Home > > Rivierstaete: van Apenrots tot Aquarium

Rivierstaete: van Apenrots tot Aquarium

Rivierstaete tijdens verbouwing en winter - Foto: Johanna Haagsman

Rivierstaete wordt verbouwd. En hoe! De karakteristieke witte betegeling – 6 miljoen tegels waren op de betonplaten aangebracht – maakt plaats voor een transparant gebouw dat niet onderdoet voor een aquarium, als we de lokkende renderings op de website mogen geloven. En dat mogen we: op dit moment worden de grote ramen geplaatst.

De eerste keer dat ik onder het logge gebouw door liep, langs de kleine overdekte rotonde de Trompenburgstraat in, gaf me een goed gevoel. Ik was al jaren op zoek naar een woning in Amsterdam via woningruil, en die dag ging ik kijken bij het huis waar ik nu 6 jaar woon. Sindsdien intrigeert dit gebouw, dat door architect Maaskant in 1973 werd opgeleverd, en dat door de grootte en vorm de bijnaam Apenrots kreeg.

Rivierstaete

[Artist impression Rivierstaete. Klik voor vergroting]

Als het donker was, en stil op straat, was de onderdoorgang wel eens wat minder aangenaam, en liep ik liever een stukje om langs de overkant. De witte tegels waren inmiddels ook niet meer zo wit, en de laatste jaren werd op een geveldoek aangegeven hoe er ontzettend veel vierkante meters leeg stonden. In die zin zal het vast logisch zijn om het gebouw te renoveren. Ik vraag me wel af, of het niet weer de zoveelste immense lichtbak gaat worden. Gelukkig woon ik er niet recht tegenover. Maar misschien wordt het juist een leuke, levendige plek – er komt een terras – waar het prettiger toeven is dan voorheen. 

Ik had graag eens door het oude gebouw willen zwerven, maar dat is er helaas nooit van gekomen. De laatste mogelijkheid, door de herontwikkelaars ons omwonenden geboden voorafgaand aan de herbouw, kon ik niet. Ik heb wel eens van buitenaf naar binnen gefotografeerd, op een vroege zondagochtend, en foto's van de buitenkant heb ik erg veel: in de mist, met zonnig weer, de rotonde, het beeld van André Volten... en nu dan van de herbouw. 

De herontwikkelaars doen er vooralsnog alles aan om de omwonenden op de hoogte en te vriend te houden: zo is er een website (waar overigens niet het laatste nieuws op staat...), we krijgen af en toe nieuws in de brievenbus, en met kerst konden we een gratis kerstboom ophalen, én kregen we allemaal een IKEA bon ter waarde van € 25. 

Binnenkort is er weer een bijeenkomst gepland, op de bouwplaats deze keer, met een hapje en een drankje. Gaat ondergetekende net die avond weer naar een concert in OT301... 

In 2018 gaat het gebouw heropend worden. Ondanks een zekere weemoed, ben ik wel benieuwd. Impressies van hoe het moet of gaat worden, vindt u op de website van Rivierstaete.


drie reacties op "Rivierstaete: van Apenrots tot Aquarium"

Bram
-1-  Bram:
Dit heb ik altijd een van de lelijkste gebouwen van de stad gevonden, maar ik heb de link aangeklikt want was wel nieuwsgierig naar hoe het er uit ga zien. En wat ik zag is een mooi gebouw, zoveel mooier dan die witte tegels dat ik zeker die kant weer eens uit ga om het te aanschouwen. En als ik er dan toch ben, het huis met de kabouters op de Ceintuurbaan met een bezoek vereren. Kan ik geen genoeg van krijgen zo mooi. In de jaren 60 toen die apenrots er nog niet was waren er nog power boat races (3 uur van Amsterdam) in de Amstel, waar ik dan ook te vinden was. Na de nodige ongelukken en klachten van de woonboot bewoners is deze race verplaatst naar het IJ, Wie weet dit nog?
JohnN
-2-  JohnN:
Ook ik heb de bouw van dit kantoorcomplex nog meegemaakt. Mijn eerste indruk was dat het, gezien de afmetingen, veel te dicht op de Amsteldijk werd neergezet, het leek wel alsof het de doorgang wilde versperren. Maar gelukkig werd het niet grijs maar wit en de bevolking verzon al snel de koosnaam ''apenrots'', dan kun je er vrede mee hebben. Het vervangen van tegelgevels door spiegelglas is bij sommige projecten geen gelukkige beslissing gebleken. Soms kunnen omwonenden en passerend verkeer enorme hinder krijgen bij een bepaalde zonnestand. In Utrecht Croezelaan zijn nabij de Jaarbeurs zijn de glazen torens op veel bezwaren van omwonenden uitgedraaid. Ik mag hopen dat het ''plan renovatie apenrots'' goed voorbereid is op dit aspect.
Johanna
-3-  Johanna:
@JohnN
Daar ben ik ook wel benieuwd naar, naar het spiegelende glas. Het lijkt nu, alsof er een speciaal soort glas gebruikt is, ziet er zwarter uit dan normaal (maar misschien lijkt dat maar zo). We zullen het zien.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.