Home > > Bellen

Bellen

Amsterdam Centraal lijkt een domein te zijn van fietsers. Voor het schrijven van mijn eerste stukje had ik me voorgenomen om niet over fietsen te schrijven, maar over de nachtnota van de Amsterdamse nachtburgermeester. De afgelopen nacht heeft me echter een dusdanige kater bezorgd, dat ik kies voor een wat lichter onderwerp: de fietsbel.Ik vraag me af of ik de enige fietser ben in de stad die het asfalt afspeurt naar fietsbellen. Is het u wel eens opgevallen hoeveel fietsbellen in het asfalt glinsteren? Fietsbellen die van een stuur afgetrild zijn, en langzaam in het asfalt verdwijnen door overrazend verkeer?Het fenomeen ontdekte ik in mijn studententijd toen ik elke dag van de Oosterburgervoorstraat naar de Vrije Universiteit fietste. Elke dag dezelfde weg, elke dag hetzelfde asfalt. Soms opeens een nieuwe bel. Dag na dag zag ik de bel dieper in het asfalt wegzakken.Amsterdam kent een groot aantal `hotspots´, plaatsen met een hoge concentratie aan ingereden fietsbellen. Mijn stelling is dat de hoeveelheid bellen in het asfalt maatgevend is voor de kwaliteit van het wegdek. Zelf rij ik elke dag over het kruispunt bij de brandweerkazerne aan de Marnixstraat. De combinatie van veel tramrails en een slecht wegdek maken dit tot een ideale plek om je fietsbel te verliezen. De bel valt met de scherpe onderkant op het asfalt, het drukke autoverkeer doet de rest.Ik stel voor om beter op te letten op de fiets. U zult verbaasd zijn hoeveel bellen er zich in het wegdek bevinden. Op stukken asfalt waar al lange tijd niets aan gedaan is kunt u zelfs bellen tegenkomen uit de jaren 80! Ziet u een mooi exemplaar, of ontdekt u een hotspot, noteer die locatie en post het op Amsterdam Centraal. Ik fiets er graag een keer een stukje voor om.

zes reacties op "Bellen"

remi
-1-  remi:
ik zou iets meer voor je kijken en iets minder naar de grond. Anders is jouw fiets(bel) de volgende die in het asfalt is te vinden ;)
Verbal Jam
-2-  Verbal Jam:
Maar wèl een origineel onderwerp! ;-)
kim
-3-  kim:
Haha heb net gelezen ja Maar jullie hebben wel gelijk best goed en heel origineel;)
Miriam
-4-  Miriam:
Ik weet dat er een kunstenaar is geweest die langs deze bellen een route heeft gemaakt of ze in kaart heeft gebracht.

Weet iemand mssn welke kunstenaar dat was?
Caillean
-5-  Caillean:
leuk verhaal, maar zijn het echt fietsbellen of is het gewoon een meetpunt in het wegdek?
Kan me namelijk voorstellen dat je in amsterdam met al dat metroverkeer ook wel heel veel meetpunten nodig hebt om alles een beetje goed en veilig aan te leggen.
yet plain
-6-  yet plain:
Over de honderd van deze fietsbellen heb ik in Amsterdam gefotografeerd.
Een kleine selectie is te zien op: http://www.fietsbellen.com
Rickert, je bent niet alleen!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.