Dat gaat naar Den Haag toe

Lodewijk Asscher bij Amsterdam Centraal - foto: Arnoud de Jong

Het Parool weet het zeker: wethouder Lodewijk Asscher vertrekt naar Den Haag om minister van Sociale Zaken en vice-premier te worden. Zelf weigert hij dit vooralsnog te bevestigen (update: inmiddels bevestigd).
Asscher stond in zijn tijd als raadslid aan de wieg van Amsterdam Centraal en dus gun ik hem deze mooie nieuwe ontwikkeling in zijn carrière van harte. Ik denk ook dat hij een goede minister zal zijn, zoals hij ook een goede wethouder was.
Het zou voor de stad dan ook een verlies zijn wanneer hij naar Den Haag vertrekt.

Er schuurt altijd wel iets wanneer lokale politici tussentijds naar Den Haag gaan. We hebben het vaker gezien. Dan blijkt de partij uiteindelijk een grotere vinger in de pap te hebben dan de kiezer: we hebben je nodig in Den Haag.

Zakkenvullers in de zorg

Foto: Arnoud de Jong Politici van alle politieke partijen hebben de mond vol over de zorg. Over hoe de zaak op de schop moet. Over de hoogte van het eigen risico, de eigen bijdrage, wat nog wel en niet wordt vergoed, over de kwaliteit van de zorg, het personeelstekort en ga zo maar door. Heel goed dat de zorg een...

Even tellen

In heel Amsterdam wonen op 1 februari 2012 maar liefst 789.846 mensen. Dat is meer dan twee keer zoveel als er in heel Zeeland wonen. Bestuurlijk zijn daar niet 13 gemeenten voor nodig, maar 7 stadsdelen en één gemeente.

Hersenspoeling

Ik word gehersenspoeld. Mijn geest wordt rijp gemaakt voor een gigantische gemeentelijke bezuinigingsoperatie. Sinds anderhalve week slaat onze dorpskrant het Parool de lezer met de ene crisiskrantenkop na de andere om de oren. Elke Amsterdammer gaat dit voelen, is de boodschap. Het lijkt mij...

De jacht op de ambtenaar

In het kader van de bezuinigingen is de jacht op de Amsterdamse ambtenaren geopend. Momenteel vliegen ze bij honderden de laan uit en het eind van de ellende is voor hen nog niet in zicht. Weinig burgers zullen de huidige noodzaak tot bezuinigen betwisten, maar of onze bestuurders deze altijd...

Preken in de Balie of in Boom Chicago?

Ik moest de afgelopen week weer ernstig zuchten. Op uitnodiging van de islamitische studentenvereniging zou haat-imam sjeik Haitham al-Haddad spreken op een VU-symposium. Inderdaad, dat gaat lekker daar bij de VU. Maar toen dit feest niet doorging wegens ophef en commotie, mocht hij in de...

Politiek op de iPad

iPad in de Gemeenteraad

Ons leven wordt steeds digitaler, dus ook de overheid en de politiek. Zowel op het Binnenhof als in de rest van het land stapt de volksvertegenwoording massaal over op de iPad. Dat papierloos vergaderen scheelt veel printkosten en spaart het milieu, maar in de beeldvorming van de burger heet het al gauw ‘zakkenvullerij’. Vandaar dat veel politici terughoudend zijn om met hun tijd mee te gaan.

Protest tegen stopzetten subsidie Eigenwijks

Stichting Eigenwijks, die al meer dan vijftig jaar goed werk doet in Slotervaart, dreigt de subsidie voor haar werkzaamheden in Slotervaart te gaan verliezen. Bewoners en vrijwilligers protesteren fel tegen dit voornemen van het stadsdeelbestuur, dat hiermee vele jaren ervaring en expertisie de nek om draait.

Parkeren duurder? Dan ook meer service!

Parkeerdruk - Foto: Arnoud de Jong

De gemeente verhoogt bijna routinematig jaarlijks de prijs van een parkeervergunning met vijf procent. Een duidelijke verantwoording wordt daarbij nooit gegeven. Laat staan dat de prijsverhoging ook leidt tot een betere service aan de vergunninghouders. Want op dat gebied is nog wel een duidelijke slag te maken.