Home > > Fotoboek: Amsterdam by Night

Fotoboek: Amsterdam by Night

Amsterdam by Night - Wino WijnenAmsterdam by Night - In gesprek met wetenschapper & fotograaf Wino Wijnen over zijn nieuwe fotoboek.

Overdag is hij wetenschapper, ’s nachts fotograaf: Wino Wijnen (*1982) is geboren en getogen in Wijlre, het dorp in Zuid-Limburg waar Brand bier wordt gebrouwen. Hij is opgeleid als wetenschapper in de moleculaire biologie. Door zijn promotieonderzoek naar hartfalen, dat binnenkort zal worden afgerond, is hij in 2008 bij het AMC in Amsterdam terechtgekomen. Zijn hobby fotografie leverde hem een baantje als concertfotograaf op voor 3 voor 12 (multimediaal platform van de VPRO). Na afloop van de concerten die hij hiervoor bijwoonde, fietste hij met zijn camera-apparatuur terug naar huis door nachtelijk Amsterdam. Dit zorgde ervoor dat hij met andere ogen naar Amsterdam ging kijken. ’s Nachts was de drukke wereldstad veranderd in een stilleven. Hij besloot dit beeld van Amsterdam vast te leggen in foto’s. Zijn boek Amsterdam by Night is hiervan het resultaat en het is vanaf 3 december in gelimiteerde oplage verkrijgbaar bij de betere boekhandel.

Amsterdam by Night is zijn tweede boek, in 2013 maakte hij een fotoboek over zijn geboortedorp getiteld Wielder by Night. Toen ik hem vroeg wanneer hij voor het eerst op het idee kwam om twee boeken met ditzelfde thema te maken, ging hij terug naar een ervaring op zeer jonge leeftijd. Wino zat achterop de fiets van zijn moeder toen zij zag dat het gebouw van haar oude basisschool werd afgebroken. Dit is naar zijn zeggen de eerste ervaring die heeft geleid tot zijn interesse in het vastleggen van de veranderende omgeving.

Eenzaamheid en de verlaten stad
Wat Wino mist in zijn carrière als wetenschapper, lijkt hij gevonden te hebben in zijn werk als fotograaf.
"Anders dan in de wetenschap is bij fotografie en het maken van een boek de onderwerpkeuze vrij en is het project op een gegeven moment afgerond. Zelfs als je in de wetenschap vragen beantwoord hebt, komen er steeds weer nieuwe vragen in je op."
Er lijkt in zijn bezigheden als wetenschapper en nachtfotograaf een zekere eenzaamheid te domineren die zeer zeker ook in zijn foto’s van nachtelijk Amsterdam tot uiting komt. Op de foto’s in het boek is namelijk geen mens te zien. Het water ligt stil, als ware het een spiegel. Als ik hem vraag waarom alle foto’s dit hebben blijkt dit iets te zijn dat aanvankelijk niet met opzet was bedoeld: "Amsterdam is een hele grote en drukke wereldstad. Iets dat ik nu juist interessant vond, als je zoals ik uit een dorp in Zuid-Limburg komt. Tot ik ging beseffen dat Amsterdam eigenlijk helemaal niet zo groot is in vergelijking met andere wereldsteden. Deze kleinheid kom je alleen ’s nachts tegen. Op deze momenten is er geen mens te bekennen, dit zijn de schaarse momenten die het dorpse karakter van Amsterdam blootleggen."

Geldgebrek en de grachtengordel
Zijn foto’s fungeren als 'kapstok' om de geschiedenis van Amsterdam te vertellen. Naast de meer dan 100 foto’s schrijft hij in zijn boek over de geschiedenis van de stad. Van Amsterdam als kleine nederzetting aan de Amstel, via de hoogtijdagen van de Gouden Eeuw, tot de moderne wereldstad die zij nu is. De geschiedenis onderschrijft volgens Wino het dorpse karakter van Amsterdam:
"Ook de geschiedenis wijst uit dat Amsterdam is uitgegroeid van een dorp tot een stad. Door een samenkomst van omstandigheden. Amsterdam is de hoofdstad, maar provinciehoofdstad is Haarlem. Hoe kwam het nu dat Amsterdam de hoofdstad is geworden? In de Franse tijd heeft Lodewijk Napoleon Bonaparte zijn intrek genomen in het toenmalige stadhuis van Amsterdam. Toen de Fransen verdreven werden, was het stadhuis als paleis ingericht. Het Nederlands koninklijk huis zag dit wel zitten. Het gerucht gaat dat het uiteindelijk op een 'deal' aankwam waarin Amsterdam hoofdstad werd en het koningshuis het paleis mocht houden. Amsterdam verkeerde mede door de zwakke economie in financiële nood, welke de gehele 19e eeuw heeft aangehouden. Er was geen geld om de grachten te verbouwen. Dit heeft ertoe geleidt dat de Amsterdamse grachtengordel behouden is gebleven, want in de tijd dat Londen en Parijs grote boulevards gingen aanleggen”, was Amsterdam zo goed als bankroet. Ze hadden het geld niet om de grachten te dempen. Zo is de schoonheid van het Venetië van het Noorden eigenlijk door geldgebrek behouden gebleven."

Amsterdam by Night

Héél veel geduld
Zijn fotoboek Amsterdam by Night is geheel in eigen beheer uitgegeven. Hij heeft ook op dit voor hem nieuwe traject een wetenschappelijke kijk: "Je leert van je ervaringen, komt tot serendipiteit, maar het project is op een gegeven moment afgerond. "Op de cover van het boek schittert een van de mooiste foto’s van dit project: die van de Oude Kerk in Amsterdam. De foto is in het holst van de nacht, tegen de vroege ochtend, gemaakt. Mede door de langere sluitertijd die hij voor zijn foto’s gebruikt, vergt het maken van een foto veel geduld en duurt het soms een uur tot anderhalf uur voordat het er naar zijn wens op staat. Als het lukt is het resultaat adembenemend. Wanneer het ’s nachts bladstil is en er geen boten over de grachten varen, ligt het water zo stil dat het een spiegel van de stad wordt.
Tijdens ons gesprek vroeg ik hem naar het meest frustrerende moment tijdens het maken van de talloze foto’s: "Dit was tijdens het maken van foto’s van de Zuiderkerk. Vanaf de Groenburgwal zocht ik naar een mooie compositie en wachtte al een lange tijd op het fotomoment. De mensen waren weg, het water lag stil en…WOEM toen kwam er een enorme boot voorbij. Voordat het water dan weer plat is en het fotomoment daar is ben je zo maar weer weer enkele uren verder."

Amsterdam by Night biedt voor zowel Amsterdammers als niet-Amsterdammers een nieuwe kijk op de stad. In het voorwoord van zijn boek schrijft Eberhard van der Laan, Burgemeester van Amsterdam: "De uiterlijke schoonheid van onze stad is prachtig in beeld gebracht. Amsterdam by Night biedt een nadere kennismaking met de stad, zowel voor nieuwkomers als rasechte Amsterdammers.”

Wino Wijnen - Amsterdam by Night, hardcover, 152 p., 245(B) x 294(L) mm, meer dan 100 foto’s van nachtelijk Amsterdam. Prijs: 35,- euro. In eigen beheer uitgegeven en in beperkte oplage beschikbaar.


drie reacties op "Fotoboek: Amsterdam by Night"

Wino Wijnen
Bij deze nogmaals bedankt voor dit leuke eerste interview over Amsterdam by Night en mijn complimenten voor deze mooie website! Meer informatie over het project is te vinden op http://www.amsterdambynight.net en op de facebook pagina (www.facebook.com/amsterdambynight.net).

Groetjes,

Wino
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Wino: Geen dank, dit mooie boek is de aandacht ten volle waard.
Wino Wijnen
Beste Arnoud, dank je voor je mooie woorden over het boek. Via deze weg zou ik iedereen ook graag uit willen nodigen voor de boekpresentatie en tentoonstelling die op 2 december vanaf 19:30 gehouden wordt in de Schreierstoren. Als je kunt ben je van harte welkom!
Meer informatie is te vinden op http://www.amsterdambynight.net en de facebookpagina (www.facebook.com/amsterdambynight.net).
Groetjes,
Wino

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.