Even tellen

In de gemeente Borsele wonen 22.693 mensen. In Goes wonen 36.933 mensen. Hulst telt 27.615 inwoners. In Kapelle wonen 12.412 mensen en in Middelburg wonen er 47.622. De gemeente Noord-Beveland heeft 7.513 inwoners en Reimerswaal telt er 21.719. In Schouwen-Duiveland wonen 34.140 mensen en de gemeente Sluis telt er 23.880. Terneuzen heeft 54.733 inwoners en er wonen 25.555 mensen in de gemeente Tholen. Veere telt 21.962 inwoners en Vlissingen 44.363.

Daarmee wonen er volgens het CBS (en Wikipedia, waar ik deze cijfers vandaan heb) op 1 februari 2012 in de 13 Zeeuwse gemeenten precies 381.140 mensen. Al die gemeenten hebben gemeenteraden, en daarin worden de Zeeuwen vertegenwoordigd door 281 raadsleden. Eén volksvertegenwoordiger vertegenwoordigt daarmee 1356 Zeeuwen.

Hersenspoeling

Ik word gehersenspoeld. Mijn geest wordt rijp gemaakt voor een gigantische gemeentelijke bezuinigingsoperatie. Sinds anderhalve week slaat onze dorpskrant het Parool de lezer met de ene crisiskrantenkop na de andere om de oren. Elke Amsterdammer gaat dit voelen, is de boodschap. Het lijkt mij...

De jacht op de ambtenaar

In het kader van de bezuinigingen is de jacht op de Amsterdamse ambtenaren geopend. Momenteel vliegen ze bij honderden de laan uit en het eind van de ellende is voor hen nog niet in zicht. Weinig burgers zullen de huidige noodzaak tot bezuinigen betwisten, maar of onze bestuurders deze altijd...

Preken in de Balie of in Boom Chicago?

Ik moest de afgelopen week weer ernstig zuchten. Op uitnodiging van de islamitische studentenvereniging zou haat-imam sjeik Haitham al-Haddad spreken op een VU-symposium. Inderdaad, dat gaat lekker daar bij de VU. Maar toen dit feest niet doorging wegens ophef en commotie, mocht hij in de...

Politiek op de iPad

iPad in de Gemeenteraad

Ons leven wordt steeds digitaler, dus ook de overheid en de politiek. Zowel op het Binnenhof als in de rest van het land stapt de volksvertegenwoording massaal over op de iPad. Dat papierloos vergaderen scheelt veel printkosten en spaart het milieu, maar in de beeldvorming van de burger heet het al gauw ‘zakkenvullerij’. Vandaar dat veel politici terughoudend zijn om met hun tijd mee te gaan.

Protest tegen stopzetten subsidie Eigenwijks

Stichting Eigenwijks, die al meer dan vijftig jaar goed werk doet in Slotervaart, dreigt de subsidie voor haar werkzaamheden in Slotervaart te gaan verliezen. Bewoners en vrijwilligers protesteren fel tegen dit voornemen van het stadsdeelbestuur, dat hiermee vele jaren ervaring en expertisie de nek om draait.

Parkeren duurder? Dan ook meer service!

Parkeerdruk - Foto: Arnoud de Jong

De gemeente verhoogt bijna routinematig jaarlijks de prijs van een parkeervergunning met vijf procent. Een duidelijke verantwoording wordt daarbij nooit gegeven. Laat staan dat de prijsverhoging ook leidt tot een betere service aan de vergunninghouders. Want op dat gebied is nog wel een duidelijke slag te maken.

Laat zien, Lodewijk!

Achter de ramen. Foto: Arnoud de Jong

Lodewijk Asscher riep onlangs in een lezing voor de Wiardi Beckmanstichting zijn partijgenoten op de sociaaldemocratische politiek niet alleen met de mond te belijden, maar ook te laten zien. Annemiek Onstenk nodigt hem uit om de solidariteitsprincipes ook toe te passen op de Amsterdamse sekswerkers.

De overheid wil ons iets zeggen

De overheid stelt ons door middel van advertenties regelmatig op de hoogte van belangrijke besluiten.
Die advertenties zijn echter dermate ingewikkeld geformuleerd, dat er voor je het in de gaten hebt een zesbaans snelweg in je achtertuin ligt.