Home > > Alle dagen Luilak

Alle dagen Luilak

Voor Amsterdammer Hugo de Klerk is het alle dagen Luilak. Zijn slaapkamer grenst direct aan het Luycksterrein tussen Weesperzijde en Wibautstraat.  En op die locatie vinden sinds kort heftige bouwactiviteiten plaats.
Om kwart voor zeven trilt de heer De Klerk uit zijn bed door een zware machine, een halfuur later start het slaan van damwanden. In een volgend bouwstadium mag hij vanaf zeven uur gaan genieten van de heimachines. Samen met nog een paar honderd andere omwonenden.

De heer De Klerk is duidelijk geen ochtendmens. Verontwaardigd informeerde hij bij de gemeente waarom dat allemaal zo vroeg moest met die herrie. Laconiek werd hem medegedeeld dat de aannemer daar nu eenmaal toestemming voor had.
Met dergelijke slappe smoesjes moet je natuurlijk niet bij de heer De Klerk aankomen! Ziedend stelt hij vast dat de gemeente Amsterdam allerlei lullige regeltjes hanteert ten aanzien van het parkeren van fietsen rondom het eigen stadhuis, het te vroeg buiten zetten van vuilniszakken of het musiceren langs de openbare weg. Maar Bob de Bouwer mag voor dag en dauw onbekommerd zijn gang gaan!

Nee, wat de heer De Klerk betreft is half negen vroeg zat en daar kan best een regel voor komen. Hij is tot het uiterste getergd en krijgt inmiddels aanvechtingen in de vensterbank een mitrailleursnest in te richten en de helse machinerie met kogels te doorzeven. Hij overweegt voorts sabotageacties als zand tussen de raderen, suikerklontjes in benzinetanks en het lek steken van banden. Wellicht ten overvloede laat hij ons weten van nature geen gewelddadig mens te zijn.

U merkt wel, achter de trillende muren van de slaapkamers rond het Luycksterrein gaat héél veel leed schuil. In het belang van de volksgezondheid in het algemeen en die van Hugo de Klerk in het bijzonder, dringen wij er bij de gemeente op aan de bouwvakkers een uurtje langer te laten uitslapen. Anders staan wij niet in voor de dramatische gevolgen!

negen reacties op "Alle dagen Luilak"

Rik van der Helm
-1-  Rik van der Helm:
Ik weet uit ervaring hoe het is om boven een bouwpartij te wonen. Al jaren wordt ik periodiek getergd door lawaai, kwalijke lasdampen, vocht, kou, maar vooral heel veel stof als gevolg van de vernieuwbouw van de winkelruimte onder mijn woning. Klagen bij het stadsdeel heeft niet meer opgeleverd dan de suggestie om eens een ‘goed gesprek’ met de aannemer te hebben.

Maar ik mag niet klagen als ik denk aan die arme bewoners aan de Ferdinand Bolstraat waar de zware machines tot 10 uur ’s avonds door denderen.
Erica
-2-  Erica:
Ik vind dat Hugo groot gelijk heeft met zijn opmerkingen. Zelf woon ik ook naast een terrein waar onlangs bouwactiviteiten zijn gestart. Daar wordt 's ochtends in alle vroegte mee begonnen en het schijnt vijf (!) weken te duren. Ik werk in de horeca, ben vaak niet voor 02.30 thuis en word gek van die herrie. Bij de eerste klap ben ik meteen klaarwakker en vervolgens de hele dag sjagerijning. Omdat ze doorgaan tot 16.00 uur, kan ik de rest van de dag niet meer bijslapen, ik voel me de laatste dagen als een lijk.
Volgens mijn vriend bestaan er ook schroefpalen waarmee je zonder herrie een fundering kan leggen. Kunnen we die in Amsterdam ook invoeren?
Rian
-3-  Rian:
Ik wens jullie een fijne luilak toe
Rian
-4-  Rian:
Ik wens jullie morgen en overmorgen een fijne en rustige luilak toe
Marie Cecile van Hasselt
-5-  Marie Cecile van Hasselt:
Geachte dame/heer,

Wat laat voor een reactie op de Luycksterrein-actviviteiten, maar in dezelfde trend. Wonend in gemeente Bloemendaal aan de weg richting Zandvoort - file gevoelig zodra er maar 1 zonnestraal schijnt en slechts 5 minuten van mijn werk zou ik (in theorie) pas om 8h hoeven op te staan om op tijd op kantoor te zijn.

Helaas is niets minder waar. Tot diverse malen genoot ik van wegwerkzaamheden vlak voor mijn deur. Herrie om 7h welke pas rond 9h stopt wanneer er wordt geschaft (vijf minuten nadat ik naar kantoor ben vertrokken). Tijdens de herstelling van een ongeluk kon ik concluderen dat deze pauze minstens tot 9h15 duurt, wanneer de aan de bouwput grenzende bewoners reeds aan het werk zijn.

Kan een en ander niet een half uur verschoven worden ? Ik begrijp dat bouwvakkers de avondfile voor willen zijn, maar ten koste van hoeveel productieve energie van hen die naast bouwputten wonen ?

Met vriendelijke groet,
Marie-Cecile van Hasselt
(Aerdenhout)
estherd
-6-  estherd:
Naast mijn deur beginnen de werkzaamheden om 6.45. Elke dag weer is het alsof er een vrachtwagen door de slaapkamer rijdt, en dat uren lang. Wij zijn blij dat we het huis uit mogen om te werken en snakken naar de bouwvak. Wanneer begint die, in godsnaam?
Leon
-7-  Leon:
Bouwvak is niet meer verplicht. Men mag gewoon doorgaan. Ik wens je sterkte Esterd
estherd
-8-  estherd:
Dank Leon, zonder bouwvak zullen we dat nodig hebben. Dat, en vakantie, en oordoppen.
11
-9-  11:
is dit min vriendins vader??
okee doegg

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.