Charles Breijer, fotograaf in bezettingstijd, overleden

Definitieve afsluiting Jodenbuurt bij de Waag, Nieuwmarkt, Amsterdam (1942)

De gisteren op 96-jarige leeftijd overleden Charles Breijer kwam uit Den Haag, maar een belangrijk deel van zijn werk als fotograaf schoot hij in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van de groep De Ondergedoken Camera, die het leven onder Duitse bezetting vastlegde. Hij was een van de weinigen die het afsluiten van de Joodse wijk in Amsterdam fotografeerde, maar ook het gewapend verzet en beelden van gevangen NSB'ers maken deel uit van zijn werk. Fascinerende foto's, die een nu onvoorstelbaar Amsterdam laten zien.

Stop subsidies aan Gaypride

Rijk, roze en gesubsideerd

Homo’s verdienen méér dan hetero’s. Roze jongens pakken gemiddeld 12% meer salaris dan jongens die op meisjes vallen, en meisjes die met meisjes vrijen harken 15% meer binnen dan dames die coïtaal geluk beleven met mannen. Waarom krijgt de Gay-Pride eigenlijk staatsteun? Dit is spekken van een roze lobbymachine en vooral van de Amsterdamse GayVD, beweert Mark Koster. 'Stop ermee.'

10 miljoen, moeten we dat doen?

Evelien van Roemburg - gemeenteraadslid GroenLinks

Evelien van Roemburg is gemeenteraadslid voor GroenLinks. Op haar weblog schreef ze over hoe het is om als fractielid gebonden te zijn aan een coalitieakkoord. Hoewel de omstandigheden zijn veranderd, blijven die afspraken staan. Wil één partij iets veranderen, dan wil een andere daar iets voor terug. Tijd voor discussie over 'oude' bezuinigingsafspraken:

Het grachtengordelfestival

Grachtenfestival

In augustus vinden er twee belangrijke muziekevenmenten plaats: het Grachtenfestival en het Loveland-festival.
Elk met een eigen publiek uiteraard. Maar wel opvallend dat de elite binnen de grachtengordel blijft en dat Nieuw-West elk jaar met oordopjes mag gaan zitten.

Brood kan niet dood

Afgelopen maandag was ik op de opening van de expositie behorende bij de TV-serie Lola zoekt Brood.
Er schijnen wat valse werken te hangen maar ik zag het verschil niet.
Gezellig was het in ieder geval wel.

Onverdoofd genieten van Tsjaikovski

In het kader van het Holland Festival bezochten honderden mensen op 23 juni de jaarlijkse opera in het Oosterpark. Op het programma: Tsjaikovski en Jevgeni Onjegin. Het was prachtig.

Finalisten Amsterdamse Straatkunstprijs

Helaas, de Grote Beer van Nieuw-West is niet doorgedrongen tot de finale van de Amsterdamse Straatkunstprijs . Er bevinden zich zeker een paar verrassingen onder de negen finalisten . De organisatie spreekt over “een verrassend veelzijdige selectie van zowel beroemde...

Mijmeren in Transvaal

Op zaterdag 25 september werd de samenvoeging van Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg in mei van dit jaar cultureel ingezegend met een heuse bruiloft. Een Indische prinses en een zeerover kwamen, vanuit respectievelijk de Indische buurt en de Transvaalbuurt, in een kleurige en swingende...

Grachtengordel Amsterdam officieel werelderfgoed

Rond half drie vannacht was het dan eindelijk zover: de 17e-eeuwse grachtengordel van Amsterdam werd officieel uitgeroepen tot werelderfgoed. Daarmee is de grachtengordel de negende toevoeging aan de werelderfgoedlijst in Nederland, naast ondermeer het Rietveld Schröderhuis, de Stelling van Amsterdam, Schokland, de Beemster en de Waddenzee.