Home > > Draaiorgel op de Westerstraat

Draaiorgel op de Westerstraat

Draaiorgel op de Westerstraat

zeven reacties op "Draaiorgel op de Westerstraat"

Bram
-1-  Bram:
Ik hou er van, doet mij denken aan vroeger. Toch wel een orgel van Perlee neem ik aan:http://www.gperlee.com/perlee.html En hier nog een toetje:
https://www.youtube.com/watch?v=bovJYFum..
JohnN
-2-  JohnN:
Die ZAZA zie ik liever Bram, nog op origineel onderstel en hand getrokken, dat is toch mooier dan een omgebouwde boottrailer met trekhaakkoppeling.
Peter Eijking
Helaas heren, het was een draaiorgel van Ruud Brienen uit Alkmaar. Ik weet niet of ik van deze een video hebm in ieder geval wel van de Kaaspoorter van hem: http://www.youtube.com/watch?v=GP24y08YE..
JohnN
-4-  JohnN:
Helaas Peter, ook die Kaaspoorter kan me niet echt enthousiast maken. Hij klinkt soms echt vals (vooral het eerste nummer op het filmpje) en zijn generatortje maakt zoveel herrie dat het de muziek bijna overstemt. Ach, die ouwe tijd van de orgeldraaiers met spierballen...
Bram
-5-  Bram:
@JohnN: De ZAZA vind ik dus ook mooier alle orgels van Perlee eigenlijk, maar Peter neemt een foto zowat bij Perlee voor de deur maar waarschijnlijk wist hij dit niet. Daar verwees ik naar met de eerste link: http://www.gperlee.com/ Maar hoe leuk en mooi ik die orgels ook vind ben ik, op het moment dat de echte orgeldraaier stopte ben ik gestopt met geld doneren in het mansbakje.
Arnoud Hugo
Ik ben geen draaiorgeldeskundige (goed scrabble woord) zoals jullie, maar zou het misschien kunnen zijn dat die Kaaspoorter gewoon te snel draait en daardoor vals klinkt? Ik kan me namelijk nauwelijks voorstellen dat een orgeldraaier dat wiel handmatig zo snel rond kan krijgen (maar misschien zat er toen een groter wiel op). Overigens zitten er al sinds het begin van de jaren zeventig motortjes op die dingen. Ik denk dat het gewoon niet te doen is om de hele dag handmatig te draaien.
Bram
-7-  Bram:
@Arnoud: Ook ik ben geen deskundige maar vind de Kaaspoorter ook niet geweldig klinken, hoe dat komt dat laat ik dus aan een echte deskundige over. Het motortje om het geheel van A naar B te brengen kan ik mij wel in vinden, maar voor het nostalgische plaatje want dat is het hoort er wel een orgeldraaier bij. Voor dat het motortje erop zat deden ze niet anders dan met de hand draaien, wisselend met de linker en rechterarm. Wel waren er altijd 2 ervaren draaiers en 1 jongere om het te leren bij het orgel, en die wisselden elkaar af, en hoe beter de leerling werd hoe langer hij mocht draaien. Dus de hele dag handmatig draaien zal het probleem niet zijn, het is eerder dat er niet genoeg liefhebbers zijn om dit te doen, en de Arbowet zal het niet toestaan denk ik.
Maar iets heel anders, op dit draadje gaat het ook vaak over de wantoestanden in het verkeer en dat er weinig tot niets aan gedaan word, dan heb ik hier nog een leuk filmpje hoe de politie dit vroeger aanpakte. https://www.youtube.com/watch?v=rMZAHK9H..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.