Home > > The Fault in our Stars

The Fault in our Stars

Filmrubriek over films met een relatie tot Amsterdam

The Fault in our Stars

The Fault in Our Stars (Een weeffout in onze sterren) is de verfilming van de bestseller van John Green en vertelt het tragische verhaal van twee tieners met kanker die verliefd worden.

De zeventienjarige Hazel (Shailene Woodley) neemt geen blad voor de mond als het op haar toestand aankomt. De schildklierkanker is uitgezaaid naar haar longen en iedere dag wacht ze tot het noodlot wreed toeslaat. Zoals ze haar conditie zelf verwoordt: “Off course my lungs still suck at being lungs, but theoretically they can continue to suck like this for, I don’t know, a while maybe”. Om te kunnen ademen dient ze constant vergezeld te zijn van een zuurstoftank die ze achter zich aansleept in een trolly.

Met één been in het graf
Tijdens een bezoek aan een praatgroep ontmoet ze Augustus ‘Gus’ Waters (Ansel Elgort). Hij lijdt een vorm van botkanker en heeft een prothese aan zijn rechter onderbeen. Ondanks dat Gus met een been in het graf staat, doet hij er naar eigen zeggen alles aan om na zijn dood niet in de vergetelheid te geraken. Dit is zijn grootste angst.

Hazel vertelt Gus over haar favoriete boek wat ze keer op keer leest: An Imperial Affliction. Het boek is geschreven door Amerikaans auteur Peter van Houten (een fictief persoon gespeeld door acteur Willem Dafoe), die in Amsterdam een kluizenaarsbestaan leidt. Het boek intrigeert Hazel, omdat de auteur in haar ogen als enige lijkt te begrijpen hoe het is om te sterven, zonder dat hij zelf is doodgegaan. Omdat het boek midden in een zin eindigt is haar hartenwens om erachter te komen hoe het verhaal afloopt. Gus laat haar wens in vervulling gaan en ze reizen samen af naar Amsterdam om hem te ontmoeten.

Amsterdam is niet de enige link met Nederland in de film. De favoriete basketbalspeler van Gus is Nederlander Rik Smits, voormalig speler van de Indiana Pacers. En als inleiding op hun reis naar Amsterdam brengen Hazel en Gus in Indianapolis een romantisch bezoek aan Funky Bones. Dit is een kunstwerk van Joep van Lieshout (*1963) bestaande uit tweeëntwintig witte bankjes in de vorm van menselijke botten die samen een enorm 'skelet' vormen. “How cool is this? They’re using a skeleton as a playground.” Een typische uitspraak voor Gus die illustreert hoe speels hij met een serieuze kwestie de dood omgaat.

Liefde in Amsterdam
Russel Shorto noemde Amsterdam in zijn boek de meest vrijzinnige stad. Het lijkt een plek waar alles kan en mag. Zo ook in The Fault in Our Stars wordt Amsterdam verbeeld als een plek waar alles lijkt te kunnen. Het is een plek waar dromen bedrog blijken, maar ook waar ze werkelijkheid worden.
Enerzijds is Amsterdam de plek waar Hazel en Gus de harde waarheid ontdekken over de auteur van haar favoriete boek. Anderzijds is Amsterdam in de film gelukkig ook een plek waar dromen werkelijkheid worden en Gus zijn oprechte liefde aan Hazel verklaard. Opvallend genoeg krijgt krijgt Ansel het eerste kleine kusje van Hazel op weg naar Amsterdam, net na het moment dat de vliegtuigwielen zich van Amerikaanse grond lichten.

Fault in our Stars: zuurstoftank van Hazel - Foto: Tomas Dulfer

Inmiddels een beroemde movieprop: de zuurstoftank van Hazel.
Foto: Tomas A. Dulfer.

De ontmoeting met de sterren
Zondag 13 oktober 2013 was de dag voorafgaand aan drie intensieve draaidagen in Amsterdam. De Amerikaanse cast en crew van The Fault in Our Stars ontmoette voor het eerst de Nederlandse filmcrew. Ook mij werd gevraagd om bij de productie te assisteren. Wat mij van meet af aan opviel was de buitengewoon eerbiedige manier waarop ik bij eerste ontmoeting met de Amerikaanse crew werd begroet en op voorhand werd bedankt voor mijn komst en inzet. Dat was de omgekeerde wereld! Crewleden die het aanzien genoten waarvan ik eerlijk gezegd toch enigszins klamme handen kreeg, bedankten mij dat ik hen wilde helpen bij het maken van hun film... Onder meer regisseur Josh Boone, schrijver John Green, producent Isaac Klausner, veteraan-in-opnameleiding HH Cooper en last but not least actrice Shailene Woodley en acteur Ansel Elgort. De volgende draaidag stond ik bij het ontbijt, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, voor Ansel en Shailene sapjes te persen en te praten over hun eerste indruk van Amsterdam. Ansel vertelde me over zijn verslaving aan onze Nederlandse stroopwafels. Hij had hier in zijn trailer inmiddels een hele voorraad van.

Het verdwenen bankje
Maandag 14 oktober was het dan zo ver, de eerste opnamedag. “Quiet please! Alright! Rolling! And……..ACTION!” Dit schreeuwde opnameleider HH Cooper keer op keer over de Amsterdamse straten en grachten. Even was Hollywood in Amsterdam, het voelde magisch…
Die eerste dag werd achtereenvolgens de beroemde scène op 'het verdwenen bankje' aan de Leidsegracht, de boottocht door de grachten en het bezoek aan het (fictieve) restaurant Oranjee gedraaid. Op de set vroeg ik John Green, de auteur van het boek, waarom hij het restaurant Oranjee had genoemd. Hij vertelde me dat het eigenlijk een vergissing was die hij heeft gelaten voor wat het was, hij bedoelde eigenlijk Oranje!

Het fameuze bankje in The Fault in our Stars

Voor de auteur en cast was buitensporig veel belangstelling van fans. Er werd meteen rondgetwitterd waar de crew in Amsterdam werd gespot en het duurde geen moment of de gillende tienermeisjes kwamen in hordes aangerend. Ze waren tijdens de gehele draaiperiode niet van John Green en Ansel Elgort af te slaan. Om de fans tevreden te houden vroeg ik de auteur en cast tussen de takes door of ze tijd hadden voor een fotomoment. Ze sloegen het geen moment af en zoals een echte 'nerdfighter' betaamd kwam John Green telkens weer met een lichte bloos op zijn gezicht naar de menigte fans toegelopen en stond ze te woord.

Anne Frank Huis
De volgende dag filmden we de scène bij het huis van auteur Peter van Houten, gelegen aan de Vondelstraat 162. Tussen de takes door raakte ik in gesprek met regisseur Josh Boone en auteur John Green over hoe Lidewij (Lotte Verbeek), de assistent van Van Houten, de naam van 'Het Anne Frank Huis' zou moeten uitspreken in het Engels. “What is it: Anne Frank House, or Anne Frank’s House or Anne’s House at Frank’s?”, vroeg John Green mij grappend. Waarop ik hem zei: “It was in fact Anne Frank’s actual house, but the museum they will visit is called The Anne Frank House”, zo zit het uiteindelijk zonder enige nasynchronisatie in de film.

Het Anne Frank Huis was de locatie van de laatste draaidag. We kregen toestemming om enkel en alleen in de hal en een klein deel van het museum te filmen. In het Achterhuis zelf mocht niet worden gedraaid, dit werd speciaal voor de film minutieus nagebouwd in de Verenigde Staten.

Het Achterhuis
In de film zien we Hazel, Gus en Lideweij de steile trap opklimmen naar het achterhuis. De stem van een jonge vrouw is hoorbaar die passages reciteert uit het boek van Anne Frank: “We’re much to young to deal with these problems.” en “At such moments I can’t think about the misery, but about the beauty that still remains. Try to recapture the hapiness. Think of all the beauty around you, and be happy.” Hazel en Gus begrijpen de boodschap direct en op dat moment kussen ze elkaar voor het eerst. De brug tussen de overlevingsdrang van Anne Frank en Hazel en Gus is geslagen. Ook zij had geen keus: leven en geluk werden haar ontnomen door een factor die buiten haar macht lag.

The Fault in our Stars deed mij sterk denken aan de film My Girl (1991), in mijn optiek de droevigste (coming-of-age) film die ooit is gemaakt. Het centrale thema van beide films komt overeen: ons lot staat in onze sterren geschreven, daar kan zelfs de sterkste liefdesband niets aan veranderen...

The Fault in Our Stars is vanaf 5 November in Nederland verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.

The Fault in Our Stars (VS: Josh Boone, 2014)
Speelduur: 126 min. Regie: Josh Boone. Met: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Laura Dern, Sam Trammell, Lotte Verbeek, Nat Wolff en Willem Dafoe.


Een reactie op "The Fault in our Stars"

Beth
-1-  Beth:
Great article! I loved this movie and it's really great to hear about behind-the-scenes filming, and what it was like for the cast and crew working in Amsterdam! (I loved hearing about how Ansel Elgort was addicted to Stroopwafels. I'm obsessed with those little treats!)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.