Home > > Burgemeester Amstelveen te snel naar ziekenhuis

Burgemeester Amstelveen te snel naar ziekenhuis

Mirjam van 't Veld (CDA) - Foto: Wikipedia

Amstelveen kreeg drie jaar geleden een nieuwe burgemeester, mevrouw Mirjam van ’t Veld (CDA). Zij was de opvolger van Jan van Zanen (VVD), tegenwoordig burgemeester van Utrecht.
Nog voordat de burgers goed en wel aan haar gewend waren, deelde ze doodleuk mee dat ze alweer gaat vertrekken. Ze kon een fijner baantje krijgen als voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis Gelderse Vallei. Of, zoals ze het zelf uiteraard formuleert: ‘De tijd was rijp om mij te richten op een nieuwe fase in mijn bestuurlijke loopbaan.’ 
Dit staat ook bekend als job-hoppen.

In Amstelveen is men kennelijk te beschaafd om al te veel kritische geluiden te laten horen naar aanleiding van dit snelle vertrek. Over het algemeen vond men haar ‘fijn en betrokken mens’ en vindt men het ‘jammer’ dat ze al zo gauw weer weg gaat. Maar uiteraard wenst men haar ‘het allerbeste in haar nieuwe functie’.

Succes zal ze nodig hebben, want het ziekenhuis Gelderse Vallei verkeerde in een diep dal. In een heuse bestuurlijke crisis. Ruzie in de tent. Als gevolg daarvan is het ziekenhuis door de Inspectie tijdelijk onder verscherpt toezicht geplaatst. Toch een mooie nieuwe uitdaging voor Mirjam. Een opsteker daarentegen is, dat het een stuk meer verdient dan het armzalige burgemeesterssalaris van rond de 150.000 euro. Voorzitters van een Raad van Bestuur van een ziekenhuis cashen makkelijk minstens een ton meer.

Is er nu niemand in Amstelveen die dit eigenlijk een beetje onfatsoenlijk vindt van mevrouw Van ’t Veld? Een burgemeester wordt benoemd voor een termijn van 6 jaar. Om dan na de helft van zo’n periode weg te gaan is op z’n minst nogal respectloos naar het ambt en naar de gemeente die je verlaat. Hoog tijd voor een gekozen burgemeester, dat blijkt wel weer.


negen reacties op "Burgemeester Amstelveen te snel naar ziekenhuis"

Bram
-1-  Bram:
Deze vrouw zou respect verdienen als ze voor 40K minder elders zou gaan werken maar wel gelukkig is met wat ze doet, nu is het gewoon graaien.
Ben Hoogenstein
-2-  Ben Hoogenstein:
Misschien is het beter zo. Wij hebben Amstelveen na 36 jaar, wonen en werken moeten verlaten. Door de gemeente is als tegemoetkoming een omgevingsvergunning verstrekt aan een buurman, die conflicten heeft met alles en iedereen. Bedreigen, intimideren, belagen, stalken enz. Is zijn handelsmerk. Ook de gemeente en onlangs de burgemeester zelf heeft hij belaagd. Daarna kon plotseling wel een heleboel. Bij ons mocht handhaving niet meer optreden ivm persoonlijke veiligheid. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En het ambt van burgemeester houdt meer dan zalvende praatjes en lintjes doorknippen. Ik hoop op een nieuwe burgemeester die van aanpakken weet en niet met zich laat sollen.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Graaien/job-hoppen/zakkenvullen is iets van alle tijden en sinds het begin van de kredietcrisis zo'n 10 jaar gelden een hot item in Nederland, maar puntje bij paaltje is er nog maar weinig gebeurd om het tegen te gaan. Het graaien gaat door, ondanks twee PvdA-ministers van Financiën in de drie kabinetten die er vanaf het begin van de genoemde crisis geweest zijn. En Rutte, die lacht wat af: "het gaat goed met Nederland!"
JohnN
-4-  JohnN:
Hoe zou het eigenlijk met onze burgemeester gaan? Hij mocht zich in januari al terugtrekken voor de resterende tijd, maar hij verkoos te blijven! Nog steeds op zijn post begrijp ik.
Die Amstelveense mevrouw, ach de meeste zijn zo, ze zitten op de ladder te kijken naar de volgende treden. De eerste burgemeester van Almere was er ook voortijdig vandoor.
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
https://www.vpro.nl/programmas/zomergast..

Vanavond maar even kijken, John.
Zijn ziekte zal ongetwijfeld ook onderwerp van gesprek zijn.
JohnN
-6-  JohnN:
Ja ik hoorde de aankondiging ook op de radio, Milena. Was het al van plan, maar de aflevering is vast al enkele weken geleden opgenomen. Je merkt de verschillen tussen mensen als ze terminaal ziek zin. Sommigen willen niets liever dan snel de ogen sluiten, anderen willen sterven in het harnas.
RogieR
-7-  RogieR:
[Hoog tijd voor een gekozen burgemeester, dat blijkt wel weer.]

Want? Gekozen Burgemeesters vertrekken nooit tussentijds? Die kun je aan hun bureau vastketenen?
Arnoud
-8-  Arnoud:
@Rogier: Fijn dat je meediscussieert, maar het licht hatelijke toontje mag wat mij betreft iets minder. Het viel me vooral op bij je reacties op Reinder. Wiens naam overigens vaak wordt geschreven als Reindert, vandaar die nadrukkelijke R op het eind.
Nu on topic: of gekozen burgemeesters tussentijds vertrekken weten wij nog niet, want ze bestaan hier nog niet. Je zou in de wet kunnen regelen dat ze alleen weg mogen om zwaarwegende redenen: gezondheid, pensioen, zieke partner e.d. En dus vind ik het hoog tijd dat we dit op die manier gaan regelen. Scheelt in elk geval bestuurlijke baantjesjagers.
Jeroen Mirck
@Arnoud:

1. Je hebt gelijk: deze mevrouw vertrekt veel te snel.

2. Rogier heeft gelijk dat dit totaal niets te maken heeft met het al dan niet kiezen van een burgemeester. In je reactie wil je ineens de wet op dit punt aanpassen, maar A) dat gaat in tegen de regels van vrij arbeidsverkeer en B) als het al kon, dan kon het ook bij niet-gekozen burgemeesters. Kortom: de slotzin van je blog is een conclusie die de rest van je verhaal niet dekt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.