Home > > Minder tuin in tuinstad?

Minder tuin in tuinstad?

Foto: Arnoud de Jong
Nieuw-West - De vroegere tuinsteden Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer zijn sinds 1 mei samengesmolten tot het grote stadsdeel Nieuw-West.
Maar blijft Nieuw-West op termijn ook in voldoende mate een tuinstad?
Ik begon dit sterk te betwijfelen toen ik een kijkje nam bij de vernieuwbouw achterin Osdorp, aan de Pieter Calandlaan.
De eerste generatie woningen is en wordt daar na een halve eeuw vervangen door de tweede.
Eventjes waande ik mij in een nieuwere uitvoering van de Wibautstraat.

Het concept van de tuinstad vindt z'n oorsprong in het Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren, waarin werd gebouwd volgens het principe 'licht, lucht en ruimte'.
Op de bouwlokaties aan de Pieter Calandlaan lijkt dit principe voor een deel te zijn losgelaten.
Het schijnt ineens allemaal veel hoger en compacter te moeten.
Ik ben geen deskundige op het gebied van de stedelijke ontwikkeling, maar in mijn beleving staat de boel toch een stuk dichter op elkaar dan vroeger.
De nieuwe straten zijn er nogal doods en ongezellig.

Nieuwbouw in Osdorp


Natuurlijk is alles aan de Pieter Calandlaan nog steeds een stuk ruimer opgezet dan in bijvoorbeeld de Gerard Doustraat in de Pijp, maar de tuinsteden zijn nu juist door Van Eesteren bedacht om verbetering te brengen in dat soort armetierige woontoestanden.

We moeten we scherp blijven op de ontwikkelingen, vooral omdat de corporaties tegenwoordig geen woningbouwverenigingen meer zijn, maar projectontwikkelaars. Uit elke vierkante meter moet zoveel mogelijk opbrengst worden gehaald.

Wat vroeger park was, is nu volgebouwd. Wat vroeger blauwe lucht was, is nu een woontoren. Met de nieuwbouw is er veel minder 'tuinstad' voor teruggekomen.
Niettemin wil men bij het aanprijzen van de koopappartementen toch nog graag profiteren van het imago van de tuinstad.

Woningen aanprijzen


Hier ligt dus een schone taak voor het kersverse bestuur van Nieuw-West: het behoud van het ruime karakter van de tuinstad en het beperken van de verdichtingsbouw.

twaalf reacties op "Minder tuin in tuinstad?"

Maarten
-1-  Maarten:
Helemaal gelijk Arnoud. T doel is zoveel mogelijk euro's persen uit iedere m2. Valt me op dat ieder nieuwbouwblok tegenwoordig een vierkant blokkendoos is. Ook in IJburg. Ook aan de Westerdokskade. Lijkt t Oostblok wel. Vrolijk is anders.
JohnN
-2-  JohnN:
Het ziet er een beetje uit zoals ik me Almere Stedenwijk herinner, toen het pas gebouwd was, dat deel dat aan de nieuwe centrumzone grenst.
Het is wel de tijd Arnoud dat we de compactere stad moeten bouwen, anders zal het groen rond de stad moeten sneuvelen en daarna het groene hart van het land.. Alternatief is natuurlijk stoppen met kindjes maken, maar dan krijg ik gristenen en moslims eensgezind op mijn nek, dus die optie lijkt niet haalbaar.
Herbert
-3-  Herbert:
Arnoud.

Het is inderdaad de bedoeling dat er op sommige plekken verdichting komt. Dat is al jaren geleden vastgesteld. Dat zie je ook in Noord en Zuidoost.
Bart
-4-  Bart:
Als ik die foto goed bekijk, constateer ik dat ik daar niet dood gevonden wil worden, en dat wil wat zeggen: ik kom uit de Govert Flinckstraat...
JohnN
-5-  JohnN:
Even een beetje positief kijken dan:
een autovrije straat, beetje smaller dan anders, maar ja zonder blik toch juist weer ruim. En de eerste voorzichtige bloempotten zijn al verschenen. Als de tegellichters een jaartje bezig zijn geweest moet je eens kijken hoe anders dat wordt met stokrozen, klimrozen of clematis overal langs de gevels. Maar voor Bart niet goed genoeg natuurlijk, dus dan blijf je toch gewoon in de Govert Flinck?
Sanne
-6-  Sanne:
Het kan wellicht beter, maar het kan zeker een stuk beroerder!! En niet alleen in West..
Arnoud de Jong
Wat gold voor het artikel over een aan te leggen stadspark van enige weken geleden, geldt natuurlijk ook hier: Amsterdam groeit, qua bevolking, qua bedrijvigheid, qua toerisme en qua activiteiten. Maar het oppervlak groeit niet mee en we hebben maar drie dimensies te vergeven....
Dick
-8-  Dick:
precies suffie, maarja ... voor een aantal is het schijnbaar bezigheidstherapy om te zeuren en te klagen ... sommige zoeken tot ze er bij neervallen om ergens over te kunnen zeiken!!! Het is maar wat je wilt met je leven!
Bart
-9-  Bart:
@ JohnN: heeft niets te maken met “niet goed genoeg” (ben inmiddels verhuisd naar Lelystad, zoals je uit mijn eerdere berichten zou kunnen weten, en tot volle tevredenheid!). Het gaat om de wijze van bebouwen: het kan echt anders, ook met beperkte budgetten, en beperkte grond etc.
Dit is zo troosteloos, ik was er pas, maar vind dit een voorbeeld hoe het NIET moet!
Ook in beperkte ruimte (verdichting) is het mogelijk transparant te bouwen, zodat niet iedereen het gevoel van de 'benauwde binnenstad' gaat ervaren (in slechte zin bedoel ik) Het duurt nog minstens 40 jaar, voordat dit stukje wijk 'karakter' krijgt, en zelfs dat vraag ik mij werkelijk af.(zal dan wel weer gesloopt zijn!)
En: de Govert Flinckstraat is 1 van de meest 'overgewaardeerde' straten: smal, lawaaierig, vies, gehorig en nog veel meer. En toch betaalt de gemiddelde koper meer dan 230.000 ¤ voor een appartementje van matige kwaliteit, van gemiddeld 45 m2.
Vreemd , toch?
De discussie zou dus eigenlijk moeten gaan over waarom het niet mogelijk is in de 'tuinsteden'van Amsterdam een heel ander soort woningen te bouwen, die voldoen aan de wensen van bewoners, betaalbaar zijn en ook nog 'om aan te zien'. Dat is echt mogelijk, als je de ambtelijke bureacratie maar een soort 'swiffer' geeft, die het droge, vieze, stoffige denken opveegt...
(denk buiten de box!)
En : Clematis, Stokrozen en Blauwe regen in de Govert Flinck, waren zeker ook mijn werk!
Maar dat lost het probleem van “onnadenkend bouwen” echt niet op!
JohnN
-10-  JohnN:
@ Bart - Je kunt niet met de ogen van een bewoner van Lelystad naar een buitenwijk van Amsterdam kijken. Ik weet alles van Lelystad vanaf het ontstaan. Ruimte zat. Het werd opgezet als een Amerikaanse countrytown: brede vierkante segmenten gescheiden door brede dubbele verkeersaders, helemaal gericht op verplaatsing per auto, veel m2 rondom de woningen. Later werd ook gedacht aan fietsers, waarvoor een kostbaar netwerk van overbruggingen moest worden gebouwd (en waartegen minder fitte mensen en jonge kinderen maar met moeite tegenop stoempen). Dat is in een stad als Amsterdam niet na te volgen. In Lelystad trouwens ook niet, want daar is men er op de duur ook van teruggekomen.

Goed, kijken we dus weer naar Amsterdam. Daar zwelgt men niet in de ruimte, het is passen en meten. En eerlijk gezegd vind ik bebouwing in drie lagen, met hier en daar een accent met wat hogere elementen helemaal nog niet zo gek. En echt de aankleding die nog moet komen na de oplevering kan een wijk maken of breken. Ik ben een groot voorstander van geveltuintjes, beplante dakterrassen etc., maar dat ben jij ook begrijp ik. Ik heb zelden een nieuwbouw gezien waar ik meteen verliefd op werd als ik ernaar keek als de stratenmakers de dag tevoren hun klus pas hadden afgerond. Het loont de moeite met enige fantasie wat verder vooruit te kijken.
Er zijn wel heel andere projecten in Amsterdam die wel het etiket onnadenkend bouwen verdienen.
Meindert
-11-  Meindert:
Zolang woningcorporaties de dienst uitmaken zal er echt niet veel veranderen. Zij zijn gebaat met bouwen/slopen en verder niets. Het interesseert hun echt niet hoe een woonomgeving eruit zal gaan zien. Oh ja, in hun brochures en praatjes daar staat het wel, maar de praktijk is anders. Weg met de woningcorporaties, zijn alleen op maximale winst belust. Eigenlijk net zo erg als al die andere Vastgoedboeren!
Bart
-12-  Bart:
@JohnN: ik kijk nog steeds met de ogen van een geboren Amsterdammer! Ik weet na 25 jaar Govert Flinckstraat, wonen en werken in de stad, genoeg van de problematiek van Amsterdam, bagatelliseer dat dus niet!(ben 55, en woon pas 4 jaar buiten Amsterdam).
Het blijft armoede met die nieuwe wijken, er is gewoon onvoldoende over nagedacht!
Dat is wat ik probeer te benadrukken: corporaties zijn volstrekt niet bezig met wat bewoners willen, maar slechts met geld en profit..
En zelfs binnen beperkte ruimte kun je hele mooie dingen bouwen, mogelijk 20% duurder, maar 100% meer tijds- en milieu bestendig.
Als je wilt stuur ik je een paar voorbeelden uit Lelystad op: die zijn voor dezelfde kostprijs in Amsterdam te bouwen, als je uitgaat van 'erfpacht',
Dus ik blijf erbij, dat in Amsterdam vooral door corporaties nog steeds veel 'onnadenkend' gebouwd wordt...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.