op "Kerstgedachte"

O. Schmidt
-1-  O. Schmidt:
Fijn stuk Jaro.
geert
-2-  geert:
Daar zijn altijd ouwe lullen die hun vrouw willen inruilen voor een jonger model.Blijf lojaal aan de ouwe stad ,die heeft een warmer hart.
Namens iedereen, bedankt voor de wensen.
Arnoud de Jong
Mooi stuk,Jaro! En jij ook een mooie kerst toegewenst!
ANila
-4-  ANila:
Dit stuk is ZO uit mijn hart gegrepen, bedankt voor het verwoorden van MIJN gevoel.
Goede Kerstdagen!
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Leuk stuk, jaro.

Het gaat maar door want ik heb gelezen dat er plannen zijn om het waterlooplein e.o weer in oude staat terug te brengen. Nu mag dat best alhoewel je daar de vele mensen die er woonden en werkten er niet mee terug hebt (de joden) en zonder hen lijkt het me nogal zouteloos.

Maar er leeft een ander volk die onze toekomst zijn, onze aandacht verdienen en in heel Mokum nergens meer normaal buiten kunnen spelen.

Dat kan wel ondergronds, onder her MR. Visserplein, in het voortreffelijke 'FUN TUN'!

Als de stads-planners daar maar afblijven met hun lange tengels!

Een fijn en gezond 2009! (-:
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
P.S Met dat andere volk bedoel ik natuurlijk onze kinderen en kleinkinderen!
John Zwart
-7-  John Zwart:
Alle verandering gaat een beetje van “au”.
Maar alles verandert toch, inclusief jezelf.
Soms ongemerkt, soms valt het opeens op.
En wat de wallen betreft, als je daar nog op zoek gaat zwarte riek vind je die ook niet meer.
Ook een goede jaarwisseling en prettig 2009 voor alle schrijvers, medelezers en commentatoren.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.