Plastic soep

Foto: Arnoud de Jong

Soms word je op vakantie geconfronteerd met dingen waar je eigenlijk liever niet over nadenkt. Dat gebeurde ons op Terschelling. Onze gids van de dag ervoor had het gehad over 'plastic soep', over de eilanden van drijvend plastic op plekken waar zeestromingen bij elkaar komen.

De volgende dag gingen we lopend over het strand langs de stuifdijk naar het Amelander gat. Op de terugweg voelde ik me geroepen om de blisterverpakking (combinatie van aluminiumfolie en plastic) van een pakje kauwgom op te rapen. Omdat ik geen zin had die in mijn hand te dragen,  vroeg ik mijn Lief of hij nog een plastic zakje had.
Tja, en als je dan toch al een zakje hebt, dan ga je toch nog maar wat rotzooi rapen…

Grofvuil

Foto: Laura Bras

Waarom de kringloopwinkel inschakelen als hetzelfde principe ook goed kan werken rondom de ophaalplek voor het grofvuil? Laura Bras probeerde het met haar geliefde rode bank, die zij van harte een tweede thuis gunde.
Het viel tegen...

Het cynisme over de luchtkwaliteit

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik klaagde in het Parool over eenzijdige berichtgeving in die krant. Het stadsdeel zou een clubhuis hebben getorpedeerd. Op zichzelf lijkt mij dat groot nieuws, maar volgens mevrouw Elatik lag de kwestie veel genuanceerder. Hockeyclub Athena in Oost...

Mijn broeikasgas

Ben ik mij wel bewust genoeg van mijn eigen CO2-uitstoot? Dat zijn zo van die levensvragen die mij wel eens overvallen, meestal wanneer ik nietsvermoedend op de wc zit. Een bezigheid die op zichzelf ook niet geheel klimaatneutraal zal zijn, want methaan is ook een broeikasgas.

GroenLinks: Milieubelasting op terrasverwarming

Vandaag vond ik in onze mailbox een persbericht van de GroenLinks-fractie in Stadsdeel Centrum. De fractie dient vandaag een Raadsinitiatief in om milieubelasting te heffen op terrasverwarming.

Minder kinderen voor milieu

Heb ik mij net een antieke kolengestookte 26-cylinder Fiat Topolino (of zoiets, ik kan de naam niet goed meer lezen) uit 1936 aangeschaft, mag ik er straks niet meer de mee de binnenstad in! Bijna het hele gebied binnen de ringweg wordt milieuzone en daarin zijn dergelijke auto's verboden. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar waarom nu alleen weer binnen de ring? Waarom niet meteen de hele stad?

Vuurwerkverbod is zo gek nog niet

Het voorstel dat het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte eind vorig jaar deed om het afsteken van vuurwerk door particulieren tijdens de jaarwisseling te verbieden, werd min of meer weggehoond door zijn raadscollega's. Met de gevolgen van het vuurwerk vers in het geheugen lijkt de achterban van die politici inmiddels veel positiever over een verbod. 

Moet het licht uit?

"Dit is de waanzin ten top. Wat wil die deelraad? Dat er straks helemaal geen toerist meer naar Amsterdam komt?" Zo reageerde de eigenaar van een souvenirshop op het voorstel van GroenLinks de lichtvervuiling in het centrum terug te dringen. Ook in reacties op Amsterdam Centraal...

Klimaatbosjes of echte actie?

Een bedrijventerrein als groene long van de stad. Dat klinkt als een contradictio in terminis; een schijnbare tegenstelling. Bedrijven staan toch symbool voor vervuiling, samen met vliegtuigen en Hummers? Het zou zo het nieuwe verkooppraatje van de Kamer van Koophandel kunnen zijn om de...