Home > > Op vakantie in Amsterdam

Op vakantie in Amsterdam

Terrasje in de Raadhuisstraat - Foto: Arnoud de Jong

Waarom zou u gratis met een drankje in de hand op uw eigen balkon van de zon genieten wanneer u datzelfde voor 500 euro op een vreemd balkon in het buitenland kunt doen?

U wilt genieten van het echte vakantiegevoel? Wandel door de binnenstad van Amsterdam met een camera opzichtig om de nek en een portefeuille die duidelijk zichtbaar uit de kontzak steekt. Precies zoals u in het buitenland óók doet. Niet veel later kunt u op het politiebureau in uw beste Engels eisen dat de agent in kwestie van zijn (m/v) luie kont opstaat en de dief van uw zuurverdiende centjes gaat vangen. Vergeet niet u te ergeren aan het twee-vinger typsysteem waarmee het voor de verzekering benodigde proces verbaal wordt geproduceerd.

Het is koud en druilerig weer? Geen probleem! Ga naar een kroeg in de Jordaan waar oude afleveringen van GTST worden vertoond op televisie. Klaag dan met de andere Hollanders over dat ene afgekeurde doelpunt, het weer, buitenlanders en de prijs van bier. Zo lijkt het net of u in de lobby zit van een hotel in Benidorm!

Onze mooie hoofdstad zit vol leuke plekken: Escher ontmoet Islamitische kunst in Het Tropenmuseum bijvoorbeeld. Daar kunt u misschien nog wel een jaar of zo van genieten want het Tropenmuseum is cultuur en moet om die reden verdwijnen. Voetbal is natuurlijk óók cultuur maar omdat F-siders zelden naar een museum gaan mag voetbal blijven. En ach, dat nationale spelletje kost de Nederlandse belastingbetaler slechts een luizige 300 miljoen euro per jaar aan stadion onderhoud en beveiliging.

Wat ons als burger alleen indirect geld kost is een bezoekje aan het Westerpark, het Vondelpark of bijvoorbeeld het Allendepark. Ook leuk - en vooral hip - zijn Blijburg en Strand West. Neem dan wel zelf drinken mee want voor de prijs van één blikje cola heeft u in de supermarkt drie liter koolzuurhoudende frisdrank. Gratis is ook het kijken naar mensen. Zelf sta ik graag bij een stoplicht te bedenken waar al die leuke fietssters heen gaan en waar ze vandaan komen. Hoewel het lijkt alsof ik op het groene licht sta te wachten doe ik weinig anders dan kijken. Ik noem dat: 'Watching the buns go by.'

Loop een middag rond in De Amsterdamse Poort om u tijdelijk in Suriname te wanen of stap in tram 13, doe de ogen dicht, luister naar de gesprekken en snuif de uitheemse geuren op om uzelf wijs te maken dat u in Turkije op vakantie bent.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat vakantie vooral wordt gevierd in hoofd en hart en uw problemen heus wel blijven bestaan, zelfs al ligt u op een strand in Griekenland.


tien reacties op "Op vakantie in Amsterdam"

Olga de la Fontaine
Geweldige column, heer Weijnschenk!
Terrence
-2-  Terrence:
Dank u, edele Vrouwe!
JC
-3-  JC:
Heerlijk om zo Amsterdam beschreven te zien, ik hou van de parodie over het vakantiegevoel. Complimenten.
Terrence
-4-  Terrence:
Dank je, JC! Altijd fijn om een compliment te ontvangen van Johan Cruijff...;-)
Suffie
-5-  Suffie:
Mocht je in Amsterdam wonen, pak dan vooral de auto en rij naar Almere. Pak vervolgens je koffer in, rij met de trein naar het Centraal, zoek een hotelletje op in de omgeving van de Beursstraat en waan jezelf voor een heel weekend toerist in je eigen stad. Succes verzekerd!
Suffie
-6-  Suffie:
Okay, misschien kun je die koffer beter ingepakt meenemen....
Rob
-7-  Rob:
Soms ga ik gewoon een kop koffie drinken op het Centraal Station. Rustig om mij heen kijkend verbaas ik mij dan om al het gejacht en gesjouw om mij heen. In bijna een halfuur fiets ik daar naar toe. Op de terug weg ben ik altijd blij dat ik gewoon in mijn eigen bed kan slapen.

Prachtig verhaal ook uit mijn hart geschreven!

Vrolijke vakantiegroet,
JohnN
-8-  JohnN:
Terrasje gepakt bij Muziekgebouw aan het IJ, waande me ook even op vakantie met al die vreemde talen om mij heen, en dan de heerlijke gedachte dat je niet mee hoeft met dat Costa cruise schip dat zich klaar maakte voor vertrek.. Overigens de beste plekken tijdens deze kleine hittegolf: terrassen aan het IJ Piet Heinkade en Eye Museum, lekker windje. Wie doet je wat!
Martine
-9-  Martine:
Varen met het bootje van vrienden door de Amsterdamse grachten geeft je het gevoel toerist in eigen stad te zijn; een aanrader!
Terrence
-10-  Terrence:
En dan is er de aloude en redelijk goedkope favoriet: ga naar het Leidseplein, neem de eerstvolgende bus of tram en stap uit op een plek die je niet bekend voorkomt!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.