Home > > Vogelvrij

Vogelvrij

Campagne Nee tegen Straatintimidatie Gemeente Amsterdam

‘Dikke tieten.” De man op het bankje keek me aan alsof hij me gedag zei, en omdat ik een beetje doof ben (op rechts, hij zat links) zei ik al ‘hoi’ voor ik goed en wel besefte wat hij echt zei.  

Aan de hand van deze informatie zou je kunnen denken dat ik zeer luchtig gekleed was van boven, maar dat viel reuze mee. Ik droeg een zwart T-shirt, met daarop in gotische witte letters – o, ironie, verlaat mij nimmer nie! – de bandnaam ‘Emptiness’. Nou is mijn beha zeker niet leeg, maar een handzame C-cup beschouw ik niet persé als dik. Waarschijnlijk was hij niet veel gewend, en had de vrouw van de man in kwestie verlepte theezakjes hangen. Als hij sowieso nog een vrouw had; ik betwijfel het.

Arme hoofdredactie. Ik zou al weken een stuk schrijven, en ik wilde het graag hebben over straatintimidatie. Maar het lukt maar niet. Het komt te dichtbij. De anekdote hierboven is leuk, je denkt: die man is duidelijk niet goed snik, laat ’t zitten. En dat is wat ik doe: ik laat het voor wat het is, en loop door. En dat is wat ik heel vaak doe: mond houden, doorlopen. 

In Amsterdam is een verbod op straatintimidatie opgenomen in de APV. Vanaf deze zomer wordt er gewaarschuwd, vanaf 2018 gaat er ook beboet worden. Eventuele rechtszaken hiertegen worden  gezien als testcases, in 2019 wordt alles geëvalueerd. Ondertussen is de gemeente een campagne begonnen, en wordt er ook voorlichting op scholen gegeven. Cijfers kun je daar lezen, hier wil ik jullie even laten meegenieten van wat ik zoal de laatste tijd mocht aanhoren,  op straat, in publieke gelegenheden, zelfs op mijn werk…. De meeste opmerkingen vond ik erg onprettig, zelfs als het sort of positief bedoeld was. Ik begrijp niet waarom mensen hun mond niet kunnen houden, waarom ze denken dat ze alles maar moeten kunnen zeggen. Ik heb het idee dat het de laatste jaren erger is geworden. En om het even te benoemen: deze opmerkingen krijg ik van alle kleuren, rangen, standen, leeftijd, aantrekkelijkheid, gezindtes, seksuele voorkeuren, identiteiten, afkomsten. 

In willekeurige volgorde:

Mooie benen!
Lekker wijf. 
Lekker lijf. 
Mooi wijf.
Kijk dan, achter je, mooie vrouw! Man, die is veel te oud! Nou en, die kunnen toch ook mooi zijn?
Hee Bob (Rob, Peter, Klaas, Willem etc), niks voor jou?
Zelfs met een zak over d’r kop hang ik ‘m er nog niet in.
Hee kijk daar nou Hollands glorie! 
Vet haar…
Te oud man. Ja maar wel damn sexy.
Heb je zin in m’n frikanDEL? (de laatste lettergreep in mijn gezicht geschreeuwd)
Hoerrr! 
Heeeeeeeej hallooooooooooooo schatje!
Hee schatje ik duik er zo nog even in kom je naast me liggen? (geroepen door een man in witte badjas die op een balkon stond te roken…. ’s Ochtends om freaking half 6). 
[In mijn oor gesist:] Je ziet er niet uit!
WOW!  
Ze is vies man ik zeg je! (straattaalskills van het neefje van mijn buren).
Hee kijk, daar loopt Betty Boop.
Wat ben je lelijk, wat ben je lelijk (collega die een liedje zingt).
Halloooo! (als ik niets terugzeg: Lelijk kutwijf met je zure kop).
Hee babe! 
Ouwe hoer!
Wat was dat!? (twee winkeldames terwijl ik de deur uitliep)
Wow, kijk dan, die heeft sexappeal. 
Hee kijk, een neukerdje! (donker, stil op straat, drie mannen die me aanstaren)
Kijk, wat een leukerdje! (twee mannen in pak).
Een man in de metro die naar me stond te staren, en daarna me probeerde te bepiemelen. 
Een andere man in de metro die me strak aankeek, toen ik terugkeek zette hij zijn spiegelende zonnebril op, bleef kijken, en liet me er niet door toen ik er uit wilde.
En weer een ander die zijn benen steeds wijder deed, en met zijn been tegen het mijne bewoog.
Ze lijkt soms net op een mongool (hard gelach van aantal collegae).
Heks!
Wat een ouwe kop!
Hee babe! Wooowie, je ziet er goed uit!
Sexy, zag je dat? Wie? Die vrouw met die zwarte broek. O niks gezien (twee meiden). 
YES, ze komt hier zitten! Ze is wel mooi he. (en verder hardop besproken door twee vrouwen in de metro, maar ik heb mijn muziek maar harder gezet en ze boos aangekeken toen ze uitstapten).
Hey you! Do you want my baby? (vanuit een langzaam rijdende auto vol mannen)
O sorry! (met doordringende blik, een man die al een tijdje naar me stond te kijken in een club en toen opeens keihard tegen me opliep).
Proest! moet je die broek zien! (andere vrouw:) Nou, staat haar best goed!
(twee monteurs op mijn werk) Lekkere wijven hier. En dat voor een bieb! (ze lachten er niet bij).

Nog een laatste anekdote dan, vers van de pers, vanochtend op mijn werk. Ik werk in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, in een gebouw met andere instellingen, het loopt allemaal wat in elkaar over. In de foyer van de buren, waar ik langsliep in mijn pauze, zaten twee -naar mijn idee- hoogopgeleide, nette dames, ik zag ze naar me kijken. Toen ik weer langskwam op de terugweg, hoorde ik ze over me praten:
”Kijk, daar heb je d’r weer”. 
“Wie?”
“Die met dat hardrockshirt.”
“Dat die hier werkt….”

Ik stel voor: houd voortaan gewoon je bek. 
En google eerst even als je niet weet waar je het over hebt. Het was geen hardrockshirt.


Een reactie op "Vogelvrij"

EdwinS
-1-  EdwinS:
Wat een treurnis. Fijne collega's ook...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.