Home > > Alles Mag in Amsterdam!

Alles Mag in Amsterdam!

Filmrubriek

Alles Mag

De elfjarige Tygo (Lars Jennissen) houdt voor zijn nieuwe klas een spreekbeurt over carnaval. Hij wacht gespannen af tot een van zijn klasgenoten de laatste paar zinnen van zijn spreekbeurt over Ramadan en het suikerfeest heeft uitgesproken. Een opvallende keus, omdat het suikerfeest het einde van een periode van vasten inluidt en carnaval juist de vooravond van een periode van vasten is. Als de leraar (Bert Hana in een van zijn karakteristieke rollen) hem naar voren roept, doet Tygo zijn brassbandpak aan en pakt zijn trommel. Hij demonstreert zijn slagwerkkunsten en begint zijn verhaal.

Tygo vertelt in zijn spreekbeurt over zijn hartenwens om bij de majorettes te mogen en demonstreert zijn klas enkele trucs met een baton. Zijn spreekbeurt omvat echter veel meer dan dit alleen...

Tygo is onlangs vanuit Sint-Oedenrode, een klein dorp in Noord-Brabant, naar Amsterdam verhuisd. Aanleiding hiervoor was de scheiding van zijn Brabantse vader (Patrick Stoof) en Amsterdamse moeder (Ricky Koole), die elkaar tijdens carnaval hebben ontmoet. Hoewel het devies luidt dat tijdens het carnavalsfeest alles mag, verbiedt de vader van Tygo hem dat hij bij de majorettes mag. Dit terwijl de beste man zelf wel alles doet waar hij zin in heeft, tot het moment dat Tygo de stekker er uit trekt... De wens van Tygo om bij de majorettes te willen
heeft alles te maken met zijn liefde voor Lara (Indy Aponno), het meisje van zijn dromen. De spreekbeurt verandert gradueel van toon en Tygo wint langzaam maar zeker het respect van zijn medeleerlingen af, louter en alleen door zichzelf te blijven en zijn persoonlijke verhaal te vertellen

Een vreemde eend in de bijt
Zelfs in multicultureel Amsterdam is het klaarblijkelijk soms toch nog wennen aan iemand uit een ander deel van Nederland... Een jongetje uit een dorp wordt in de grote stad in het diepe gegooid. Het contrast tussen enerzijds de eigenaardige en timide Tygo en anderzijds zijn brutale en straatwijze Amsterdamse klasgenoten wordt snel duidelijk. Door middel van flashbacks wordt zowel de spreekbeurt als het persoonlijke en aandoenlijke verhaal van Tygo voor de toeschouwer verbeeld. Uiteindelijk leidt zijn persoonlijke verhaal tot inzicht en begrip van zijn klasgenoten. Zelfs zijn meest brutale klasgenoot Adil (Younes Adda), die hem eerst uitschold voor 'homo' vanwege zijn eigenaardige outfit, is omgedraaid als een blad aan een boom. Hij heeft respect gekregen voor Tygo en helpt hem.

Alles Mag

Regisseur Steven Wouterlood (*1984) heeft inmiddels vijf films op zijn naam staan waarin een centrale rol voor het kind en zijn belevingswereld is weggelegd. Ik vroeg hem of er naast Sint-Oedenrode, bewust voor de stad Amsterdam is gekozen als filmlocatie en naar het idee om juist een Brabants jongetje 'de vreemdeling' te laten zijn in een grote stad:

“Er zijn meerdere redenen waarom we voor Amsterdam kozen. Amsterdam is een stad vol uiteenlopende nationaliteiten. Net nog, las ik dat we de stad zijn met wel 178 nationaliteiten. Voor het project Nu of Nooit waar Alles Mag onder valt moest het gaan om een multicultureel verhaal. Wij vonden het interessant om, in plaats van bijvoorbeeld een Marokkaans of Turks jongetje, juist te kiezen voor een Brabantse hoofdpersoon. Met zijn 'gekke' Brabantse accent, tradities en eigenaardigheden die mensen in de Randstad niet goed kennen, is hij in deze Amsterdamse klas de vreemde eend in de bijt. De minderheid. Op deze manier draaien we het multiculturele aspect dus eigenlijk om. Daarnaast vond ik het grote contrast tussen een klein dorp als Sint-Oedenrode en een wereldstad als Amsterdam een interessant gegeven. Tygo wordt in het diepe gegooid en moet zijn best doen om te overleven in deze nieuwe leefomgeving, ver weg van zijn veilige geboortedorp.”

De opnames vonden plaats in mei 2013. Er werd op locaties in zowel Amsterdam als in Sint- Oedenrode gedraaid. De locatie waar de scènes in het klaslokaal zijn geschoten was basisschool De Hoepel, gelegen aan de Tweede Jan van der Heijdenstraat, in Amsterdam. Voor de scènes in Sint-Oedenrode zijn we met de hele crew daarnaartoe afgereisd. Aldaar werd de Eerschotsestraat afgezet en met enorme carnavalswagens, acteurs en figuranten een heuse carnavalsoptocht nagebootst. Héél even was het carnaval en mocht alles, het was fantastisch. Het is een passende keuze geweest om Alles Mag een open einde te geven. Zo zet de film ook na de aftiteling aan tot nadenken en houdt de toeschouwer in zijn greep.

Alles Mag gooide internationaal hoge ogen en won verschillende prijzen waaronder:
Beste Film op het International Short Film Festival in Oberhausen, de Jury Award voor Beste Korte Film op het Toronto International Film Festival (TIFF) Kids en de Children Jury Award voor beste korte film op het Kinder International Film Festival in Tokio (waar de film tijdens de première op bijzonder vermakelijke wijze live in het Japans werd nagesynchroniseerd).

Alles Mag draait op 1 oktober om 16:15 in het Louis Hartlooper Complex tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.
De film is online te bekijken.

Alles Mag (2014) Speelduur: 22 min. Regie: Steven Wouterlood.
Scenario: Maarten van Voornveld, Steven Wouterlood, Chiel van der Wolf.
Productie: Piet-Harm Sterk, Joram Willink (BIND Film, voorheen Stetz Film).
Camera: Joost Rietdijk.
Met: Lars Jennissen, Indy Aponno, Patrick Stoof, Ricky Koole, Rosa Reuten, Bart de Rijk en Bert Hana.
Alles Mag werd gemaakt in het kader van het project Nu of Nooit! van het Mediafonds (een regeling voor de ontwikkeling en realisering van cultureel divers jeugddrama).

Foto: Ivo de Bruijn


Een reactie op "Alles Mag in Amsterdam!"

Suffie
-1-  Suffie:
Briljant concept, nu eens niet de standaard allochtoon als uniek specimen, maar iemand uit onze eigen achtertuin. Geeft een heel andere relativering...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.