De bomen krijgen de schuld

Kruising Jan van Galenstraat - Willem de Zwijgerlaan

Als peutertje dacht ik dat het waaide doordat de bomen hun takken bewogen. Ditzelfde magisch denken zie je ook terug bij een onderzoek van GGD en RIVM in de Jan van Galenstraat met de conclusie: bomen bij drukke weg houden lucht vies.
Ik ga hierbij af op een bericht in het Parool.
Het onderzoek wijst uit dat bomen langs drukke verkeerswegen als de Jan van Galenstraat het fijn stof en de uitlaatgassen vasthouden, met negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit. Langs drukke verkeerswegen kun je daarom beter geen bomen en struiken zetten, luidt de aanbeveling.

Een bezorgverbod voor de Telefoongids in Amsterdam

Elk jaar worden weer grote hoeveelheden grotendeels nutteloze stapels telefoongidsen gedumpt in brievenbussen, halletjes en portieken. Ze veroorzaken steeds meer irritatie vanwege de gigantische papierverspilling. Opzeggen helpt niet. Tijd voor een bezorgverbod?

Plastic soep

Foto: Arnoud de Jong

Er zwerft veel teveel plastic afval in ons leefmilieu. Dat is niet alleen lelijk en smerig, maar ook nog eens slecht voor mens en dier. Daarom organiseert Plastic Whale op 4 september aanstaande het 'Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen'. Het is uiteraard de bedoeling dat u daaraan meedoet.

Grofvuil

Foto: Laura Bras

Waarom de kringloopwinkel inschakelen als hetzelfde principe ook goed kan werken rondom de ophaalplek voor het grofvuil? Laura Bras probeerde het met haar geliefde rode bank, die zij van harte een tweede thuis gunde.
Het viel tegen...

Het cynisme over de luchtkwaliteit

Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik klaagde in het Parool over eenzijdige berichtgeving in die krant. Het stadsdeel zou een clubhuis hebben getorpedeerd. Op zichzelf lijkt mij dat groot nieuws, maar volgens mevrouw Elatik lag de kwestie veel genuanceerder. Hockeyclub Athena in Oost...

Mijn broeikasgas

Ben ik mij wel bewust genoeg van mijn eigen CO2-uitstoot? Dat zijn zo van die levensvragen die mij wel eens overvallen, meestal wanneer ik nietsvermoedend op de wc zit. Een bezigheid die op zichzelf ook niet geheel klimaatneutraal zal zijn, want methaan is ook een broeikasgas.

GroenLinks: Milieubelasting op terrasverwarming

Vandaag vond ik in onze mailbox een persbericht van de GroenLinks-fractie in Stadsdeel Centrum. De fractie dient vandaag een Raadsinitiatief in om milieubelasting te heffen op terrasverwarming.

Minder kinderen voor milieu

Heb ik mij net een antieke kolengestookte 26-cylinder Fiat Topolino (of zoiets, ik kan de naam niet goed meer lezen) uit 1936 aangeschaft, mag ik er straks niet meer de mee de binnenstad in! Bijna het hele gebied binnen de ringweg wordt milieuzone en daarin zijn dergelijke auto's verboden. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar waarom nu alleen weer binnen de ring? Waarom niet meteen de hele stad?

Vuurwerkverbod is zo gek nog niet

Het voorstel dat het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte eind vorig jaar deed om het afsteken van vuurwerk door particulieren tijdens de jaarwisseling te verbieden, werd min of meer weggehoond door zijn raadscollega's. Met de gevolgen van het vuurwerk vers in het geheugen lijkt de achterban van die politici inmiddels veel positiever over een verbod.