Home > > Ocean's Twelve (2004)

Ocean's Twelve (2004)

Filmrubriek over films met een relatie tot Amsterdam

Ocean's Twelve

In Ocean’s Twelve besluit het team van Danny Ocean om de 160 miljoen dollar die ze in Ocean’s Eleven uit de kluis van casino-baas Terry Benedict (Andy Garcia) stalen, aan hem terug te betalen. Benedict is er achter wie hem bestolen heeft en, in een uiterst vermakelijke openingssequentie, brengt hij de 'elf van Ocean' één voor één een bezoek. Ze hebben bijna allemaal hun buit op geheel eigen wijze over de balk hebben gesmeten en worden na hun ontmaskering gezocht in de VS, dus voor nieuwe klussen wijken ze uit naar achtereenvolgens Amsterdam en Rome.

Hun eerste opdracht in Amsterdam is het stelen van een uiterst kostbaar VOC-aandeel, in handen van een mysterieuze kluizenaar genaamd Van der Woude (een kleine rol voor Jeroen Krabbé). Een andere meesterdief genaamd Francois "Night Fox" Toulour (Vincent Cassel) is hen echter voor geweest. Omdat hij de beste in zijn vak wil zijn en blijven nodigt hij het team van Danny Ocean uit voor een wedstrijd. Hij stelt hen voor om tegelijkertijd het prestigieuze Imperial Coronation Egg van Fabergé te stelen uit een museum in Rome.

Ocean's Twelve

Een exercitie in coolness
Ocean’s Eleven uit 2001 blonk uit door een combinatie van perfecte elementen. Dat geldt voor zowel de regie van Steven Soderbergh, als voor de fenomenale filmmuziek van David Holmes en het gelikte script van Ted Griffin, dat overloopt van memorabele dialogen. Het is de combinatie van deze perfecte elementen die uiteindelijk zorgde voor het succes van de film. Bovendien trok het grote sterren aan die mee wilden doen aan het project. In de gelijknamige film uit 1960, stal The Rat Pack van de jaren `60 van de vorige eeuw de show. Deze werd geleid door sterren als Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr., Peter Lawford en Joey Bishop. Nu is het de beurt aan Brad Pitt, George Clooney en Elliott Gould en Carl Reiner, de oude rotten uit het vak.

Hoewel de film geen remake was, maar louter dezelfde naam draagt, is een opvallende overeenkomst tussen de twee films dat beide films de ijdelheid van de betrokkenen niet bepaald onderbelicht laten. Ook in Ocean’s Twelve luidt de insteek wederom: the cooler the better, ook al ondermijnt dit de inhoud en de logica van de plot op sommige momenten enigszins.

Het Amsterdam uit de Gouden eeuw
De film lijkt de nadruk te leggen op een belangrijk deel van de historie van Amsterdam. Allereerst door te kiezen voor het typisch Nederlandse VOC-aandeel als MacGuffin (een term die Hitchcock verzon om het element/object aan te duiden dat de plot in gang zet, maar waar aan het eind van de film niet verder op wordt ingegaan). Daarnaast zijn een aantal van de locaties gekozen in en rond historische 17e en 18e eeuwse gebouwen in het centrum van Amsterdam, al werd om praktisch redenen ook uitgeweken naar Haarlem. Wat Amsterdam en de VOC direct verbindt is dat het grootste van de zes kantoren van de VOC, de zogenaamde 'Kamer van Amsterdam', was gevestigd in het Oost-Indisch Huis aan de Oude Hoogstraat 24, te Amsterdam.

Amsterdams strijdtoneel
5 Mei 2004 startten de opnames van Ocean’s Twelve in Amsterdam. Hele straten werden voor de opnames afgezet. De eerste scène die in Amsterdam werd gedraaid is die waarin het team van Danny (allen gehuld in tenue van voetbalclub Arsenal) arriveert bij het Pulitzer Hotel. In de film is de hoofdentree van het hotel niet gelegen aan de Prinsengracht, maar aan Keizersgracht 238. Nu is hier het restaurant van het Hotel gevestigd. Er lijkt voor dit hotel gekozen vanwege de klassieke elementen in zowel het interieur als het exterieur. De grachtenpanden waarin het hotel is gevestigd werden in de 17e en 18e eeuw gebouwd. Het zijn deze locaties die het historische karakter van de stad Amsterdam in de scènes tot uiting brengt.

Raadselachtig of gewoon stoned?
Het gedoogbeleid van Amsterdam op het vlak van softdrugs heeft een wereldwijde reputatie. Dus, geheelonthouder of niet: bij een bezoek aan Amsterdam hoort een bezoek aan de coffeeshop!
Dat vonden ook de makers van Ocean’s Twelve. Op woensdag 19 mei vonden de opnames plaats van de scène waar Danny (Clooney), Rusty (Pitt) en Linus (Matt Damon) hun eerste afspraak hebben met enigmatische opdrachtgever Matsui (Robbie Coltrane) in coffeeshop De Dampkring aan de Handboogstraat 29. Zowel het interieur als het exterieur van de dampkring heeft een uitgesproken vormgeving. Het lijkt alsof de vormgever zelf aan de hallucinerende middelen zat tijdens het ontwerp. De façade bestaat voornamelijk uit hout en glas en het interieur bestaat uit wand- en plafondbeschilderingen en pilaren in vreemde sculpturen. De scène opent met een shot van het drietal Clooney, Damon en Pitt die vanuit de richting van het Koningsplein richting De Dampkring lopen, tot in de verste verte omringt door figuranten. De voordeur van de coffeeshop gaat zwaar open en het valt ook Clooney zichtbaar zwaar om deze te openen.

Ocean's Twelve

Amsterdam Centraal? Helaas!
Een tegenvaller voor Amsterdam is dat de scène die zich in de film afspeelt op het perron van Amsterdam CS, in werkelijkheid werd gedraaid op perron 3 van Station Haarlem NS. Dit kwam omdat naast het feit dat het Amsterdam CS werd verbouwd ten tijde van de opnames in mei 2004, het ontwerp van het perron in Haarlem meer uitgesproken is. De wachtkamers op dit perron zijn vormgegeven in de Art nouveau-stijl uit eind 19e begin 20e eeuw. Op de achtergrond in de scène is op de stationsbordjes wel 'Amsterdam centraal' te lezen. Op vrijdag 14 mei 2004 werd vanaf half tien `s ochtends tot tien uur `s avonds het gehele perron 3 en een deel van het station afgesloten voor het publiek. Er werd speciaal voor die scene een Thalys naar station Haarlem gereden, die tijdens het transport een van de electriciteitsleidingen boven het spoor had beschadigd en voor nog meer vertraging zorgde.

'Brug 222'
Rusty Ryan (Pitt) komt op een lumineus idee voor de inbraak in het huis van Van der Woude (Jeroen Krabbé), tijdens een wandeling met Danny Ocean over wipbrug 222. Dit rijksmonument, in de volksmond ook wel de 'Aluminiumbrug' of de 'Doelenbrug', werd in 1896 gebouwd en verbindt de Staalstraat met de Kloveniersburgwal.

Krabbé in de Gouden Bocht
Het personage Van der Woude woont in de film aan Herengracht 497, waar het Kattenkabinet gevestigd zit. Vanaf de overkant van de gracht, op het dak van Herengracht 476, zien we Basher (Don Cheadle), een van de elf leden van Oceans team, zijn woning in de gaten houden. Op de achtergrond van dit shot is een deel van de Gouden Bocht mooi zichtbaar.
Het doel van de diefstal van Van der Woude (Krabbé) was 'het oudste aandeel ter wereld van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) uit 1606'. Een saillant detail is dat dit inmiddels niet langer het oudste aandeel is en dat dit document begin jaren '80 van de vorige eeuw daadwerkelijk uit het gemeentearchief is gestolen.

Tenslotte zit er nog een korte sequentie in de film die is gefilmd op de begraafplaats van Herdenkingspark Westgaarde, gelegen aan de Ookmeerweg 273. Rusty Ryan (Brad Pitt) bespied hier Interpol-detective Isabel Lahiri (Catherine Zeta-Jones), die een begrafenis bijwoont. De scenes die zich in het hoofdkwartier van Interpol afspelen werden in werkelijkheid gedraaid in het stadhuis van de gemeente Den Haag gelegen aan het Spui. Dit gebouw met bijnaam Het IJspaleis werd ontworpen door Amerikaans architect Richard Meier, die bekend staat om het gebruik van de kleur wit in zijn ontwerpen.

Dreamteam Soderbergh & Clooney
Steven Soderbergh (*1963) debuteerde in 1989 met het geniale Sex, Lies and Videotape. Hij schreef de film in slechts acht dagen tijd en won op het Cannes Film Festival de meest prestigieuze prijs: de Palme d'Or.

Een van de stijlkenmerken die Soderbergh onderscheidt in Hollywood is dat hij tot op heden van achttien van zijn films zelf de cinematografie heeft gedaan. Hij gebruikt hiervoor als pseudoniem Peter Andrews, naar de naam van zijn vader Peter Andrew Soderbergh. Ook de montage van maar liefst twaalf van zijn films was van eigen hand. Hiervoor gebruikte hij doorgaans het pseudoniem Mary Ann Bernard, de naam van zijn moeder.

Samen met George Clooney, waarmee hij voor het eerste werkte in Out of Sight (1998), zette hij productiehuis Section Eight op. Het doel: het zo goedkoop mogelijk maken van onafhankelijke socio-politieke films, afgewisseld met commerciële kaskrakers. Dit was bijna zeven jaar lang een groot succes. Ze produceerden samen vijfentwintig films waaronder de succesvolle trilogie Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve en Ocean’s Thirteen en films met kwaliteitsfilms met socio-politieke onderwerpen die zeer de moeite waard zijn om te zien zoals: Confessions of a Dangerous Mind (2002), Good Night, and Good Luc. (2005), Bubble (2005), Syriana (2005) en Michael Clayton (2007).

Ocean's Twelve (2004)
Regie: Steven Soderbergh. Met: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Catherine Zeta-Jones, Andy Garcia, Julia Roberts, Don Cheadle, Casey Affleck, Scott Caan, Vincent Cassel, Elliott Gould, Carl Reiner. 125 min.


Reageer op "Ocean's Twelve (2004)"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.