Home > > Een heroïsch gevecht met de stadspas

Een heroïsch gevecht met de stadspas

De Stadspas is een mooi initiatief van de gemeente Amsterdam. Hij is ingesteld om te voorkomen dat bepaalde groepen in de samenleving in een sociaal-cultureel isolement geraken. De Stadspas is vooral bestemd voor minder draagkrachtige groepen, zoals bejaarden en uitkeringsgerechtigden. Ook inburgeraars kunnen er eentje krijgen. Zo'n 150.000 mensen hebben via de Stadspas makkelijker toegang tot sport, recreatie en cultuur in Amsterdam.

stadspas

Naar mijn inschatting bestaat de grootste groep gebruikers uit bejaarden. Tot zover niets aan de hand. Maar natuurlijk heb ik als rechtgeaarde Amsterdammer ook weer wat te zeuren. De Stadspas is namelijk een Doe-Het-Zelf zenuwenknutselwerkje, ontdekte ik deze week...

Ik had het twijfelachtig voorrecht er twee in elkaar te mogen zetten voor mijn bejaarde ouders. Krijgt men zo'n pasje dan niet kant en klaar? Nee, die pasjes komen helaas niet kant en klaar.
Het zenuwenknutselwerkje gaat aldus: men scheure een klein kartonnetje van 7,5 bij 4 centimeter uit een groter vel karton. Men neme een sterke loep. Hiermede wordt de tekst op het kartonnetje leesbaar. Er valt aldus een lijntje te ontwaren met daaronder het woord 'handtekening'. Men plaatse een handtekening op het lijntje van drie centimeter. Men verlate vervolgens met den rollator het pand teneinde een pasfoto te laten vervaardigen. Weer thuisgekomen knippe men de pasfoto op een formaat van twee bij drie centimeter, zijnde de grootte van het vierkantje waarbinnen de pasfoto dient te worden vastgeplakt.

Nu gaat het erom spannen, want de zaak luistert zeer nauw. Men neme het tweede onderdeel ter hand: het plastic pasje. Dit is aan één kant voorzien van een zelfklevende folie. Deze folie gaat pas zelf kleven wanneer men het beschermpapier eraf trekt, zoals bij een sticker. Men dient nu héél precies het eerder gefabriceerde kartonnetje onder de folie en op het pasje te leggen. Trek nu uitermate voorzichtig het beschermpapier van de folie en zorg tegelijkertijd dat het kartonnetje met de pasfoto niet verschuift.
Men ontdekt al rap waarom zelfklevende folie zo wordt genoemd, want voordat men het weet gaat de folie heel eigenwijs zèlf bepalen waaraan het wil vastkleven. Uiteraard is dat altijd scheef en op de verkeerde plek. De Stadspas is in dat geval op z'n Amsterdams gezegd direct al naar de klote. De gebruiker heeft dan de kans om uit het sociaal-cultureel isolement te geraken voor het betreffende jaar verspeeld.

Ik zou zeggen: driewerf hulde voor de bedenker van dit Doe-Het-Zelf concept van de Stadspas! Men heeft duidelijk z'n uiterste best gedaan om zich in te leven in de doelgroep, oftewel merendeels bejaarden met een doorgaans wat moeizame fijne motoriek. Nee, dat is typisch zwarte Amsterdamse humor. Het kàn bijna niet anders of iemand zit zich elk jaar weer achter z'n bureau te bescheuren bij het beeld van rheuma- en Parkinsonpatiënten die een hilarisch gevecht leveren met zelfklevende folie en een verschuivend kartonnetje. Maar eerlijk is eerlijk: het is ongetwijfeld de meest economische manier om jaarlijks 150.000 pasjes aan te maken!


elf reacties op "Een heroïsch gevecht met de stadspas"

Irene
-1-  Irene:
Je hebt m’n maandagochtend wel erg goed laten beginnen. Geweldig verhaal!
Kevin Nugter
-2-  Kevin Nugter:
Straks is er ook nog een stripperspas voor de hoeren;)
Klaas B.
-3-  Klaas B.:
Ik wil er ook een! Wat een geweldig verhaal, ga t gelijk zelf proberen; nog een dagje plezier in Amsterdam!
Antoinette Vermeulen
-4-  Antoinette Vermeulen:
Bedankt voor de aandacht voor Stadspas! Alle uitleg over het hoe en waarom van het zelf in elkaar knutselen en formaat van de pas zou afbreuk doen aan je humoristische verhaal, dus daar begin ik niet aan. Gelukkig hebben jouw ouders een behulpzame zoon! Misschien zijn er daar wel meer van in Amsterdam…Wens je ouders namens mij veel plezier met de Stadspas dit jaar!
erna lucke
-5-  erna lucke:
Wat een geweldige definitie van de stadspas, en ja mee eens er is weer iemand die zich krom lacht over de stommitieten van elke gemeente.

Groetjes Erna
erna Lucke
-6-  erna Lucke:
sorry sorry, stommieteiten ach vind het wel een leuke vergissing.

Groetjes Erna
ben
-7-  ben:
mogelijk kan daar in de nabije toekomst ,in 2006 ,rekening mee worden gehouden.
Gert
-8-  Gert:
Hallo Erna,
Hoe is het met je boer? Ongeloofelijk wat je allamaal, via internet kunt vinden.
Gert
John Zwart
-9-  John Zwart:
LAch, om het verhaal,
maar met een bittere nasmaak,
want het is eigenlijk treurig, voor die mensen, als het echt wáár is, en niet opgeklopt.
astrid lafour
-10-  astrid lafour:
natuurlijk leef ik mee met de 'ouderen' die niet meer met dit soort knutselwerkjes kunnen!!..maar, ik ben een 'oudere' die dat wél kan, heb ook al 8 jaar een Stadspas,..maar volgens 'het boekje' krijg ik geen Stadspas voor mijn kleinkinderen! nu 7 en 12 jaar, omdat het niet MAG! maar... al jaren krijg ik de Stadspas voor deze kinderen, die bij mij wonen en groot gebracht worden door mij, officieel ben ik pleegmoeder, krijg pleegoudervergoeding, let wel, nog geen vijftien euro per dag! Al denkt men dat ik hier geld aan over houd!... Nu belde ik Stadspas 2 weken geleden voor de Stadspas voor de jongste, 7 jr dus, maar.. nee mevrouw daar heeft u geen recht op, nee mevrouw ze komt helemaal niet voor in onze computer,.. met andere woorden: ik vertelde niet de waarheid!.. Ik heb die medewerkster wel haar naam gevraagd en ik zal haar de Stadspas van mijn kleinkind toesturen!!.. nou nou... heerlijk hoor dat mijn kleinkind geen recht heeft op Stadspas en waarom wel inburgeraars en minderdraagkrachtigen!... rechtvaardig??? ik heb die medewerkster wel gezegd dat ik al jaren dankbaar gebruik maak van de Stadspas voor mij en mijn 2 kleinkinderen!!!
2 weken er voor had ik ook gebeld met de Stadspas en toen zei die medewerkster dat er een uitzondering gemaakt zou worden en dat de Stadspas voor mijn kleinkind toegestuurd zou worden!..(volgens de 2de medewerkster had ik dat verhaal verzonnen!
astrid lafour
-11-  astrid lafour:
dus niet... wat schetst mijn verbazing?..ontvang ik een 2de pas voor mij zelf! dus... zo nauwkeurig wordt er niet gewerkt bij Stadspas!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.